1872 --- 140 godina DVD-a Hrženica ---2012

ponedjeljak, 28.05.2012.

Svečano obilježeno 140 godina DVD-a Hrženica

U nedjelju, 27. svibnja 2012. godine prigodnom proslavom obilježena je 140. obljetnica osnutka DVD-a Hrženica, najstarijeg europskog dobrovoljnog vatrogasnog društva na selu. Pokrovitelj ove značajne vatrogasne manifestacije, u sklopu koje je pred oko 250 okupljenih vatrogasaca na uporabu slavljenicima predano vatrogasno vozilo, bio je Hrvatski Sabor.


Dio članstva DVD-a Hrženica s gostima prigodom proslave 140. obljetnice osnutka Društva

Hrženica je, zapravo, bila prvo selo u koje je izvan nekadašnjih trgovišta i gradića već 1872. godine prodrla vatrogasna ideja. Ovo se, dakako, može razumjeti: uzori su bili vrlo blizu, jer je nedaleki Varaždin osnovao «Prvi hrvatski dobrovoljni vatrogasni zbor» 1864. godine, a Ludbreg kao regionalno središte imao je četvrto DVD u Hrvatskoj (1869.). Svi su oni imali dovoljan razlog za to zbog čestih požara nezaštićenih domaćinstava. U Ludbregu je opomena bila najsvježija: godine 1864. izgorio je sav sjeveroistočni dio mjesta, a požarom su bili zahvaćeni i objekti starog grada pa je tom prilikom izgorjelo 67 različitih zgrada.

Osnivanje ludbreškog vatrogasnog društva izazvalo je veliki interes i u gradskoj okolici, jer su se u društvo učlanjivali i najaktivniji pojedinci iz tih sela. Tako je postao članom DVD-a Ludbreg i Konrad Klingspoegel, učitelj iz Hrženice. Poslije trogodišnjeg iskustva u ludbreškom vatrogasnom «zboru», učitelj Klingspoegel je u Hrženici imao oduševljene osnivače Josipa Kosira, Roka Kovača, Matiju Čanakija i druge, s kojima osniva i «zbor» u Hrženici 1872. godine.

Najteže je požare DVD Hrženica imalo na pragu 20. stoljeća – 1901. i 1906. godine – kad je Društvo svojom operativnom postrojbom uspjelo lokalizirati nezapamćene požare i time spriječiti katastrofalne štete na slamom pokrivenim objektima seoskih kućanstava. Zanimljivo je kako jedan dio mjesta zbog strašnih požara i danas nosi lokalni naziv «Pustine».

Prvi svjetski rat ostavio je najdublji trag na članstvu i aktivnostima ovog vatrogasnog društva. Njegov je rad ponovno oživio 1933. godine. Poslije drugog svjetskog rata nabavljena je nova oprema (današnje kombi-vozilo kupljeno je 1975. godine). Godina 1970. posebno je značajna u povijesti Društva radi suradnje sa tadašnjom Radio-televizijom Zagreb. Naime, u ovom je selu snimljen dio popularnog humorističnog serijala «Mejaši» sa prikazom starih seoskih običaja. Serija pod nazivom «Vatrogasci» prikazala je tadašnje prilike u DVD-u Hrženica.

Veliki zamah u bližoj povijesti Društva počinje s izgradnjom postojećeg vatrogasnog doma u ranim osamdesetim godinama 20. stoljeća. U to su vrijeme ime mjesta uspješno promovirale natjecateljske desetine. Muško je odjeljenje u Varaždinu osvojilo prvo mjesto na najprestižnijem hrvatskom natjecanju vatrogasaca, «Memorijalu Mirko Kolarić».

Dosadašnje kombi vozilo za prijevoz vatrogasaca i opreme marke „Mercedes“ kupljeno je povodom obilježavanja 130. obljetnice osnutka Društva. U proteklih desetak godina društvo bilježi i neke od najznačajnijih uspjeha u 140-godišnjoj povijesti. Izuzetni uspjesi ostvareni su kroz vatrogasna natjecanja s obzirom da je 6 natjecateljskih desetina sudjelovalo na više od 100 natjecanja te osvojilo više od 50 pehara. Najznačajnije ostvarenje je titula viceprvaka Kupa Hrvatske vatrogasne zajednice u 2010. godini. Zbog nedostatka financijskih sredstava za nabavu opreme, uspostavljena je suradnja s američkom humanitarnom organizacijom International Fire Relief Mission, koja će ove godine rabljenom zaštitnom opremom opremiti 33 dobrovoljna vatrogasna društva ludbreške regije. Posljednjih je godina ostvaren veliki napredak u stručnom osposobljavanju članstva te je tako 60-tak članova osposobljeno za različita zvanja, od vatrogasne mladeži do vatrogasnih časnika.

Novo vozilo za novu generaciju

DVD Hrženica danas je značajan čimbenik zaštite od požara i vatrogastva u općini Sveti Đurđ, odnosno na sjeveru ludbreške regije. Operativna postrojba broji 10 članova s valjanim liječničkim uvjerenjem i najnižim zvanjem „vatrogasni dočasnik“, što je zasigurno vrlo visoka razina osposobljenosti članova vatrogasne postrojbe koja nema status „središnje“ postrojbe. Uz članove operativne postrojbe djeluje i 29 izvršnih članova, 19 pričuvnih članova, 4 veterana i 53 pripadnika vatrogasne mladeži te djece. Društvo ukupno broji 115 članova.

Operativna postrojba bilježi 7 požara godišnje u prosjeku, no prošlogodišnje složene intervencije i požari gospodarskih objekta upućuju na potrebu opremanja suvremenijom opremom.

Upravo ova proslava bila je stoga prilika za nabavu novijeg rabljenog vozila za ovo Društvo. Sufinanciranjem od strane Vatrogasne zajednice Varaždinske županije, Općine Sveti Đurđ, VZO Sveti Đurđ i sponzora Društva kupljeno je rabljeno kombinirano vatrogasno vozilo marke «VW» za prijevoz osoba i opreme. Dodatno opremanje vozila opremom za gašenje požara organizirati će Državna uprava za zaštitu i spašavanje, s obzirom na pokroviteljstvo Sabora RH nad ovom proslavom.

Ključeve vozila zapovjedniku Društva Stjepanu Novak predao je zamjenik predsjednika Sabora Milorad Batinić. U prigodnom govoru istaknuo je tradiciju dobrovoljnog vatrogastva na području županije, kao i potrebu podrške ovakvom obliku dobrovoljnog i humanog rada.


Zamjenik predsjednika Hrvatskog Sabora Milorad Batinić uručuje ključeve novog vozila zapovjedniku Društva Stjepanu Novaku

Svojom su nazočnošću manifestaciju uveličali i Ivan Golubić, dopredsjednik Hrvatske vatrogasne zajednice, Mladen Vinković, pomoćnik glavnog zapovjednika RH, Milan Pavleković, zamjenik župana Varaždinske županije, Zvonko Biškup, predsjednik Vatrogasne zajednice Varaždinske županije, Stjepan Kovaček, županijski vatrogasni zapovjednik i zapovjednik VZO Sveti Đurđ, prof. Zdravko Vrbanić, pročelnik Područnog ureda za zaštitu i spašavanje Varaždin, prof. Marijan Lazar, načelnik Općine Sveti Đurđ, Kruno Meštrović, predsjednik VZO Sveti Đurđ, pripadnici 30-tak dobrovoljnih vatrogasnih društava s područja sjeverozapadne Hrvatske te mnogobrojni prijatelji DVD-a Hrženica.


Dio gostiju na proslavi u Hrženici

Nakon subotnje svečane sjednice Skupštine, nedjeljni je program protekao u znaku programa ispred Vatrogasnom doma u Hrženici. Sveta misa uz blagoslov novog kombi vozila prethodila je službenom programu za okupljene goste. Nakon mimohoda te referata tajnika Društva Ivana Debeleca o povijesnom razvoju Društva, predsjednik Društva Josip Hižak zahvalio je svima koji su tijekom prošlosti, ali posebno uoči ove manifestacije pomagali rad ovog poznatog Društva te izrazio sigurnost u daljnji kvalitetan rad baziran na nadolazećoj mladoj generaciji.










Spomenut ćemo kako je odlikovanje za posebne zasluge u vatrogastvu primio Pavao Kristanović, dugogodišnji vrlo aktivan član Društva. Zlatne medalje primili su Josip Bendelja, Dragutin Hižak, Ivan Stančin, Ivan Novak ml. i Ivan Sabol, dok je zlatnu plamenicu primio Stjepan Novak. Srebrne medalje primili su Zlatko Mihica, Dragutin Kraljić, Dražen Debelec i Zvonko Novak, a srebrne plamenice Josip Hižak, Miro Horvatić i Dražen Novak. Desetak članica i članova primilo je brončane odličja, dok je velik broj članova primio priznanja za aktivan rad.


Današnje vodstvo DVD-a Hrženica (s lijeva na desno): Stjepan Novak - zapovjednik, Josip Hižak - predsjednik i Ivan Debelec - tajnik

Nakon svečanog ručka u vatrogasnom domu, potpredsjednik Hrvatskog Sabora Milorad Batinić uz pomoć zamjenika župana Varaždinske županije Milana Pavlekovića i načelnika Općine Sveti Đurđ Marijana Lazara razrezali su slavljeničku tortu koju je društvu poklonila Đurđica Blažic.




Tekst: Stjepan Kovaček
Fotografije: Foto Šimunić-Ludbreg

28.05.2012. u 21:29 • 0 KomentaraPrint#

<< Arhiva >>

< svibanj, 2012 >
P U S Č P S N
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31      

Komentari da/ne?

Opis bloga

Dobrovoljno vatrogasno društvo Hrženica će u 2012. godini svečano obilježiti 140 godina rada i postojanja. U najstarijem seoskom dobrovoljnom vatrogasnom društvu u središnjoj Europi pripreme su u punom jeku, a najviše se radi na prikupljanju financijskih sredstava za kupnju novog kombi vozila koje je Društvu neophodno. Ukoliko na bilo koji način želite pomoći u organizaciji obilježavanja tog velikog jubileja molimo da se obratite vodstvu društva na e-mail: dvd-hrzenica@hi.t-com.hr
Financijsku pomoć možete uplatiti na žiro-račun broj: 2340009-1110392822, kod PBZ-a uz napomenu "Donacija"



Blog sadrži aktualnosti i događanja u najstarijem seoskom dobrovoljnom vatrogasnom društvu u Republici Hrvatskoj

Dobrovoljno vatrogasno društvo Hrženica je dobrovoljna, humanitarna, stručna i nestranačka udruga od posebnog interesa za RH u pogledu zaštite od požara.










Hit Counter
Hit Counter

free counters

Gdje smo mi:
SATELITSKA SNIMKA
KARTA

KARTA SVIJETA

DVD Hrženica
Braće Radića 54
tel: 042/834-030

Predsjednik:
Josip Hižak
098715763

Zamjenik Predsjednika:
Mirko Stančin
0917983643 (VPN)

Zapovjednik:
Stjepan Novak
0915040026 (VPN)

Zamjenik Zapovjednika:
Miro Horvatić:
0913000387 (VPN)

Tajnik:
Ivan Debelec (urednik bloga)
0917237963 (VPN)
ivan.debelec@fer.hr


Kontaktirajte nas na:
dvd-hrzenica@hi.t-com.hr

Blog je optimiziran za Mozilla Firefox

Natjecateljska ekipa DVD-a Hrženica:

Z: Miro Horvatić
S: Goran Čanaki
T: Dino Matoc
N1:Dražen Sačer
N2:Dario Novak
V1:Mirko Stančin
V2:Boris Crnković
C1:Ivan Debelec
C2:Mario Kraus

Ostvarenja muške "A" ekipe DVD-a Hrženica u 2010. godini:

Međunarodni Memorijal Milana Pažića, Sv. I. Zelina (spajanje usisnih vodova)
10. mjesto

Operativno natjecanje Sigetec
najbolja vježba iznenađenja
9. mjesto

Kup Dalmacije
Prvo kolo KUP-a HVZ-a
3. mjesto


Memorijak "Ante Špiranović" Peteranec
7. mjesto

Memorijal "Kruno Modrić" Leskovec
4. mjesto

Kup "Veliki Bukovec"
1. mjesto

Memorijal Mirka Kolarića, Varaždin
Drugo kolo KUP-a HVZ-a
9. mjesto

Memorijal Gjure S. Deželića, Ivanić Grad
Treće kolo KUP-a HVZ-a
5. mjesto

Memorijal I. i N. Vodopijevec, Paukovec
19. mjesto

Kup DVD-a Johovec
1. mjesto

Kup DVD-a Gornji Kučan
4. mjesto

Kup DVD-a Bobovec
5. mjesto

Kup DVD-a Vrbanovec
2. mjesto

Kup DVD-a Varaždinbreg
9. mjesto

Kup DVD-a Županec
1. mjesto

Kup DVD-a Nedelišće
4. mjesto

Kup DVD-a Zbelava
2. mjesto

Memorijal B. P. barun Rauch, Martijanec
3. mjesto

Kup DVD-a Mali Bukovec
2. mjesto



Ostvarenja muške "A" ekipe DVD-a Hrženica u 2009. godini:

Memorijal "Ante Špiranović" Peteranec
4. mjesto

Memorijal "Kruno Modrić" Leskovec
3. mjesto

13. "KUP DVD-a Novi Marof"
12. mjesto

9. Memorijal "Trtinjak-Čurila" Varaždinbreg
5. mjesto

2. Memorijal Igor i Nikica Vodopijevec Paukovec
12. mjesto

3. Kup Vrbanovec
5. mjesto

10. Kup DVD-a Kučan Gornji
3. mjesto
2. mjesto u Superkupu

Dravski Kup 2009 Sveti Đurđ
3. mjesto

Kup DVD-a Županec
1. mjesto

9. Kup DVD-a Zbelava
3.mjesto

Kup DVD-a Vularija
12 mjesto

Kup DVD-a Gojanec
3. mjesto

Kup DVD-a Mali Bukovec
2. mjesto

Kup DVD-a Podravska Selnica
2. mjesto

14. Kup DVD-a Ludbreg
2. mjesto

7. Kup grada Đakova
5. kolo Kupa HVZ-a
7. mjesto

7. Memorijal bana Josipa Jelačića Zaprešić
10. mjesto

Ženska ekipa DVD-a Hrženica:

Z: Marijana Milković
S: Tina Blažic
T: Ines Vršić
N1:Kristina Mihica
N2:Ivana Jagić
V1:Jasmina Hižak
V2:Anita Mihica
C1:Suzana Novak
C2:Tamara Novak


Ostvarenja ženske "A" ekipe DVD-a Hrženica u 2009. godini:

13. "KUP DVD-a Novi Marof"
4. mjesto

3. Kup Vrbanovec
3. mjesto

Dravski Kup 2009 Sveti Đurđ
2. mjesto

Memorijal Ban Pavao Barun Rauch Martijanec
1. mjesto

14. Kup DVD-a Ludbreg
3. mjesto

Muška ekipa djece od 6-12 godina

Ostvarenja muške ekipe djece od 6-12 godina DVD-a Hrženica u 2009. godini:

Kup DVD-a Slanje
6. mjesto

Linkovi

Vatrogastvo RH / Sustav zaštite i spašavanja:

VATROGASNA ZAJEDNICA VARAŽDINSKE ŽUPANIJE

HRVATSKA VATROGASNA ZAJEDNICA

DRŽAVNA UPRAVA ZA ZAŠTITU I SPAŠAVANJE

VATROGASNI PORTAL

PORTAL SIGURNOSTI


Dobrovoljna vatrogasna društva

DVD ČUKOVEC
DVD SVETI ĐURĐ
DVD LUDBREG
DVD IVANEC
DVD NOVI MAROF
DVD ZBELAVA
DVD DEANOVEC
DVD DONJI KNEGINEC
DVD MLADOST SISAK
DVD BOBOVEC
MALI RANGER
DVD GORNJI KUČAN
DVD OŠTARIJE
DVD STARA SELA
VZO DUBRAVICA
DVD ŠĆEPANJE
DVD ŽAŽINA
DVD ZAPREŠIĆ
DVD NAŠICE
DVD PAUKOVEC
DVD JALŠEVEC BREŠKI
DVD ODRANSKI OBREŽ
DVD BIJELA GORICA
DVD BUŠEVEC
DVD DESNO TREBARJEVO
DVD LAKTEC
DVD LUŽANI
DVD MRACLIN
DVD SAMOBOR
DVD SLATINE
DVD STARO ČIČE
DVD UMAG
DVD VIRJE



JVP OGULIN
JVP BJELOVAR
JVP ČAKOVEC
JVP ĐURĐEVAC
JVP KOPRIVNICA
JVP VARAŽDIN

OSTALO
NK Radnički Hrženica
Župa Sv. Đurđ