ponedjeljak, 12.11.2007.

Vlada štiti uvoznike

Piše: Marijana Petir

U Republiku Hrvatsku u prvih je 6 mjeseci uvezeno hrane za milijardu dolara, a izvezeno za pola milijarde dolara. Pokazatelji su zabrinjavajući jer uvoz divlja i znatno je veći od prošlogodišnjeg, koji je bio rekordni od osamostaljenja Hrvatske i iznosio je 2 milijarde dolara.
Mesa i živih životinja uvezeno je u prvih 6. mjeseci ove godine za 120 mil. USD, a izvezeno za 15 mil. USD. Tako je uvezeno 5.893 tona živih svinja, a izvezeno 0 tona - iako je svrha uvođenja zabrane cijepljena protiv svinjske kuge bio izvoz. Svinjskog mesa uvezli smo u Lijepu našu za 11.300 tona, a izvezli smo svega 34 tone tj. jedan kamion. U tom grmu leži zec tj.neprodane domaće svinje.

Preračunamo li uvoz svinja i svinjskog mesa u broj svinja s prosječnom dužinom svinje od 1 metar, za prvih 4 mjeseca 2007. godine, red uvezenih svinja bio je dugačak 168 kilometara, a samo mjesec dana kasnije iznosi 211 kilometara, dok polugodišnja količina uvoza svinja i svinjskog mesa bila bi dugačka 253 kilometra što je hrvatska tragedija.

Od 2004. godine uvozimo više vina nego ga izvozimo i u 6 mjeseci 2007. godine uvezli smo skoro 7.000 tona vina, a izvezli smo samo 1.461 tone.

Kada s vremena na vrijeme nešto i izvezemo, to se pokaže kao glupost jer smo tako izvezli 145.118 tona pšenice koja je mogla ostati u Hrvatskoj i biti dobar korektiv cijena na domaćem tržištu brašna pa mlinarsko-pekarska industrija ne bi imala opravdanje za „navodne“ razloge poskupljenja kruha.

Objavljeno u 12:48 Komentari (7) • Isprintaj#

<< Arhiva >>

Blog.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice Blog.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice Blog.hr kliknite na gumb "Slažem se".Slažem se