Hrvatska sfera https://blog.dnevnik.hr/hrvatskasfera

nedjelja, 04.05.2014.

Rat u Ukrajini.

Došlo je do eskalacije sukoba u Ukrajini.
Ukrajina je postala žrtva geopolitičkog sukoba zapada ( prvenstveno SAD-a) i Rusije.
Tužno je to za Ukrajinski narod koji će na kraju ni kriv ni dužan platiti najveću cijenu.

Kratka analiza sukoba u Ukrajini.
Sukobljene strane.
Sukob u Ukrajini treba posmatrati kao sukob SAD-a i Rusije koji se samo vodi preko Ukrajinskog teritorija.
Neću pisati o Ljudskim pravima, demokraciji, volji naroda i sličnim floskulama već ukratko objasniti koji su interesi SAD-a i Rusije u ovom sukobu.

Interesi SAD-a
SAD i Obama imaju nekoliko razloga zbog kojih sudjeluju i potiču sukob u Ukrajini.
Kao prvo, Američka dominacija svijetom je poljuljana i sada Amerika želi da dokaže da je i dalje najjača svjetska sila. Uspije li poraziti Rusiju na njezinom terenu dokazat će da je svjetski gazda i usputno će poniziti Putina.
Kao drugo, Obama je žestoko kritiziran od republikanaca i djela demokrata da vodi popustljivu i blagu vanjsku politiku. Čvrstim nastupom Obama želi poslati poruku domaćoj javnosti i kritičarima da je on jak predsjednik te kako je u stanju disciplinirati Putina.
Kao treće, Americi se ne dopadaju sve bolji Rusko-Njemački odnosi te bi pogoršanje Rusko-Njemački odnosa bilo u Američkom interesu. Amerika u svom sukobu s Rusijom ima podršku istočno Europski zemalja članica EU-a te sada preko EU-a može jače pritisnuti Njemačku.
Kao četvrto, Tu je planirano uvođenje Ukrajine u NATO i dolazak Američke vojske na Ruske granice.

Interesi Rusije.
I Rusija ima svoje interese u ovom sukobu.
Kao prvo, Rusija smatra Ukrajinu dijelom svoje interesne zone i želi je uvući u svoju Euroazijsku uniju.
Kao drugo, Rusija želi pod svaku cijenu spriječiti ulazak Ukrajine u Euroatlanske integracije.
Kao treće, Rusija želi pokazati da je unipolarni svijet mrtav te da je multipolarni svijet došao.
Kao četvrto, i Putin ima unutarnje razloge za čvrsto postavljanje prema zapadu. Ruska ekonomija sporo napreduje pa treba javnosti nešto ponuditi i zadržati visoku popularnost. Vraćanje Krima, i predstavljanje Rusije kao svjetske velesile u javnosti je podiglo Putinovu popularnost unatoč slabom gospodarskom rastu.
Putin to također koristi da pooštri kontrolu nad medijima i oporbom pod izgovorom zaštite nacionalnih interesa.

Ukrajina.
Sad vidimo da i SAD i Rusija imaju svoje unutar političke i vanjsko političke motive za sukob u Ukrajini.
Glede same Ukrajine treba reći da pro-zapadna vlada i pro-ruske snage samo predstavljaju sredstva za izvršenja ciljeva svojih sponzora.
Vrijeme početka oružanog sukoba na istoku nije nimalo slučajno. Pro-zapadna vlada želi održati izbore 25. maja te na taj način legalizirati svoj nezakonit dolazak na vlast. Pro-ruske snage žele spriječiti održavanje izbora 25. maja i zato su okupirali zgrade na istoku te s time onemogućili održavanje izbora.
Ženevski sporazum je propao te se pro-zapadna vlada našla se pod velikim pritiskom.
Imali su nekoliko opcija:
1. Odustati od Euroatlanskih integracija i izbora te podržati federalizaciju zemlje. Dakle popustiti Rusiji.
2. Pristati na raspad zemlje i gubitka istočnih regija.
3. Pokrenuti vojsku ( onaj dio koji im je odan) te pokušati silom vratiti istok zemlje i sprovesti predsjedničke izbore 25. Maja.
Pro-zapadna vlada se pod pritiskom SAD i sve jače desnice odlučila za treću opciju i pokretanje vojske kako bi silom vratili kontrolu nad istokom zemlje.
S druge strane vrijeme je radilo za pro-ruske snage. Bez otpora su zauzeli istočne regije i destabilizirali vlast u Kijevu. Najavili su referendume i doveli Kijev pred svršen čin. Svoj posao su odradili genijalno te omogućili Rusiji dobru poziciju u pregovorima s zapadom i Kijevom.

Rješenje i ishod sukoba.
Za Ukrajince i običan narod najvažnije je izbjeći građanski rat ili pak direktni rat Rusije i Ukrajine.
Sam ishod Ukrajinske krize ne ovisi puno od ove vojne invazije na istoku zemlje. Bez obzira na ishod vojnog pohoda Kijeva jedini način za dugoročno rješavanje sukoba je Američko-Ruski dogovor ili pak Rusko-Europski dogovor oko budućeg statusa Ukrajine.
Zasada rješenje nije na vidiku što znači da Ukrajini prijeti daljnja eskalacija sukoba i nasilja.
Nesvrstanost i neki oblik federalizacije je potencijalno rješenje, ispod toga Rusija ne ide a zapad za sada na to nije spreman pristati.

Stajalište Europe.
Opet se pokazuje da je Europa ekonomski div a politički patuljak. EU se jako malo pita u situaciji gdje Europi prijeti rat na njezinim granicama.
Europa treba početi voditi vanjsku politiku samostalno u interesu Europe a ne Amerike. Europi sada nikao nije u interesu ekonomsko-politički sukob s Rusijom.
Samo dogovor Rusije i EU je jamac sigurnosti Europskog kontinenta.

Zaključak.
Treba uvijek razmišljati pozitivno i nadati se mirnom rješavanju sukoba.
Nisu krivi oni što su bili na Maidanu, nisu krivi ni ovi što su za Rusiju i jedni i drugi su samo pijuni koji ginu i daju svoje živote za tuđe interese.
Dok veliki igraju svoje igre, mali ginu i plaćaju cijenu.
To je stvarnost današnjeg svijeta i današnjeg međunarodnog poretka.
Tu bolnu stvarnost na svojoj su koži su osjetili milijuni Sirijaca a sada bi mogli i Ukrajinci.









Oznake: Ukrajina, rusija, SAD, rat, kriza

04.05.2014. u 21:35 • 1 KomentaraPrint#^

četvrtak, 10.04.2014.

Nastavak Ukrajinska sapunice.

Ponovo je došlo do eskalacije krize u Ukrajini.
Dakle sada je na redu treća runda između Rusije i zapada.
Prvu rundu je pobijedio zapad i završila je rušenjem Janukovića.
Drugu rundu je dobila Rusija i završila je prisvajanjem Krima Rusiji.
Sada se nalazimo u trećoj najopasnijom a možda i odlučujućoj rundi od čijeg ishoda bi mogla zavisiti sudbina cijelog meča.
Treća runda je započeta kada su proruski prosvjednici zauzeli zgrade regionalnih vlada na istoku zemlje i pozvali na odcjepljenje istočnih regija od Ukrajine i njihovo pripajanje Rusiji.
Jasno je da iza ovih akcija stoji Moskva te se time otvara treća, najopasnija runda od čijeg ishoda zavisi cjelokupna sigurnost Europskog kontinenta i postojeći globalni svjetski poredak.

Ruska pozicija
Pratim Ruske medije za koje slobodno mogu reći da su glasilo službene Ruske politike. Iz njih se mogu izvući ciljevi Moskve.
Kao pravo Rusija želi srušiti maidansku vladu
Kao drugo Rusija želi spriječiti održavanje predsjednički izbora koji su zakazani 25. maja
Kao treće Rusija želi federalizaciju Ukrajine i velike ovlasti istočnih regija
Kao četvrto Rusija želi spriječiti bilo kakve Euroatlanske integracije Ukrajine bilo u EU bilo u NATO.
Za ostvarenje svojih ciljeva Rusija koristi ekonomska, psihološka, politička i vojna sredstva. S ekonomske strane se ide na podizanje cijena plina, s psihološke se vodi medijsko propagandni rat, s politčke se vodi diplomatska ofanziva s ciljem federalizacije Ukrajine a zasada se Vojskom samo prijeti.
U slučaju da Kijev krene silom na proruske prosvjednike Rusija bi mogla ući vojskom u istočne regije. No zasada Rusija želi prosvjedima postići za sebe bolju poziciju u nadolazećim pregovorima oko federalizacije Ukrajine i spriječiti približavanje Ukrajine zapadu. Vojska je više kao psihološka prijetnja Ukrajini i jasna poruka da ne idu silom na proruske prosvjede.

Pozicija zapada
Zapad je svjestan da je odgovoran za nered u Ukrajini.
Poticali su i organizirali prosvjede na maidanu, prekršili su sporazume s Janukovićem te doveli Ukrajinu u sukob s Rusijom.
Zapad je iznenađen okupacijom krima i nepopustljivim Ruskim stavom.
Treba istaknuti i razliku u stavovima između EU i SAD-a
SAD se zalaže za snažne sankcije Rusiji, ali pritom treba reći da SAD nema gotovo nikakve poslovne i trgovačke veze s Rusijom.
EU koja je ovisna o Ruskom plinu i ima dobru poslovnu suradnju s Rusijom spominje ekonomske sankcije kao zadnji mogući ishod u slučaju da Rusija vojskom uđe na Ukrajinski teritoriji.
Zapad se našao u sukobu koji je sam režirao a koji zapravo ne želi.
Zapad se sada bori za prestiž, zapravo bori se da dokaže da je najjači i da još uvijek ima svjetsku dominaciju. Poraz zapada znači početak multipolarnog svijeta.
Amerika želi eskalaciju sukoba na razini EU - Rusija te stoga potiče Ukrajinsku vladu na anti Rusku politiku , dok s druge strane ni Europi ni Rusiji nisu u interesu sukobi oko Ukrajine.
Dakle podijeljeni zapad sada s jedne strane traži da Rusija popusti, a s druge nije spreman dati desetke milijardi eura pomoći Ukrajini i nije spreman na ekonomske sankcije Rusiji.
Mislim da je Europa spremna na kompromis s Rusijom i uvažavanje velikog dijela Ruski zahtjeva no problem je što Ukrajinsku vladu više kontrolira Amerika koja želi daljnju eskalaciju sukoba, okruženje Rusije te osvetu za Krim.


Pozicija Ukrajine.
Ukrajina je postala poligon za borbe Rusije i zapada.
Najveća tragedija Ukrajine je što tamo sada ne postoje proukrajinske snage već samo prozapadne i prorurske snage. Ako Ukrajina kao država nema proukrajinsku opciju onda ona zapravo i ne postoji kao suverena država.
Opcije maidnaske vlade
Krene li maidanska vlada silom gušiti prosvjede na istoku zemlje postoji opasnost da dođe do otvorenog rata s Rusijom što na kraju može samo značiti potpuni gubitak istoka zemlje.
Ne bude li djelovala izgubi će kontrolu na istoku zemlje i neće biti u stanju održati predsjedničke izbore.
Krene li na diplomatske pregovore s Rusijom u ovakvoj situaciji morati će ponuditi ogromne ustupke i pristati na federalizaciju zemlje što će naići na veliko neodobravanje zapadnog dijela Ukrajine i faktičkog gubitka utjecaja na istoku Ukrajine.
Na početku Ukrajinske krize pisao sam o prosvjedima u Ukrajini. Još tada sam rekao da ne znam tko će pobijediti ali znam da će Ukrajinski narod platiti cijenu.
Nažalost ista situacija je i sada.
Opet ne znam tko će pobijediti ali znam da će Ukrajinski narod platiti cijenu.
Veliki se biju a mali plaćaju račun.
Uvije je tako bilo i tako je i sada.
Tužno ali istinito.









Oznake: Ukrajina, rusija, EU, SAD, zapad

10.04.2014. u 19:24 • 2 KomentaraPrint#^

ponedjeljak, 24.03.2014.

Bajke Julije Timošenko.

U javnosti su procurile snimke razgovora Julije Timošenko s Nestorom Ukrajinskim šefom za nacionalnu sigurnost.
Snimka razgovora Timošenko
U samo dvije minute razgovora Timošenko je otkrila pravu sebe. Pokazala je da su njezine odluke vođene čistom mržnjom prema Rusiji a ne interesima Ukrajine i Ukrajinskog naroda. Da je kojim slučajem ovako nešto izjavio Putin ili Iranski predsjednik zapadni mediji bi ga odmah razapeli i optužili za poticanje genocida. Ovako to pitanje neće ni biti spomenuto u zapadnim medijima, jedino možda bude spomenuto u kontekstu neprihvatljivog Ruskog špijuniranja stranih državljana.
Evo što je izjavila Timošenko.
Spremna sam uzeti pušku u ruke i pucati u jeb...e Ruse.
Vrijeme je da zgrabimo oružje u Ruke i pobijemo te Ruse.
Žalim što nisam bila tamo inače im nikad ne bi dala Krim.
Iskoristit ću sve svoje veze i mogućnosti da dignem cijeli svijet na noge i da od Rusije napravim spaljenu zemlju.
Trebamo ih pobiti Nuklearnim oružjem. ( Ruse u Ukrajini)
Timošenko je potvrdila autentičnost razgovora na svom twiter profilu. Jedino za dio s nuklearnim oružjem tvrdi da je montiran.
Nejasno je kako bi Timošenko spriječila Rusku okupaciju Krima, isto tako nejasno je kakve to Timošenko ima veze u svijetu pa da će od Rusije napraviti spaljenu zemlju. Pa to nije u potpunosti uspjelo ni Hitleru.
Timošenko poziva na oružje i borbu protiv Rusa. Pa da objasnim kako bi to izgledalo u praksi.
Timošenko iz Berlina poziva Ukrajinski narod na borbu protiv Rusa i borbu za Krim. Dio idiota se odaziva, ide u smrt i kreće u rat s unaprijed poznatim ishodom.
Za to vrijeme dok Ukrajinci ginu Timošenko ispija kave po Berlinu i ide na važne sastanke na kojima ugovora svoje provizije za prodaju Ukrajinski nacionalni dobara zapadnim korporacijama. Poslije dobro obavljenog biznisa ide poziv narodu na borbu protiv zli Rusa.
Nakon izgubljenog rata Timošenko se vraća u Ukrajinu, polaže cvijeće žrtvama, zahvaljuje se hrabrim borcima te dovodi zapadne korporacije kojima je već prodala zemlju.
Nacionalizam je dobar biznis. Mržnja se može lako unovčiti.
HDZ je zaradio milijarde na mržnji prema Srbima, pa što ne bi onda Timošenko na mržnji prema Rusima.
Krajnje je vrijeme da se ova kokoš Timošenko vrati u svoju ćeliju.
Ukrajinci trebaju Juliju Timošenko i Janukovća strpati u istu zatvorsku ćeliju.
Timošenko može mrziti Janukovća, Januković može kritizirati Timošenko no jasno je da su oboje potpuno isti.
U zatvoru bi imali vremena upoznati jedno drugo, pa tko zna možda bi se rodila i zatvorska ljubav.

Oznake: rusija, Ukrajina, Timošenko, rat

24.03.2014. u 22:24 • 11 KomentaraPrint#^

ponedjeljak, 03.03.2014.

RAT ILI MIR

Ukrajina na rubu ponora a zapad iznenađen Ruskom intervencijom.
Što reći, zapadni cinizam opet na djelu. Dijelili su na maidanu kolače prosvjednicima ali ih nisu upozorili na naknadne želučane probleme.
I gle sad čuda. Ukrajincima kolači imaju gorak ukus. Eto nevalja biti proždrljiv.
Može trenutna vlast pričati što god hoće ali na vlast su došli silom uz podršku stranih država. Silom su zauzeli vladine zgrade, silom potjerali predsjednika i silom ga smijenili. Januković je kleptoman, nesposobni korumpirani političar pod kontrolom tajkuna. Za sve mu se može prigovoriti ali ne i za to da nije nudio ustupke opoziciji. Bio je nesiguran i neodlučan te je za to i platio cijenu.
Januković je na izborima izabrani predsjednik, jest mogao je odstupiti i riješiti situaciju mirno ali isto tako mogla je i opozicija odustati i riješiti situaciju na izborima. Ovako imao što imamo. Nit je Janukovć predsjednik a niti se oporba može hvaliti legalitetom i demokracijom.
Oporba je preuzela vlast i donijela zakon o zabrani Ruskog jezika. Šest ministarski mjesta među kojima ministarstvo obrane i ovaj zakon su cijena koju Timoščenko i Kličko moraju dati radikalnoj desnici. Nemojte zaboraviti da su maidan branili momci iz desnog sektora i da su oni zapravo srušili Janukoivća. Oni sada samo naplaćuju svoj rad. Taj isti zakon poslužio je kao okidač prosvjeda u istočnoj Ukrajini i dao je povod Putinu za intervenciju s ciljem zaštite etnički Rusa u Ukrajini.
Putin je upozoravao, naredio velike vojne vježbe, dozvolio Janukoviču press konferenciju u Rusiji ali kad to nije dalo rezultata odlučio se za direktnu akciju.
Zauzeli su Krim te su na istoku Ukrajine izveli proruske snage i zauzeli zgrade regionalnih vlada. Pokazali su da i dokazali da nova vlada nema nikakav utjecaj na istoku zemlje već da samo predstavlja zapadnu Ukrajinu.
Gledam govor premijera Jacenjuka, nema sretnog lica, zapravo podsjeti me na govor Gruzijskog predsjednika Sakašvilia kad je shvatio da Zapad neće pomoći.
Pozivi trenutne vlade na mobilizaciju i alarmiranje vojske su šuplja priča.
Ukrajinska vojska ne postoji. Nije intervenirala kada su desničari uspostavili kontrolu nad Kijevom, nije intervenirala kada su Rusi okupirali Krim i neće intervenirati jer se potpuno rasula.
Amerikanci Francuzi i Britanci su najžešći kritičari Putina. Istina je dakle da kur..e uvijek najviše pričaju o poštenju.
Što reći za Hrvatske analitičare gledam na dnevniku nove TV gostovanje dekana Cvrtile. Čovjek se trebao barem potruditi da bude nepristran i profesionalan. Ako je on među našim najboljim vanjskopolitičkim stručnjacima onda je bolje da ukinemo vođenje vanjske politike.
Sukob u Ukrajini je bolan pokazatelj svijeta u kojem živimo. Laž, propaganda i manipulacije su jako poželjne kada su u nečijem interesu.
Mediji su opet zakazali i zauzeli strane. Od objektivnosti nema ništa.
Tko će pobijediti u ovom sukobu je nepoznanica ali je zato siguran gubitnik UKRAJINSKI NAROD.

Oznake: Putin, Ukrajina, rusija, zapad

03.03.2014. u 10:21 • 5 KomentaraPrint#^

utorak, 25.02.2014.

Ukrajina na raskrsnici.

Srušen je predsjednik Januković u Ukrajini. Građani su iskoristili priliku i otišli u turistički obilazak Janukovičeve rezidencije. Dok su građani razgledavali Januković je misteriozno nestao. Za njime je sada podignuta tjeralica zbog masovnih ubojstava. Janukovićev pad mogao bi biti tek početak krize u Ukrajini. Na vlast opet dolazi stara ekipa proizašla iz narančaste revolucije. Kako nakon narančaste revolucije nisu donijeli ništa dobro Ukrajini tako neće ni nakon euromajdanske.
Nisu gubili vrijeme, odmah su se požurili izmijeniti ustav, izabrati privremenog predsjednika i sve to s parlamentom jako sumnjivog legaliteta.
Dobili su prvu rundu ali ne bi trebali slaviti. Meč ide dalje s mogućim katastrofalnim posljedicama za Ukrajinu. Prvi potezi nove vlade su potpuni promašaji. Zakone koje su donijeli i koje su najavili pokazuje da se radi o političkim laicima bez puno dodira sa stvarnošću. Ukidanje zakona u Ruskom kao službenom jeziku i najava zabrane rada proruskih medija i to sve pod izgovorom očuvanja teritorijalnog integriteta zemlje više sliče na Miloševićeve recepte za očuvanje Jugoslavije nego na metode koje bi koristila demokratska vlast. Umjesto da su ponudili suradnju i ustupke istoku zemlje oni krenuli sa zabranama jezika i medija. Rusi mudro šute i službeno se ne miješaju u unutarnje stvari Ukrajine. Rusija nije u lošoj situaciji. Bez obzira tko je na vlasti u Ukrajini, tamo živi preko 8 milijuna rusa i nekoliko regija koje su proruski orijentirane. Preko brojne Ruske manjine i proruskih regija Rusija može vršiti snažan pritisak na bilo koju prozapadnu vladu. Rusija je zacrtala zemlje bivšeg SSSR kao svoju interesnu zonu i sigurno neće lako odustati od Ukrajine. Ukrajina je ključna zemlja za Putinovu Euroazijsku uniju a Euroazijska unija je projekt u kojeg je Putin puno uložio i od kojeg neće samo tako odustati. Pitanje je samo da li će Rusija prozapadnu vlast rušiti revolucijama i vojskom ili će ići na strategiju ekonomskog iscrpljivanja te stalnog držanja Ukrajine na rubu nestabilnosti. Putin će se potruditi dokazati da je prozapadna vlast loš izbor za Ukrajince. Izjava privremenog Ukrajinskog predsjednika Turčinova da Ukrajina ide prema EU a da želi ostati u dobrim odnosima s Rusijom je izjava za malu djecu koja nemaju pojma o politici. To mogu biti njegove želje ali stvarnost je nešto drugo.
Ukrajinskoj vladi slijede teška vremena. Zemlja je podijeljena, nalazi se pred bankrotom a očekivanja od nove vlade su velika. Ne krene li standard života brzo nabolje mogla bi nova vlada otići onako kako je došla.
Sto puta je lakše rušiti nego graditi. Oni su srušili vlast i obavili lakši dio posla. Sada slijedi teži dio. Treba oživiti posrnulo gospodarstvo i ujediniti podijeljenu zemlju.
Došli su na vlast pričom o pridruženju Europskoj Uniji. Sada sve da i hoće ne mogu odustati od EU integracija. Znači moraju krenuti na put prema EU a na tom putu bi mogli ostati bez pola zemlje.
Slijede teška vremena za Klička Timošćenko i ekipu.

Oznake: Ukrajina, rusija

25.02.2014. u 07:05 • 0 KomentaraPrint#^

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Nekomercijalno-Bez prerada.

< listopad, 2015  
P U S Č P S N
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31  

Listopad 2015 (1)
Studeni 2014 (1)
Listopad 2014 (3)
Rujan 2014 (4)
Kolovoz 2014 (3)
Srpanj 2014 (1)
Lipanj 2014 (5)
Svibanj 2014 (5)
Travanj 2014 (5)
Ožujak 2014 (11)
Veljača 2014 (14)
Siječanj 2014 (7)
Prosinac 2013 (5)
Studeni 2013 (6)
Listopad 2013 (1)

Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
Novaplus.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv

Opis bloga

Biznis je za poštene,
a politka za plemenite.

Blog o politici, ekonomiji, društvu i društvenim znanostima.

Brojač posjeta


Tražilica

Loading

Friends

area272>
Novinar Istine.blog.hr
budan.blog.hr