lakše učenje

srijeda, 29.04.2009.

zavisno složene rečenice

finoludlud

ZAVISNO SLOŽENE REČENICE

U zavisno složenoj rečenici jedna je surečenica dio gramatičkog ustroja druge surečenice. Surečenica koja drugoj služi kao dio gramatičkog ustroja zove se glavna rečenica. Sureče¬nica koja o glavnoj ovisi zove se zavisna rečenica. Glavna rečenica ne prethodi uvijek zavisnoj. Kada zavisna stoji ispred glavne, rečenica je u inverziji.

zavisna rečenica glavna rečenica
Iako bijaše siromašna, odijevala se prilično.

Budući da je zavisna rečenica dio gramatičkog ustroja glavne rečenice, zavisno složene rečenice po toj se svojoj gramatičkoj ulozi razvrstavaju na subjektne, predikatne, objektne, atributne i adverbne.


PREDIKATNE REČENICE

Rečenica koja se odnosi prema glavnoj kao dio predikata zove se predikatna rečenica. (Ja sam koji jesam. On ti je da ga boljeg na kraju svijeta nećeš naći. Grad više nije stoje nekad bio.)


SUBJEKTNE REČENICE

Zavisna rečenica koja služi glavnoj kao subjekt zove se subjektna rečenica. Subjektna rečenica uvijek odgovara na pitanja koja se postavljaju za subjekt: tko? što? (Nije se rodio tko bi svijetu ugodio. Tko nije pelin gutao, taj ne zna što je radost. Glavno je daje koliba gotova.)

Prema značenju zavisne rečenice subjektna rečenica može biti izrična ili odnosna.

Izrična rečenica izriče nečiju misao, osjećaj ili volju. Službu veznika imaju riječ/ da, kako, gdje, a zavisna rečenica dopunjuje glagole izricanja, mišljenja, osjećaja i htijenja. (Govorilo se da od svega toga neće biti ništa. Vidjelo se kako je sve to samo izlika. Zahtijevalo se od nas da priznamo.)

Odnosna rečenica izriče se zavisnom rečenicom koja se odnosi na neku riječ u glavnoj rečenici ili na cijelu surečenicu, a službu veznika najčešće imaju odnosne zamjenice. (Tko zakasni neka malo pričeka. Neka bude što biti ne može.)


OBJEKTNE REČENICE

Zavisna rečenica koja se prema predikatu glavne rečenice odnosi kao objekt zove se objektna rečenica. Objektna rečenica uvijek odgovara na pitanja koja se postavljaju za objekt koga? što? (Učit ću ih kako se hvataju ribe. Sad si na svoje oći vidio koga u kući hraniš. Nikad nisam doznao što se točno dogodilo.)

U vezničkoj službi dolaze u objektnim rečenicama odnosne zamjenice, mjesni, vremenski, načinski i uzročni prilozi, veznik da i prilog neka.


ATRIBUTNE REČENICE

Zavisna rečenica koja pobliže označuje imenicu ili koju drugu riječ što vrši službu imenice zove se atributna rečenica. Atributne rečenice uvijek odgovaraju na pitanja koja se postavljaju za atribut: koji? kakav? čiji? kolik? (On je imao dušu koja je razumjela drveće i životinje. Gledao je brod koji se približavao luci. Svaki čovjek ima neku sklonost koja se prije ili kasnije pretvori u prokletstvo.)


MJESNE REČENICE

Zavisna rečenica koja dopunjuje glagol glavne rečenice kao oznaka mjesta zove se mjesna rečenica. Službu veznika u mjesnim rečenicama vrše mjesni prilozi gdje, kamo, kuda, otkuda, odakle, dokud, dokle. (Idi kamo ti je naređeno. Gdje nema svjetlosti, svi nam se predmeti čine crni.)

VREMENSKE REČENICE

Zavisna rečenica koja dopunjuje glagol glavne rečenice kao oznaka vremena zove se vremenska rečenica. Službu veznika u vremenskim rečenicama vrše vremenski prilozi kad, otkad, otkako, dokad, pošto, veznik dok, zamjenica čim i skupovi riječi prije nego, tek što, istom potom i dr. (Gnjavi otkako je došao. Najveća je zima kad se sunce rađa.)

UZROČNE REČENICE

Zavisna rečenica koja dopunjuje glagol glavne rečenice kao oznaka uzroka zove se uzroč¬na rečenica. Službu veznika u uzročnim rečenicama vrši veznik jer, prilozi kako i kad, zamjenica što i skupovi riječi budući da, zato što, zbog toga što, s obzirom na to što. (Uviđao je sve to Mika jer nije bio prazne glave. Budući da svi nisu mogli govoriti u isti čas, nastade uzbuna.)
NAČINSKE REČENICE

Zavisna rečenica koja dopunjuje glavnu rečenicu kao oznaka načina zove se načinska rečenica. Službu veznika u načinskoj rečenici vrše riječi kako, kao što, kao da, koliko god. nego, nego što, nego da, negoli, no što, no da. (Govori kao daje glumac. Pao je polako kao što pada stablo.)Zavisno složene rečenice sastoje se od barem dvije surečenice od kojih je jedna zavisna i ona zavisi o glavnoj surečenici.

DA NE2. Zaokruži slovo ispred odgovora koji smatraš točnim:Redoslijed zavisno složenih rečenica u kojem je na prvome mjestu zavisna surečenica nazivamo:a) uobičajeni

b) umetnuta

c) inverzija3. Rečenica:Vjerovanja ljudi mijenjala su se tijekom povijesti.je: a) složena b) jednostavna4. Sljedeće rečenice preoblikuj u jednostavne:a) Dobri smo da bolji ne možemo biti..............................................................................................................b) Govorio je kao da je dijete...............................................................................................................c) Uživam dok pjevam...............................................................................................................d) Radovala sam se jer je sestra uspjela.................................................................................................................5. Prepoznaj redoslijed zavisno složenih rečenica:a) Budući da smo prvi, slavimo. ..........................................................................b) Kad ga pitam, samo me gleda. ..........................................................................c) Opiši što se dogodilo u školi. ..........................................................................d) More je, kao da se naljutilo, udaralo o stijene svom silinom. ............................................6. Prepoznaj vrstu zavisno složenih rečenica:a) Kosa joj je da bujnija ne može biti. ................................................................b) Tko bude najbolji, dobit će nagradu. ...............................................................c) Nauči kako se upravlja motorom. ...................................................................d) Zašto moje stvari nisu gdje im je mjesto? .........................................................e) Pošto smo ručali, krenuli smo u šetnju. .............................................................f) Kiša je padala kao da se nebo otvorilo. ............................................................g) Skakao sam jer sam bio radostan. ........................................................................h) Ona vas trenira da biste pobijedili. .........................................................................i) Ona je sama važnija od svih vas jer je to moja ruža. .................................................j) Ponašala se kao da joj je potrebna stalna pažnja. ...........................................................k) Običan prolaznik povjerovao bi da moja ruža nalikuje vama. ........................................l) Mali kraljević požalio je sat kada je napustio voljenu ružu. ..............................................m) Koji zakasne, neka čekaju do kraja. .............................................................................n) Prepišite rečenicu koja vam se najviše sviđa. .............................................................2. ISPIT ZNANJA - VII. RAZREDZAVISNO SLOŽENE REČENICEB - GRUPA

1. Zaokruži točan odgovor:Nezavisno složene rečenice sastoje se od barem dvije surečenice od kojih svaka može stajati samostalno.

DA NE2. Zaokruži slovo ispred odgovora koji smatraš točnim:Redoslijed zavisnih surečenica u kojem je na prvom mjestu glavna surečenica nazivamo:a) uobičajeni

b) inverzija

c) umetnuta3. Rečenica:Odustala sam jer sam shvatila da nisam spremna.je: a) složena b) jednostavna4. Sljedeće rečenice preoblikuj u složene:a) Čekač dočeka.................................................................................................b) Kuća joj je nezamislivo lijepa................................................................................................c) Napustivši razred, osjetila sam strah.................................................................................................d) Letimo poput ptica.................................................................................................5. Prepoznaj redoslijed zavisno složenih rečenica:a) Sve joj se činilo kao da sanja. .......................................................................b) Što je lijepo, uvijek je nekome korisno. ..........................................................c) Dokazano je da je pušenje štetno. ...................................................................d) Taj grad je, kako svi priznaju, veoma lijep. .....................................................6. Prepoznaj vrstu zavisno složenih rečenica:a) Ivica se prilagođavao jer je sve bilo drugačije nego kod kuće. ........................................b) Jedne smo se nedjelje posebno uredili kako bismo otišli u grad. ...................................c) Oči mu se smiješe kao što se more smiješi. ......................................................................d) Budući da su bili siromašni, nisu mu mogli platiti školovanje. .......................................e) Ulica je zakrčena automobilima što nestrpljivo trube. .....................................................f) Govorili su da se bavi nečasnim poslom. ............................................................................g) Tko mi dobro čini, brat mi je. ............................................................................................h) Travanj je ove godine da kišniji ne može biti. ................................................................i) Tko se hvali, malo vrijedi. ................................................................................................j) Slušala ga je dok je govorio o Preradoviću. ....................................................................k) Ostavlja tragove kuda prođe. ................................................................................l) To je instrument na kojemu se izvrsno umjetnički svira. .................................................m) Svijet nije znao odakle se Grga stvorio. ............................................................................n) Dan je da ljepši ne može biti. ............................................................................................

29.04.2009. u 22:15 • 2 KomentaraPrint#

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.

  travanj, 2009  
P U S Č P S N
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30      

Travanj 2009 (2)

Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
OYO.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv

Opis bloga

ovo je blog za učenje pred ispite iza lektirethumbup

Linkovi

Dnevnik.hr
Video news portal Nove TV

Blog.hr
Blog servis

Forum.hr
Monitor.hr

Blog.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice Blog.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice Blog.hr kliknite na gumb "Slažem se".Slažem se