četvrtak, 29.01.2009.

Budućnost, 13W+3D

Otkako sam trudna izbjegavam vijesti. Stvarno mi se diže tlak od izjava naše politike. Bez brige, neću o politici, kao što rekoh ne slušam vijesti. Ipak kroz moje filtre ne može ne procuriti riječi "kriza" i "crno nam se piše". Pa sam odlučila iznijeti svoj stav o budućnosti i "Smaku svita" - lijepo opjevaše TBF:Mislim da je sve ovo puka farsa, jedna velika predstava za nas male i neupućene. Previše ljudi želi neradom novce, novcima bogatstvo, bogatstvom moć... pa me to podsjetilo na onaj crtić (stari, stari) kada patak i marsovac se bore za planet X i na kraju stoje na malenom komadičku govoreći jedan drugom da ovaj svijet nije dovoljno velik za nas oboje. Baš tako se sada sve odražava pred našim očima da se mudri mogu samo smijati. Taj planet X za nas je Zemlja, a patak i marsovac su SAD i Rusija. Mi ostali smo ping-pong loptice kojima se igraju. Farsa, farsa!!!

A sad da vam kažem što je trenutačno stavrno svijet (gledajuć moji očima):
To je svakojutarnje buđenje. Pa mudrom dosta.
To je zvuk dječjeg smijeha u crkvi za vrijeme mise - nešto predivno.
To je osmjeh na licu prolaznika - budi i ti taj prolaznik.
To je mladi par koji se nemilosrdno ljubi u tramvaju, dok neki okreću glavu, ljudi, to je lijepo!
To je spoznaja da ima toliko trudnica (iako manje no prije, ali kondom je zanimljiv izum) koje s osmjehom na licu nose svoj trbuh.
To je svaka travka koja izraste negdje na ovom svijetu.
To je svaka kiša koja spire sve naše grijehe i snijeg koji zakriva sve u bijelo, da se sve crno ne vidi.
To je... ljubav.


I dok god budemo voljeli sebe, svijet oko sebe (i u sebi) - širi i danji, život i vidjeli sreću u onome što nas okružuje od Smaka svita neće biti ništa! Pa sad na nama je da odlučimo jel je kriza ili nije, jel nam se doista crno piše?

- 13:26 - Komentari (15) - Isprintaj - #

srijeda, 28.01.2009.

(Ne) može, 13W+2D

Nemam ništa pametnog za napisati. Mrzim postove koji se pišu samo da se popuni praznina, ali eto, baš to sada radim. Meni je ovo nešto kao razgovor s frendovima koji te slušaju makar stvarnog problema ili novosti nemaš. Tko se ježi na takve postove nek preskoči ovaj.blabla

Zapravo i ima novosti.thumbup Idem u saunu. Ali uz ograničenja. Naime, kao što svi znate idem u saunu redovito i čim osjetim da je oko mene puno kliconoša muž i ja se spakiramo i put sauna. cool E, sada je mom dragom proradila sinusoida, a meni se diže želudac od šlajma u grlu, pa sam prošla do dok po savjet. Reče da mogu, i da će mi to biti poput inhalacije, ali jako paziti na higijenu, nositi svoje ručnike, i ići samo u parnu na 5', ne više! I odmah se zamotati i na odmor! Pa poslije odmora opet na 5'! Samo 5'!!! I samo da napomenem, odgovor je bio u liku:" Ja bih na tvom mjestu..." jer oni ne smiju direktno reći: "Da, možeš." jer je malo ispitivanja uopće provedeno na tu tematiku, a hrvatski medicinari valjda nemaju ni odgovor na to pitanje budući da mi je prvo vrlo službeno rekla :"NE ZNAM!"eek Onda je slijedilo objašnjavanje, razgovor blabla ... tako ću postupiti prema savjetu "Ja bih na tvom mjestu..." jer ako moram inhalirati da se riješim šlajma onda mi je još bolje to "obaviti" u solnoj sauni koja je puna eteričnog ulja i morske soli. mouthwash Šlajm nema šanse!!! Eto... idem se liječiti!smijeh

Baš sam se zapitala kako će biti kad rodim... Naviku smo stvorili da idemo redovito u saune, a i čitala sam da bebe treba od malena učiti na to jer im je zdravo za imunitet. Ali (ah, taj "ali") kod nas nema sauna koje su pristupačne za malu djecu. no Da ne pričam da je malu djecu teško naučiti da bez razloga budu tiho...lud Ma baljezgam i samo mi padaju misli na pamet... Pričekam do poroda, pa ću onda dalje razmišljati o tome...yes

Što se trbušnog tiče - nisam još krenula. Utakmice su u vrijeme treninga, a ja sam velika navijačica tako da moram sve gledati!laze A dečki tako dobro igraju. Baš sam razmišljala kako će ovo dijete imati zanimljiv ukus za glazbu - sluša najviše navijačke pjesme, hladno pivo, tbf i klasiku!rofl Presmiješno! A ima genetsku predispoziciju da bude i umjetnik i sportaš! Kad smo kod sportaša, moj bat , rekreativac se totalno uživio u buduću ulogu već pita u trećem licu : "Pita ujo kako nećak!" rofl Za njega sam mislila da će najduže trebati da se privikne, ali eto, uspio je prije nego budući tata! Da, tata2be ima problem s tim nazivljem.zubo Potpuno prihvaća da sam ja, njegova supruga trudna i da nosim njegovo dijete, ali s nazivljem se još nije pomirio!rofl Ponekad me to zabrine, a ponekada (češće) nasmije... Blesa, čeka da se trbuh počne ritat pa će sav ponosan sam sebe zvati tatom! Već ga znam... cerek

A stvarno sam svašta strpala u ovaj post, i za nekoga tko nema što za napisati, stavrno sam si dala oduška... Pa eto... Čitajte "mudrosti" jedne trudnice!mah

- 14:34 - Komentari (6) - Isprintaj - #

četvrtak, 22.01.2009.

Problemi i prehrana trudnica - 2. dio;12W+3D

Pa naravno da ne može sve prolaziti kao podmazano, naravno da se pojavljuju problemi, ali nije to zabrinjavajuće... sve se to da srediti. Otkako sam trudna krenule su me nemilosrdne mučnine. Sva sreća povraćanja skoro da nije ni bilo (jednu noć kad mislim da nešto mi nije dobro sjelo i par puta samo od dima cigareta). Ali mučno mi je bilo svaki drugi dan i to cijeli. Naravno da mi je i apetit opao. Jela sam po pola obroka, pa na dva puta, pa međuobroka brdo... Sada su se prorijedile mučnine, a i apetit mi se vratio. Jel trebam reć da su mi obroci veći i obilniji?

Naravno da zbog veće količine hrane počinju nastupati tzv, tehnički problemi ili u ovom slučaju trudnički. Zatvor, plinovi, napuhivanje... joj... znam da se sve to da spriječiti i samo treba malo osvijestiti svoje jedenje.

Image and video hosting by TinyPic

Pa eto, par pravila koja su ionako bitna, ne samo za trudnice i olakšavaju probavu:
- jesti više vlakana
- jesti polako obroke (bez obzira što je osjećaj gladi takav da bih vola pojela jednim zalogajem!)
- svaki griz dobro i polako prožvakati, da se olakša posao dalje želucu, crijevima...
- piti više vode (inače treba piti 2l vode dnevno, a trudnica čak do 3l!)
- smanjiti suhu hranu, a jesti više jušno
- smanjiti masnoću u hrani, jesti više visokovrijednih masnoća
- jesti čim više voća i povrća
- ne grickarti kalorijski ne iskoristive obroke (iliti smeće od grickalica), a jesti orašaste plodove i suho voće
- kretati se


Image and video hosting by TinyPic

Kad ovo sve osvijestim problemi bi se trebali umanjiti. Znam da će i dalje se pokazivati jer beba koristi veliki dio svega, a izlučuje, pa mama ima više toga za izlučiti. Probam krenut još od danas. Što se kretanja tiče, to moram malo pajačati, pa sam se dopisivala sa svojom trenericom trbušnog i uskoro ću krenuti ponovno, ali prema polaganijem programu. Meni prilagođenom.

Zanimljivost koju sam pročitala na roditelji.hr je da beba voli njihanje još u trbuhu. Bilokakvim plesom se ljuljuška unutrašnjost, a time i beba, a trbušnim plesom se posebno njiše trbuh i zdjelica što se bebi jako sviđa! Tako, ako je sve sa zdravljem uredu zašto ne ići na ples!

- 10:06 - Komentari (8) - Isprintaj - #

petak, 16.01.2009.

Cigareta skraćuje...; 11W+4D

...jedni kažu život, drugi cigaretu, meni živce... belj

Kao nepušač, već dugo imam nevjerojatnu toleranciju prema pušačima. Pokušavam ih shvatiti, budući da sam i sama jedno kratko vrijeme bila pušač. Vrlo kratko. Ali sam osjetila "čari" dima i blage opijenosti. nut Onoga trena kad sam shvatila da moj budžet to uživanje opijenosti teško podnosi, odustala sam. Uz to me je još bario neodoljivi dečko (sada moj suprug) koji nije volio dim cigarete zbog suženih sinusa (i dobrog ukusa). A bome u njegovom društvu nisam imala potrebu zapaliti. Bila sam njime opijena. cerekKad krene pušenje dalje od početne opijenosti, opijenost postaje normala, a nedostatak, počne stvarati nervozu i time ovisnost. Pogotovo u kriznim situacijama. Barem se meni tako čini. E onda, "normala" postane živčano stanje, a cigareta neopisivi bijeg. Eto, zato i mogu razumijeti pušače.

No, otkako sam trudna uopće ne podnosim dim cigareta. Odmah, ali odmah, imam refleks povraćanja. I izgubila sam razumijevanje za pušače. One nekulturne koji umjesto da truju sebe truju i druge. Pa zar je teško sići liftom bez upaljene cigarete? Ili dočekati lift u haustoru? Ili odšetati do tramvajske stanice bez cigarete????ludEto, to ne razumijem i ne želim. burninmad Osnovno pravo čovjeka je pravo na slobodu! Ja sam izabrala biti slobodna od dima cigareta. Pa dobro zašto neki pušači ne poštuju odabir nepušača? Pa zar nisu svjesni da možda drugi niti ne smiju biti u dimu cigarete? burninmad Sada nam skoro stupa u potpunosti ovaj novi zakon. Da li nam išta dobra nosi, pitam se. Konačno ću doći u restić i jesti u mirisu hrane. No da li će se to doista ostvariti i provoditi? I ako se ne poštuje, kažnjavati?

Ma, znamo koliko pušenje škodi, ali, budimo iskreni, malo koji pušač to ne zna. Da, svi bi zbog zdravlja trebali prestati, ali neće... svjesni su oni toga, ali to ne znači da će prestati. no Uostalom, da li taj zakon određuje i nepušenje u liftu, haustoru, ispred zgrade, na ulici? Ako da tko će te ljude kazniti? I hoće li to imati učinka? Mislim da neće, jer, ako čovjek nema kulture i dobrog odgoja (ma kako "malen" taj čovjek bio) nikakav ga zakon neće prisiliti da pazi i na ljude oko sebe, na njihovu slobodu.

Uz ovo moje jadanje i razmišljanje mogu samo dodati anegdotu:

Rođendan moje frendice. Nas petnaest, od toga četiri pušača. Raspravljamo baš o (ne) pušenju i zakonu. Mi nepušači molimo pušače, da ne dime, ipak, nama to smeta, a ima nas puno. Oni se opravdavaju da smo mi sami krivi što smo s njima u društvu i kaj se tu može. Zašto bi se oni nama prilagođavali?eek I onda proupitanje, zašto bismo se mi njima prilagođavali. eek I tako u nedogled. Njih je baš briga za nas i naš izbor, a nas zabrinjava njihov izbor jer u najblažem slučaju roba i kosa će nam smrditi do bola, a bez vlastite krivice. mouthwash O zdravlju da ne pričam.... to ionako mnoge ne zabrinjava. namcor

- 14:37 - Komentari (6) - Isprintaj - #

četvrtak, 15.01.2009.

Vratila se na posao;11W+3D

Nije baš da sam previše zanimljiva, ali , eto da se javim. Nisam još zvala ginića za saunu. Još nismo niti dobili plaću , pa trenutačno to vidimo kao izdatak. Pozitivan, ali izdatak. greedy

Razmišljala sam o svemu tome, trudnoći, mirovanju, kretanju... Dakle, kao što znate bacio me doktor na bolovanje, ali eto sve se održalo (čitaj odležalo) u najboljem redu. Beba i mama zdrave, a u maternici puno mjesta za razvoj ploda naše ljubavi.cerek

Dakle, vratila sam se na posao. Super stvar je što mi je zanimljivo i više ne brinem o trudnoći. Konačno stavrno uživam u drugom stanju! I svi se boje me naljutiti, pa sve se uvijek rješava tako da se prvo potraži rješenje, onda se razradi, a onda se meni izloži kako bih razumno i staloženo reagirala, a ne kao tempirana bomba. Zanimljivo, kako se tako postupa sada kad sam trudna. A, ljudi moji, zar se ne možemo tako svi odnositi prema svima i inače. Da se trudimo svakom čovjeku u svakom trenutku olakšati život i ušparati živaca... Zašto je to tako teško? nono

Loša je stvar svega skupa što sam umorna kad dođem doma, puno sjedim i malo mi je hladno, budući da se grijemo na plin. Shvatila sam da doista volim svoj posao, ali iz nekog razloga baš i nisam zadovoljna... Ne znam. rolleyes Možda mi je danas takav dan. Inače, osjećam da su svi (u vrhu piramide ove tvrtke) očekivali da ću do kraja trudnoće ostati na bolovanju. Nije baš utješno. Lijepe želje, nema što. lud Kao da sam bolesna (što je nešto zabrinjavajuće), a ne trudna (što je nešto pohvalno). Ali to mogu zahvaliti cijeloj Lijepoj našoj koja odlazak s posla uslijed potrebe za mirovanjem u trudnoći zove bolovanjem! lud Tako sam ja zdrava, s zdravim djetetom u utrobi prozvana pacjenticom, dakle, bolesnom osobom! lud Lijepo, još ljepše!

Image and video hosting by TinyPic

No, odlutala sam skroz od onog što sam mislila pisati. Naime razmišljam polako krenuti vježbati. I to yogu, malo istezanja. Tako barem dva tjedna, a onda krenuti na trbušni. smijeh Usporeno i polako, ali ipak bih išla. Fali mi. Fali mi te energija, taj moj babinjak, moje vrijeme da budem skroz slatko ženskasta kakva nikada nisam. Uvijek se prije deklariram kao feminiskinja ili barem protivna svim sladunjavim "glupostima", (ali, da se razumije štujem ženstvenost!). Sada, zahvaljujući hormonima baš sam sladunjava - i sebi se pomalo gadim!belj

Čitam nemilosrdno literaturu o trudnicama, trudnoći i bebama, pa tako vidim po svim mjestima, ako nisam na mirovanju preporučljivo se kretati, a fitness - yoga i trbušni se smatraju možda i najboljim izborom.

Eto, o tome vam ja razmišljam... ali kad dođem s posla više nemam energiije da bih još i vježbala, ali polako ću i s tim krenuti. Idem sljedeći tjedan s kolačem posjetiti moj babinjak na trbušnom. Da me ne zaborave!wave

- 11:44 - Komentari (5) - Isprintaj - #

utorak, 13.01.2009.

Sauna u trudnoći - pitanje je sad!; 11W+1D

Mnogi koji me poznaju znaju da sam manijak za saunom. Kako mi je dragi prirodno suženih sinusnih kanala, ovo mu olakšava disanje, pa naravno da mi je to prvi odabir onog trena kad ga počne gušiti. Mora se priznati da sam se uvelike informirala o saunama i uglavnom znam da je dosada moje saznanje vrijedilo : Trudnice ne smiju u saunu. I točka. Sada kada sam trudna, a u zimsko vrijeme viroze vrebaju na sve strane i sve me je strah da bi me koja mogla uhvatiti, a najbolje jačanje imuniteta je sauna - koliko sam ja upućena... cool

I sada, ne da meni vrag mira i nađoh svašta! Pa čak je preporučljivo! Sada sam sva zbunjena...rolleyes Silom želim u saune, a ne znam da li smijem... a znam da mi godi... joooj... A evo što sam našla (cijeli članak ovdje):

Za razliku od uobičajenih mišljenja, brojna provedena istraživanja, ali i iskustva iz Finske pokazuju pozitivan utjecaj saune na tijelo za vrijeme trudnoće. Uostalom, rezultati ankete koja je provedena u jednoj inskoj klinici za ginekologiju i porodništvo pokazuju je da je čak 90% mladih majki redovito koristilo saunu tijekom trudnoće! Uz to, istraživanjima koja su provedena u brojnim zemljama širom svijeta utvrđeno je da redovito korištenje saune tijekom trudnoće može olakšati porođaj i skratiti vrijeme trudova jer se boravkom u sauni dokazano djeluje na opuštanje muskulature. Konačno,zbog pozitivnog djelovanja saune (a posebice izmjene toplog i hladnog okruženja) na krvožilni sustav može se spriječiti pojava otečenih vena u nogama. Nekoliko je glavnih razloga zašto boravak u sauni pozitivno djeluje na trudnice i djecu.

Kao prvo, pri boravku u sauni dolazi do povišenja tjelesne temperature za 0,5 – 1°C što povoljno djeluje na jačanje imunološkog sustava. Istodobno, nisu utvrđeni nikakvi negativni utjecaji na tjelesni razvoj djeteta ili tijek trudnoće. Uostalom, upravo je proces izdvajanja toksičnih tvari do čega dolazi pri intenzivnom znojenju u sauni za buduće majke iznimno važan jer se time ujedno iz majčinog tijela izdvajaju sve tvari koje bi mogle biti štetne za nerođeno dijete. Uz to, vrijedi napomenuti da se trudnice pri boravku u sauni ne moraju bojati isušivanja kože jer u svojem organizmu upravo zbog trudnoće imaju povećanu količinu tekućine pohranjenu u stanicama.Ipak, trebalo bi naglasiti da postoje i određena ograničenja u vezi s korištenjem sauna u vrijeme trudnoće. Naime, ako postoje bilo kakve smetnje ili bolesti, prije razmišljanja o odlasku u saunu u svakom se slučaju mora potražiti savjet liječnika, a ako pak postoji mogućnost prijevremenog poroda, saunu se nipošto ne smije koristiti u posljednja tri mjeseca trudnoće. Isto tako, žene koje nikada prije nisu koristile saunu, za to se ne bi trebale odlučiti tek u trudnoći ili zbog trudnoće jer se spomenuti pozitivni učinci ionako ne mogu ostvariti u kratkom roku, a prvi odlazak u saunu ponekad čak može predstavljati šok za organizam.
To je i razlog zašto se korištenje saune za trudnice koje je nikada prije nisu koristile ne preporučuje prije četvrtog mjeseca trudnoće.


*sad još samo iskomentiram sve skupa, i to činjenično stanje:
Bila sam u sauni u drugom-trećem tjednu trudnoće - kada još nisam ni znala da sam trudna.
Doktor je rekao da sauna tada nije naštetila plodu.
U Finskoj žene normalno borave u saunama u svakom razdoblju života.
U saunama se tijelo i psiha najbolje opuste, a to je bitno za oslobađanje od stresa, a stres je ona priča o zebri i lavu!I onda kopam kopam još malo i još malo pa piše:
"Tijekom trudnoće i dojenja ne preporučuju se tretmani zagrijavanja ( sauna , tople kupke , termo deke …) jer svako zagrijavanje iznad topline tijela može uzrokovati kontrakcije. "belj

Pa onda na forumu saznam:
"U 8. sam tjednu i doktor je rekao da se ne preporučuje kupanje u vodi toplijoj od 37 stupnjeva.. sauna je OK ako se i prije išlo redovno, inače nije preporučljivo..."zubo

zujozujozujoMalo mi je glupo za sve živo zvat ginića, ali čini mi se da ću morati... ja bi tak rado u saunu....cry

- 09:43 - Komentari (11) - Isprintaj - #

petak, 09.01.2009.

PREHRANA TRUDNICA- 1.DIO, 10W+4D

Naravno da nastavljam s izučavanjem pametnih bilješki na netu, ali eto, sada sve prilagođavam mom stanju - onom drugom! Poznajuć sebe puno ću na ovu temu pisati, pa eto ovo zovem prvim dijelom... Eto tako sam našla nešto uglavnom o voću, a ovdje ću ulijepiti meni zanimljive dijelove članka. Koga zanima sve može pročitati na coolinriki cijeli članak.

"Od začeća do poroda kao i u mjesecima nakon poroda (ako dojite), vaša beba je u potpunosti ovisna o vama. Upravo vi joj dajete sve esencijalne nutrijente koje vaša beba treba za zdrav rast i razvoj svake stanice, tkiva, organa u svom tijelu.

Trudnoća je idealno vrijeme da se prilagodite zdravom i kvalitetnom načinu prehrane. Vaša koža, kosa kao i vaše cjelokupno tijelo ovisni su o načinu kako jedete. Tako i tijelo vaše bebe. Dijete koje je rođeno zdravo i jako manje će obolijevati tijekom života nego ono rođeno s manjom tjelesnom težinom. Stoga je vaša odgovornost da se zdravo hranite velika, ali ne i teška."


Snaga voća:
Trebali biste jesti najmanje 3 komada voća na dan, za doručak, kao međuobrok ili kao sok.

A koliko je pojedino voće, svako za sebe bitno... :
Jabuke sadržavaju lako probavljiva dijetalna vlakna i pektin, koji pospješuje peristaltiku - muskularnu kontrakciju crijeva, što zauzvrat čini debelo crijevo zdravim. Važno je jesti dosta jabuka, naročito ako ulazite ili ste već između 25-32 tjedna trudnoće (razdoblje kada vjerojatno možete imati zatvor ili neke druge probavne probleme). Niske količine kalorija, jako su dobre za razdoblja kada se osjećate gladni. Sadržavaju mnoštvo vitamina i minerala kao što su beta-karoten, vitamin C, folna kiselina, kalcij, magnezij, jod, fosfor i kalij.
* eh koliko ja pojedem jabuka... 25 kg u dva tjedna!!! (op.a)

Marelice su bogate kalijem koji pomaže u održavanju vašeg krvnog tlaka stabilnim, a sadržavaju i beta-karoten, željezo kao i biljna vlakna. Marelice, i to naročito suhe, pomažu u preveniranju i tretmanu zatvora. Istraživanja pokazuju da povećani unos topivih biljnih vlakana stabilizira krvni šećer kao i što daje dodatnu energiju. Kao bogat izvor željeza pomaže u preveniranju anemije. Šaka suhih marelica, što je oko 40 g, pokriva 20% dnevnih potreba za kalijem i više od 10% sugeriranog dnevnog unosa željeza kod žena u reproduktivnom razdoblju.
* sva sreća da tamanim suho voće... sada još malo više marelica...(op.a)

Bobičasto voće (borovnice, brusnice, jagode, maline, kupine) bogato je esencijalnim antioksidansima beta-karotenom, vitaminom C i vitaminom E. To ih čini jako važnim za zdrav imunološki sustav. Čaj od malina je stari tradicionalni lijek koji se preporučuje u kasnijem razdoblju trudnoće, pred porod kao i tek novih majki jer se smatra da jača uterus.

Kupine su pak najbogatiji izvor vitamina C, sadržavaju bioflavonoide koji su fitonutrijenti. Samo jedno serviranje kompota od kupina sadrži 160 mg vitamina C, tri puta više od sugeriranog dnevnog unosa.
* kupine... volim kupine... kad će kupine...cry(op.a)

Borovnice su još od davnina poznate kao voće s posebnim zdravstvenim bonusom. Ne samo što sadrže dosta vitamina C, važna je i njihova boja za koju su zaslužni bioflavonoidi, što pomaže učvršćenju stijenki krvnih žila. Važna karakteristika je i da sadrže antocijanine koji pomažu u preveniranju urinarnih infekcija i trovanja hranom. Visoka količina pektina koja se nalazi u borovnicama pokazala se važnom u tretmanu proljeva. Visok nivo kalija u borovnicama pomaže u regulaciji krvnog tlaka - borovnice djeluju kao diuretik te bi bilo dobro da ih u svoju prehranu uključe naročito one trudnice koje imaju problema u reguliranju probave. Zapamtite da komercijalni sokovi od borovnice ne sadržavaju dovoljno voća, stoga uvijek provjerite sastojke proizvoda kojeg kupujete.
* još danas idem po sok od borovnice s natpisom "veliki udjel voća" - barem 50%(op.a)

Šljive su poznate po svojim laksativnim svojstvima, a pritom su bogate željezom i kalijem. Sadržavaju topljiva vlakna i sorbitol te ako ih redovito jedete tijekom trudnoće, spriječit će pojavu zatvora, što će biti korisno naročito u zadnjim mjesecima kada težina bebe usporava kretanje crijeva.
* voće kojeg nikad dosta u svakom obliku: kompot, suhe, pekmez... i naravno svježe - kad ih ima!(op.a)


Budući da je članak objavljen ljeti, nije baš pokriven spektar ostalog voća, no i ovo dosta godi mojoj znatiželji... Mislim da bi ovaj članak mogao biti zanimljiv i ostalima, a ne samo nama trudnima...

- 15:06 - Komentari (7) - Isprintaj - #

srijeda, 07.01.2009.

SVE NAJBOLJE, 10W + 2D

Opet ja kasnim ali kažu da za lijepe želje nikad nije kasno! Pa: SRETNA NOVA GODINA!!!

Razmišljala sam da zamrznem ovaj blog i otvorim novi jer se tematski sada baš i ne uklapam, a onda opet, to sam ja i sve ovo što sam radila indirekto (pa i direktno) se odnosilo na željenu trudnoću. Tako sam zaključila da ostajem tu gdje jesam, ali moram si boxeve malo promijeniti... kad uhvatim vremena.

Malo da pojasnim "trajanje trudnoće". U svakom naslovu ću pisati koliko tjedana i dana sam trudna, ali prema službenom mišljenju doktora, tj kako oni računaju (od zadnje mjesečnice). Naime, to ne mora biti točno. Pa čak je i prošli ultrazvuk pokazao kako je beba ipak tjedan dana mlađa. Ali ovako je lakše za pratiti, pa neka ide ovako...

Sada ću vas malo okupirati o tjelesnim promjenama u prva dva i sitno mjeseca ove trudnice:

1. Kilaža: Ha, imam jednu zanimljivost. Jel možete vjerovati, da nakon sve regulacije hrane, truda, ali i uživanja ipak kile mi baš i nisu htjele padati. jesu, ali polako i nisu se vraćale. A a sada kada sam trudna i kad sam se pomirila s činjenicom da se moram zdebljati (ali s vremenom) ja mršavim.... E to mi je čudno. Ali doktor se ne zabrinjava, pa zašto bih ja.
2. Trbuh: Ne, nije još narastao, ali se mijenja. Oblikom je nalo okruglastiji mekaniji. Možda se malo i objesio. Svesrdno radi na tome da kad beba počne rasti bude dovoljno mjesta. Sudeći prema početnim milimetrima, bit će to velika beba (kom jedne poznanice).
3. Cice: Hm.... To mogu komentirati kao UUUAAAAUUUU! Uvijek sam imala manja do srednja prsa, a oblikom nikad nisam bila zadovoljna. Sada... to je predivno. Jedino što traži novo donje rublje pa ću vrrrlo skoro morati u šoping. Bit će to gušt....
4. Mišići: Uf! S obzirom na moje ležanje dva tjedna, pa puno polakši tempo sada (koji mi je namjerno nametnuo doktor) svi su se mišići opustili. Moram priznati da nije ružno, ali mi9 malo fali ono zategnuto tijelo koje sam dobila kad sam ono redovito išla u teretanu (dok nisam saznala da sam trudna).
5. Koža: Mekana, je. Ali zato i puno jače reagira. Na sve! Tako da sam u početku mirovanja ganjala debele potkožnjake na licu dok nisam našla umirujući gel jer mi moja krema više ne valja. Koža tijela je doista mekša, ali i brže se suši i masti.... Lush mi je tu pomogao....
6. Kosa: Tu mi je mali kaos. Kao i koža reagira pretjerano, pa sada perem kosu prečesto.... možda se s vremenom smiri... vidjet ću...
7. Nokti: S obzirom da ništa ne mogu raditi jer moram puno odmarati, oporavili su se do zavidnih granica. Sada shvaćam da im je vjerojatno trebao odmor od svega... kao i meni.
8. Spavanje: Na početku mi se jako spavalo. Dok još nisam znala znam da sam na poslu kunjala uz tastaturu tamo iza gableca, pa sve do kojih 3 popodne. jednostavno se nisam mogla probuditi. I svako sam jutro kasnila na posao. Ovo mirovanje me tako dobro okrijepilo da sam se doooobro naspavala. Dok je bilo strogo mirovanje spavala sam do 2/3 dana, sada se to smanjilo na kojih 12-14 sati na dan ukupno. Ma presmiješno...


To je ono što mi je sve palo na pamet... Vjerojatno ima toga još. Baš sam poželjela da negdje ostane zabilježeno kako sam se osjećala i kako sam se mijenjala u ovoj tudnoći, jer kažu da je svaka trudnoća posebna i da se nikada ne ponavlja... Zato sam odabrala ovo mjesto....
Kad uhvatim ponovno snage sjedit u ovom ćošku u ne baš udobnom stolcu napišem svoje trudničke željice: komedija za sebe!!!!

- 10:14 - Komentari (8) - Isprintaj - #

Blog.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice Blog.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice Blog.hr kliknite na gumb "Slažem se".Slažem se