SPEKTAR PUTIN IZBACUJE SOROŠA IZ RUSIJE- Zabranjena mu sva društva, fondovi i organizacije!

subota , 05.12.2015.

Bilder hochladen

Rusko državno tužilaštvo utvrdilo je danas da Fond Otvoreno društvo Džordža Sorosa (Open Society Foundations) i Fondacija OSI (OSI Ašistance Foundation) „nisu poželjni u Rusiji“, jer predstavljaju „pretnju ustavnom poretku Rusije“.

Portparolka tužilaštva Marina Gridnjeva izjavila je Interfaksu da je odluka doneta na osnovu zahteva Saveta federacije (gornjeg doma parlamenta) o uključivanju tih organizacija u „patriotsku stop-listu“, odnosno listu nepoželjnih NVO. Ona je podsetila da je „stop-listu“ utvrdio Savet federacije 8. jula ove godine.

- Utvrđemo je da rad Fonda Otvoreno društvo i Fondacije OSI predstavljaju pretnju ustavnom poretku Rusije i bezbednosti države – navela je Gridnjeva, dodajući da je odluka poslata Ministarstvu pravde Rusije kako bi te dve organizacije uključilo u spisak nepoželjnih stranih i međunarodnih nevladinih organizacija.

Gornji dom ruskog parlamenta, Savet federacije, objavio je 8. jula spisak 12 stranih nevladinih organizacija, većinom američkih, koje mogu biti proglašene nepoželjnim u Rusiji.

Taj spisak upućen je na proveru Državnom tužilaštvu, Ministarstvu spoljnih poslova i Ministarstvu pravde. Ako ti organi, čiji su predstavnici učestvovali u pripremi spiska, utvrde da su sporne NVO radile u suprotnosti s ruskim zakonima, njihov rad se u zemlji zabranjuje.

U takozvani patriotski stop-spisak koji je Savet federacije pripremio u saradnji s nadležnim ministarstvima ušli su Otvoreno družtvo Džordža Sorosa, Nacionalni fond za demokratiju, Međunarodni republikanski institut, Nacionalni demokratski institut za međunarodna pitanja, Fond Makarturova, Fridom Haus (Freedom House), Fond Čarlsa Stjuarta Mota, Fond obrazovanje za demokratiju.

Na listi organizacija za koje Savet federacije tvrdi da se njihov rad sastoji u uticaju na političku situaciju u Rusiji, našli su se i Istočnoevropski demokratski centar, Svetski kongres Ukrajinaca, Ukrajinski svetski koordinacioni savet, Krimska misija za ljudska prava.

Navodi se da se te NVO finansiraju iz budžeta stranih država, što daje osnova da se govori o „mekoj agresiji“ protiv Rusije i njenog naroda.

U zahtevu se navodi da se na spisku nalazi niz organizacija „poznatih po anti-ruskom angažmanu“ i predlaže se da se proglase nepoželjnim na teritoriji Rusije.

Prethodno je, u junu ove godine stupio na snagu zakon kojim strane NVO mogu da se proglase napoželjnim na teritoriji Rusije.
Rusko tužilaštvo je ranije zabranilo rad američkog fonda Makarturova.

http://web-tribune.com/svet/putin-izbacuje-sorosa-iz-rusije-zabranjena-mu-sva-drustva-fondovi-i-organizacije#

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.