četvrtak, 16.10.2008.

"SREĆA JE KAD TI SE SMIJE..."

"... ništa više, ništa više!" (Svadbas) I ajmo sad svi: osmjeh na lice!


Opet me puca na pozitivu. Ležerno se smješkam. Tako, bez razloga. Smije mi se pa sam sretna. Voljela bih da me češće lupa tako. Pripisujem zaslugu suncu koje je izašlo iz magle i oblaka. Opet to sunce...

Jeste li znali da se umjetnim smješkom odašilju pozitivne vibre cijelom tijelu, pa zatim cijelim tijelom prođe pozitivan osjećej, te se nesvjesno i stvarno nasmijemo? Imače je ovo dobar trik za antistresno ponašanje prema svojoj psihi. Prakticirajte češće i manje će markera stres ostaviti na našu jadnu izmučenu psihu.

"Borite se protiv stresa sa smijehom! Jim McDowell, potpredsjednik marketinga u BMW-u vjeruje da dan nije dobar, ako se barem pet puta niste od srca nasmijali. Ovo je savjet mudraca. Smijeh oslobađa mnoge hormone koji umanjuju stres, poput endorfina. Ako se želite na brzinu nasmijati, posjetite koju od mnogih online video webstranica, poput YouTube i pronađite nešto na odjeljku sa komedijama ili provedite vrijeme sa najzabavnijom osobom koju znate u poduzeću. Istina je kad kažu da smijeh otklanja stres." by zena.hr


I ne samo to. Da li znate da osmjehom možete pridonijeti vlastitom samopouzdanju? Koliko ljudi luta ovim svijetom gledajući u pod (ako ne uzmemo šačicu onih koji paze da ne stanu u pseći poklon), a samo uz osmjeh na licu glava se podiže i potiče da pogledate svijet oko sebe, a ne se samo borite sa svojom unutarnjom nesigurnošću.

A to samopouzdanje je već pomalo pojava koju treba mikroskopom tražiti, jer i oni koji imaju samopouzdanja obično ga izgube onog trena kad prijeđe u egocentričnost iliti vulgarnije bahatost. Pa evo par trikova za podizanje tog istog, mislim samopouzdanja, ne bahatosti:

1. Pozitivno govorite o sebi. Nikada nemojte sebi govoriti “ja to ne mogu”, “ništa ne vrijedim”, “beskorisna sam”. Promijenite svoj stav u “dat ću sve od sebe”, “uvijek učim na svojim greškama” i “postajem sve bolja”. Nikada nemojte govoriti negativno o sebi.
2. Promijenite lošu sliku o sebi. Kada se pogledate u ogledalo često pomislimo kako izgledamo grozno, umorno, staro, izborano. Umjesto toga potražite nešto što vam se u vašem izgledu sviđa, bez obzira o kakvoj je sitnici riječ. Primjerice, sviđaju vam se vaše oči, kosa, nokti. Kada to naučite, naučit ćete cijeniti i druge stvari o sebi.
3. Klonite se neprestano čangrizavih ljudi, koji negativo razmišljaju o svemu. Inače ćete i vi postati takvi.
4. Budite svoj najbolji prijatelj. Nije uzalud izreka “ako ne voliš sebe ne možeš voljeti i druge”. Nemojte se osuđivati i zbog najmanjih grešaka i propusta. Ponašajte se prema sebi kako bi ste se ponašali prema najboljem prijatelju ili prijateljici. To se odmah nadovezuje i na peto, a to je:
5. Promijenite negativno mišljenje o sebi. Ukoliko vam je netko rekao da ste glupi dok ste bili mali, možda i sad tako mislite. Takvo mišljenje će utjecati na vaše sposobnosti, sve dok ne promijenite mišljenje.
6. Gledajte naprijed, a ne natrag. Nemojte misliti na prošlost, jer ju više ne možete promijeniti, mislite na budućnost.
7. Prestanite biti žrtva i naučite reći “ne”. Nemojte dopustiti da vas kolege s posla, prijatelji, pa čak i članovi obitelji iskorištavaju. Zauzmite svoj stav.
8. Učinite ono što morate. Sjetite se nečeg, što morate učiniti, a neprestano to odgađate. Napravite, popis i jednostavno to obavite. Sa smiješkom osjetite nadmoć.
9. Priuštite si je zdravu prehranu. Jedite hranu s mnogo vitamina i minerala, te bjelančevine, ugljikohidrate, a izbacite nezdravu hranu, masnoće, kofein, alkohol i šećer. Kvalitetna hrana ojačat će vaše samopouzdanje.
10. Zapitajte se: “Je li doista važno?”. Nemojte se ljutiti i živcirati zbog stvari koje vam i nisu toliko važne.
11. Oslobodite svoj um. Povremeno se opustite. Nemojte, neprestano razmišljati o poslu, problemima, stvarima koje morate obaviti. Osjećat ćete se bolje, kao da imate veću kontrolu nad svojim životom.
12. Kažite što mislite. Nikada nećete dobiti ono što želite, ako to i ne zatražite. Zato, skupite hrabrosti i recite ono što mislite.
13. Smiješite se i svijet će se smiješiti vama. Osmijeh će rasvijetliti vaše lice, navika smijanja će vas potaknuti da gledate “izvan” sebe.
by zena.hr


I sad kada ste to uspjeli usvojiti njegujte ga i ne budite sebični. Život je prekratak za uskraćivanje drugih i sebe. Poslije bi vam moglo biti žao. Samopozudanje nije lako steći, ali se brzo izgubi (brže nego šte se vrate izgubljeni kilogrami). Zato, volite sebe, ljude oko sebe, svijet koji vas okružuje, jer, eto, to je trenutno najljepše što vas može okruživati i stvarno je lijepo!

I naravno, OSMJEH NA LICE!
Potpis: Oaza Pozitiva

- 14:57 - Komentari (9) - Isprintaj - #