Hrvatska sfera https://blog.dnevnik.hr/hrvatskasfera

srijeda, 11.06.2014.

Nesigurni svijet.

Građanski rat u Siriji, sukobi i kaos u Libiji Iraku i Ukrajini, napetosti u Južno Kineskom moru, napetosti s Iranom samo su pokazatelji nesigurnog i nestabilnog svijeta u kojem živimo.
Sada se zadnja u nizu desila Ukrajina koja je pokazala da ni Europa više nije sigurna te da su sukobi na starom kontinentu mogući. Relativno mirna zemlja koja dvadeset godina nije imala većih nacionalnih problema uvučena je u prikriveni rat, koji se vodi u interesu stranih sila a čiju cijenu će platiti Ukrajinski narod.

Pozadine svjetskih sukoba
Svi sukobi imaju svoju pozadinu pa tako i ovi koji se trenutno vode i koji su trenutno aktivni.
Da bi dokučili razloge ovih sukoba moramo razumjeti geopolitiku i odnose snaga najjači svjetskih igrača.
Nakon raspada SSSR i kraha bipolarnog svijeta kojeg su karakterizirala dva centra moći ( SAD I SSSR) ostao je samo SAD kao preostali centar moći i lider novog unipolarnog svijeta.
Dakle SAD se nametnuo kao neupitni svjetski lider i vođa novog modernog svijeta.
Svijet pod vodstvom SAD i njegovih zapadni saveznika održao se do današnjih dana.
No financijska kriza koja je pogodila SAD i zapadne zemlje s jedne strane te brzi gospodarski rast Kine i Azijski tigrova s druge strane stvorio je novi odnos snaga te umanjio Američku dominaciju svijetom.
Možemo slobodno reći da se nalazimo na političkoj prekretnici ili pak na prijelazu s unipolarnog svijeta u multipolarni svijet.
Naravno da su takvi prijelazi praćeni sukobima koji služe kao poligon za odmjeravanje snaga između starih i novih svjetskih sila.
Ukrajina, Sirijia, Libija Itd sve su to samo poligoni za odmjeravanje snaga i testiranja spremnosti protivničke strane.
U Ukrajini je zapad srušio prorusku vladu i doveo prozapadnu vladu, no isto to se dogodilo i prije desetak godina samo što je Rusija tada šutjela a sada je uzvratila i eto rata. U Siriji je zapad pokušao srušiti Ruskog i Iranskog igrača Assada ali su Rusija i Iran čvrsto stali iza svog igrača i opet eto rata.
Pozadina svih sukoba vođenih zadnjih nekoliko godina je ta što novo nastale sile poput Kine i Rusije ne prihvaćaju Američki i zapadnu dominaciju svijetom već joj se suprostavljaju što dovodi do sukoba.


Povijest
Kada malo bacimo pogled u povijest vidimo da današnja situacija u svijetu podsjeća na onu prije prvog svjetkskog rata. Naime do prvog svjetskog rata je došlo nakon ujedinjenja Njemačke i stvaranje nove super sile na teritoriju Europe koja nije bila zadovoljna poretkom u kojem dominiraju Britanija i Francuska.,
Dakle prije prvog svjetskog rata imali smo novonastalu velesilu ( Njemačka ) koja je tražila promjenu postojećeg sustava te preraspodjelu kolonija i naravno imali smo sile koje su dominirale postojećim sustavom ( Britanija Francuska ) i kojima nije padalo na pamet pristati na Njemačke zahtjeve. Stvari su razrješenje prvim svjetskim ratom.
Danas isto tako imamo novonastale sile ( Kina, Indija, Rusija ) koje traže promjenu postojećeg sustava i imao sile koje dominiraju sustavom ( SAD i saveznici ) koje nisu spremne pristati na te promjene. .
Naravno stvari se rješavaju sukobima.No zbog postojanja Nuklearnog oružja te međusobno gospodarske povezanosti kao posljedice globalizacije, svjetske sile ne ratuju direktno već indirektno preko trećih malih država.


Formula za mir

Treba biti realističan i reći da će se sukobi nastaviti i u budućnosti. Jednostavno kapitalizam je sam po sebi izrazito konfliktan sustav te će sukobe biti teško izbjeći.
Svijet i najjači svjetski igrači ne idu prema nekom zajedničkom modelu razvoja već se naprotiv sve više udaljavaju jedni od drugih i zaoštravaju postojeće konflikte.
Da bi došlo do mira u svijetu potrebno je da svi relevantni svjetski igrači budu zadovoljni svojim položajem na međunarodnom sceni.
Danas to nije slučaj jer zemlje poput Rusije i Kine neće prihvatiti Američku dominaciju svijetom. S druge strane SAD ne pokazuje znakove da je spreman na popuštanje i dobrovoljno odustajanje od svoje pozicije globalnoga hegemona.
Postoji i opcija da prevlada razum te se postigne neka vrsta kompromisa, što bi ustvari značilo usklađivanje i podjelu interesa najjači svjetski sila.
Treba reći da u današnjim sukobima ne postoje dobri i loši momci kako to mediji često nastoje prikazati. Nema zle Rusije niti dobre Amerike ili pak obrnuto, nema zle imperijalističke Amerike a dobre Rusije i Kine. Danas je to sve samo sukob interesa i pokušaj da se pod svoj utjecaj stave resursi manjih zemalja i time stekne bolja pozicija na velikoj geopolitičkoj šahovskoj ploči.
Ono što je ironija geopolitičkih sukoba je to da u njima redovito stradaju male zemlje, jer se velike nikada neće direktno sukobiti. Dakle dolazimo do zaključka da je malim zemljama najviše u interesu da se velike i jake zemlje dogovore te usklade svoje interese i prestanu koristiti male zemlje kao svoje poligone za odmjeravanje snaga.
I opet se ispostavi bolna povijesna istina, veliki igraju svoje geopolitičke igre diljem svijeta a mali obični ljudi nemoćno gledaju i skupo plaćaju cijenu tih isti igara.

Oznake: politika, geopolitika, Sukobi, ratovi

11.06.2014. u 08:36 • 5 KomentaraPrint#^

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Nekomercijalno-Bez prerada.

< listopad, 2015  
P U S Č P S N
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31  

Listopad 2015 (1)
Studeni 2014 (1)
Listopad 2014 (3)
Rujan 2014 (4)
Kolovoz 2014 (3)
Srpanj 2014 (1)
Lipanj 2014 (5)
Svibanj 2014 (5)
Travanj 2014 (5)
Ožujak 2014 (11)
Veljača 2014 (14)
Siječanj 2014 (7)
Prosinac 2013 (5)
Studeni 2013 (6)
Listopad 2013 (1)

Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
Novaplus.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv

Opis bloga

Biznis je za poštene,
a politka za plemenite.

Blog o politici, ekonomiji, društvu i društvenim znanostima.

Brojač posjeta


Tražilica

Loading

Friends

area272>
Novinar Istine.blog.hr
budan.blog.hr