Hrvatska sfera https://blog.dnevnik.hr/hrvatskasfera

nedjelja, 30.03.2014.

O stranim investicijama

Strane investicije su jedna od glavnih tema našeg naroda naših političara i ekonomista.
Strani kapital jednostavno zaobilazi Hrvatsku. Svakodnevno slušamo razne optužbe i pitamo se tko je krivac.
Narod po starom krivi nesposobne političare i korupciju dok političari krive radno zakonodavstvo i visoku cijenu rada. Ekonomisti su tu najgori i sveli su se na jeftine novinare. Umjesto da stručno objasne narodu zašto nema stranih investicija oni zauzimaju populističke pozicije bilo političara bilo naroda.
Opće je mišljenje da su nesposobni političari i korupcija glavni krici za nedostatak stranih investicija.
No jeli zbilja tako?
Za ovaj post podijelit ćemo investicijski kapital na uslužno trgovački ( Trgovački lanci) i proizvodni ( tvornica za proizvodnju automobila )
Svi znamo da vlasnik investira kapital tamo gdje očekuje najbržu oplodnju to jest tamo gdje očekuje najveću dobit.
Uzmemo li uslužno trgovački kapital to znači da će se on investirati tamo gdje se očekuje veliki gospodarski rast i veliki porast potrošačke moći društva. Primjer takvih zemalja su sve siromašne zemlje koje se brzo razvijaju ili očekuju brzi gospodarski rast npr. zemlje Afrike ( Nigerija) Tu je bitno uletjeti prvi, zgrabiti atraktivne lokacija, stvoriti brand i na taj način osigurati neku vrstu monopola na tržištu. U takvim uvjetima dobit je najveća. Ostvaruje se ekstra profit.
Druga vrsta investicijskog kapitala je proizvodni kapital ili pak tvornice.
Ova vrsta kapitala se investira tamo gdje su najniži troškovi rada uz uvjete da postoji dovoljno obrazovana radna snaga, politička sigurnost i sva potrebna infrastruktura ( ceste, željeznica i luke za prijevoz i izvoz robe)
Primjer ovakvih zemalja su Indija, Bangladeš, Vijetnam i sl.
Ovdje je jeftina radna snaga generator ekstra profita.
Dakle jasno je da nemamo uvjete za neko veliko privlačenje stranog kapitala. Cijena radne snage je puno veća od one u Indiji a trgovački centara smo ionako prepuni.
Jedini način na koji strani kapital može doći u Hrvatsku je prodaja prirodnih dobara ( šume, vode, plin) ili pak prodaja državnih poduzeća koje imaju monopol ( ceste, željeznice, HEP, aerodromi )
To nije baš najbolji način i donosi samo kratkoročnu dobit.
Pogledamo li naše okruženje to jest zemlje istočne i jugoistočne Europe jasno je da se sve nalaze u sličnom položaju. Strane investicije koje dolaze u istočnu i jugoistočnu Europu zapravo su samo prodaja prirodnih dobara ili pak prodaja javnih poduzeća. Otvaranje stranih proizvodnih tvornica na ovim podnebljima je jako rijetko ne samo u Hrvatskoj već u cijeloj istočnoj i jugoistočnoj Europi.
Vratimo se na korupciju i nesposobne političare za koje narod misli da su glavni razlog nedostatka stranih investicija.
Razmjeri korupcije su puno veću i Bangladešu, Pakistanu ili Indiji nego što su u Hrvatskoj ali ipak te zemlje su privukle strani kapital to jest tvornice.
Korupcija (davanje mita) je samo jedan trošak koji investitor ima i na koji on računa tako da borba protiv korupcije ima mali utjecaj na privlačenju stranih investicija.
Da pojasnim Investitoru se više isplati otvoriti tvornicu u Bangladešu i dati određeni iznos mita nego otvoriti tvornicu u Poljskoj i ne dati mito. Pri većem broju radnika razlika u cijeni rada će za dva tri mjeseca pokriti iznos davanja mita tako da je opet isplativija investicija u Bangladešu. .
( O pravim razlozima zbog kojih je korupcija štetna pisat ću u nekim od mojih slijedećih tekstova)

Nema stranih investicija. Što sad????
Prvo treba reći da strane investicije nisu nikad razvili i nikad neće razviti nijednu zemlju. Eventualni izuzetka su male zemlje pune Nafte ( Katar)
Strane investicije samo su pokretač gospodarskog rasta ekstremno siromašnih zemlja ( Bangladeš). Strane investicije dakle razvijaju zemlju samo do određenog stupnja razvoja, to jest dok je radna snaga jeftina. Kada krene gospodarski razvoj, dolazi do poskupljenja radne snage i samim time do smanjenja investicija i njihovog usmjeravanja u druge zemlje s jeftinijom radnom snagom.
Zato siromašne zemlje imaju velike stope gospodarskog rasta dok srednje razvijene i visoko razvijene više manje stoje na mjestu.
( Gospodarsko čudo Kine nije više rezultat stranih investicija, no o tome ću isto pisati nekom drugom prilikom )

Kako razvijati zemlju i što nam je raditi???
Hrvatska je došla do stadija kada se ne može razvijati nuđenjem jeftine radne snage niti otvaranje trgovačkih centara. Da bi došlo do gospodarskog rasta potrebno je razvijati znanost, znanje i visoku tehnologiju. Najveće bogastvo bogatoga zapada je njihovo znanje i tehnologija. Upravo razvoj visoke tehnologije i znanosti je jedini put koji Hrvatska ima. Za to je potreban novac i rad na promjeni mentaliteta cijele nacije i naroda.
Dakle dugoročno se treba bazirati na razvoj visoke tehnologije i znanosti a kratkoročno na unapređenje i iskorištavanje onih dobara koje nam je majka priroda dala.
Dakle kratkoročno možemo razvijati i unaprijediti poljoprivredu (plodna slavonija) turizam ( jadran) te pokrenuti neke državne strateške investicije.
Dugoročne samo razvoj visoke tehnologije i znanosti.
( Korupcija je prepreka ovakvom modelu razvoja a ne prepreka stranim investicijama ali o tome ću pisati uskoro )
Mi se moramo obračunati s korupcijom i pokrenuti vlastite snage. U protivnom budemo li čekali strane investicije koje nikada neće doći postati ćemo mala kolonija bogatih zapadnih zemalja.




Oznake: investicije, kapital, rad

30.03.2014. u 19:31 • 3 KomentaraPrint#^

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Nekomercijalno-Bez prerada.

< ožujak, 2014 >
P U S Č P S N
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31            

Listopad 2015 (1)
Studeni 2014 (1)
Listopad 2014 (3)
Rujan 2014 (4)
Kolovoz 2014 (3)
Srpanj 2014 (1)
Lipanj 2014 (5)
Svibanj 2014 (5)
Travanj 2014 (5)
Ožujak 2014 (11)
Veljača 2014 (14)
Siječanj 2014 (7)
Prosinac 2013 (5)
Studeni 2013 (6)
Listopad 2013 (1)

Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
Novaplus.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv

Opis bloga

Biznis je za poštene,
a politka za plemenite.

Blog o politici, ekonomiji, društvu i društvenim znanostima.

Brojač posjeta


Tražilica

Loading

Friends

area272>
Novinar Istine.blog.hr
budan.blog.hr