ponedjeljak, 29.10.2007.

Stjepan Radić konačno u srcu Zagreba

Piše: Josip Friščić

Ne postoji tema koja bi bila bolja za otvaranje prvog bloga od pisanja o događaju na koji smo mi, HSS-ovci, tako dugo čekali i na koji smo posebno ponosni.

U subotu, 27. listopada 2007. godine nešto iza 12 sati, u središtu Zagreba, na uglu Jurišićeve i Petrinjske ulice svečano sam s predsjednikom Republike Stjepanom Mesićem otkrio spomenik Stjepanu Radiću, osnivaču Hrvatske seljačke stranke.
Prije svega, moram reći da je podizanje spomenika za HSS jedan on najvažnijih događaja u novijoj povijesti. HSS je podizanje spomenika smatrao svojom moralnom dužnošću i bio spreman učiniti sve kako bi podigao spomenik i ispravio nepravdu prema svome osnivaču i učitelju. Tu smo nepravdu u subotu konačno i ispravili.

Pored brojnih prisutnih građana i članova HSS-a iz cijele Hrvatske, na svečanosti su bili predsjednik Republike Hrvatske Stjepan Mesić, gradonačelnik Zagreba Milan Bandić, gospođa Đurđa Adlešić, kao predstavnik koalicijskog partnera HSLS-a te ostali uzvanici iz političkog, javnog i vjerskog života Hrvatske.
No, moram reći kako mi je posebno drago da su događaju prisustvovali i brojni članovi obitelji Radić, te počasni predsjednik Međunarodne paneuropske unije Nadvojvoda Otto von Habsburg.

Na trgu, u govoru sam istaknuo kako je Radić zagovarao ideje suradnje, da različitost Hrvatske u to vrijeme nije doživljavao kao prijepor nego kao bogatstvo, i da danas, kao logični nastavak takvog promišljanja, (mi u HSS-u) ističemo potrebu ravnomjernog razvoja Hrvatske uz uvažavanje regionalnih posebnosti. Suočeni s novim izazovima u djelovanju (a sada i s našim koalicijskim partnerima), trebamo imati i mudrosti i staloženosti da znamo braniti svoje interese i ugraditi ih u temelje buduće zajednice. Radićeve ideje i dalje žive, i a danas predstavljaju izazov za hrvatsku politiku i HSS.

Na Trgu bana Jelačića mogli su se vidjeti i mnogobrojni članovi HSS-a iz svih županija, koje sam obišao s predsjednikom Mesićem nakon otkrivanja spomenika.
Na štandovima su predstavili prehrambene proizvode i pića svoga kraja, a svi koji su se našli tamo mogli su vidjeti i mnogobrojna kulturno-umjetnička društva koja su pred prisutnima nastupali sa svojim programom.

Ovom prilikom im se zahvaljujem što su svojim dolaskom uveličali ovu svečanost.

Na kraju moga prvog članka na blogu htio bih samo još dodati kako mi je drago da je upravo HSS zalaganjem svojih članova uspio podignuti ovo vrijedno umjetničko djelo u centru glavnog grada koje će građane Zagreba i cijele Hrvatske podsjećati na svoju bogatu povijest i gdje će svojom pojavom spomenik Stjepana Radića podsjećati na svoju ideologiju koju i danas HSS pokušava prenijeti hrvatskom narodu.

Vjera u Boga i seljačka sloga !

Objavljeno u 17:25 Komentari (10) • Isprintaj#

<< Arhiva >>