Hrvatska sfera https://blog.dnevnik.hr/hrvatskasfera

utorak, 25.02.2014.

Ukrajina na raskrsnici.

Srušen je predsjednik Januković u Ukrajini. Građani su iskoristili priliku i otišli u turistički obilazak Janukovičeve rezidencije. Dok su građani razgledavali Januković je misteriozno nestao. Za njime je sada podignuta tjeralica zbog masovnih ubojstava. Janukovićev pad mogao bi biti tek početak krize u Ukrajini. Na vlast opet dolazi stara ekipa proizašla iz narančaste revolucije. Kako nakon narančaste revolucije nisu donijeli ništa dobro Ukrajini tako neće ni nakon euromajdanske.
Nisu gubili vrijeme, odmah su se požurili izmijeniti ustav, izabrati privremenog predsjednika i sve to s parlamentom jako sumnjivog legaliteta.
Dobili su prvu rundu ali ne bi trebali slaviti. Meč ide dalje s mogućim katastrofalnim posljedicama za Ukrajinu. Prvi potezi nove vlade su potpuni promašaji. Zakone koje su donijeli i koje su najavili pokazuje da se radi o političkim laicima bez puno dodira sa stvarnošću. Ukidanje zakona u Ruskom kao službenom jeziku i najava zabrane rada proruskih medija i to sve pod izgovorom očuvanja teritorijalnog integriteta zemlje više sliče na Miloševićeve recepte za očuvanje Jugoslavije nego na metode koje bi koristila demokratska vlast. Umjesto da su ponudili suradnju i ustupke istoku zemlje oni krenuli sa zabranama jezika i medija. Rusi mudro šute i službeno se ne miješaju u unutarnje stvari Ukrajine. Rusija nije u lošoj situaciji. Bez obzira tko je na vlasti u Ukrajini, tamo živi preko 8 milijuna rusa i nekoliko regija koje su proruski orijentirane. Preko brojne Ruske manjine i proruskih regija Rusija može vršiti snažan pritisak na bilo koju prozapadnu vladu. Rusija je zacrtala zemlje bivšeg SSSR kao svoju interesnu zonu i sigurno neće lako odustati od Ukrajine. Ukrajina je ključna zemlja za Putinovu Euroazijsku uniju a Euroazijska unija je projekt u kojeg je Putin puno uložio i od kojeg neće samo tako odustati. Pitanje je samo da li će Rusija prozapadnu vlast rušiti revolucijama i vojskom ili će ići na strategiju ekonomskog iscrpljivanja te stalnog držanja Ukrajine na rubu nestabilnosti. Putin će se potruditi dokazati da je prozapadna vlast loš izbor za Ukrajince. Izjava privremenog Ukrajinskog predsjednika Turčinova da Ukrajina ide prema EU a da želi ostati u dobrim odnosima s Rusijom je izjava za malu djecu koja nemaju pojma o politici. To mogu biti njegove želje ali stvarnost je nešto drugo.
Ukrajinskoj vladi slijede teška vremena. Zemlja je podijeljena, nalazi se pred bankrotom a očekivanja od nove vlade su velika. Ne krene li standard života brzo nabolje mogla bi nova vlada otići onako kako je došla.
Sto puta je lakše rušiti nego graditi. Oni su srušili vlast i obavili lakši dio posla. Sada slijedi teži dio. Treba oživiti posrnulo gospodarstvo i ujediniti podijeljenu zemlju.
Došli su na vlast pričom o pridruženju Europskoj Uniji. Sada sve da i hoće ne mogu odustati od EU integracija. Znači moraju krenuti na put prema EU a na tom putu bi mogli ostati bez pola zemlje.
Slijede teška vremena za Klička Timošćenko i ekipu.

Oznake: Ukrajina, rusija

25.02.2014. u 07:05 • 0 KomentaraPrint#^

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Nekomercijalno-Bez prerada.

< veljača, 2014 >
P U S Č P S N
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28    

Listopad 2015 (1)
Studeni 2014 (1)
Listopad 2014 (3)
Rujan 2014 (4)
Kolovoz 2014 (3)
Srpanj 2014 (1)
Lipanj 2014 (5)
Svibanj 2014 (5)
Travanj 2014 (5)
Ožujak 2014 (11)
Veljača 2014 (14)
Siječanj 2014 (7)
Prosinac 2013 (5)
Studeni 2013 (6)
Listopad 2013 (1)

Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
Novaplus.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv

Opis bloga

Biznis je za poštene,
a politka za plemenite.

Blog o politici, ekonomiji, društvu i društvenim znanostima.

Brojač posjeta


Tražilica

Loading

Friends

area272>
Novinar Istine.blog.hr
budan.blog.hr