Arhiva:
O Ignissu

Dobrodošli na najbogatiji repozitorij znanja o zavođenju i muško ženskim odnosima na Internetu. Ako ste muškarac, vjerojatno vas najviše zanima igra, o kojoj je pisano u šest kategorija:
- Igra općenito
- Interna igra (samopouzdanje)
- Upadi (upoznavanje)
- Srednja igra (spojevi i komunikacija)
- Kasna igra (seks)
- Završna igra - veze i brakovi

Ženama igra nije dostupna, no za njih svejedno postoji mnogo korisnih savjeta. Mogla bi im biti važna i analiza percepcije i realnosti tijela, kao i poučne priče o curama koje vole kretene.

Zabavni testovi čekaju odvažne čitatelje oba spola.

Ovaj blog je također bogat izvor edukacije o ljudskoj seksualnosti i svim društvenim pojavama koje proizlaze iz nje. Obrađene su sljedeće teme:

- Kako ljudi biraju svoje partnere?
- Muška seksualna hijerarhija (Alfa i Beta)
- Sociološki podaci i analize
- Feminizam
- Aktualna događanja
- Tipične racionalizacije o seksualnom ponašanju
- Umjetnost vezana za seksualnost
- Putopisi i usporedbe seksualnih tržišta diljem svijeta.

Osim seksualne tematike, povremeno pišem i o drugim stvarima, tako da možete poviriti i opće-filozofske članke, zabavu i parodije, te anomalije.

Arhiva po mjesecima:
Svibanj 2018 (1)
Ožujak 2017 (2)
Prosinac 2016 (1)
Studeni 2016 (1)
Kolovoz 2016 (1)
Srpanj 2016 (1)
Lipanj 2016 (2)
Svibanj 2016 (1)
Travanj 2016 (2)
Ožujak 2016 (1)
Veljača 2016 (5)
Siječanj 2016 (2)
Prosinac 2015 (1)
Studeni 2015 (3)
Listopad 2015 (1)
Rujan 2015 (3)
Kolovoz 2015 (3)
Srpanj 2015 (3)
Svibanj 2015 (3)
Travanj 2015 (3)
Ožujak 2015 (3)
Veljača 2015 (3)
Siječanj 2015 (5)
Prosinac 2014 (3)
Studeni 2014 (5)
Listopad 2014 (5)
Rujan 2014 (6)
Kolovoz 2014 (6)
Srpanj 2014 (6)
Lipanj 2014 (5)
Svibanj 2014 (8)
Travanj 2014 (8)
Ožujak 2014 (8)
Veljača 2014 (9)
Siječanj 2014 (7)
Prosinac 2013 (11)
Studeni 2013 (9)
Listopad 2013 (14)
Rujan 2013 (9)
Kolovoz 2013 (4)
Srpanj 2013 (3)
Lipanj 2013 (3)
Svibanj 2013 (6)
Travanj 2013 (5)
Ožujak 2013 (4)
Veljača 2013 (5)
Siječanj 2013 (6)
Prosinac 2012 (6)
Živi dugo i igraj.

Ponestalo vam mojih sadržaja? Evo vam onda još neke stvari koje se tiču igre:

- Moj popularni vodič zavođenja "Umijeće Igre"
- Moj forum
- Moji newsletteri iz 2013. i 2014. godine
- Moja kolumna na Return of Kingsu
- RooshV
- Roissy (Heartiste, Chateau)
- Dalrock

Ostali zanimljivi sadržaji:

Without Hot Air
Non-Intervention
No-nonsense Self-defense
The Social Pathologist

Igniss - Gdje politička korektnost odlazi umrijeti.

četvrtak, 23.07.2015.

Munjeviti uspon i pad Tindera kao online dating alata

Prije nešto više od godine dana, u newsletteru sam preporučio čitateljima korištenje Tindera, smartphone aplikacije koja se pokazala kao vrlo jednostavan i plodonosan online dating alat. Čak i ako je nekoga zanimalo samo trollanje i brz pregled kako stoji sa ženama (u bilo kojem dijelu svijeta), Tinder je opet bio vrlo koristan alat.

Nažalost, kao i uvijek u svijetu online datinga, ono što je jučer bila najbolja opcija može se strmoglaviti u tren oka, te za jedva godinu dana postati jednako bezvrijedna kao i davanje cvijeća i dobrodušnih komplimenata.

1. Nagrizanje Tindera: Tinder Moments


Izvor slike

Uvođenje Tinder Momentsa, alata za dijeljenje slika na način sličan Instagramu, isprva se činilo zgodnim alatom koji će omogućiti provođenje dodatne igre. U stvarnosti, to je Tinder pretvorilo u beskonačan festival attention whoringa, u kojemu je naglo skrenuta pažnja s aspekta zaključivanja, te ga pretvorila u alat na kojemu se podrazumijeva dugoročno natezanje i stjecanje pozornosti putem beskonačnog dijeljenja slika koje će zatim likeati žedni tipovi.

U takvom okruženju, zaključivanje postaje puno teže, a šansa da se isprva plodonosan kontakt utopi u blatu attention whoringa i nikada ne rezultira stvarnim nalaženjem drastično raste.

2. Zabijanje čavla u lijes: Uvođenje dnevnog ograničenja swipeova


Izvor slike

Svatko tko nije celebrity, izuzetno dobrog izgleda ili blagoslovljen pristupom profesionalnom fotografu dobro zna da za uspjeh u igri moraš napraviti puno upada - na primjer, kako bi stekao deset brojeva, moraš ostvariti kontakt s otprilike stotinom cura. U online datingu je to još oštrije, no zato online dating to kompenzira ekstremnom jednostavnošću upada, te mogućnošću masovnog upadanja u vrlo kratkom vremenu.

Na primjer, ako u online datingu tek svaka dvadeseta poruka rezultira brojem, to je izbalansirano činjenicom da je moguće poslati dvadeset poruka u manje od sat vremena.

S uvođenjem ograničenja dnevnih swipeova (ekvivalenta upada ili poruka), Tinder je drastično unazadio ovaj aspekt. Ako možeš swipeati samo deset cura na dan, to predstavlja ogromno ograničenje i automatski narušava tvoj mentalitet obilja.

Ali to nije sve. Najgora posljedica događa se na ženskoj strani online datinga. Cure, koje su prirodi već vrlo probirljive, znajući da sada postoji ograničenje ne žele trošiti svoje ograničene swipeove na tipove koji su im "onako" (tj. na granici privlačnosti), te će ih radije otpisati nego im dati šansu. To znači da je puno teže ostvariti međusobnu privlačnost, te će samo vrh vrhova među muškarcima uspjeti nešto postići.

3. Pokop Tindera: Uvođenje verificiranih celebrity profila


Izvor slike

Ako je prošle dvije promjene još i bilo moguće preživjeti, treća je osigurala Tinderovu potpunu neupotrebljivost. Naime, Tinder je prije mjesec dana (+/- koji mjesec, ovisno o geografskoj regiji) uveo verificirane celebrity profile, što znači da npr. profil "Leonardo DiCaprio" koji je stvarno Leonardo DiCaprio, a ne neki uljez, ima pored sebe plavu kvačicu koja potvrđuje njegovu istinitost. U stvarnosti Leonardo naravno neće koristiti Tinder, jer je već blagoslovljen beskonačnim priljevom uskog mladog mufa, ali za mnoge celebritye nižeg ranga (tzv. B i C list pjevači, sportaši, glumci...), to je učinilo Tinder rudnikom zlata. Jedina igra koja im je sada potrebna je registracija i "Daj mi svoj Whatsapp" kao prva poruka.

A za žene, koje će naravno samo kružiti uokolo dok ne naiđu na plavi znak viđenog koji označuje poznatu osobu, to naravno znači još manje pridavanja pozornosti običnim muškarcima, čak i onima dobrog izgleda i s dobrom igrom.


Dodatni apsurd: reklamiranje ove značajke na primjeru ženskog celebritya, kao da bi neka poznata pjevačica ikada došla na Tinder spavati s nekim vulgaris nepoznatim tipom

Zbog svega ovoga, preporučam muškarcima ne gubiti vrijeme na ovoj attention whoring platformi. Sve dobre stvari imaju svoj početak i kraj, a Tinder je nažalost završio svoj životni ciklus. Popijmo čašicu nečeg žestokog u njegovu čast, i okrenimo se plodnijim poljima.

Oznake: online dating, rana igra, upad, tinder, attention whoring


- 11:44 - Komentari (8) - Isprintaj - #

nedjelja, 04.01.2015.

Put oko svijeta u 80 poruka: studija slučaja u online datingu

Kako sam opisao u knjizi, tipični scenarij online datinga uključuje zaključivanje stvari s djevojkom koja je iz tvog grada ili iz tvoje države i ima cilj izbjegavati dugo dopisivanje i sladunjave poruke i što prije se naći u stvarnosti, gdje možeš fizički zaključiti stvar. To je najefikasnija uporaba online igre i tamo je temeljito pokrivena.

Danas ćemo se pozabaviti drugom vrstom online igre, onom koja se odnosi na zaključivanje sa curama iz drugih država i čak s drugih kontinenata, u kojoj se zaključivanje prvo događa online, a tek nakon toga u stvarnosti (ako se uopće događa u stvarnosti, često to ne bude slučaj). Takvu igru iz dragosti nazivam "online dating trollanje".


Poput Goldman Sachsa, Igniss je postao divovska vampirska lignja ovijena oko cijelog svijeta

1. Zašto "trollanje"?

Zato što je zbog značajne, velike i ponekad ogromne udaljenosti, kao i različitih barijera koje ću opisati u ostatku teksta, interakcija često osuđena na to da nikada ne napusti online okvire bez obzira na razvijenu kemiju, i često jednoj od strana daje lažne nade čak i ako je uspješno provedeno zaključivanje i postoje nade.

Za razliku od upada i igre u stvarnom životu ili klasičnom online datingu, ovdje samim upuštanjem u interakciju prihvaćaš zajebantsku, iluzornu prirodu online datinga s ogromnim šansama za "neuspjeh" interakcije u stvarnom smislu. Podrazumijeva se da, iako svaku interakciju treba dotjerati koliko je god daleko moguće, ta strana koja ima iluzije ne smiješ biti ti.

Drugim riječima, internacionalni i interkontinentalni online dating je samo sofisticirano trollanje.

2. Koji su mogući (pozitivni) ishodi "online dating trollanja"?

A) Flertovanje, iskustvo, vježbanje tekstualne igre i općenite online igre: tvoja igra svake vrste postaje bolja. Ne zaboravi za svaku stvar koju napišeš imati na umu i to koliko je primjenjiva stvarnom životu i/ili klasičnoj online igri. Unatoč nekim specifičnostima, većina će biti upotrebljiva i u ostatku igre.

B) Istraživanje teritorija koji jednog dana namjeravaš posjetiti. Osvježavajuće je i poučno vidjeti čega sve još ima u svijetu i kakve su cure u drugim zemljama.

C) "Podmazivanje" teritorija koji jednog dana namjeravaš posjetiti. Ako negdje putuješ, skupljaš i organiziraš opcije i društveni krug koji te čekaju istog trenutka kada se iskrcaš iz svog prijevoznog sredstva.

D) Cyber-sex. Ne treba objašnjavati. Hint: svi savjeti koji vrijede za stvarni seks vrijede i za virtualni.

E) Ona te dođe posjetiti. Slično Couchsurfingu, s tom razlikom što si u ovoj varijanti već ispunio 99% preduvjeta i ostalo ti je samo uživati u romantičnom odmoru.

F) Ti odeš nju posjetiti. Slično bilo kojem putovanju, s tom razlikom što si u ovoj varijanti već ispunio 99% preduvjeta za izbjegavanje neugodnog i seksualno frustrirajućeg turističkog boravka.

Napomena: kako bi izbjegao razočaranja i promašaje, podrazumijeva se da se bez da se prethodno dogodio korak D u korak E ne trebaš upuštati skoro nikada, a u korak F apsolutno nikada.

3. Kako provoditi "online dating trollanje"?

Provedba online dating trollinga vrlo je slična običnom online datingu s tom razlikom što je manje pritiska da odmah zaključiš stvar (igra polaganog kuhanja je ovdje vrlo primjenjiva), no značajno varira ovisno o nacionalnosti tvoje mete, tako da ću vam ovdje dati pregled igre po nacionalnostima s kojima sam imao dovoljno doticaja (bilo to samo online, kao što je opisano ovdje, bilo i uživo na putovanjima i ostalim avanturama).

A) Ruskinje



Lijepe i hladne, Ruskinje su istodobno i kvalitetne žene i majstorice izvlačenja pozornosti iz hrpe beta orbitera (koji je krajnji rezultat toga zaključite po svojoj slobodnoj volji). Prosječna Ruskinja će tvoj pokušaj igre dočekati radošću i površnom toplinom zbog kojih ćeš se bolje osjećati bez obzira na ishod, no zaključiti stvar s njom ravno je gađanju pomične mete s udaljenosti od kilometra. Ista samokontrola koja je čini profinjenom i privlačnom čini je i vrlo teškom.

Majstorski će te navesti da pomisliš kako te nešto čeka odmah iza ugla i da bi joj jako nedostajao kada biste prekinuli kontakt, no zatim te odrebatiti i pustiti te da čekaš do tko zna kada. Svaka njena kvaliteta u ženskom smislu općenito pomiješana je s hladnoćom i nečitljivošću zbog kojih nikada nećeš znati na čemu si i morat ćeš sam napraviti sve.

Tipičan primjer igre u Rusiji bila bi cura koja se vrlo entuzijastično raspitivala o svim mogućim detaljima o meni (što je inače znak velikog interesa) i pozorno me slušala, te mi je nakon stalno rastuće kemije pričala o tome što trenutno nosi i pitala me mogu li zamisliti seks s njom, no svaki moj pokušaj eskalacije je odbijala s "nisam još spremna", "ne znam" i "ne poznajemo se dovoljno". Istodobno, druga cura s kojom sam prošao manje više isti proces me primila bez problema i, kao da se u jednom trenutku uključio nekakav prekidač u njenoj glavi, počela biti topla i osjećajna prema meni.



S obzirom na to koliko je agresivne neandertalske igre potrebno kako bi se probilo kroz taj štit koji te čeka na kraju, mislim da su Ruskinje prilično neprikladne za bilo kakvu online igru, gdje taj krajnji manevar teško možeš provesti (ne možeš je jednostavno zgrabiti i poljubiti kroz monitor, jelda), te ćeš puno bolje rezultate imati ako budeš svoju igru provodio uživo. Predlažem CouchSurfing.

Sve ovo naravno ne znači da igra koju primjenjuješ treba biti teškog, zapadnog tipa (i.e. dvostruki komplimenti, kvalificiranje). Najobičnije samopouzdanje, odlučnost i demonstracija da imaš nešto dobro u životu (i.e. "samopouzdani dobri dečko") će biti sasvim dovoljni.

Za muslimanske (južne i jugoistočne) dijelove Rusije vidjeti točku G (svaka igra riječi slučajna).

B) Bjeloruskinje i Ukrajinke

Iako se na prvi pogled Bjeloruskinje i Ukrajinke zbog svoje izolacije i siromaštva čine znatno drugačije od Ruskinja, mentalitet im nije znatno različit od svojih istočnih susjeda, samo što je umjereniji. Mislim da je to dobra stvar: gdje je prosječna Ruskinja zamamna ali hladna, prosječna Ukrajinka je samo ugodna ali je i neutralnija i, po mom mišljenju, stabilnija. Nije nimalo slučajno što ćete kod naših ljudi koji su se oženili strankinjama naići na više Ukrajinki nego Ruskinja.

Mislim zbog rata ali i dugogodišnjeg razdora u njihovom društvu, kod Ukrajinki sam naletio na puno veću različitost i ekstreme nego kod Ruskinja: lako je naići i na izrazito tradicionalne i na izrazito amerikanizirane cure, i one su otprilike podjednako podijeljene. Kod Bjeloruskinja, s druge strane, razina "zapadnosti" je nešto veća zbog činjenice da samo cure iz bogatih i utjecajnih obitelji imaju priliku slobodno putovati i/ili baviti se ostatkom svijeta.

Sličan dojam, iako blaži u svakom pogledu, sam dobio i o Bugarkama i Rumunjkama.

C) Švicarke i Francuskinje



S profinjenim crtama lica, niskim stopama pretilosti i razigranim karakterom, prosječna Švicarka i Francuskinja su vrlo slične: zapadne ali ipak ugodne, s nekakvim neodoljivim šarmom koji čini provođenje igre nad njima vrlo ugodnim. Sve što je rečeno o poznatom pojmu chic potpuno je istina. Nisam imao dovoljno kontakta s njima kako bih mogao dati konkretan savjet o zaključivanju, no razvio sam sasvim dobro mišljenje o njima. Kod jedne Švicarke je čak ispalo da sam ovog ljeta upoznao njenu prijateljicu koja je bila kod nas na eksurziji. Svijet je malen, zar ne?

D) Njemice

Ne znam jesam li imao nesreću naletjeti na takav uzorak, ili samo takve Njemice idu online, ili je to stvarno stanje situacije, ali prosječna Njemica me vrlo razočarala. Naišao sam na ogromnu količinu agresivnosti koju bih mogao opisati kao "buldog flertovanje", s izrazito visokim stopama agresivnog feminizma trećeg vala, kratke kose, tetovaža i piercinga. Razgovor s njima je bio nalik vađenju zubi, s istodobnom i hladnoćom Rusije i manjkom ženstvenosti koju sam vidio jedino kod nas ili u Australiji.

Začudo, moje iskustvo je bilo isto i s curama rođenim u Njemačkoj i s imigranticama. Možda to govori nešto u korist kvaliteti asimilacije u Njemačkoj, ali za mene kao muškaraca je rezultat bio prilično nezadovoljavajući.

S curama iz Norveške i Švedske nažalost nisam komunicirao pa još ne mogu osobno komentirati, ali o curama iz Finske koje sam do sada upoznao imam vrlo dobro mišljenje zbog istodobne i kvalitete kao žena i normalnosti igre koju traže, unatoč tome što je Finska vrlo razvijena zemlja.

Talijanke i Španjolke su, unatoč stereotipima o Mediteranu, po svom mentalitetu nažalost sličnije Njemicama nego Francuskinjama, te nisam čuo da je ugodno ili isplativo posebno se baviti njima.

E) Mađarke, Čehinje i Slovakinje



Postoji li netko u našoj blaženoj državi tko nije nikada imao iskustva s barem jednom pripadnicom ovih narodnosti? Čehoslovakinje nažalost postaju sve više amerikanizirane i karakterom i izgledom, ali osnovni image vrlo lijepe djevojke kakvu se može naći tamo ostaje. Igra je postala vrlo slična našoj: više nije dovoljno samo biti "dobri dečko" ili čak "samopouzdani dobri dečko". Potrebna je injekcija kretenizma. S druge strane, to znači da ako si vrlo uspješan ovdje možeš očekivati da ćeš biti vrlo uspješan i tamo.



Uzveši u obzir veliku količinu potrebne igre i veliku količinu djevojaka s tih prostora koja svake godine dolazi kod nas, ne preporučam gnjaviti se online aspektom.

F) Engleskinje, Australke, Kanađanke i Amerikanke



Dragi čitatelju, ako ti i nakon 500 postova na ovom blogu nije jasno da se ovdje nema što raditi, onda se ja i ti jednostavno nismo razumjeli. Passe.



Ironično, zato što su svi moji profili optimizirani za hrvatske cure, pa time automatski i zapadne, dobio sam znatan broj nepozvanih poruka od Amerikanki i Australki.

G) Turkinje, Malezijke i Libanonke



Umjerene i razvijene muslimanske zemlje stvaraju zanimljivu okolinu, u kojoj su cure istodobno i kvalitetne i tradicionalne, no zbog razvijenosti se ne može reći da ne traže igru. To ih čini intrigantnim ali teškim. Ne pomaže ni činjenica da u njima postoji značajan višak muškaraca, koji su k tome ekstremno agresivni i žedni i kvare klimu. Roosh je nedavno posjetio tu zemlju (inače jednu od svojih domovina) i grdno se razočarao.

Postoji jedna iznimka. Ako uz solidnu igru imaš i plavu kosu i/ili oči, očekuj da ćeš zbog svoje egzotike biti vrlo popularan u ovim zemljama. Turska je jedina zemlja iz koje su mi se cure same javljale, i same tražile da se nađu sa mnom.

O Indiji nemam previše iskustva, no po onome što sam čuo svrstao bih je u ovu kategoriju unatoč svom siromaštvu. Na glasu je kao vrlo teška zemlja.

p.s. ako se pitate zašto na ovom popisu nema Bosne i Hercegovine, to je zato što je BiH previše amerikanizirana da bismo je mogli smatrati "umjerenom", i igra koja je potrebna tamo nije bitno različita od one u Hrvatskoj.

H) Kolumbijke, Peruanke, Čileanke, Dominikanke, Meksikanke



Ove zemlje, ali pogotovo Kolumbija, su na neslužbenom glasu kao raj za muškarce (po službenom je to Brazil, vidi više o tome dolje). Po onome što sam iskusio online mogu se složiti u principu, ali samo u principu. Naime, iako je razina igre normalnija nego na našim prostorima, u ovim zemljama je promiskuitet ogroman i mnoge cure, imajući iskustva s neugodnim pumpanjem i ostavljanjem, mogu biti zatvorene i teške. Nadalje, i zbog kulture i zbog slabog poznavanja engleskoj jezika, očekuj da ćeš morati učiti španjolski (olakšavajuća okolnost: španjolski je prilično lagan jezik).

S čime nas to ostavlja? S curama koje su vrlo tople, ženstvene i kvalitetne, ali koje nisu ni izbliza "voće koje jedva čeka da ga ubereš" kako neki opisuju. Moja iskustva online su bila pretežno ugodna, ali ne toliko ugodna kao što mi je rekla-kazala dala naslutiti. Jednog dana bih rado posjetio ovu regiju, a u tome će svakako pomoći i činjenica da su prihvaćene dobne razlike tamo znatno veće nego u ostatku svijeta.



Ako imaš plavu kosu i/ili oči, očekuj da ćeš biti vrlo popularan u ovim zemljama.

I) Argentinke i Brazilke



Jesam li vam dovoljno privukao pozornost ovim upozorenjem? Ono na što mislim bi vam trebalo biti dovoljno ilustrirano činjenicom da je Argentina poznata kao "Rusija Južne Amerike". Brazil, s druge strane, je vrlo daleko od razuzdanog raja kakav nam nagovještaju slike s karnevala. Val amerikanizacije koji je naglo zahvatio zemlju doveo je do nagle degradacije ženskog karaktera, i nije nimalo slučajno da su i cura s kojom sam doživio najgore osobno iskustvo u životu i cura koju sam na blogu opisao kao oličenje racionalizacijskog hrčka bile iz Brazila.

To naravno ne znači da žene u Brazilu i Argentini nisu lijepe, da nećeš vidjeti i one koje su i dalje super, ili da u tim zemljama nema puno drugih privlačnih stvari. Ali Brazil je možda zemlja s najviše neopravdane fame na cijelom svijetu. Ako te zanimaju Latina cure, mislim da je ostatak Srednje i Južne Amerike puno isplativije lovište.



J) Afrikanke



Kada se govori o neotkrivenim rajevima za muškarce, najčešće priče tiču se Azije (vidi dolje). No što je s mnogo bližom Afrikom? S jedne strane, Afrika je kontinent siromaštva, AIDS-a, vojnih hunti i terorističkih skupina. S druge strane, Afrika je div (ne samo geografski) koji tek skuplja snagu, te koji bi poslije Kine uz Indiju mogao biti sljedeći veliki pogon svjetskog gospodarstva i u kojemu će mnogi od ovih problema u budućnosti doživjeti znatan pad. Nadalje, velik dio kontinenta ima britansko naslijeđe zbog kojega je znanje engleskog dobro rašireno.

Žene su, po mom ograničenom iskustvu, vrlo kvalitetne, stope pretilosti su skoro 0, a gotovo jedina igra koje je potrebna s njima je biti normalan i ljubazan muškarac. Ako sanjaš o tome da "budeš svoj" (što god to značilo, ali najčešće to da ti oštra zapadna igra slabo leži), Afrika bi mogla biti tvoja prilika.

U kontekstu online dating trollanja, od cura iz Afrike naravno ne očekuj da će te ikada posjetiti.

Južno-Afrikanke su po svojoj osobnosti sličnije Francuskinjama (točka C), a sjeverne Afrikanke muslimanskim zemljama (točka G), samo tradicionalnije ili siromašnije.

K) Filipinke, Indonezijke, Tajlanđanke, Vijetnamke



Slučajni kontakt s jednom vrlo dragom curom s Filipina bio je ono što me i potaklo na cijeli ovaj više-mjesečni eksperiment.

Azijski "raj za muškarce" sastoji se od nekoliko slabo razvijenih zemalja (ali ne toliko slabo da bi im nedostajala osnovna infrastruktura, pogotovo u slučaju brzo-rastućeg Tajlanda), koje su sve poznate po ugodnim, vitkim i ženstvenim ženama. Moje iskustvo je to temeljito potvrdilo, uz vrlo malen broj iznimaka. Čak je i Indonezija ostavila takav dojam, unatoč tradicionalnosti i pretežito muslimanskoj populaciji. Sve u svemu, bio sam ugodno iznenađen. Razlika koju sam uočio je da su Filipini što se žena tiče prilično otvorenija i prijateljskija sredina od drugih država. Cure s Filipina se uistinu brzo zbližavaju, što je meni osobno bilo privlačno.



Tajland, koji u stvarnom životu slovi za "raj" u kojemu muškarcima žene padaju s neba, je sličniji onome što sam napisao za Južnu Ameriku: vrlo lijep, ali ni izbliza toliko lagan kao što se čini na prvi pogled. Ako ideš u Tajland i ne namjeravaš koristiti usluge prostitutki, pripremi se na ulaganje velikog napora - isplativog ali svejedno velikog.

S iznimkom Vijetnama, zbog britanske ili američke kolonijalne prošlosti ove zemlje imaju dobro poznavanje engleskog (Vijetnam je bio francuska kolonija).



L) Kineskinje



Kina, budući vladar svijeta ako im se stanovništvo ne uguši u smogu, je ostavila izvanredan dojam. Njihov engleski nije toliko dobar koliko sam očekivao, ali žene su me se na svakom koraku dojmile kao vrlo ljubazne i kvalitetne, možda u nekim pogledima hladne/misteriozne na ruski način ali ni izbliza toliko intenzivno da bi me to odbilo. Mislim da Kina nije ništa posebno ako čovjek misli ostati samo na dopisivanju (zbog sramežljivosti ćeš rijetko doživjeti neku intimnost online), ali mnoge kineskinje i putuju uokolo (bilo same bilo u društvu) i otvorene su prema samopouzdanim strancima koji posjete njihovu zemlju.

O Japanu nisam imao priliku steći nekakvo mišljenje, no njihov engleski je bio začuđujuće loš za tako razvijenu zemlju. Po onome što sam čuo, Japan je pun kvalitetnih žena koje pate od manjka muškaraca, ali u pogledu igre težak (na ruski način) i čak pomalo ksenofobičan. Pripremi se na učenje jezika ako želiš išta postići.

U svim ovim slučajevima, vrijedi evoluirano pravilo zaključivanja: bez obzira na krajnji komunikacijski medij kojeg se želiš domoći pitaš je za Whatsapp, ili ako se radi o Aziji Viber.

Oznake: Putovanja, online dating


- 11:37 - Komentari (33) - Isprintaj - #

četvrtak, 07.08.2014.

Evolucija zaključivanja

Pričaš sa curom, kemija je u zraku i ostala je samo jedna stvar: zaključiti. Ali što napraviti? Koju posluku porati? U normalnim okolnostima bi vjerojatno uzeo njen broj, no suočimo se s tim: telefonski pozivi su mrtvi.


Izvor slike

Ovu nesretnu pojavu nagovijestio sam u svojoj knjizi prošle godine kada sam na str. 99 napisao sljedeće:

Važno je koji ćeš kanal komunikacije odabrati. Tvoj cilj je u telefonskom razgovoru ili chatu uspostaviti još trunku privlačnosti i zatim je pozvati van. No u SMS dopisivanju, tvoj cilj je samo pozvati je van. Hoćeš li zvati ili SMS-ati ovisi o tvojoj procjeni kakva je ona vrsta žene. Ako je ovisnik o smartphoneu (tko danas nije?), čini ti se impulzivna, lepršava, užurbana, vjerojatno ćeš SMS-ati. Ako dobivaš od nje tradicionalniji dojam, vjerojatno ćeš je nazvati. Budući da u našem društvu niti jedna metoda još nije definitivno postala bolja od druge (dok je recimo u SAD-u skoro pa samoubojstvo zvati), ova knjiga će opisati oba toka.
...
Moguće je da će u budućnosti, kao što se već dogodilo u SAD-u, poziv kao metoda kontakta potpuno izblijedjeti.

To je opisivalo model u kojemu su pričanje i dopisivanje otprilike izjednačeni, te je jedini faktor u tome što se točno zaključuje sama udaljenost:



No, došao je i taj dan. Po mojim ovogodišnjim iskustvima, pričanje na mobitel postalo je jednako demode kao što su kućni telefoni postali prije 15 godina, a telegrafi prije 40 godina. Iako to ne znači da neću apsolutno nikada nazvati, došli smo do točke gdje je to već u startu inferiorna opcija. I ne samo da danas kod velike većine žena postoji određena averzija prema "živom" razgovoru, već su se pojavile i neke koristi (istina, rijetke) od online društvenih mreža.

Evo kako u skladu s tim izgleda novo tipično zaključivanje:



U čemu je trik?

Aplikacije Whatsapp, Viber, Line i WeChat (ali ne Kik i Skype) su same po sebi brojevi. Curama je u pravilu puno lakše dati Whatsapp nego dati broj, iako je rezultat zapravo isti: otvoren kanal za jednu ili drugu vrstu komunikacije kojom se može ili provesti izvlačenje na spoj ili igra polaganog kuhanja. Jednom kada imaš aplikaciju vezanu za broj, ništa ti ne brani poslati SMS ili nazvati ako si tako odlučio, a domogao si je se lakše nego što bi to bio slučaj s klasičnim brojem. Iako je za komunikaciju potreban internet, danas gotovo svi imaju ili čest pristup Wi-Fi internetu ili mobilni internet, što uopće nije problem. Također, za razliku od SMS-ova, sve ovo je besplatno.

Par napomena:
- Whatsapp je najčešća aplikacija u ovom području, s Viberom na drugom mjestu. Line i WeChat su češće na području Azije.
- Ako zaključuješ na Tinderu (online dating aplikacija opisana u newsletteru) - u tom slučaju se očekuje brzo nalaženje, tako da je bolje ili odmah dogovoriti spoj ili ići putem SMS-a.

Oznake: rana igra, upadi, zaključivanje, SMS, online dating, mobitel


- 15:11 - Komentari (9) - Isprintaj - #

ponedjeljak, 24.03.2014.

Smartphone kao ubojica ljubavi

Prosječna djevojka u prošlosti nije upoznavala puno muškaraca. Stala je kod kuće i pomagala obitelji zatomiti nepresušno vrelo kućanskih poslova koji su obitelji omogućavali život. U onim prilikama kada bi išla vani s članom obitelji ili drugim pratiteljem, nije se očekivalo da joj netko upada ili proširuje svoj krug opcija preko nje, jer bi to bilo neprilično. Muškarci zainteresirani za nju većinom bi se najavili njenoj obitelji preko oca, majke, djeda ili bake (ovisno o kulturi) prije nego bi mogli svratiti u njen dom, a kamoli popričati s njom. Budući da je ona sama osjećala da joj je u interesu odabrati solidnog muškarca koji će se brinuti za nju, neovisno o njegovom Alfa ili Beta karakteru, muškarcima je bilo puno lakše ispuniti njene kriterije, tako da je rijetko bilo potrebno da ih ona izmjeni velik broj prije nego se odluči za jednog (ili se netko drugi odluči u njeno ime, naravno).



Za svrhu jednostavnosti, pretpostavit ćemo da je u skladu s relativnim odnosom bioloških vrijednosti svaki muškarac koji je imao kontakta s navedenom djevojkom barem jednom iskazao svoju zainteresiranost za nju. Pod "zainteresiranost" ne mislim da joj je kupio piće, dar ili je zaprosio; mislim da je barem jednom stupio u bilo kakav verbalni kontakt s njom, makar to bilo i obično "zdravo", otvoren za daljnju eskalaciju ako mu ona pokaže da joj nije odbojan. Većina iskazivanja interesa se nije makla dalje od tog početnog stadija (na kraju krajeva, ona je žena i kao takva je relativno probirljiva).

Ukupno gledano, prije udaje (te zanemarivo kasnije tijekom života) je ta djevojka upoznala 30-ak, ako je bila izbirljiva 60-ak, maksimalno 200-injak muškaraca. Ako je djevojka bila relativno imućna i odsustvo kućnih poslova i resursi njene obitelji su joj dopuštali stalne šetnje, jahanja i vozikanje kočijom, te ju činili popularnijom, njen broj upoznatih muškaraca bio je nešto veći: možda 500-injak. No svi ti brojevi imali su jednu zajedničku stvar: novi muškarci su u ženinom životu bili ekstremno rijetki, a jednom kada se udala gotovo nepostojeći. Prosječna žena u prošlosti jednostavno nije imala prilike primati puno interesa od muškaraca.

Gore navedeno ne spominjem ni kao dobru ni lošu stvar. Staro doba je također imalo i mnoge nedostatke. Ovaj podatak naveden je samo kako biste mogli pojmiti usporedbu s modernim dobom.

Negdje početkom 20. stoljeća, kada se polako počeo očekivati veći angažman žena na radnim mjestima koja nisu bila isključivo ženska (npr. tajništvo i administracija u poduzećima, druge intelektualne djelatnosti, uslužne djelatnosti), te kada su uvedene škole i zatim fakulteti sa predavanjima ne-segregiranim po spolu, ovaj broj je porastao. Na spomenuti broj upoznatih muškaraca kroz većinu povijesti (cca 100) bilo je potrebno dodati sve kolege iz osnovne škole, srednje škole, fakulteta i posla, kao i po nekoliko članova obitelji i prijatelja za svakoga ("društveni krug"). Također, zbog opuštenije društvene klime, ženine potencijalne udvarače sada moramo pobrojati kroz cijelo njeno razdoblje upotrebljive plodnosti (npr. do 35-40 godina), ne samo do vjenčanja. Sada je prosječna djevojka do udaje i poslije udaje došla u kontakt s, proračunajmo ugrubo... dodatnih 1500 muškaraca. Takvo je bilo doba naših (pra)baka i (pra)djedova. Iako je broj muškaraca s kojima je prosječna žena došla u dodir znatno porastao, on i dalje nije bio velik. Žena bi par puta godišnje dobila kompliment od poštara, mljekara ili kolege, i to je bilo to. 1500 upoznatih muškaraca zvuči kao puno prilika, ali raspodijeljeno kroz 15-20 godina zapravo i nije toliko puno.



Skočimo sada na početak 21. stoljeća. Što se promijenilo? Začudo, broj kontakata ostvarenih preko škole, posla i obitelji/prijatelja nije toliko puno porastao, čak ni kada se uzme u obzir puno dulje vrijeme boravka na seksualnom tržištu (do 50-ak godina). Ako je broj kontakata preko društvenog kruga prije jednog stoljeća bio 1500, sada je možda 2500, što nije ni izbliza toliko velik skok kao prije sa 100 na 1500. To je zato što su društveni krugovi trajno ograničeni manjkom vremena i prostora i mogu se samo širiti linearno. Što još ima novoga?

1) Mogućnost upada na hladno. Žena se može lijepo srediti, otići u disko i tamo u jednoj večeri iskusiti pozornost desetak muškaraca. Pod pretpostavkom da žena izlazi svakog tjedna, svake godine će iskusiti udvaranje otprilike 500 novih muškaraca, što nam daje ukupno 7 500 novih udvaranja doživljenih kroz njeno glavno razdoblje poželjnosti (zbog jednostavnosti sam uzeo da godina ima 50 tjedana, te pretpostavio da počevši od 16. rođendana izlazi tijekom sljedećih 15 godina, na početku više, a kasnije manje). Kada to dodamo na već izračunat broj od prije (2500), dobivamo ukupno 10 000 udvaranja. To jest puno, ali moramo imati na umu nekoliko faktora:

1A) Skok sa 1500 na 10 000 i dalje nije toliko šokantno povećanje. Iako se radi o skoku od 6 puta nakon prethodnog skoka od 15 puta, ni kod jednog ni kod drugog skoka nije još prijeđena granica u kojoj bi primljena količina udvaranja sama po sebi trajno naštetila ženinoj sposobnosti vezivanja i osjećanja leptirića. Počele su se javljati neke negativne posljedice, no nisu se toliko razmahale.

1B) Ne izlaze sve žene toliko. Mnoge žene izlaze rjeđe, ili izlaze uvijek s istim društvom i vise na zidiću (opet društveni krug) umjesto u disku. Postoje znatne razlike. Većina djece rođena od II svj. rata do 70-ih, dakle roditelja manje više svih onih koji se danas natječu na seksualnom tržištu, spada u ovu kategoriju. Ta generacija roditelja je već imala maksimalan društveni krug, povremeno su išli na plesnjake, ali oni su bili tek u povojima i partijanje je u to doba još bilo prilično pitomo. Danas u ovu kategoriju spada samo malen (ali ne beznačajan) dio njihove djece.

1C) Kako bi žena iskusila navedenu količinu upada na hladno, mora se barem malo potruditi. Mora se lijepo srediti, izaći iz ugodnosti svoga doma, dogovoriti se s prijateljima, doći do lokacije (ponekad po lošim atmosferskim prilikama) i ne držati se potpuno zatvoreno. Muškim čitateljima je možda smiješan opis ovoga kao "značajnog napora", no značajan napor to ipak jest.

Nadalje, budući da je dnevna igra koju sam opisao u knjizi i dalje prilično rijetka, ne događa se često da ženi upadaju nepoznati ljudi dok se bavi svojim svakodnevnim životom na danjem svjetlu bez alkohola. Žena koja ne ide često vani na društvena događanja neće iskusiti ni blizu navedenog broja iskazanih interesa. Ako ne izlazi iz kuće, nema novih prilika.

Dakle, sada imamo 10 000 udvaranja, i to samo ako je žena party tip koji voli izlaziti. Ako je sramežljiva i većinom stoji doma, njen broj muškaraca koji će joj se pokušati nabacivati tijekom cijelog života će biti daleko manji, opet ne više od nekoliko tisuća. To jest strašno i ima popriličan efekt na seksualni život bilo kojeg pojedinca, ali opet i nije tako strašno. No, pričekajte trenutak - nešto smo zaboravili...



Društvene mreže i online dating stranice (granica je tanka) omogućavaju ženi primanje nezamislive, kolosalne količine pozornosti. Koliko je velika ta pozornost? Pa, ako bismo onih 100 udvarača s početka zamislili kao običnu kućicu s dva kata, pozornost s online dating stranica i društvenih mreža bila bi velika poput Burj Khalife (aka Burj Dubai), najviše zgrade na svijetu.


Broj poruka primljenih na dating stranici OkCupid tijekom 7 dana.


Broj poruka primljenih na dating stranici OkCupid tijekom 120 dana.

Biti ćemo konzervativni i reći da prosječna žena skromnog (!!!) izgleda online dobiva 25 poruka tjedno (3,5 poruka na dan), što je cca 1250 tijekom jedne godine. Iz samo jednog online izvora.

Sve druge dating stranice - Iskrica, MeetMe, Požuda, Twoo, Badoo, Tinder, Instagram i sl. - sve one slijede sličnu dinamiku u brojnosti poruka i odnosu poruka po spolu (u prosjeku - Iskrica je najaktivnija, znatno veća (kod nas) i od OkCupida i od Tindera, dok je Požuda mala i slabo aktivna stranica, a Facebook donosi manje poruka od nepoznatih muškaraca, no zato osigurava kontinuiran pritok izraza interesa od poznatih, što je vrlo slično). Žena registrirana na više od jedne takve stranice dobiva toliko višestruko više pozornosti. No zbog jednostavnosti, pretpostavit ćemo da žena boravi na samo jednoj stranici i doživljava spomenutih 1250 novih udvaranja godišnje. Tijekom istog vremenskog razdoblja kao i za izlaske, zaokružujemo to na ukupno 20 000 udvaranja.

20 000. Za usporedbu, to je kao da žena svaku večer svog života provodi u disku prepunom kobasica. Izrazi interesa nikada ne prestaju. Možeš li zamisliti posljedice na njen ego? Kako bi ti kao muškarac reagirao da tijekom tvog života 20 000 žena izrazi interes za tebe, i to samim time što si im se pojavio u vidokrugu? A ovo je konzervativna procjena; žena koja je na više društvenih mreža istodobno ili koja aktivno provodi attention whoring (npr. seksi slikama na Instagramu) može iskusiti još na desetke i desetke, pa čak i stotine tisuća izraza interesa. Nebo je granica.

No priča još nije gotova. Problem s tom gigantskom količinom pažnje koju žena dobiva nije samo u njenom obujmu. Drugi problem je to što pametni telefoni omogućavaju ženi primanje navedene količine pozornosti 24 sata na dan, non-stop. Dobiva je dok leži u krevetu i gricka čips. Dobiva je dok razgleda odjeću u trgovini. Dobiva je čak i u trenutku dok istodobno prima pozornost od drugog muškarca (npr. poruka od novog udvarača joj stigne dok je na spoju), što u slučaju diska nije moguće; rijetko je da se ženi više muškaraca udvara u istom trenutku.

Nadalje, priljev pozornosti se ne gasi time što je ona ugasila telefon ili joj se istrošila baterija. Dok kod muškarca prestanak napora uloženog u online igru znači trenutačan prestanak priljeva prilika iz online igre, kod žene se poruke i prilike samo nastavljaju gomilati. Ako zbog oštrog ispitnog roka ona deaktivira sve svoje uređaje na tjedan dana, svejedno će je kada se opet pojavi dočekati deseci i deseci poruka. Što se već ostvarenih kontakata tiče, muškarcu će vrlo rijetko neka žena poslati poruku i pitati zašto se ne javlja, no obrnuto ne vrijedi. Jednom kada je postavljen, priljev novih i novih udvaranja muškaraca za ženu nikada se ne zaustavlja.

Online dating + smartphone = DROGA ZA ŽENE




Znam što sada moji ženski čitatelji misle: "Muškarci isto imaju smartphoneove! I oni su jednako opijeni pozornošću kao i ja!" Ta misao je, nažalost ili nasreću, potpuno pogrešna. Evo zašto:

- prosječan muškarac od samog početka dobiva oko 50 puta manje pozornosti od prosječne žene
- prosječan muškarac vrlo brzo prestaje dobivati pozornost ako prestane ulagati trud
- prosječan muškarac pozornost dobiva samo u obliku potencijalnih prilika koje mogu i ne moraju prerasti u išta više. Psihološki efekt "možda, ako se sve posloži" nije ni izbliza isti kao psihološki efekt koji nosi "garantirana stvar, trebam samo izabrati i reći da".

Ukratko, ženski priljev pozornosti iz online datinga je potpuno pasivan, dok je muški rulet koji traži ogroman napor za moguće pretvaranje u nešto konkretno. Zaviri u mobitel prosječne žene koja trenutno ne poduzima baš ništa i vidjet ćeš pomahnitali jukebox s blještećim svjetlima i indikatorima na sve strane; zaviri u mobitel prosječnog muškarca koji trenutno ne poduzima baš ništa i vidjet ćeš poruku od njegovog mobilnog operatera s ponudom za povoljniju tarifu.

Žena koja je vlasnica smartphonea polako gubi sposobnost osjećanja ljubavi.


Nije nimalo slučajno da siromašnije zemlje gdje pametni telefoni još nisu postali sveprisutni u pravilu imaju kvalitetnije žene i/ili žene koje traže manje igre. Kako ovi novi mobiteli ostvaruju sve veću penetraciju (heh) tržišta u nekoj zemlji, žene postaju sve više amerikanizirane: sposobnost koncentracije im opada, kriteriji im rastu, postaju neugodnije i nestabilnije, te doživljavaju sve simptome rastapanja reaktora koji pogoni njihovu sposobnost vezivanja.



Uskoro će svaka žena na svijetu imati smartphone (ili njegove još naprednije varijante poput Google Glass-a) i sama ideja vezanosti i ljubavi će izblijediti sve dok ne postane relikvija koju viđamo samo u starinskim filmovima. Do tada, svaki put kada upoznam curu koja nema Facebook ili barem nikada ne posta na njemu i nema smartphone, moje lice se ozari. Znam da će biti toplija, jednostavnija, pouzdanija, i da ću doživjeti iskustvo koje će me više dotaknuti nego ono s prosječnom ženom.

S tim rečenim, bilo bi glupo zanositi se i fantazirati da je posebna i odmah vrijedna ekstra pažnje samo zato što nema smartphone (ili zato što ne ide u disko ili si je upoznao u knjižnici). Da su se negativne promjene na seksualnom tržištu počele događati tek s online datingom i mobitelima, sasvim sam siguran da ne bih imao o čemu pisati jer bi se svi potencijalni čitatelji uspješno držali "pravog puta do njenog srca".

Oznake: sociologija, Smartphone, mobitel, interes, žene, teorija seksualnog tržišta, online dating, narcizam, samopouzdanje, attention whoring


- 07:19 - Komentari (25) - Isprintaj - #

subota, 18.01.2014.

Sexsurfing: kako koristiti Couchsurfing za upade, spojeve i seks

Mnogi od vas su već čuli za društvenu mrežu Couchsurfing, koja omogućava turistima povezivanje s lokalnim stanovništvom. Sustav je jednostavan: svatko ima svoj osobni profil na kojemu piše nešto o njemu i je li gost (surfer, seeking a couch) ili domaćin (offering a couch). Lagana pretraga je sve što je potrebno za pregled svih kojima u nekom području traže ili nude smještaj.

Princip rada temeljen je na razmjeni ljubaznosti: domaćin koji je ugostio nekoga može očekivati da će i njega ugostiti drugi. Što je čovjek aktivniji (bez obzira na ulogu) na stranici, to ima više recenzija sebe kao osobe i kao gosta/domaćina, te mu postaje sve lakše doći do novih kontakata. Couchsurfing je tako s godinama izrastao u vrlo popularnu stranicu koju koristi oko 6 milijuna ljudi. Budući da mladi svog svojih ograničenih budžeta imaju najveću motivaciju štedjeti na smještaju, i zato što su najotvoreniji za upoznavanje drugih ljudi, dobna skupina 18-30 čini ogromnu većinu svih korisnika.


Kao što ste već i sami pogodili, Couchsurfing je potencijalni rudnik zlata za svrhe igre. Iako to (osnivači sami navode) nije dating stranica, to je rečeno samo kako bi se upozorilo da će biti bannani priljepci i luzeri koji počnu žene spammati komentarima/porukama s komplimentima o izgledu ili pozivima na nešto više kao što se uvijek događa na dating stranicama. Ako ljudi koje je Couchsurfing spojio ocijene da su si međusobno privlačni i "jednostavno" završe u krevetu, to se Couchsurfinga ne tiče. Couchsurfing zanima jedino za to da su i gost i domaćin zadovoljni i dobrim recenzijama nastave širiti mrežu.

Savjeti koje ću sada dati odnose se na dolazak do seksa s curama koje su u gostima kod tebe, dok su u gostima kod tebe. Ono što ovaj post ne pokriva su dvije druge, indirektne koristi od Couchsurfinga:

A) mogućnost seksa s tim curama u nekom kasnijem trenutku (i/ili veza na daljinu), i
B) širenje društvenog kruga (oba spola) kako bi kroz upade na toplo (i.e. u društvenom krugu) lakše došao do seksa s vezanim i nevezanim curama u drugim zemljama kada ih posjetiš


Pod pretpostavkom da u stan ili kuću gdje živiš imaš mogućnost primati goste (makar i na kauču, ako ne već na krevetu u odvojenoj sobi), evo nekih savjeta za pretvaranje ove stranice u SexSurfing. Živjeti u turističkom mjestu je također od pomoći.

Čak i ako nemaš takav prostor, dio savjeta je i dalje primjenjiv - nudi samo vrstu domaćinstva "razgledavanje", dakle to da ćeš se naći s nekim i pokazati im svoj grad. Ako se stvori kemija, siguran sam da ćeš se nekako snaći (i možda je možeš svejedno dovesti kod sebe iako ne bi mogla prespavati). Uostalom, bez obzira na ishod to je dobra vježba za prave spojeve, te traži puno manju investiciju s tvoje strane i ostavljaju ti veću mogućnost povlačenja ako između vas nema kemije (za razliku od toga kada ona spava kod tebe i ne možeš je izbaciti). Eksperimentiraj.

1. Tvoj profil mora biti jednako zanimljiv, originalan i dobro napisan kao i u online datingu, samo ne smije spominjati ljubav i seks. Zapamti, ovdje si undercover. Svrha Couchsurfinga je što se igre tiče samo da te dovede u kontakt s novim curama. Sačuvaj samu igru za kada se vidite uživo, a do tada budi samo samopouzdani/zabavni dobri dečko. Bez flertovanja; iako to može biti korisno za pripremanje terena, jednostavno nije vrijedno rizika. Ako ona u trenutku kada te tek upoznala i još ne zna baš ništa o tebi ocijeni da joj se nabacuješ, njeni alarmi za "onaj osjećaj" (poznatiji kao "awkward") će se aktivirati svom silom i lako je moguće da će odustati.

Ovo valjda ne trebam ni reći, ali na snazi je apsolutna zabrana seksualiziranja razgovora, još i više nego inače. Čast iznimkama (npr. evo profil nekog tipa koji ima fotogaleriju cura koje je slikao gole dok su bile kod njega i kojemu se zbog predselekcije cure same javljaju kako bi mogle biti gole kod njega (LOL)), ali to jednostavno nije dobra ideja osim ako nemaš tako specijalnu i dobro utemeljenu nišu. Ja je također imam, samo se od nje cure nikada ne skidaju same od sebe, već samo postaju blago zainteresirane.

2. Odabir gostiju: preferiraj pojedinačne žene, ali ne inzistiraj na njima. Idealna okolnost ste kada ste u stanu i/ili razgledavanju samo ti i tvoja gošća, no treba ti biti jasno da to ne možeš uvijek dobiti. Kao prvo, malo je žena koje putuju same. Kao drugo, ženama je lakše pronaći smještaj kod hordi žednih Beta muškaraca nego što je muškarcima pronaći smještaj kod žena (sada kada je moguće vidjeti koliko koja molba za smještajem ima ponuda od koga je jasno da žene dobivaju barem 3 puta više ponuda za smještaj). Kao treće, osim u slučaju niše (vidi primjer iznad), lakše je imati balansiran profil s općenito visokom vrijednošću ako si primao ljude oba spola i u raznim kombinacijama. Moja procjena je da bi tvoj odabir gostiju trebao biti ovakav:

50% single žene
30% žene u parovima ili trojcima
20% žene s dečkima, muškarci


No u realnosti će tvoji postotci biti znatno gori i vjerojatno nećeš biti u mogućnosti stvoriti takav miks. Sam ocjeni želiš li većinu vremena biti domaćin muškarcima, te ženama s kojima nemaš šanse jer ih je previše ili jer imaju dečke, ili vrlo malo biti domaćin ali to rezervirati isključivo za single cure. Moja preporuka je nešto između. Zapamti da te nitko ne prisiljava biti domaćin bilo kome; ti biraš.

No svakim danom izgledi postaju sve gori i treba biti sretan time da ti je svaki peti gost single žena, tj. da se dobrano načekaš dok ti ne upadne single žena. Uistinu nema polja koje ne može pokvariti navala očajnih muškaraca. Osim toga, cure se također kvare kako prolazi vrijeme, najviše kako publika postaje sve liberalnija i sklona raznim lošim navikama (uočite tetoviranu curu s metalnim strašilom u nosu koju su u trenutku pisanja ovog članaka stavili na naslovnicu!).

Unatoč tome, svaki gost je zabavno iskustvo, ugodno provedeno vrijeme, te novi kontakt. Ja sam recimo i dalje u kontakti s jednim dobrim čovjekom iz Rusije, kojeg sam upoznao kada je bio ovdje sa curom (u međuvremenu su prekinuli). Zapamti da uvijek dobivaš nešto i nikada ne budi negativan. Također, uvijek odgovaraj na sve requestove koje dobiješ, čak i ako ih odbijaš. Znati da ćeš brzo i sigurno odgovoriti puno znači ljudima koji razmišljaju bi li te kontaktirali. Ako dobro izvodiš stvari, dugoročno će ti Couchsurfing (isto kao i dobar online dating profil) postati pasivni izvor prihoda.

3. Pospremi stan najljepše što možeš. Temeljito usisaj, očisti štednjak i mikrovalnu, ukloni nered, oribaj zahod, bide, umivaonik i kadu, lijepo namjesti njen krevet i pripremi čisti ručnik. Ako to možeš postići, neka stan bude toliko čist da se po njemu može (i treba) hodati bos. Podsvjesni osjećaj opuštenosti koji to stvara teško je nadmašiti. Nije važno kakva je ona što se tiče urednosti: iako su mnoge cure danas još veće svinje od muških što se toga tiče, urednost novog prostora opušta baš svakoga.



4. Jednom kada ste se vidjeli uživo, vrijeme je za igru. Tretiraj cijelo vrijeme koje će biti kod tebe (bila to jedna noć ili pet dana) kao jedan veliki spoj. Razgledavanja ti pružaju prirodnu distorziju vremena, a situacija općenito radi u tvoju korist. Za inspiraciju slobodno pogledaj izvrsni film "Before Sunrise", koji se bavi vrlo sličnom situacijom. Prezentiraj se u najboljem svjetlu, izgradi kemiju s njom i ne zaboravi na dodir (iako suptilnije nego inače; ne želiš je uplašiti, plus imaš više vremena). Pričajte, šetajte, izlazite, kuhajte zajedno, pijte, gledajte filmove, etc.

5. Procijeni ima li potencijala za "nešto" i kreni u akciju. U svakom trenutku budi svjestan okolnosti: npr., kakva je prema tebi? Kakav je njen jezik tijela? Kako reagira na tvoje riječi i dodire? Zapamti, budi odlučan ali ne napasan. Za razliku od običnog života, ako nisi siguran, drži se više oprezne strane. Evo zašto:

6. Čuvaj svoju Couchsurfing reputaciju poput zlata. Što je tvoja igra bolja, što imaš više pozitivnih iskustava, i što je tvoja niša jača, to je manja šansa da ćeš doživjeti loše iskustvo. Unatoč tome, negativna recenzija te može uništiti dok trepneš. Ako na tvom profilu bude makar i najmanje aluzije da si creepy tip koji napastuje žene ili s kojima se one ne osjećaju sigurno, gotov si. Stoga uvijek budi oprezan s eskaliranjem, a u slučaju odbijanja se (što inače nikada ne bi smio raditi) ispričaj, reci da ti se učinilo da joj se sviđaš i nastavi joj biti prijatelj do kraja njenog boravka. Razlika između dobre i loše recenzije, bez obzira na uspjeh, je tanka i valja je pozorno pratiti kako ne bi završio na pogrešnoj strani.

Želim vam svima uspješan Sexsurfing!

Oznake: rana igra, interna igra, Couchsurfing, Putovanja, upad, spoj, savjeti, online dating, internet


- 20:17 - Komentari (21) - Isprintaj - #

ponedjeljak, 17.09.2012.

Fraze za mućenje vode

Kao muškarac prilično iskusan u online igri, doživio sam mnoge lijepe stvari. Istodobno sam imao priliku vidjeti i jedan od mračnih proizvoda racionalizacije modernog feminizma: fraze za mućenje vode. Internet samom svojom slobodom daje mogućnost verbalizacije svega i svačega, tako da je nesumnjivo da će svi fenomeni iz stvarnog života na njemu poprimiti kataklizmičke razmjere, u kojima se svaka sitnica opisuje, analizira, zapisuje i predstavlja kao nešto drugo. Ili drugim riječima, muti vodu.

Kako bi ste se lakše snalazili u toj džungli, potrudio sam se napraviti riječnik ovih fraza. Počnimo s nekoliko riječi koje vrlo često viđam na ženskim online dating profilima:

1. "Upadljiva" (eng. "Striking") - brzo! Zamislite da imate pred sobom u svakom pogledu prosječnu osobu. Ne ističe se ni na koji način, nije zanimljiva, nije nikada postigla ništa posebno. Kako ćete je opisati na pozitivan način? Točno tako: "upadljiva". Ta riječ je savršeni amalgam bezličnosti i posebnosti, te ju je moguće reći za bilo što, od Megan Fox koja uistinu svojim savršenim i neobičnim ali lijepim licem upada u tvoju pozornost htio to ili ne htio, pa do Donne Simpson, koja je sa svojim valovima masti toliko velika da ti jednostavno ne može ne upasti u vidno polje. P.s. nemojte googlati Donnu Simpson ako vam je drag vaš posljednji obrok.

Sinonimi: impresivna, unikatna, jedinstvena. Postoji li iti jedna osoba na svijetu koja nije unikatna?

2. "Panseksualna" - ovo naizgled slatko igranje riječima je produkt feminističkog pokreta i idealan primjer riječi koja ne znači ništa. Teoretski gledano, panseksualnost može biti bilo što od seksualne privlačnosti prema svemu (stolicama, medvjedima, kaktusima, djeci, raketama) pa do zamagljivanja termina "ne samo biseksualna, već i pretenciozna". Naime, osoba koja kaže za sebe da je panseksualna većinom želi poručiti da je seksualno privlače oba spola, ali zato što je feminist ne priznaje da postoje spolovi (spolovi su, naime, samo socio-kulturni pojam). Kako pomiriti te dvije činjenice? Bam, sada je privlači sve živo. Uključujući i kaktuse.

Manja varijanta je samo "biseksualna", i to u smislu "hetereoseksualna ali želim imati izgovor za odbijanje Beta muškaraca koji me ne uzbuđuju". Vidi #3.

Sinonimi: biseksualna+anti-heteronormativna

3. "Romantično aseksualna" - o ovome ću pisati u budućnosti, ali uistinu postoje aseksualni ljudi, koji nikada ne osjećaju baš nikakvu seksualnu privlačnost prema bilo čemu (uključujući i sebe). Sa stajališta biologije, to je poremećaj kao i homoseksualnost, a sa stajališta humanizma, to je fenomen koji treba poštovati i ne diskriminirati ljude zbog toga.

No što se događa kada hrčak jedne mlade žene koja želi vući ljude za nos dohvati sasvim legitiman pojam aseksualnosti? Rezultat je, doslovno prevedeno, "žena koja vjeruje u ljubav kao emociju s pripadajućim aktivnostima (spojevi, veze, poljupci, maženje), ali nikada se ne upušta u seksualne aktivnosti". Kao i kod poliamorije, ako ne vidite gdje je u ovome licemjerje i očiti problem za vas stvarno nema nade.

Sinonim: attention whore (kurva za pozornost)

4. "Sapioseksualna" - doslovno prevedeno, ova riječ znači seksualna privlačnost prema inteligenciji. Čekajte, ne privlači li žene ionako inteligencija (demonstrirana kroz humor, flertovanje, status i sl.)? Ooops. Kako je sada logičan zaključak reći da je sapioseksualnost besmislen, redundantan pojam za nešto što već postoji i dobro je opisano, pojasnit ću što se zapravo krije iza te fraze: "palim se na kretensku igru". Točnije, "može me uzbuditi samo najteža kretenska igra". Plus je to što su ovakve žene, ako dobiju odgovarajuću dozu svoje droge u obliku kretenske igre, redovito odlične u krevetu i spremne upuštati se u sve moguće porno-akrobacije.

Ovo nisam nikada nikome priznao, ali ja sam "vaginoseksualan". Znate li vi kako je teško živjeti s time?

Nisam ni mislio. Šovinisti.

5. Avanturistična - na površini nije ništa loše da ženu ne uzbuđuju obični događaji i načini provođenja vremena, ali osoba koja ima potrebu ovo napisati o sebi najčešće nije avanturistična. Da je avanturistična, napisala bi nešto o tome čime se bavi, iz čega bi čitatelj tu njenu karakternu osobinu lako shvatio. Najčešće stvarno značenje je "ja sam ubitačno dosadna i nezanimljiva, stoga imam potrebu tražiti zabavu od drugih".

Sinonim: zanimljiva

6. Iskusna - netko bi ovo mogao shvatiti kao osobu koja je doživjela puno toga ili se jednostavno opijala i probala drogu, ali ovo je zapravo indikator kategorije "+50". Nastavi s entuzijazmom, ali ne zaboravi ponijeti extra-safe kondome.

Sinonimi: "imala sam divlju fazu", "nisam se mogla smiriti", "eksperimentirala sam"

7. "Ponovno sam pronašla vjeru" - religijsko ili drugačije filozofsko prepakiravanje činjenice iz prošlog stavka. Po kriteriju licemjernosti, ovo je vjerojatno još i gore od samo "iskustva". Ili kako je jednom rekao Tzar: "to što si izlazila sa mnon u isto vrijeme kad i s njim dokazuje da si drolja, a to što više nemožeš izlaziti sa mnom jer se osjećaš "nelagodno" dokazuje da si i dvolična."

Sinonimi: ponovno-rođena djevica, djevica u duši, seksala sam se ali nisam nikada vodila ljubav

8. "Više ne padam na kretene" - ovo je ponekad istina (bravo za učenje na iskustvu), ali u velikoj većini slučajeva, radi se samo o pametnom preoblikovanju činjenice "I dalje padam na kretene, ali sada to bolje racionaliziram."

Sinonim: "sada imam stvarno dobrog dečka", "napokon sam pronašla dečka koji zna kako tretirati ženu"

9. "Tražim muškarca koji može držati u korak sa mnom" - ovo je varijanta broja 4 (sapioseksualnost), ali s druge strane. Dok žena koja se opisuje na spomenuti način traži kretensku igru, ovaj izraz govori o tome kako će tretirati svog muškarca bez obzira na to kakvu joj igru ponudi. U prijevodu: "stalno ću te stvljati pred drama testove, imati nerazumne zahtjeve, izazivati scene, biti nepouzdana, flertovati (ili više) s drugim muškarcima i prijetiti ti prekidom".

10. "Ne izgledam kao model, ali sam ja" - jedna od mnogih riječi koje su ljepši ili društveno prihvatljiviji opis stanja "debela / pretila". Kako bih vam pomogao čitati signale, podsjetit ću vas na najčešće varijacije ovog opisa:

"Nisam tanka kao grančica" = Debela
"Barem nisam anoreksična" = Debela
"Nisam mršava ali sam stvarna" = Debela
"Mogu biti zdrava s bilo kojom težinom" = Debela
"Imam par kila viška" = Debela
"Zanosna" = Debela
"Imam obline" (eng. "Curvy") = Debela


Ova stvar je otišla toliko daleko da čak i najnormalniji izrazi počinju dobivati isto značenje. Pogledajte ovo:



Još je jedna inače pozitivna riječ podlegla bujici. Točnije, riječ "obdarena" (eng. "voluptous") Ovdje treba posebno napomenuti da je riječ "obdarena" originalno značila vitku, elegantnu žensku figuru s neproporcionalno velikom guzom i grudima, nešto tipa Marilyn Monroe. Danas, kao potvrda koliko smo nisko pali, znači samo "debela".

Govoreći o Marilyn Monroe, evo i još jedne stavke:

11. "Sebična sam i malo nesigurna. Radim pogreške, nekontrolirana sam i ponekad me teško podnijeti. Ali ako se ne možeš nositi sa mnom kada sam najgora, onda me sigurno ne zaslužuješ kada sam najbolja." (eng, “I'm selfish, impatient and a little insecure. I make mistakes, I am out of control and at times hard to handle. But if you can't handle me at my worst, then you sure as hell don't deserve me at my best.”) - Marilyn Monroe

U teoriji, ovo je izjava o samopoštovanju. U praksi, ovo znači gotovo isto što i #9. Ako vidiš ovo na, recimo, njenom Facebook profilu, imaj na umu da je ovo zapravo samo racionalizacija za dramu i nestabilnost koje izviru iz nje. Skraćeno i prevedeno, to bi značilo nešto tipa "bit ću stalno grozna prema tebi, i trebaš to tolerirati u nadi da ću ponekad imati par svijetlih trenutaka."
Činjenica da se ova izjava nalazi na barem 50% ženskih profila (bilo kao like bilo kao citat) bi ti trebala biti indikativna za trenutno stanje seksualnog tržišta.

Sinonim: "Pametna djevojka ljubi ali ne voli, sluša ali ne vjeruje, i odlazi prije nego bude ostavljena" (eng. “A wise girl kisses but doesn't love, listens but doesn't believe, and leaves before she is left.”) - Marilyn Monroe.


"U budućnosti, žene će vaditi moje citate iz konteksta kako bi opravdale ponašanje poput kuja"

Druga varijanti nisu fraze zamišljene kao mućenje vode per se, već samo toliko korištene za sve moguće situacije koje nemaju veze s originalom da su postale razvodnjene i izgubile na važnosti. Te riječi uključuju:

A) Silovanje - opisao sam već jednom što je silovanje. Danas se pojam proširio i može značiti osjećaj jeftinoće zbog prošle burne noći, seksualno uznemiravanje, pipanje, pijanstvo, "kultura silovanja", seks bez kondoma, prijevara i još milijun stvari. Također, muškosfera je prihvatila igru i dodatno uvaljala ovaj pojam u blato upotrebom fraze "divorce rape" (razvodno silovanje), tako da pojam sada stvarno ne znači više ništa bez pojašnjenja.

B) Epidemija - može značiti bilo koju pojavu koja utječe na više od jedne osoba pa na više. Meni je najdraža epidemija anoreksičnosti, koja utječe na nekih 0,5% populacije. Priznat ću da ponekad i sam koristim pojam za stvari koje nisu epidemija, no nisam ja počeo s time belj

Sinonim: kriza

C) Seksizam - bilo koji aspekt života u kojemu žena (a koja je pobornica modernog feminizma) nije favorizirana. Moji omiljeni pojmovi su "stakleni strop" (glass ceiling), "patrijarhalna kultura" i "manjak kavalirstva".

Sinonim: diskriminacija.

D) Creepy - ovo je jednostavno. Sve što ženu uzbuđuje je "zakon", "cool", "uzbudljivo", "awww" ili "romantično". Sve što je ne uzbuđuje je "creepy", odnosno prijeteće na razne načine. To može biti onaj čudni tip s bocom alkohola u ruci kojemu u kutu tramvaja curi slina iz nosa i kašlje kao da će poroditi aliena, a može biti i Beta koji joj je poslao ljubavno pismo, ili tip koji ju je slučajno nazvao jer je sjeo na mobitel i time signalizirao da stalno misli na nju.

Sinonim: "awkward" (neugodno). Sve na svijetu od Velikog praska nadalje.


Tagovi:

Oznake: online dating, silovanje, vrste tijela, debljina, broj, seksualnost, fraze, feminizam, racionalizacijski hrčak


- 12:39 - Komentari (9) - Isprintaj - #

srijeda, 14.03.2012.

Kako napisati dobar online dating profil: primjer (dio 2)

U prošlom izdanju o online datingu smo se bavili vlastitom prezentacijom na internetu. Ima još mnogo područja koja treba pokriti, no profil zaslužuje još malo teksta. Ovaj put ću analizirati nekoliko muških profila slučajno skupljenih s interneta, ocijeniti ih i dati par sugestija kako ih poboljšati. Ovo nisu cijeli profili jer mi se neda analizirati toliko teksta, no svakako su dijelovi koji ih definiraju, i stoga imaju najveći efekt.

Napomena: za razliku od opće igre u stvarnom životu, online vrijede gotovo ista pravila i za žene i za muškarce. Dobar profil je dobar profil. Žena se ne bi trebala dovoditi u deluziju privlačnosti zbog toga što čak i sa stvarnim profilom možda dobiva 10 poruka na dan: muškarac koji će je kontaktirati s tako bezveznim profilom će gotovo uvijek biti netko očajan ili neprivlačan zbog ne samo jednog razloga

Tekst profila je u itallicu, a komentari u boldu.

#1: Iako se ne vidim kao ništa posebno, imam opušten, realističan pogled na život s ekstra dozom humora kako treba. Potpuno besmislena, glupasta rečenica. Ako se ti ne vidiš kao ništa posebno, zašto bi netko drugi? Ako se vidiš, zašto se hvališ time? Isto vrijedi i za humor, te za klišeiziranu rečenicu koja bi mogla opisati bilo koga.

Također sam prilično glazbeno orijentiran, sviram gitaru i klavir, i još malo harmoniku, flautu i klarinet. Volio bi svirati milijun raznih instrumenata. Također imam neobične snove i aspiracije (kao da želim popravljati instrumente, na primjer).

Zgodno, s previše upotrebe riječi "također". Čemu "aspiracije", i čemu opravdavanje? Ovo o glazbi je vrlo dobro, no moglo bi biti praktičnije. Umjesto zadnje rečenice, moglo bi se dodati "znam svirati Somewhere Over the Rainbow na četiri različita instrumenta. Bio bi dobar ulični svirač kad bi me to zanimalo, ali najdraže mi je svirati pred malim društvom ili samo za sebe."

Trenutno samo pokušavam postaviti svoj život na solidne temelje, i društveno i osobno. Tražim trajne ciljeve, konekcije i interese. Također, pokušavam se poboljšati kao osoba :)
Na početku profila je "bezvezno", a ovdje je "KATASTROFA". Koji vrag? Pišeš životopis? Čak ni u životopisu je ovakav riječnik debilan, a u profilu za upoznavanje žena je apsurdan i dosadan. Izbrisati. Eventualno "Kad me nešto zainteresira, nikad ne odustajem od toga."

Ocjena: 2
------------

#2: Kad ljudi kažu da ih podsjećam na Davida Tennanta / 10. Doktora, javno slegnem ramenima kao da me to ne dira. U sebi, poželim da sam više kao on.
Odgojen sam na tipičnom asortimanu knjiga Douglasa Adamsa i Terrya Pratchetta, s pravom količinom distopijske literature koju svaki adolescent mora imati da bi se osjećao kao jedinstvena snježna pahuljica. Otada čitam većinom cyberpunk i sličnio SF (Gibsonovo "Prepoznavanje uzoraka" je puno bolje nego je Neuromancer ikada bio. Samo kažem) i kanoniziranu englesku literauru za faks.


Suptilna demonstracija vrijednosti (naposljetku, David Tennant je vraški zgodan i popularan), lijepo. Plus nešto praktično. Čak i ako cura ne čita te knjige ili SF uopće, ima neki dojam o njemu. Također, nema glupih opravdavanja o tome kako je nešto "geek" ili nije, već se postavlja kao tipična "pobunjenička" literatura. Vrlo dobro.


Ocjena: 4+ (i profila i glumca)
---------

#3: Ove godine sam se preselio u Italiju zbog mogposla. Vrlo sam avanturističan i volim promatrati svijet iz drukčije perspektive. Vrlo sam opušten i lako je pričati sa mnom. Trenutno učim Talijanski.
Ljudi zapažaju to što mogu biti vrlo nepredvidljiv. Dobar sam u slušanju drugih i mirnom rješavanju situacija.


Ima neke specifičnosti, tako da možemo oprostiti tradicionalne ispljuvke "vrlo opušten" i "dobro slušam". Ako išta, to o nepredivljivosti je trunka misterija koja spašava dojam. Sve te stvari bi trebalo izbaciti i pričati još o Italiji, i što te ispunjava u otkrivanju kojeg već grada gdje tamo živiš. Detalji, detalji, detalji.

Ocjena: 3

--------------

#4: Bio sam u muškoj srednjoj školi (znači da nema cura... kvragu). To je bilo super vrijeme. Šalili smo se sa učiteljima; recimo, moj učitelj iz engleskog bi samo došao na nastavu, rekao nam da ide kopirati nešto i ne bi se nikada vratio, tako da samo samo sjedili i zezali se. Ima puno takvih stvari, tako da... da, ne znam baš kako sam uopće završio školu.

Bio sam u školskom rugby timu prvu godinu, ali postalo je malo previše nasilno jer je svatko dvostruko veći od mene. Bilo je kao igrati se s Hulkom bez zelene kože. Tako da sad igram badminton za školski tim.
Kontaktiraj me, ako nakon čitanja svega ovoga, i dalje misliš da sam zanimljiv.


Iako na prvi pogled nije nimalo privlačan (nekakav nerd kojeg su gazili i koji nema iskustva s djevojkama) i naglašava sve nedostatke umjesto prednosti, ovaj profil je svejedno neloš jer daje dosta detalja i priča. Nažalost, ukopava se sa završnim "ako i dalje misliš da sam zanimljiv". Kvalifikacija, čovječe! Bez molbi da te netko voli.

Ocjena: 3-

------------

#5: (cijeli profil) Ja sam vrlo jednostavna osoba, u mornaričkoj akademiji i uskoro počinjem studirati nešto o tehnologiji i još certifikata. Pošalji mi poruku ako možeš održavati razgovor. Razmišljam puno o tome što ću raditi sutra, svaki dan mi je različit.
Najprivatnija stvar koju mogu ovdje priznati: sviđaju mi se "girly" romantični romani.


Iako ovo samo po sebi nije nešto impresivno, barem je samopouzdano i misteriozno (yay kontrastna igra!). Kad se uzme u obzir da je to to - nema više ništa u profilu (osim par tough guy slika), dojam uopće nije loš.

Ocjena: 3+
-----

Pouka: trebalo bi se riješiti gluposti i od postojećih, za početak, sklopiti ovakav profil:

Sviram gitaru i najdraža pjesma mi je "Brothers in Arms". Uvijek sam pun energije i brinem se o tome što drugi misle o meni puno manje od prosjeka, što je za jednog glazbenika savršeno. Bio bi dobar ulični svirač kad bi me to zanimalo, ali najdraže mi je svirati pred malim društvom ili samo za sebe.

Često čujem da ljude podsjećam na nekoga. Nedavni kandidati su bili Hugh Grant i Charlie Sheen, ponekad mi je drago zbog toga.
Ako ne kažeš o sebi samo da si "opuštena, mrziš laži i dobro slušaš", trebali bi još pričati.


Da se razumijemo, ovaj profil nije idealan, no barem izbjegava očite zamke i daje nekakve teme za razgovor. U usporedbi s ogromnim brojem profila (i poruka!) koji ne rade baš ništa, već bi i to bio nekakav pomak.

Oznake: online dating, rana igra, prepakiravanje


- 19:13 - Komentari (5) - Isprintaj - #

petak, 09.12.2011.

Kako napisati dobar online dating profil (Dio 1)

Budući da prilično ljudi ima problem s time što ne znaju što bi rekli i kako bi se postavili u online datingu, odlučio sam se u detalje pozabaviti ovom tematikom. U dijelu 1, počet ću s nekim općim savjetima te frazama koje nemaju smisla i treba ih izbjegavati:

Univerzalno:

- Bez idiotskih, klišeiziranih termina tipa "komunikativna i vesela osoba" ili "imam odličan smisao za humor". Stvarno? Da jesi, pokazao/la bi to svojim akcijama, šupčino.
- Bez hvaljenja dobivanjem XY poruka na dan/tjedan. To može dovesti do stvaranja dojma arogancije, ili potpunog debilizma kao u ovom slučaju:


Ti dobivaš više poruka nego ih možeš odgovoriti, a ja sam Barack Obama.

- Bez postavljanja mnoštva eliminacijskih uvjeta (samo jedan, šaljivim tonom, je u redu. Više o tome u muškom dijelu)
- Duljina slobodno pisanog teksta (ili slobodnih odgovora na pitanja) bi ukupno trebala biti od 2-3 do 5-6 paragrafa. Manje je premalo, dok je previše dosadno i ljudi će početi preskakati stvari. Nema nikakve štete ne elaborirati odgovor na neko bezvezno pitanje tipa "gdje se vidiš za 5 godina".
- Ne lagati o sebi, pogotovo ne o godinama i izgledu, jer će se sve otkriti kada se prvi put vidite.

Muški:

- Slika ohrabruje ženu da nisi neki pedofil/stalker, ali i daje joj priliku da te odmah prosudi i odbaci zbog nekog stvarnog ili imaginarnog nedostatka. Sve u svemu, više je koristi nego gubitaka. Ne brini da će te netko prepoznati - naposljetku, ako te netko prepozna, on je luzer koji slijedi ljude po online dating stranicama. Istraživanja nekih velikih stranica su pokazala da bolje prolaze slike na kojima gledaš malo postrance, a ne u samu kameru, i ne smiješiš se pretjerano (za žene vrijedi obrnuto). Isto tako, staviti sliku s plaže je u redu, ali slika mišića iz poze u kupaonici djeluje jadno.
- Istakni se hobijima, strastima i planovima. Nemoj nabrajati,no nemoj zaboraviti navesti barem nešto. Postoji horda muških profila koji ne kažu apsolutno ništa o sebi i sami po sebi ne izazivaju nikakav interes. Tko god ih pogleda, bježi.
- Profil ne smije biti prazan ili imati samo generički red-dva. Muškarac može proći s (is)praznim profilom samo ako ima izuzetno dobre slike, a čak i tada će od toga trpjeti štetu.
- Natukni dosta toga čime se baviš, no nema potrebe ići u detalje. Nije to životopis.
- Da filmovima. muzici i knjigama koje voliš, to nisu društvene teme bez razloga.
- Apsolutno bez isticanja bivših, sadašnjih, budućih i ostalih žena, igračke karijere, žaljenja, želja i aspiracija u ljubavnom životu. Ako nešto može biti protumačeno krivo, vjerojatno će biti. Sačuvaj to za razgovor, a i tada skromno.
- Bez eliminacijskih kriterija, iako zezancije na tu temu mogu biti dobre (recimo: rečenica o tome kako se ne slažeš s (nekom profesijom) ti može donijeti cijeli niz poruka s pitanjima zašto je tako. Stvar je tvoja da je pokvariš odatle).
- Mnogo je stilova muških profila, ali u pravilu bi muški profil trebao odavati samopouzdanje, profinjenost i neobičnost

Žene:

- Bez komentara kako si tu samo za zabavu i ne želiš nikoga upoznati, ne tražiš vezu, bla bla bla. Kolika je šansa da si slučajno napravila profil na dating stranici ako to ne tražiš? Ovo je drama test koji će "odlučan muškarac" nadvladati, no kad vidim takav profil, u tom slučaju mogu odmah predvidjeti da napor potreban za njeno izvođenje vani i šansu za nešto više jednostavno nije vrijedan toga. Ako jednog dana postanem znatno očajniji, možda se ovo promijeni.
- Budući da je slika za žene mnogo bitnija, preporučam da je ili staviš ili kažeš da je imaš i možeš je poslati. Bez slika na kojima je više ljudi, slika u zagrljaju s muškarcima (čak i u ne-romantičnom kontekstu)
- Profil ne smije biti prazan ili imati samo generički red-dva. Žena lako može proći i s praznim profilom ako ima dobru sliku, a čak i bez nje opet će sigurno dobiti pokoju poruku. No to nije izgovor, jer netko tko ima opcije se vjerojatno neće zamarati ispipavanjem tko si ti zapravo.


Ne. Jednostavno ne.

- Ne staviti sliku je s jedne strane priličan minus, a s druge nije loša metoda za pokušati naći nekoga tko će te zavoljeti bez obzira na tvoj izgled. Nažalost, jedina takva cura s kojom sam se našao je ispala nevjerojatno plitka i nestabilna osoba unatoč toj "dubini", tako da muškarac nikada ne zna što može očekivati.
- Bez plakanja o tome kako želiš nekog lojalnog, pouzdanog i dobrog! A) kasno je plakati nad prolivenim mlijekom, te B) to jasno oglašava da si budala koja pada na kretene, te C) samosažaljenje nije privlačno. Uostalom, te stvari možeš ocijeniti i sama, zar ne?
- Imaj mjeru u kriterijima. U redu je napisati stvar-dvije koje ti se sviđaju, no ogromna lista stvari koje potencijalni partner mora i ne mora imati će odbiti čak i one koji ispunjavaju uvjete jer signalizira razmaženost.
- Znaj kakve kriterije možeš postavljati. Ako imaš djecu, stara si, pretila ili tako nešto, postat ćeš žrtva dostupnosti u online datingu, gdje sve muškarce nimalo ne košta prvo slati poruke najpoželjnijim ženama, a tek onda drugima, te ćeš biti sretna ako dobiješ tek pokoju poruku. Ako uz to navedeš milijardu kriterija i eliminacija, očekuj totalnu radio tišinu.
- Mnogo je stilova ženskih profila, ali u pravilu bi ženski profil trebao odavati ljubaznost, toplinu i zanimljivost

Oznake: online dating, rana igra


- 01:23 - Komentari (3) - Isprintaj - #

srijeda, 13.07.2011.

Uzaludnost online datinga

Traženje partnera online je danas popularna zanimacija i manje više društveno prihvaćeno. Može se dobro upoznati osobu prije izlaska, imate pristup ljudima kojima inače ne bi, pa kome se to ne bi sviđalo? Najčešći razlog za registraciju na online dating stranicu je "hajde probaj, ništa te ne košta" (osim u slučaju gramzljivih websiteova koji su sve češći, čak i nekada popularan servis "Iskrica"). Svako malo čujemo priče o parovima koji su se upoznali na internetu, vjenčali i žive sretno do danas i mislimo - zašto se to ne bi dogodilo i nama?

Nažalost, online dating je često uzaludan napor, a kamoli ulaganje novca. Zašto?

a) Velika većina ljudi jednostavno nije stvorena za pisanje. Da jest, nepismenost i dosada ne bi bili rašireni kroz društvo, čak i kroz novine koje bi trebale biti utvrde pismenosti. Činjenica je da prosječnom čovjeku ne leži pisanje pametnih poruka gdje će se predstaviti u najboljem svjetlu. Mnogo ljudi koji bi uživo bili barem malo simpatični nisu sposobni biti takvi u virtualnom svijetu - dapače, razgovor s njima podsjeća na vađenje zubi.

b) Ekipa koja visi po online dating websiteovima je često (iako ne uvijek) manje privlačna od prosjeka jer sadrži mnogo onih koji u "stvarnom životu" nisu uspjeli pronaći nekoga. Da, postoji šansa da će tipični asocijalni nerd koji piše dobre poruke postati nečija simpatija, ali ona je astronomski mala. Vjerojatnije je da će propasti čim jednom stigne do telefona ili spoja.

c) Odnos spolova je uvijek ekstremno nagnut prema manjku žena, najviše zbog toga što žene biraju i mnogo im je lakše naći partnera i u stvarnom svijetu. To vodi situacijama poput ove:



Što ne valja s tim da pretraga nalazi 99 000 ženskih profila (iako ih je preko 50% starije od 30 i stoga neće privući previše pozornosti)? Baš ništa, dok ne pogledamo drugu pretragu...



... gdje pretraga nalazi 217 000 muških profila. Mogu se kladiti da će svi, bez obzira na dob, tražiti najpoželjnije žene u dobi 18-30 (koje čine manjinu) i zasipati ih porukama. Recimo, nekada ste mogli napraviti prosječan profil normalne žene od 22 godine i u sat vremena dobiti tisuće pregleda i preko 100 poruka. Stvaran odnos interesa neće biti samo 3:1, već bliže 20:1. Što nas vodi sljedećem:

Žene zasute stotinama i tisućama poruka (najčešće bezveznim tipa "hej" ili, skoro jednako često, debilnim tipa "imaš kameru za cyb0rrsex?") ne mogu doći do normalnih muškaraca. Netko vrlo rijedak, tko pošalje razumnu, prijateljsku poruku koja komentira nešto u njenom profilu će se utopiti u blatu koje je okružuje i dobra je šansa da njegova poruka neće biti niti pročitana. Ali ako bude, barem će žena vidjeti da je on jedini normalan tip na cijeloj stranici? Zar ne?

Ne. Zato što je pokazati interes online tako lako, svaka žena će online dobiti mnogo više interesa nego u stvarnom životu. Možda je prošlu večer izašla i nitko je nije niti pogledao, ali ovdje iznenada ima stotine poruka koje mole za upoznavanje, sex, razgovor, cybersex i što već! Osjećaj popularnosti je navodi na to da znatno podigne svoje kriterije jer, kvragu, žena koju žele tolike tisuće muškaraca sigurno zaslužuje nešto dobro. Ako bi u stvarnom životu vjerojatno dala šansu prosječnom muškarcu s prosječnim upadom, online je vjerojatnije da će ga otpisati.

Onda, naravno, tu su i profili ovog kalibra:



Errrrrr...

Unatoč ovome, bilo bi pogrešno reći da je online dating potpuno uzaludan. Imao sam nešto uspjeha, a održavati profil i povremeno poslati poruku nekoj koja se učini zanimljiva ne zahtijeva mnogo vremena. O tome kako napisati dobar profil se mogu napisati enciklopedije, tako da zasad samo malo savjeta:

Žene: potrudite se ne dobiti živčani slom od svih glupih poruka koje ćete vjerojatno dobiti. Ako naiđete na nekog normalnog, zabavnog i pametnog ali da ne odgovara 100% vašim kriterijima (visina, težina, boja kose, primanja, što već...), dajte mu šansu jer ste tu upravo zato kako bi upoznale nekog drukčijeg.

Muškarci: spammati svaki ženski profil porukom "hej" vas neće odvesti nikamo. Odaberite nekoliko profila koji vam se sviđaju i pošaljite normalnu poruku od paragraf-dva koja se osvrće na nešto što je napisala (ili ako nije, zadirukuje je zbog toga što se skriva). Vaš profil će biti podvrgnut mnogo strožim kriterijima nego ženski, zato se potrudite izdvojiti iz mase nečim pismenim i originalnim. Ako s nekim kliknete, pokušajte pomalo prebaciti interakciju u stvarni svijet kako ne biste postali samo "onaj krasan prijatelj s kojim se dopisujem".

Sretno u džungli online datinga!

Oznake: online dating, e, teorija seksualnog tržišta


- 15:18 - Komentari (12) - Isprintaj - #

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Nekomercijalno-Dijeli pod istim uvjetima.


Voljeli biste da obradim neku temu ili trebate pomoć s ljubavnim problemom (za oba spola)? Komentirajte/ pošaljite na: ignissblog(na)yahoo.com
Ako ne napišete drugačije, prihvaćate mogućnost njegove prezentacije na blogu. Vašu adresu, sliku, ime i detalje NIKADA NEĆU OBJAVITI.
Na isti mail zatražite dozvolu za prenošenje članaka.


Klikom na gumb ispod otvarate PayPal prozor za donaciju Ignissu.

Molim donirajte jedino ako osjećate da vam je moje pisanje znatno promijenilo život na bolje i želite se zahvaliti i ovim putem. Nemojte donirati kao političku poruku, naknadu ili motivaciju za privatni savjet, ili kupnju knjige alternativnim putem.


Na lijevoj strani prozora možete unijeti iznos (u USD), a na desnoj poruku uz donaciju.

Unaprijed hvala!

Podržite Igniss blog i postanite pokrovitelj na Patreonu