utorak, 03.06.2008.

Krono dijeta - Konačno!

Konačno sam našla točno o krono dijeti - baš onakvoj kavu sam prakticirala prije. Onda sam zagubila pravila, ostalo mi ponešto u sjećanju, ali eto sad je imam!!!yes

Dakle ovako ... ovo je dio koji meni treba... ostalo možete pročitati na gornjem linku....

Od 6 do 8: Razdoblje buđenja. Svjetlost potiče novu hormonalnu aktivnost, spremni ste započeti dan puni energije.
Od 8 do 10: Vrijeme je za doručak. Tijelu treba snage: valja napuniti organizam šećerima i ugljikohidratima jer metabolizam je najspremniji da troši kalorije.
Od 10 do 12.30: Tijelo radi punom parom, aktivni ste, prepuni duševne i tjelesne snage. To je jedini trenutak u danu kada možete malo i prekršiti dijetu.
Od 12.30 do 14.30: Vrijeme je ručka. Trenutak je da uzmete masnoće i ugljikohidrate.
Od 14.30 do 15.30: Sada bi vam odgovarala mala siesta. Poslije ručka javlja se pospanost.
Od 15.30 do 18: Budite se, pospanosti nestaje. Trenutak je za novi rad ili sport. Između 16 i 17.30 vrijeme je za užinu.
Od 18 do 19: Vitalnost opet opada pod utjecajem hormona. Osjećate želju da se vratite kući i odmorite.
Od 19 do 21: Vrijeme je za večeru. Pažljivo birajte namirnice (pretežno uzmite bjelančevine) jer metabolizam više ne može utjecati na trošenje kalorija, pa se lako taloži masnoća.
Od 23 do 6: Razdoblje spavanja. Tjelesna aktivnost se usporava i sve se svodi na mehanizam sna. Pazite da ne biste popustili prehrambenim napastima jer to je najopasniji trenutak da uništite uspjeh svoje dijete.



Zašto?

Organizam ima svoj unutarnji, biološki sat po kojem se ravnaju sve aktivnosti metabolizma - od krvnog tlaka i temperature do izlučivanja hormona, o čemu ovisi koliko kalorija troši tijelo. Aktivnost je veća prije podne, pa je veća i vjerojatnost da će se te kalorije potrošiti. Zato opasna jela s ugljikohidratima (kruh, tjestenina, povrće) i slatkiši odgovaraju obrocima ujutro i prije podne, a proteine jedite navečer.

Svježe i zeleno povrće treba uključiti u dva glavna obroka. Sjetite se da povrće koje sadrži više šećera valja jesti za ručak. Voće valja jesti od 17.30 do najkasnije 18 sati. Najbolje ga je jesti samo između obroka.



Nemojte preskakati obroke. Preskočeno ćete nadoknaditi u neprikladno vrijeme. Metabolizmu posebno škodi ako se dnevno uzima samo jedan obrok, pogotovu uvečer.


Dijeta nije oblik kažnjavanja. Jelovnici moraju biti prihvatljivi i raznoliki, najgori neprijatelj mršavljenja je dosadno ponavljanje istih jela.



sunce

- 08:35 - Komentari (5) - Isprintaj - #