Gospod moj i Bog moj

30.01.2018.

Pitanje: Je li Isus Bog? Je li Isus ikada tvrdio da je Bog?

Odgovor: Nigdje u Bibliji ne piše da je Isus doslovno rekao: »Ja sam Bog.« No, to ne znači da On nije objavio da je Bog. Uzmimo za primjer Isusove riječi u Ivanu 10,30: »Ja i Otac jedno smo.« Na prvi pogled, ovo možda ne izgleda kao izjava da je Bog. Međutim, pogledajmo reakciju Židova na njegovu izjavu: »Odgovoriše mu Židovi: zbog dobrog te djela ne kamenujemo nego zbog hule što se praviš Bogom, iako si samo čovjek« (Ivan 10,33). Židovi su Isusovu izjavu razumjeli kao tvrdnju da je Bog. U stihovima koji slijede Isus nikada nije ispravio Židove govoreći: »Ja nisam tvrdio da sam Bog.« To ukazuje na to da je Isus zaista potvrdio da je Bog kada je izjavio: »Ja i Otac jedno smo« (Ivan 10,30). Ivan 8,58 drugi je takav primjer. Isus je rekao: »Isus im odvrati: zaista, zaista kažem vam, prije nego što je Abraham bio, Ja Jesam.« Ponovno, kao odgovor na te njegove riječi, Židovi su uzeli kamenje kako bi ga kamenovali (Ivan 8,59). Zašto bi Židovi htjeli kamenovati Isusa ako On nije rekao nešto što su oni vjerovali da je bogohulno, u ovom slučaju, da je Bog?

Ivan 1,1 kaže da »Bog bijaše Riječ.« Ivan 1,14 kaže »Riječ tijelom postala«. Ovo jasno pokazuje da je Isus Bog u tijelu. U Djelima 20,28 čitamo: »... pasite Crkvu Božju koju je On stekao svojom krvlju.« Tko je kupio Crkvu svojom krvlju? Isus Krist. Djela 20,28 kažu da je Bog kupio Crkvu svojom vlastitom krvi. Prema tome, Isus je Bog!

Toma, jedan od učenika, izjavio je o Isusu: »Gospod moj i Bog moj« (Ivan 20,28). Isus ga ne ispravlja. Titu 2,13 ohrabruje nas da čekamo dolazak našeg Boga i Spasitelja – Isusa Krista (vidi također 2. Petrova 1,1). U Hebrejima 1,8, Otac kaže o Isusu: »Za Sina, naprotiv, veli: 'Prijestolje tvoje, Bože, postoji vječno i žezlo je pravde žezlo tvoga kraljevskog dostojanstva.'«

U Otkrivenju jedan, anđeo upućuje apostola Ivana da štuje jedino Boga (Otkrivenje 19,10). Nekoliko puta u Pismu Isus prihvaća štovanje (Matej 2,11; 14,33; 28,9. 17; Luka 24,52; Ivan 9,38). On nikada ne kori ljude kada ga štuju. Da Isus nije bio Bog, On bi ljudima rekao da ga ne štuju, baš kao što je to učinio anđeo u Otkrivenju. Postoji još mnogo stihova i odlomaka u Pismu koji potvrđuju Isusovo božanstvo.

Najvažniji razlog zbog kojega Isus treba biti Bog jest taj što, u slučaju da nije Bog, njegova smrt ne bi bila dovoljna da plati kaznu za grijehe čitavoga svijeta (1. Ivanova 2,2). Samo je Bog mogao platiti tako veliku kaznu. Samo je Bog mogao preuzeti grijeh cijeloga svijeta (2. Korinćanima 5,21), umrijeti i uskrsnuti, dokazujući svoju pobjedu nad grijehom i smrti.

<< Prethodni mjesec | Sljedeći mjesec >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Nekomercijalno-Bez prerada.