Hrvatska sfera https://blog.dnevnik.hr/hrvatskasfera

ponedjeljak, 28.04.2014.

Prirodne i Društvene znanosti.

U sustavu visokog obrazovanja sve je prisutnije forsiranje prirodno-tehnološki a zanemarivanje ili svjesno degradiranje društvenih znanosti.
Putem medija se stvara mišljenje da su nam potrebni isključivo vrhunski informatičari, fizičari ili kemičari a da od vrhunski pravnika, ekonomista ili sociologa nema nikakve društvene koristi.
Financijske elite forsiraju i potiču razvoj prirodni znanosti i novih tehnologija budući da im to donosi profit a i svaki novi tehnološki izum njima će uvijek biti dostupan.
S druge strane razvoj društveni znanosti mogao bi dovesti do ideja i pokreta koji nisu u skladu sa interesima vladajuće elite, stoga se njihov razvoj ne potiče ili se svjesno degradira.
Kada govorim o ograničavanju društveni znanosti ne mislim na ograničavanje broja studenata pa čak ni na financiranja raznih instituta već govorim o ograničavanju i sprječavanju razvoja novih ideja.
Svi znamo da informatičari imaju na tisuće ideja za razvoj novih programa, procesora i računala.
Isto tako ekonomisti i sociolozi moraju imati ne tisuće ideja za razvoj novih ekonomsko-politički sustava.
Informatičkim rječnikom opisano , današnji ekonomisti bi bili kao programeri koje ne razvijaju nove programe već stalno rade na istim.
Svijet vapi za novim idejama društvenog razvoja isto kao što vapi za novim proizvodima i novom tehnologijom.
U javnosti postoji zabluda da će isključivo tehnološki napredak dovesti do društvenog i materijalnog blagostanja.
Usporedite tehnološki napredak u zadnji trideset godina s poboljšanjem standarda života u zadnji trideset godina.
Već ovom jednostavnom usporedbom ustvrdit ćete da veliki tehnološki napredak nije praćen velikim poboljšanjem standarda života.
Dakle potreban je iskorak na polju društveni znanosti te novi inovativni ekonomsko-politički modeli upravljanja društvom.
Nikako ne treba podcjenjivati važnost tehnologije i prirodni znanosti ali isto tako ne treba podcjenjivati važnost društveni znanosti i potrebe novih ideja za cjelokupni ekonomsko-politički sustav.
Razvoj društveni znanosti treba dovesti do pametnijeg korištenja tehnologije i tehnološkoga napretka u interesu i za dobrobit širi društvenih slojeva a ne kao do sada privilegirane manjine kojoj su dostupne nove tehnologije.


28.04.2014. u 13:35 • 0 KomentaraPrint#^

utorak, 22.04.2014.

Političari ogledalo nacije.

Jesu li političari ogledalo nacije?
Političari su dio naroda, to je činjenica bez obzira koliko ih narod mrzi.
Političari ne dolaze s Marsa već dolaze iz naroda koji ih bira kao svoje predstavnike da obnašaju vlast.
Možemo mrziti političare koliko god želimo ali oni su uvijek ogledalo cjelokupne nacije.

Evo nekoliko primjera.
Dugo godina Njemačkom vlada kancelarka Angela Merkel.
Nijemci su visoko obrazovana, pametna i dobro organizirana nacija. Ponosni su na svoju industriju i znanost.
Njihova kancelarka Angela Merkel je diplomirana fizičarka. Dakle radi se o obrazovanoj, pametnoj i proračunatoj ženi.
Angela Merkel je sa svojim osobinama zapravo ogledalo Njemačke nacije i sustava razmišljanja većine Nijemaca

Berlusconi i Italija
Dugo godina Italijom je vladao premijer Silvio Berlusconi.
Talijani su poznati zavodnici i ljubitelji dobre hrane. No osim po sposobnostima zavođenja poznati su po kriminalu i čuvenoj talijanskoj mafiji.
Berlusconi je svoje medijsko carstvo izgradio na sumnjiv i ne baš legalan način a poznat je postao i po svojim bunga bunga zabavama.
Berlusconi je zapravo tipičan Talijan i autentični predstavnik talijanske nacije.

Rusija i Putin.
Neprikosnoveni vladar Rusije je predsjednik Vladimir Putin.
Rusi su poznati po votki, korupciji i Ruskoj mafiji.
Predsjednik Putin je kontroverzna ličnost. Za jedne diktator za druge heroj.
Karakterizira ga čvrsta vlast, tajanstvenost i hladnoća . Teško je povjerovati da je potpuno imun na korupciju i zloupotrebu moći.
Po svojim osobinama i karakteru Putin je ogledalo Ruske nacije i Ruskog sistema razmišljanja.

Pokušajte zamisliti Berlusconia kao Njemačkoga kancelara ili pak kao Ruskog predsjednika. To ne bi išlo Rusi nikad ne bi izabrali "papkara" za predsjednika dok bi u Njemačkoj završio u zatvoru.

Dakle svi ovi Europski političari ocrtavaju mentalitet svog naroda.

Gdje je Hrvatska?
Osam godina nas je vodio premijer Sanader o čijem mentalitetu neću pisati.
Sada nas vodi premijer Milanović kojeg karakteriziraju nesposobnost, stalno krivljenje drugih i arogantnost.
Dakle i Milanović i Sanader su ogledala Hrvatske nacije, svidjelo se to nekom ili ne oni ocrtavaju mentalitet i način razmišljanja našeg društva.

S radošću čekam dan kada će naše društvo prestati smatrati korupciju i nepotizam normalnim te ih odbaciti kao sustav vrijednosti.
Kada se to desi likovi poput Sanadera neće se moći ni približiti premijerskoj fotelji već se na vrijeme naći u onoj zatvorskoj.




22.04.2014. u 18:29 • 12 KomentaraPrint#^

srijeda, 16.04.2014.

Crno i Bijelo.

Naš narod definitivno mora manje gledati sapunice i holivudske filmove.
Na TV-u postoje samo dobri i zli momci te nikada nema sredine.
Pratim krizu u Ukrajini i čitam komentare po našim internet portalima. Postoje dva tabora jedan koji podržava Putina i Rusiji te drugi koji podržava zapad i maidansku vladu. Dakle nema sredine već proruske i prozapadne snage.
Zar je našim ljudima tako teško shvatiti da svijet nije mjesto borbe dobrih i zli ljudi već mjesto gdje se sukobljavaju različiti interesi.
Zar je teško shvatit da su namjere zapada istrgnuti Ukrajinu iz Ruske sfere interesa i spriječiti Ukrajinski ulazak u Euroazijsku uniju.
Dakle zapad želi podčiniti Ukrajinu svojim interesima.
Zar je teško shvatiti da je interes Rusije uključiti Ukrajinu u Euroazijsku uniju i spriječiti Euroatlanske integracije Ukrajine.
Dakle Rusija želi podčiniti Ukrajinu svojim interesima.
Interesi Rusije i zapada su u potpunosti isti.
U Ukrajinskom sukobu ne postoje dobri i loši momci već samo interesi. Budući da su interesi sila potpuno suprostavljeni sukob je neizbježan.
Dok su interesi zapada i Rusije u potpunosti jasni pitanje je što je Ukrajinski interes.
Između Rusije i zapada s velikim brojem proruskog i prozapadnog stanovništva jedini trenutni interes Ukrajine je neutralnost.
U postojećem odnosu snaga približavanje Rusiji ili približavanje zapadu mogu samo dovesti do građanskog rata i nestanka Ukrajine kao suverene države
Prokletstvo Ukrajine je što nema proukrajinske snage već samo proruske i prozapdne.
U takvoj situaciji Ukrjaina je poligon za borbe zapada i Rusije te će na svojim leđima podnijeti najveći teret te borbe.
A našem narodu koji vjeruje u poštenu Ameriku i zlu Rusiju ili pak vjeruje u poštenu Rusiju a zlu Ameriku mogu samo poručiti da se informiraju i prestanu maštati.
STOP gledanju sapunica i holivudski filmova. Svijet nije crno bijel.
Nema dobrih i zli država niti dobrih i zli naroda.
Dobro došli u stvarnost i svijet gdje postoje samo interesi.




16.04.2014. u 19:38 • 2 KomentaraPrint#^

četvrtak, 10.04.2014.

Nastavak Ukrajinska sapunice.

Ponovo je došlo do eskalacije krize u Ukrajini.
Dakle sada je na redu treća runda između Rusije i zapada.
Prvu rundu je pobijedio zapad i završila je rušenjem Janukovića.
Drugu rundu je dobila Rusija i završila je prisvajanjem Krima Rusiji.
Sada se nalazimo u trećoj najopasnijom a možda i odlučujućoj rundi od čijeg ishoda bi mogla zavisiti sudbina cijelog meča.
Treća runda je započeta kada su proruski prosvjednici zauzeli zgrade regionalnih vlada na istoku zemlje i pozvali na odcjepljenje istočnih regija od Ukrajine i njihovo pripajanje Rusiji.
Jasno je da iza ovih akcija stoji Moskva te se time otvara treća, najopasnija runda od čijeg ishoda zavisi cjelokupna sigurnost Europskog kontinenta i postojeći globalni svjetski poredak.

Ruska pozicija
Pratim Ruske medije za koje slobodno mogu reći da su glasilo službene Ruske politike. Iz njih se mogu izvući ciljevi Moskve.
Kao pravo Rusija želi srušiti maidansku vladu
Kao drugo Rusija želi spriječiti održavanje predsjednički izbora koji su zakazani 25. maja
Kao treće Rusija želi federalizaciju Ukrajine i velike ovlasti istočnih regija
Kao četvrto Rusija želi spriječiti bilo kakve Euroatlanske integracije Ukrajine bilo u EU bilo u NATO.
Za ostvarenje svojih ciljeva Rusija koristi ekonomska, psihološka, politička i vojna sredstva. S ekonomske strane se ide na podizanje cijena plina, s psihološke se vodi medijsko propagandni rat, s politčke se vodi diplomatska ofanziva s ciljem federalizacije Ukrajine a zasada se Vojskom samo prijeti.
U slučaju da Kijev krene silom na proruske prosvjednike Rusija bi mogla ući vojskom u istočne regije. No zasada Rusija želi prosvjedima postići za sebe bolju poziciju u nadolazećim pregovorima oko federalizacije Ukrajine i spriječiti približavanje Ukrajine zapadu. Vojska je više kao psihološka prijetnja Ukrajini i jasna poruka da ne idu silom na proruske prosvjede.

Pozicija zapada
Zapad je svjestan da je odgovoran za nered u Ukrajini.
Poticali su i organizirali prosvjede na maidanu, prekršili su sporazume s Janukovićem te doveli Ukrajinu u sukob s Rusijom.
Zapad je iznenađen okupacijom krima i nepopustljivim Ruskim stavom.
Treba istaknuti i razliku u stavovima između EU i SAD-a
SAD se zalaže za snažne sankcije Rusiji, ali pritom treba reći da SAD nema gotovo nikakve poslovne i trgovačke veze s Rusijom.
EU koja je ovisna o Ruskom plinu i ima dobru poslovnu suradnju s Rusijom spominje ekonomske sankcije kao zadnji mogući ishod u slučaju da Rusija vojskom uđe na Ukrajinski teritoriji.
Zapad se našao u sukobu koji je sam režirao a koji zapravo ne želi.
Zapad se sada bori za prestiž, zapravo bori se da dokaže da je najjači i da još uvijek ima svjetsku dominaciju. Poraz zapada znači početak multipolarnog svijeta.
Amerika želi eskalaciju sukoba na razini EU - Rusija te stoga potiče Ukrajinsku vladu na anti Rusku politiku , dok s druge strane ni Europi ni Rusiji nisu u interesu sukobi oko Ukrajine.
Dakle podijeljeni zapad sada s jedne strane traži da Rusija popusti, a s druge nije spreman dati desetke milijardi eura pomoći Ukrajini i nije spreman na ekonomske sankcije Rusiji.
Mislim da je Europa spremna na kompromis s Rusijom i uvažavanje velikog dijela Ruski zahtjeva no problem je što Ukrajinsku vladu više kontrolira Amerika koja želi daljnju eskalaciju sukoba, okruženje Rusije te osvetu za Krim.


Pozicija Ukrajine.
Ukrajina je postala poligon za borbe Rusije i zapada.
Najveća tragedija Ukrajine je što tamo sada ne postoje proukrajinske snage već samo prozapadne i prorurske snage. Ako Ukrajina kao država nema proukrajinsku opciju onda ona zapravo i ne postoji kao suverena država.
Opcije maidnaske vlade
Krene li maidanska vlada silom gušiti prosvjede na istoku zemlje postoji opasnost da dođe do otvorenog rata s Rusijom što na kraju može samo značiti potpuni gubitak istoka zemlje.
Ne bude li djelovala izgubi će kontrolu na istoku zemlje i neće biti u stanju održati predsjedničke izbore.
Krene li na diplomatske pregovore s Rusijom u ovakvoj situaciji morati će ponuditi ogromne ustupke i pristati na federalizaciju zemlje što će naići na veliko neodobravanje zapadnog dijela Ukrajine i faktičkog gubitka utjecaja na istoku Ukrajine.
Na početku Ukrajinske krize pisao sam o prosvjedima u Ukrajini. Još tada sam rekao da ne znam tko će pobijediti ali znam da će Ukrajinski narod platiti cijenu.
Nažalost ista situacija je i sada.
Opet ne znam tko će pobijediti ali znam da će Ukrajinski narod platiti cijenu.
Veliki se biju a mali plaćaju račun.
Uvije je tako bilo i tako je i sada.
Tužno ali istinito.









Oznake: Ukrajina, rusija, EU, SAD, zapad

10.04.2014. u 19:24 • 2 KomentaraPrint#^

četvrtak, 03.04.2014.

Korupcija i nepotizam.

Korupcija je naš stil i način života. Toliko je rasprostranjena da je postala običaj.
Manje više se zna kome i koliko se daje mita za koju uslugu. Fali još samo cjenik za korupciju i izdavanje računa.
Koliko novca bi Linić stavio u državnu kasu kad bi za svako davanje mita bilo obvezno izdavanje računa i plaćanje poreza.
Ne predlažem legalizaciju korupcije ali mislim da bi riješili problem našeg deficita. Ionako se svuda kupuju poslovi pa što onda ne bi i država imala koristi od toga.
No ipak živim u demokraciji pa od legalizacije korupcije nema ništa.
Ostavim šale na stranu ali korupcija je najveći problem našeg društva.
Zbog korupcije i nepotizma uništeno je povjerenje u državne institucije i službe.
Zbog korupcije i nepotizma uništeno je vjerovanje da se od poštenog rada može živjeti.
Zbog korupcije i nepotizma na vlast i visoke položaje došli su obične bitange koje se sada ni pod koju cijenu ne žele odreći vlasti i svog položaja.
Zbog korupcije i nepotizma stvoren je lažni sustav izmišljenih branitelja, radnih mjesta i izmišljenih privilegija. Taj je sustav stvorila elita, lijeva i desna kako bi imali sebi uvijek odano i od države financirano tijelo. Upravo zbog toga nijedna vlada ne reže prava tog sebi odanog tijela.
Prije će povećati poreze, zadužiti se u inostranstvu nego sječi grani na kojoj sjede.
Glede borbe naše vlade protiv korupcije jednu stvar treba reći.
Do istinske borbe protiv korupcije u Hrvatskoj nikad neće doći. Kad bi krenula takva borba to bi značilo da Hrvatska elita sebi stavi lisice na ruke i dobrovoljno odšeta do remetinca. Naši političari možda jesu pokvareni ali nisu ludi.
Oni naivci koji misle da je zatvaranje Sanadera početka borbe protiv korupcije su u velikoj zabludi.
Na one koji misle da će Europska Unija poticati borbu protiv korupcije u Hrvatskoj neću ni trošit riječi. Boli EU kur..c za Hrvatsku. Njima je bitno da kupujemo i uvozimo njihove proizvode te da ne stvaramo tvornice koje će biti konkurencija njihovim.
Dakle nema ništa od istinskog obračuna s korupcijom. Jedini način je poboljšanje obrazovanja, promjena mentaliteta i veliki pritisak javnosti.
No s obzirom na pogrešno usmjereno obrazovanje i veliku pasivnost javnosti i ta se opcija pritiska čini malo izgledna.
Društvo i država ne mogu vječno propadati. Mi tonemo već šest godina. Dakle postoje samo dvije opcije. Ili će se provesti ozbiljne reforme i država spasiti od potpunog sloma ( još ima vremena ) ili ćemo nastaviti po svome i doživjeti Grčku sudbinu što se trenutno čini kad izglednija opcija.


Oznake: korupcija, nepotizam

03.04.2014. u 07:10 • 2 KomentaraPrint#^

<< Prethodni mjesec | Sljedeći mjesec >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Nekomercijalno-Bez prerada.

< travanj, 2014 >
P U S Č P S N
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30        

Listopad 2015 (1)
Studeni 2014 (1)
Listopad 2014 (3)
Rujan 2014 (4)
Kolovoz 2014 (3)
Srpanj 2014 (1)
Lipanj 2014 (5)
Svibanj 2014 (5)
Travanj 2014 (5)
Ožujak 2014 (11)
Veljača 2014 (14)
Siječanj 2014 (7)
Prosinac 2013 (5)
Studeni 2013 (6)
Listopad 2013 (1)

Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
Novaplus.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv

Opis bloga

Biznis je za poštene,
a politka za plemenite.

Blog o politici, ekonomiji, društvu i društvenim znanostima.

Brojač posjeta


Tražilica

Loading

Friends

area272>
Novinar Istine.blog.hr
budan.blog.hr