-Hooligans-

utorak, 11.04.2006.

Napad na Interove igrače

Navijači Intera ponovo su napali fudbalere ispred aerodroma Malpensa zbog ispadanja iz Lige šampiona , četiri dana posle poraza od Viljareala.
Ekipa se vratila u Milano avionom sa gostovanja Askoliju gde su pobedili 2-1. Navijači su dočekali tim na parkingu ispred aeorodroma a najlošije je prošao Kristijan Saneti koji ima rasekotinu na glavi.
Povređena su i dva policajca koji su pokušavali da zaštite igrače.
Fudbaleri su pre nekoliko dana, po povratku iz Španije, doživeli sličan doček.
"Ne možemo da prihvatimo da se razočaranje pretvori u nasilje...Ne možemo da tolerišimo ono što se dogodilo na aerodromu Malpensa", rekao je predsednik Intera Đakinto Faketi.
U znak solidarnosti sa igračima Intera, gradski rival Milan je nedeljnu utakmicu sa Kijevom počeo deset minuta kasnije.
Trener Rome Lućano Spaleti nazvao je napad na igrače "kukavičkim aktom".
Inter je trenutno treći u prvenstvu Italije. Klub nije osvojio titulu prvaka Italije od 1989. godine iako je predsednik Masimo Morati tokom prethodnih 11 godina od kada je došao u klub potrošio 700 miliona evra na pojačanja.

Izvor: Reuters, B92/sport

11.04.2006. u 14:04 • 0 KomentaraPrint#

ponedjeljak, 03.04.2006.

Sturm - Rapid

Oko 17 navijača Rapida uspelo je da izmakne policijskoj pratnji tokom gostovanja u Gracu, a potom su uspeli da kontaktiraju navijače Graca i ugovore sukob 20 na 20. Međutim na ugovorenom mestu pojavilo se preko 35 domaćih navijača i tu dolazi do kratke ali žestoke tuče.
Sukob je prekinula policija, a obe grupe se povlače. Kriminalistička policija je okružila sve učesnike i popisala ih, ali do hapšenja nije došlo jer policija nema dokaze o tuči. Jedan navijač Rapida morao je da zatraži lekarsku pomoć dok se ne zna za povređene na strani Šturma.

03.04.2006. u 15:57 • 0 KomentaraPrint#

nedjelja, 26.03.2006.

Tri navijača Middlesbrough-a izbodena su, a 10 je povređeno

Tri navijača Middlesbrough-a izbodena su, a 10 je povređeno, tokom nereda do koji su izbili prije utakmice osmine finala Kupa UEFA između Rome i Middlesbrough-a. Policija sopštava da je grupa od oko 200 Middlesbrough-ovih navijača pila u dva paba kada ih je napala grupa maskiranih rominih navijača bacajući na njih baklje koje su padale i na obližnju pijacu. Potparol policije kaže da su se italijanski navijači očigledno organizovali za taj napad i da su preko lica imali šalove i marame.
Trinaest navijača je povređeno u neredima, a jedan 39-togodišnji navijač midelsbora je operisan zbog uboda u predelu leđa i grudi, dok su još dva navijača uzrasta 18 i 31 (također su izbodeni) hospitalizovana.
Potparol policije saopštio je da su u tuči korišćeni stolovi, stolice, flaše, a tuča je prekinuta od strane policije koja je uspela da navijače umiri pendrecima.

26.03.2006. u 14:28 • 3 KomentaraPrint#

utorak, 07.03.2006.

Grci napadaju nožem!

Nigerijski reprezentativac Ifeani Udeze izjavio je da želi da napusti svoj dosadašnji klub PAOK zbog toga što su ga četvorica navijača napala nožem u nedelju uveče, nakon poraza na domaćem terenu od Olimpijakosa rezultatom 2:1
Nakon poraza od Olimpijakosa imali smo problema sa divljanjem navijača. Ifeani je bio napadnut i prećeno mu je nožem. Automobil mu je oštećen, ali on je prošao nepovređen. Ipak, rekao je da više ne želi da igra za naš klub - izjavio je potparol grčkog prvoligaša.
Meč PAOK - Olimpijakos prekinut je nekoliko minuta pre kraja zbog požara koji je izbio na delu tribine gde su smešteni domaći navijači, a uhapšeno je pet osoba.

Izvor: Kurir

07.03.2006. u 11:18 • 12 KomentaraPrint#

srijeda, 01.03.2006.

Nantes - PSG

Prije utakmice Casualsi i Boysi patroliraju gradom tražeći Nantesove navijače i izbjegavajući murju.
Ubrzo Boysi primjećuju grupu od 50-ak Nantesovih navijača i napadaju ih kod željezničkog kolodvora. Nantesovi bježe na domaćem terenu.
Casualsi za to vrijeme polako kreću prema stadionu i do njih dolazi vijest da su i Tigrisi tamo, ali pod policijskom pratnjom.
Casualsi dolaze pred stadion i tamo izbija par tučnjava sa murijom, ništa posebno...
Na stadionu je kavez za parižane ogradom pregrađen na dva dijela kako bi se u lijevom dijelu mogli smjestiti Tigrisi i ostale grupe sa Ateuila, dok su grupe sa Boulogna smještene u desni dio kaveza.
Na poluvremena grupe sa Boulogna pokušavaju srušiti tu ogradu i provaliti u lijevi dio kaveza. Dolazi do tučnjave sa remenima i nabacivanja s bakljama, ispaljuju se i rakete...
Policija intervenira i strasti se privremeno smiruju.
Najveći incident događa se na povratku sa utakmice kada na benzinskoj pumpi pedesetak crnaca i arapa (Tigrisi) sa Auteuila napada petnaestak Casualsa sa motkama, noževima, palicama...
Epilog svega je da su petorica Casualsa završila u bolnici, jednome je slomljena ruka, a njihova vozila su uništena.Veću tragediju spriječila je policija nakon 20-30 minuta tuče.
Privedeno je 22 Tigrisa od čega ih je 20 pušteno na slobodu nakon 24 sata.

01.03.2006. u 11:13 • 1 KomentaraPrint#

srijeda, 22.02.2006.

Neredi u Njemačkoj

Braunschweig - Rostock

U susretu ova dva nemačka drugoligaška kluba navijači domaćeg Braunschweiga (njih oko 80), pomognuti prijateljskom ekipom Magdeburg čekali su navijače gostujućeg Rostocka. Navijači Rostocka, njih oko 500, kreću vozom, ali voz staje u selu Stendal, gde su čuli da je utakmica odložena zbog visokih snežnih padavina i da policija ne dozovljava nastavak puta.
Inače navijači Rostocka na ovaj put su krenuli uz priličnu gužvu u kupeima voza u želji da u što većem broju odu na ovo gostovanje. Delom zbog gužve, delom besni zbog odlaganja utakmice navijači su bili prilično nervozni. Deo Rostockovih navijača odlazi na neke prvoligaške utakmice koje su se odigravale u blizini, dok oko 350 ljudi ostaje u selu gde su zaustavljeni. Policija je nadgledala šta navijači rade, u jednom trenutku odlučuju da uhapse jednog mlađeg navijača jer je pišao po ulici.
Ovo je bio signla za početak nereda i Rostockovi navijači napadaju policiju kamenjem, flašama, raketama. Policija im uzvraća biber sprejem, međutim bez dovoljno ljudstva da se suproststave, povlače se uz povređene. Policija u tom trenutku nije imala pojačanja jer je u pitanju manje selo, a dve marice zapaljenje su od strane Rostockovih navijača.
Nastavili su sa divljanjem po gradu i napadima na policiju kad god su ovi pokušali da priđu. Posle par sati vatrogasci pokušavaju da ugase vatru, ali navijači i njih napadaju.
Nakon toga stiže policijsko pojačanje koje uspeva da smiri navijače i hapsi trojicu najratobornijih. Navijače smeštaju u voz, ali na putu do Rostocka nije bilo mirno, izbilo je jos nekoliko tuča, a voz je demoliran. Bilans ovih nereda su četri povređena policajca od kojih jedan teže.

22.02.2006. u 11:18 • 2 KomentaraPrint#

četvrtak, 16.02.2006.

Hajduk - Dinamo

Free Image Hosting at www.ImageShack.us

Pedesetak navijača Dinama napalo je 10 policajaca, a jednoga su ozlijedili. Policija prvi put uvela crne liste navijača kojima priječi ulazak na stadion

ZAGREB, SPLIT - Splitska policija danas je do 17 sati privela 66 navijača, od čega samo jednog Hajdukovog, a ostali su Dinamovi navijači koji su danas oko 10.30 sati napali 10 policajaca ispred Hajdukova stadiona na Poljudu.
Navijači Dinama u Split su došli autobusom križevačkih registarskih oznaka bez policijske pratnje, a putem su namjerno, i to uspješno, izbjegavali sve policijske patrole koje osiguravaju utakmicu Hajduk - Dinamo.
Dolaskom ispred poljudskog stadiona napali su deset policajaca koji su se ondje nalazili za potrebe osiguranja utakmice. Policajce je očito iznenadio taj rani udar BBB-a na njihove snage jer ispred stadiona nije bilo mnogo policajaca. Tek kada su pozvane policijske interventne postrojbe, situacija se okrenula u policijsku korist pa su Dinamovi navijači svladani i privedeni.
Takvo je osiguranje za policiju prevelik trošak. Nužne su zakonske izmjene po kojima će organizatori utakmica preuzeti više odgovornosti
Jedan je policajac zatražio liječničku pomoć, a zbog napada na njega na kriminalističku obradu su privedena trojica najratobornijih BBB-a. Protiv ostalih se vodi prekršajna obrada.
Policija je danas oko 12 sati u Seget Vranjicu zaustavila Fiat Punto zagrebačkih registarskih oznaka u kojem su bila petorica Dinamovih navijača. Pretresom automobila pronađene su im metalne palice, šipke i bengalke te su privedeni u solinsku policiju na obradu, a istog sadržaja bio je i prtljažnik autobusa koji je pokušao prijeći preko graničnog prijelaza Vinjani Donji iz susjedne BiH.
Prvi današnji susret navijača Hajduka i Dinama umalo je završio tučnjavom, no jake policijske snage kod naplatnih kućica na autocesti u Dugopolju spriječili su okršaj i izgrednike brzo potrpali u svoje kombije. Računa se da je u Split stiglo oko tri tisuće navijača, koji su iz Zagreba i drugih gradova stizali autobusima i kombijima.
Prevelik trošak
- Osiguranje nogometne utakmice između Hajduka i Dinama za policiju je prevelik trošak. Nužne su zakonske izmjene po kojima će organizatori sportskih natjecanja preuzeti više odgovornosti. Policija se ne plaća iz prodanih ulaznica i ne može nositi glavni teret osiguranja - izjavio je jučer poslijepodne ravnatelj policije Marijan Benko kada smo razgovarali o osiguranju utakmice u Splitu.
Naime, prema nekim izračunima angažman policajaca stajat će državu najmanje dva milijuna kuna. Kako saznajemo na osiguranje je angažirano najmanje 800 policajaca i još 400 redara.
Od večerašnje nogometne utakmice između Hajduka i Dinama policija je uvela posebne tri kategorije problematičnih navijača, takozvane A, B i C liste.
Prema riječima glasnogovornika MUP-a Zlatka Mehuna, na A listi su osobe koje su zbog ranijih incidenata na utakmicama dobile sudsku zabranu odlaska na sportske susrete. Trenutačno je na listi A deset osoba iz Zagreba koje nisu smjele u Split na utakmicu. Na listi B su osobe na koje policajci zaduženi za osiguranje trebaju posebno obratiti pozornost jer se iz iskustva s njima može očekivati da bi mogli izazivati nerede. Na policijskoj listi C su svi oni koji su zabilježeni zbog bilo kakvog nereda ili nasilja na stadionima.
MUP je, naime, dovršio prijedlog izmjena i dopuna Zakona o sprečavanju nereda na sportskim natjecanjima kroz koji bi policija trebala dobiti više ovlasti, organizatori više obaveza, a pooštrile bi se i kazne za izgrednike. Po onome što predlaže MUP, zabrane odlaska na utakmice koje se izreknu u Hrvatskoj ubuduće bi vrijedile i za odlazak na sportske susrete i u inozemstvu, a onima koji su dobili mjeru zabrane distributeri ne bi smjeli prodati ulaznicu.

Jutarnji list

16.02.2006. u 12:03 • 2 KomentaraPrint#

četvrtak, 09.02.2006.

FRANCUSKA

Free Image Hosting at www.ImageShack.us

Najace huligane u Francuskoj ima PSG,poznata je ona njihova podgrupa "pariscasuals".
Više o toj podgrupi možete doznat na njihovoj službenoj stranici OVDJE

Zbog manjka teksta stavit cemo izjave viđenijih navijača:

Parižani ubili ekipu St.Etienna u St.Etienneu..., došli im pred tribinu, ali ih je murja poslije ubila od batina i gumenih metaka, nisu htjeli uć na tribinu zbog toga kaj je PSG tražil da ako žele kupit karte moraju dati brojeve osobnih...a sutra navodno bu velikih sranja u Parizu...vidjet ćemo...
11.2.2005

-------------------------------------------------------
"U početku, grupa prijatelja (njih oko dvadesetak), bivši ultrasi Sochaux 92, koji se više nisu prepoznavali (nalazili) u mentalitetu Joyridersa 96. Od kraja 99', formirali smo se u (pod)grupu, i smjestili se pokraj Joyridesa 96. Danas brojimo 50-ak priznatih cartés članova i nekolicinu simpatizera, na tribini ili na stadionu. Smješteni smo na Drugom Sjeveru (njihov Seconde Nord), uvijek pored Joysa s kojima surađujemo oko premještaja, tifoa, animiranja (vođenja navijanja), ... Nismo isključivo (nužno) «ultra» grupa, ali grupa složena od ultrasa i aktivnih navijača koji se ne pronalaze više u tom specifičnom mentalitetu.
Na razini matos (organizacija, izdanja) imamo 2 modela šalova (jedan vuneni i jedan satenski(svileni)), bedge(amblem,simbol), polo majicu s vezom, majicu s kapuljačom sa znakom grupe, vestu s ovratnikom sa otiskom na prsima. Redovito smo izdavali i fanzin kojem smo dali naziv 100% (originalno, ne?). Dosada je izašlo 5 brojeva, a pojavit će se u novom izdanju onaj dan kad dođe do malo razbuđivanja...
Naše ime 100% Sochaux upućuje na to da smo prije svega bili vjerni navijači, ali da više ne želimo da se podrazumijeva da smo ultra (ekstremna) grupa, i namjeravamo se malo regrupirati prema odstupanju od samog kopa, ali zadržati vezu s njim. (?)
U sezoni 2003./04. ime grupe postaje Banda Ultra Sochaux (Ultra grupa Sochaux)."

----------------------------------------------
juce je odigrana tekma na parku princeva za kup izmedju PSG i AUXERRE !

kao po obicaju sada doslo je do incidenata izmedju KSD i tigrisa kad smo ulazili na stadionu grupa od 50/60 tigrisa nas cekala iza kordono kerova i redara tu je bilo glupiranje i prepucavanje al na zalost je bilo nemoguce doci do njih pa smo krenuli ka nasem delu tribine kad ono dok smo se mi penjali gore tigrisi krenuli na drugu stranu kopa i takodje se popeli na nasem nivou tribine da nas napadnu tu ih mi provalimo pa krenemo od jednom u juris na njih da ih sacekamo iznad stepenica tako da panduri su bili iznenadjeni tim potezom pogotovo sto nas je tad bilo samo 20 (+/-) (tekma je odigrano u 17H radnim danom) opet razocaranje sa njihove strane posto umesto da krenu i oni na nas picke se zakopale u mesto :wtf: kad su skontali da sad nema foliranje (bez zastite kerova nisu vise tako hrabri) tu su pocele pesnice da sevaju i vrlo brzo su poceli da beze 5/6 na njihovu zalost nisu uspeli pa su dobili teske batine dok nas rederi uz pomoc murije nisi razdvojili i njih sproveli u njihov deo tribine !

sad u subotu nam dolazi ST-ETIENNE tako da nas opet ceka zanimljiva tekma ! 5.2.2006

--------------------------------------------------
od prosli vikend nov zakon o navijacima ... panduri imaju pravo od sad bilo kome da zabrane stadion 3 ili 4 meseca i da nisi nista uradio, nikad uhapsen itd , imaju samo jednom pravo da ti zabrane stadion bez razloga, posle jedino na sud mozes da dobijes zabranu ako si uhapsen itd.

u subotu protiv St Etienne posle pet godina nako Pariz - Galatasaray, cela ekipe ce se ponovo skupiti, posto nam se vraca najstarij voda

-----------------------------------------------------
tekma je danas odigrana u 17H a mi smo se skupili u 13H i ocekivali ove iz ST-ETIENNE medjutim oni se nikad nisu pojavili !
oko 15h30 saznamo od nekog lika da je video TIGRIS-e (njih 60) da izlaze iz metro-a pa smo mi krenuli ka njima da ih sacekamo kad ono samo sto smo izasli iz kafica i pesacili 50 metara oni trce ka nama tu mi na njih i nismo ni stigli do njih kad su pocele vec rakete baklje flase kamenji itd da lete ! picke su imale sa sobom sve moguce oruzje od palice do suzavci (one pandurske) kajisi, motke itd... nema sta nisi imali ! kao da su na boj posli !!! picke povele sa sobom i neke boksere, arape i crne kao te sto su pravili sranja po francuskoj a sto veze nemaju sa navijanjem mi i ovako u manjem broju (oko 20KSD + 15 +/- iz boulogne) smo se hrabro drzali praznih ruku koliko god smo mogli al smo na kraju malo popustili kad su stigli kerovi i kad je jedan nas reketom pogodjen !

tigrisi su uhapseni "skoro" svih 60 ! a ostali nisu smeli da udju na stadionu gde smo ih mi cvrsto cekali !

ajde sad da vidim dal ce ista biti od toga dal ce sad panduri i pored tako silnih hapsenja, oruzja i dokaza protiv tigrise nijh osloboditi ili ce konacno malo i njih kaznjavati a ne samo nas !!! 5.2.2006


Video 1
Video 2
Video 3

09.02.2006. u 09:17 • 8 KomentaraPrint#

utorak, 07.02.2006.

POLJSKA

Free Image Hosting at www.ImageShack.us

Navijacka scena u poljskoj svoj najveci bum dozivljava 99/00 kada su se pocele ugovarati prve ugovorene tuce na livadama i rubovima gradova. Od tada se desava preporod pocinju se osnivati hool i ultra ekipe u svakom gradu, mjestu. Trenutno poljska poslije engleske, njemacke ima sigurno najjrazvijeniju hool scenu u europi, a ultrasi se dizu iz mjeseca u mjesec kao sto vidite na slikama ne zaostaju previse za ostatkom europe.
Poljska je specificna po tome sto gotovo svaki grad/mjesto ima svoju ultra/hool ekipu i scena se proteze od prve do pete lige i svaki vikend se nesto dogadja. Zanimljivo je i to sto u poljskoj u principu nema nekih dominantih ekipa kao kod nas npr. mi i tovari, vec je pri vrhu manje vise izjednaceno 7-8 ekipa. Manje ekipe nemaju neke vece brojke otprilke ali zato nedostatk brojnosti kompenzirraju udruzivanjem sa priajteljskim ekipama. U poljskoj svaka ekipa ima neku svoju prijateljsku bratsku ekipu s kojom ide na zajbanije utakmice, piju zajedno zajbavju itd. Do tog se prijateljstva jako puno drzi npr. jedan primjer, u Byalistoku su igrali domaca Jagiellonia i Arke iz Gdynie, domaci su razvili zaplijenjenu zastavu od arkine bratske ekipe Cracovie, na sto su gosti iz gdynie preskocili ogradu pretrcali teren i razbacali domace na njihovoj tribini nebili vratili zastavu bratske ekipe. Nekima se svidja nekima ne, ugovorene tuce na livadama, to je znacio preporod poljske scene, u modi je po cijeloj poljskoj treniranje, loze se na sport, ultimate fight, imaju svoje trenere i isfuravaju taj neki svoj pitbull stil. Huluigani arke su recimo osnovali svoj vlasiti rugby klub vlastitm radom i trudom. Od tada je bilo dosta poginulih i u ugovorenim tucama, ali i u onoj tamnijoj strani poljske scene a to su nozevi i hladno oruzje. Svake godine pogine vise navijaca upravo vecinom od hladnog oruzja, obracuni su brutalni ukoliko nisu ugovoreni na ruke (livade i sl.) Mrznja je velika i protivnice se nimalo ne stede pa nazlaost dolazi cesto do nemilih posljedica. Neke ekipe su i poznate po konstantnom koristenju nozeva npr. Wisla Krakow koja ne sudjeluje u ugovrenim sorama i stvari cesto rjesavaju sjecivom. Cesti su i obracuni na utakmici reprezentacije ali se ove godine u prvom mjesecu u Poznanu naslo desetak vodecih ekipa i probalo ishodit neki ugovor o nenapdanju na repki, ne koristenju sjeciva i slicnih stvari, ali tesko funkcionira, inace od poljaka se ocekuje jaaaako dobra prezentacija na «welt meisterschaftu» u njemackoj. Mnogi ne dozivljaju poljake kako huligane ozbiljno zbog toga sto se nisu dokazali na europskom nivou, a na utakmicama reprezentacije protiv najozbiljnih ekipa engleske (3 utakmice) i njemacke na domacem terenu su ispadali redovito smjesni. Doduse '99 godine su sa englezima ugovorili fight u jednom praku u warsavi cca 150 ljudi sa svake strane, i dobili ali im englezi ne priznaju zbog izostanka udarne ekipe iz londona. Prosle jeseni igrali su s englezima u Chorzowu i nisu nista napravili (cak su se medjusobno poklali), englezi su (kao sto je bilo i ocekivano) sa udarnom ekipom paradirali po gradu, bez ogrebotine. Taj susret im mnogi nabijaju na nos kao dokaz inferiornosti i nespobnosti posljskih huligana na interrnacionalnom planu.
Sto se tice klubova i njihovih prezentacija u europi, do sada nisu imali nekakve akcije a izmedju ostalog razlog je i taj sto manje vise svake godine iskljucivo legia i wisla uspijevaju izborit nastup u euro kupovima, ali i treba napomenuti da ih neki klubovi npr. talijani(lazio, parma i jos neki) koji su imali prilike gostovati ekipe su ih izbjegavale na gostujucem terenu , boys parma su pobrali samare i brukanje pred gostujucom tribinom u krakowu. Da su zajebani na domacem terenu mogu zorno potvrditi i tovari, popusili nozeve i dva transparebta (bit ce i slike ako nadjem).
Poljaci masovno isfurajavaju streetwear stil, tocnije trenirke, majice sa kapuljacama, u modi su Lonsdale, Hooligan, Everlast, Pitbull i slicne marke. Taj stil uostalom i ide uz njihovu furku na sport, treninge i slicne stvarcice, nekima se taj njihov stuil ne svidja, nekom da, sve je stvar ukusa...
Poznato je to da su u poljskoj na sceni dvije vodece trijade

Arka Gdynia-Lech Poznan-Cracovia Krakow tkz. velika triada
Lechia Gdansk-Wisla Krakow-Slask Wroclaw ili mala triada

Vodece ekipe su (redoslijed je nebitan): Lech poznan, Arka gdyinia, Wisla Krakow, Lechia Gd., Slask wroclaw, cracovia, Legia Warsaw, Widzew Lodz, LKS Lodz, GKS Katowice, Ruch Chorzow...

Od poznatijih dogadjaja koji su obiljezili scenu obavezno treba istaknuti susret u wroclawu pred dvije godine kada suse sastali domaci Slask i Arka Gdyinia.
Tada je bila ugovorena tuca izmedju dvije triade, iako je policija imala informacije i naznake da ce se huligani susreti sukob nisu uspijeli srijeceit, iako je osgiurnje bilo golemo. Huligani arke su noc prije otisli do frendova u poznan koji su im iznajmili buseve lokalnih prijevnoznika i alternativnim putevima doveli u wroclaw. A u wroclawu su na jednoj strani sudjelovali domaci u sastavu Slask, Wisla; Motor Lublin dok gosti Lech, Arka (na slikama u zelenim markerima) i Zaglebie Lubin. Iako je sora bila ugovorena na ruke domaci je nisu ispostovali i ponijeli su sve i svasta, i jedan huligan arke je smrtno stradao. To je utjecalo na raspad ekipe iz gdynie koji su se nakon smrtnog slucaja rasformirali, ali su se ovogodisnjom promocijom ponovno okupili i od njih se u iducoj sezoni ocekuje jaako puno, pogotov u susretu s wislom, gjde se ocekuje da probaju vratit za smrtni slucaj (ubojica je bio wislin huligan).
Jos jedan dogadjaj koji je obiljezio 2004 godinu zbio se u Chorzowu na utakmici Ruch Chorzow-LKS, gdje su domaci uz pomoc prijetleja iz lodza (widzew) čiji je lks najveći rival, napravili su mnogi kazu vjerojatno najvece nerede u poljskoj... U totalnom kaosu ozlijedjeno je preko 60 pandura, nekoliko je navijaca ostalo bez oka...
Legia warsaw je zanimljiv slucaj u poljskoj klub koji ima prijateljstvo samo sa Pogon sczeczin i Zaglebie Sosnowiec, a cjelokupna poljska ih mrzi iz dna duse i gdje god dodju ceka ih prilicno neprijateljski teren.
Arka Gdynia je po mnogima bila najjaca huliganska grupa do smrtnog slucaja iz 2003. kada se ekipa rasformirala ali se uspjehom kluba i promocijom u prvu ligu gruopa vraca na okup. Prijatelji su im osim navedenih iz triade, jos Zaglebie Lubin, Polonia Warszawa, Górnik Wałbrzych. Neprijatelji: Lechia Gdańsk, Legia Warszawa, Śląsk Wrocław, Wisła Kraków, Pogoń Szczecin
Lech poznan klub sa neki kazu najvise simpatizera u poljskoj, imaju najbroniju i vjerojatno najjacu hool ekipu u poljskoj.
Prijatelji: Arka Gdynia, Cracovia Kraków, KSZO Ostrowiec, Ruch Chorzów, Widzew Łódź
Rivali: Legia Warszawa, Śląsk Wrocław, Pogoń Szczecin, Zagłębie Sosnowiec, ŁKS Łódź
Widzew & LKS Lodz su gradski rivali koji uz derbi krakowa imaju najjaci gradski derbi.
Wisla Krakow je poznata po masovnom korustenju sjeciva, nesudjelovanju na «livadama», ali i glase za najjacu ultras grupu, slike mozete vidjeti ranije u topicu.
Prijatelji: Śląsk Wrocław, Lechia Gdańsk, Jagiellonia Białystok
Rivali: Cracovia Kraków, Arka Gdynia, Legia Warszawa, Zagłębie Sosnowiec, Ruch Chorzów
Jos treba izdvojiti jug poljske tocnije pokrajinu Slezij, uz njemacku granicu koja dugo bila pod njemackom vlascu i u kojoj je nazi pokret medju navijacima u poljskoj uzeo i najvise maha. Tu su u igri mnogi klubovi, Wisla, Cracovia, GKS Katowice, Ruch Chorzow, Slask Wroclaw, Sosnowiewc, Gliwice, Odra Opole, Walbrzych, Lubin... da ne nabrajam dalje i svaki medjusobni susret klubova s tog podrucja prestavlja derbi za sebe...

Video 1


Slika 1
Slika 2
Slika 3
Slika 4
Slika 5
Slika 6
Slika 7

07.02.2006. u 11:06 • 6 KomentaraPrint#

ponedjeljak, 06.02.2006.

Rusija

Free Image Hosting at www.ImageShack.us

Rusi imaju jaku hool ekipu,pa cemo vam stavit neke video klipove i slike da se malo bolje upoznate sa njihovom hool scenom...

Grupe:
najjace i najzesce grupe ima Spartak; Flint's Crew, Gladiators, Mad Butchers, Clockwork Oranges, Young Crew, West End, Strong Active Group, Devils i jos neke manje podgrupe tvore grupu od 500-600 hard core huligana. Najvise navijaca na stadionaima, doma i vani, ima naravno, opet Spartak, doma ih je za neku normalnu tekmu 20000, derbi oko 50000, euro tekma oko 80000, na gostovanjima ih ima 8000-10000. Huligani CSKA, Dynamo Moskva i Zenit imali su prije savez protiv huligana Spartaka, ali 99. je bil raksinut jer je doslo do sore izmedju huligana zenita i dynama nakon kup tekme kad je zenit pobjedil 3-1. Jedine grupe koje se mogu nekako nosit sa Spartakovim, su huligani CSKA; Red-blue Warriors, Kids, Red-blue Supporters. Dynamo firms: Blue-white Dynamite i Patriots, Zenit - Jolly Nevsky Coalition, Crazy fans, Nevsky front ali ni dynamo ni zenit nemaju tako jake huligane kao spartak il cska. U biti Zenitovi vise naginju ultrasima jer puno bolje stoje na stadionu (koreografije itd) nego izvan njega u sorama. U Moskvi su jos dva kluba koji isto imaju dosta jake grupe, Torpedo - West 5 action gropu, Supporters group, Troublemakers i Lokomotiv - Ultra Loko i Vikings. Izmedju ta dva kluba je isto veliko rivalstvo jer su mali i jedni i drugi, nemogu se posteno suprostavit Spartaku al se zato mogu jedni drugima. Spartakovi navijaci imaju savez sa Torpedo Supporters i sa Orel Butchers (fc Orel, mislim da je u 2. ligi).

Stil:
Naravno, furaju se na engleski stil, kezualu. Od pocetka najpopularnije marke bile su Umbro i Lonsdale. No, nisu se dugo zadrzale, kako je moda prolazna pa i navijacka uskoro se preslo na druge marke. A jedan razlog je bil da je i puno obicnih navijaca pocelo nosit Umbro, Lonsdale, Ralph Lauren i ako nisu imali nikakve veze sa huliganizmom. tako danas har core huligani furaju la coste, fred perry, bem sherman a poneki se drze jos tradicionalne sportske obuce poput kappe, new ballance, nika itd.

Najveci neredi:
Najveci neredi dogodili su se 97., 98. i 99. godine. 23.8.97 neredi izmedju navijaca CSKA i Spartaka, oko 300 huligana, prije tekme, CSKA su bili brojcano nadmocniji i dobili. 30.8.97 Spartak - Zenit, opet veliki neredi izmedju navijaca ta dva kluba. nedaleko od stadiona 200 spartakovih navijaca napalo 500 zenitovih i milo receno, ubili boga u njima Policija je morala upotrijebit vatreno oruzje ilitiga nama poznate kalasnikove da je prekinula nerede. 29.7.98, Spartak - Dynamo. oko 100 navijaca spartaka skuzila di se prije tekme sakupljaju dynamovi navijaci, napali ih i nakon kratke sore dynamovi navijaci uspjeli pobjec. 26.9.98 CSKA - Spartak, oko 200 CSKA navijaca skuzilo spartakove huligane koji su se sakupili na tekmi hokeja (prije nogometne tekme) i napali ih. Policije nije bilo tako da su se mogli fino sorat nekih 15 min. Naravno ni ruskim huliganima nije strano oruzje pa je tako bilo vise Spartakovih navijaca ozbiljno ozlijedjeno. Na jesen 99. godine Zenit - Dynamo, nakon par ozbiljnih sora u Moskvi na prvoj tekmi sljedil je samo nastavak. Zenitovi huligani su bili bolje pripremljeni i organizirani, njih oko 200 i tako dobili soru na domacem terenu. 12.12.99 oko 70 spartakovih huligana doslo na tulum cska-jevih (imali su tulum u pocast zavrsetka 99 sezone), iznenada ih napali i jos pretukli sve koji su bili ispred kluba, naravno nisu svi bili navijaci. Rezultat, 300 moskovskih huligan apretucenih od toga dosta njih ozbiljno ozlijedjenih.

Odnos sa policijom:
Komunisticki rezim je naravno ostavil svoje posljedice pa je murja jako brutalna i naravno kao i sve ostale murje, navijace tetiraju kao zivotinje a ne kao ljude, mogu radit kaj se sjete, od brutalnog prebijanja maloljetnika (klinci od 12-15 god), kradje privedenih navijaca itd. Poznata prica? Situacija se malo promjenila od 99. godine kad su se najzesci huligani poceli borit za svoja prava. U to vrijeme skoro pa i nije bilo sukoba medju huliganima, dok su zato bile sore sa murjom skoro svaku tekmu. Najvece takve sore dogodile su se na gostovanju Spartaka u Ramenskoyu i Nizhny Novgorodu. U Ramenskoyu, nakon gola Spartaka, i divljanja mladjih navijaca na tribini upad policije koja j epoclea sorat mladje navijace i eto sranja. Prvi put u povijesti ruskog nogometa je bila neka tekma prekinuta cak 15 minuta zbog sore. Posljedica, puno ozlijedjenih murjaka i specialci morali otic sa stadiona inace se navijaci ne bi smirili, tek kad su se specialci pomakli, neredi su prestali. U Novogrodu Spartakovi navijaci bili su spremni na nerede jer to mjesto je poznano po posebno brutalnim murjacima, splet dogadjaja isti kao u Ramenskoyu, samo jos vise ozljedjenih murjaka, jedan od njih je kasnije u bolnici i preminuo. Danas se nasilje na i izvan ruskih stadiona svakom tekmom samo jos veca.


tuča na mostu(video)
tuča na parkiralištu(video)
Šora sa murjom(video)
Tuča na snjegu (7 na 7)(video)
Šora u nekoj ulici(video)
Tuča u šumi(video)

Slika 1 (Slika)
Slika 2(Slika)


06.02.2006. u 11:02 • 9 KomentaraPrint#

Incident posle meča SCG - Hrvatska

Grupa od oko 20 hrvatskih navijača napala je ispred hale u Sent Galenu dvojicu navijača reprezentacije Srbije i Grne Gore, posle utakmice u trećem kolu Grupe 2 Evropskog prvenstva u Švajcarskoj.
Organizatori EP saopštili su incijale napadnutih navijača SCG - M.V. i I.B. Navedeno je da su njima nanesene lakše telesne povrede. Švajcarska policija uhapsila je 10 navijača Hrvatske i sprovela ih u pritvor, a zatim izdala naredjenje da svi navijači hrvatske reprezentacije, koji su došli autobusima, budu deportovani.

U finišu meča koji je Hrvatska dobila 34:30, navijači su bili u centru pažnje. Bili su razdvojeni žičanom ogradom, koja ih nije sprečila da se izvredjaju i pobacaju različite predmete na "protivnike".

Izvor: B92, Beta

06.02.2006. u 00:49 • 6 KomentaraPrint#

<< Arhiva >>< travanj, 2006  
P U S Č P S N
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30


Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
OYO.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv


Komentari da/ne?

Opis bloga

Vijesti iz svijeta

Posjeta

Free Site Counters


Linkovi

hooligans.cz