Hrvatska numizmatika

četvrtak, 01.02.2024.

Prikaz kovanice: Hrvatska 2 kune 1941. Žetelica, probni otkov u srebru



Proslavljeni hrvatski kipar i medaljer Ivo Kerdić autor je mnogih medalja, plaketa, značaka i drugih umjetničkih djela. Osim toga, Kerdić je u numizmatici poznat i kao autor likovnih rješenja za kovani novac Nezavisne Države Hrvatske (1941.-1945.). Jedan od njegovih najpoznatijih radova u tom području je motiv Žetelice koji se pojavljuje na probnim otkovima kovanica od 2, 10 i 500 kuna.

U današnjem videu predstavljamo upravo ovaj probni otkov za kovanicu od 2 kune. Ova proba s likom Žetelice nosi na sebi godinu 1941. i izrađena je od srebra. Na žalost, ova kovanica nikada nije realizirana kao optjecajni novac, već je u optjecaj puštena kovanica s puno jednostavnijim likovnim rješenjem. Kao što je slučaj i s drugim probnim otkovima iz navedenog razdoblja, tako je i ovaj primjerak vrlo rijedak i nije nešto što se može vidjeti svaki dan.

Ovaj video je snimljen u prosincu 2023. godine i izrađen je za dokumentarno-edukativne svrhe.

Link na video: Prikaz kovanice: Hrvatska 2 kune 1941. Žetelica, probni otkov u srebru

Oznake: NumizmatikaNET, Zlatko Viščević, Zlatko Viscevic, kolekcionarstvo, hobi, skupljanje, kolekcija, zbirka, procjena, vrijednost, numizmatika, metalni novac, novac, stari novac, kovanice, kovani novac, Hrvatska, ndh, Nezavisna Država Hrvatska, 2 kune, 2 kune 1941., Ivo Kerdić, Kerdić, proba, probni otkov, srebro, Srebrnjak, specijalitet, žetelica, drugi svjetski rat, žetva

- 07:54 - Komentari (0) - Isprintaj - #

petak, 13.10.2023.

Prikaz odlikovanja: Hrvatska, Red za zasluge 2. stupnja za kršćane



U današnjem videu predstavljamo Red za zasluge 2. stupnja Nezavisne Države Hrvatske. Radi se o odlikovanju u obliku križa koje je dodjeljivano kršćanima, a postojalo je i posebno odlikovanje za muslimane. Ovo odlikovanje je ustanovljeno 19.12.1942. Zakonskom odredbom o osnutku Reda za zasluge i zauzimalo je 27. mjesto po važnosnom slijedu odlikovanja Nezavisne Države Hrvatske. Autor idejnog rješenja je najvjerojatnije Jakov pl. Machiedo, a izrađeno je u radionici „Braća Knaus“ u Zagrebu. Zanimljivost je da je ovo odlikovanje oblikovano po uzoru na križ koji se nalazi na krstionici kneza Višeslava.

Ovaj video je snimljen u listopadu 2023. godine i izrađen je za dokumentarno-edukativne svrhe.

Link na video: Prikaz odlikovanja: Hrvatska, Red za zasluge 2. stupnja za kršćane


Oznake: NumizmatikaNET, Zlatko Viščević, Zlatko Viscevic, kolekcionarstvo, hobi, skupljanje, kolekcija, zbirka, procjena, vrijednost, faleristika, odlikovanja, orden, ordeni, medalja, medalje, odličja, odlicja, red, Red za zasluge, za zasluge, ndh, Nezavisna Država Hrvatska, drugi svjetski rat, rat, ustaše, ustaša, Jakov Machiedo, kršćani, stupanj, križ, emajl

- 19:32 - Komentari (0) - Isprintaj - #

srijeda, 23.08.2023.

Prikaz odlikovanja: Hrvatska, Red hrvatskog trolista



Red hrvatskog trolista je 15. odlikovanje u važnosnom slijedu odlikovanja Republike Hrvatske. Dodjeljuje se hrvatskim i stranim državljanima za osobite zasluge za Republiku Hrvatsku stečene u ratu, izravnoj ratnoj opasnosti ili u iznimnim okolnostima u miru. U ovom videu, donosimo vam prikaz navedenog odlikovanja.

Ovaj video je snimljen u veljači 2022. godine i izrađen je za dokumentarno-edukativne svrhe.

Link na video: Prikaz odlikovanja: Hrvatska, Red hrvatskog trolista

Oznake: NumizmatikaNET, Zlatko Viščević, Zlatko Viscevic, kolekcionarstvo, hobi, skupljanje, kolekcija, zbirka, procjena, vrijednost, faleristika, odlikovanja, orden, ordeni, medalja, medalje, odličja, odlicja, ordenje, red, red hrvatskog trolista, trolist, Republika Hrvatska, redovi, Hrvatski trolist, red vojničkog trolista, Red krune kralja Zvonimira, ndh, Nezavisna Država Hrvatska

- 17:05 - Komentari (0) - Isprintaj - #

subota, 19.08.2023.

Na numizmatičkoj kavi s Vedranom Krušeljem



U današnjem videu po prvi put imamo gosta i to ne bilo kakvog. Razgovarali smo s Vedranom Krušeljem, jednim od rijetkih numizmatičkih istraživača u Hrvatskoj danas. Kolega Krušelj već duže vrijeme radi na knjizi o novčanicama Nezavisne Države Hrvatske, a koja će, kako se čini, predstavljati kapitalno djelo o ovom području u hrvatskoj notafiliji.

Razgovor je vođen i na temu zamjenskih novčanica iz navedenog razdoblja, ali i o zanimljivoj numeraciji na novčanici Demokratske Federativne Jugoslavije od 100 dinara iz 1944. Isto tako, u razgovoru je bilo i riječi o ideološkoj i političkoj neutralnosti u numizmatici i kolekcionarstvu.

Ovaj video je snimljen u kolovozu 2023. godine.

Zahvala g. Alminu Muratagiću za ustupanje fotografije novčanice od 100 dinara iz 1944.

Link na video: Na numizmatičkoj kavi s Vedranom Krušeljem

Oznake: NumizmatikaNET, Zlatko Viščević, Zlatko Viscevic, kolekcionarstvo, hobi, skupljanje, kolekcija, zbirka, procjena, vrijednost, numizmatika, notafilija, novac, stari novac, novčanice, novcanice, papirni novac, Vedran Krušelj, Vedran Kruselj, ndh, Nezavisna Država Hrvatska, kuna, kune, banica, banice, DFJ, Demokratska Federativna Jugoslavija, Dinar, Dinara, 100 dinara 1944., 1000 kuna 1941., 5000 kuna 1943.

- 08:40 - Komentari (0) - Isprintaj - #

nedjelja, 13.08.2023.

Prikaz odlikovanja: Hrvatska, Red krune kralja Zvonimira 1. stupnja s mačevima



U današnjem videu predstavljamo jedno odlikovanje Nezavisne Države Hrvatske, a radi se o Redu krune kralja Zvonimira 1. stupnja s mačevima. Ovo odlikovanje je ustanovljeno 17.05.1941. Zakonskom odredbom o osnutku Reda krune kralja Zvonimira i zauzimalo je 17. mjesto po važnosnom slijedu odlikovanja Nezavisne Države Hrvatske. Autor idejnog rješenja za odlikovanje je Jakov pl. Machiedo, a izrađeno je u radionici „Braća Knaus“ u Zagrebu. Za odlikovanje je karakteristično da je u obliku hrvatskog križa (trolista), a središnji motiv je kruna kralja Zvonimira, odnosno srednjovjekovna starohrvatska kruna.

Ovaj video je snimljen u kolovozu 2023. godine i izrađen je za dokumentarno-edukativne svrhe.

Link na video: Prikaz odlikovanja: Hrvatska, Red krune kralja Zvonimira 1. stupnja s mačevima

Oznake: NumizmatikaNET, Zlatko Viščević, Zlatko Viscevic, kolekcionarstvo, hobi, skupljanje, kolekcija, zbirka, procjena, vrijednost, faleristika, odlikovanja, orden, ordeni, medalja, medalje, odličja, odlicja, ndh, Nezavisna Država Hrvatska, drugi svjetski rat, odlikovanja NDH, Red krune kralja Zvonimira, kralj Zvonimir, kruna kralja Zvonimira, starohrvatska kruna, Kruna, mačevi, ustaše, Bog i Hrvati, Jakov pl. Machiedo, Braća Knauss

- 21:36 - Komentari (0) - Isprintaj - #

utorak, 17.01.2023.

Zlatko Viščević - O numizmatici i političkoj ikonografiji na novcu. Interview za YouTube kanal Obnova.



Politička ikonografija je oduvijek bila prisutna na novcu, sve od antičkih vremena do danas. Možemo reći da ona nerazdvojiva od novca kao jednog od simbola državnosti određene zemlje. Kako je izgledala politička ikonografija na novcu kod nas; o novčanicama Nezavisne Države Hrvatske; novcu socijalističke Jugoslavije, (ne)poznatim likovima na novčanicama; Titu na gvinejskom novcu; kunama, lipama i hrvatskim eurima… sve na jednom mjestu, u ovom video interviewu Zlatka Viščevića za YouTube kanal „Obnova“.

Ovaj video je snimljen u prosincu 2022. godine u produkciji udruge „Obnova“ i izrađen je za dokumentarno-edukativne svrhe.

Link na video: Zlatko Viščević - O numizmatici i političkoj ikonografiji na novcu. Interview za YouTube kanal Obnova.

Oznake: NumizmatikaNET, Zlatko Viščević, Zlatko Viscevic, kolekcionarstvo, hobi, skupljanje, kolekcija, zbirka, procjena, vrijednost, numizmatika, metalni novac, novac, stari novac, kovanice, kovani novac, notafilija, novčanice, novcanicepapirni novac, politička ikonografija, ndh, Nezavisna Država Hrvatska, Republika Hrvatska, Dinar, hrvatski dinar, kuna, kune, Josip Broz Tito, euro

- 08:08 - Komentari (0) - Isprintaj - #

ponedjeljak, 14.11.2022.

Prikaz novčanice: Hrvatska 1000 kuna 1941. Slavonka



U današnjem videu govorimo o novčanici Nezavisne Države Hrvatske od 1000 kuna, izdanje od 26.05.1941. U vrijeme puštanja u optjecaj, ova novčanica je predstavljala najveću nominalnu vrijednost u optjecaju. Ovu novčanicu u smeđim tonovima je likovno oblikovao naš poznati slikar Ljubo Babić. Na licu novčanice nalazi se lik misteriozne djevojke o kojoj do sada nismo puno toga znali. Međutim, zahvaljujući istraživanju kolege numizmatičara Vedrana Krušelja konačno otkrivamo tajnu koja se dugo skrivala. O čemu se točno radi, pogledajte u ovom videu.
Ovaj video je snimljen u studenom 2022. godine i izrađen je za dokumentarno-edukativne svrhe.

Link na video: Prikaz novčanice: Hrvatska 1000 kuna 1941. Slavonka

Oznake: NumizmatikaNET, Zlatko Viščević, Zlatko Viscevic, kolekcionarstvo, hobi, skupljanje, kolekcija, zbirka, procjena, vrijednost, cijena, numizmatika, notafilija, novac, stari novac, novčanice, novcanicepapirni novac, Hrvatska, Nezavisna Država Hrvatska, ndh, kuna, kune, drugi svjetski rat, 1000 kuna, Ljubo Babić, Giesecke & Devrient, ustaše, ustase, Zagreb, Slavonka, Josipa Kovačević

- 08:30 - Komentari (0) - Isprintaj - #

petak, 02.09.2022.

Prikaz novčanice: Hrvatska 10 kuna 1941. Izdanje od 30.08.1941.



U današnjem videu predstavljamo novčanicu Nezavisne Države Hrvatske od 10 kuna s datumom izdanja 30.08.1941. Ovu novčanicu je likovno oblikovao akademski slikar Ljubo Babić, a tiskana je u Zagrebu. Novčanica je otisnuta u maslinasto-zelenoj boji, ali su poznati i tzv. „narančasti“ primjerci. Više informacija o ovoj novčanici, o njenim tehničkim karakteristikama i sam opis možete pronaći u ovom videu.

Ovaj video je snimljen u rujnu 2022. godine i izrađen je za dokumentarno-edukativne svrhe.

Link na video: Prikaz novčanice: Hrvatska 10 kuna 1941. Izdanje od 30.08.1941.

Oznake: NumizmatikaNET, Zlatko Viščević, Zlatko Viscevic, kolekcionarstvo, hobi, skupljanje, kolekcija, zbirka, procjena, vrijednost, cijena, numizmatika, notafilija, novac, stari novac, novčanice, novcanice papirni novac, Hrvatska, Nezavisna Država Hrvatska, ndh, kuna, kune, drugi svjetski rat, 10 kuna, Ljubo Babić, Rožankowski i drug, ustaše, ustase, Zagreb, pleter, vitica

- 20:11 - Komentari (0) - Isprintaj - #

subota, 16.07.2022.

Prikaz odlikovanja: Hrvatska, Vojnički red željeznog trolista 4. stupnja



Vojnički red željeznog trolista 4. stupnja je bilo odlikovanje Nezavisne Države Hrvatske (1941.-1945.) i zauzimalo je 22. mjesto po važnosnom slijedu. Dodjeljivalo se domaćim i stranim vojnim osobama za ratna djela ostvarena osobnom pobudom, zalaganjem i smišljenim vodstvom u poduhvatima, koji su imali osobit uspjeh protiv neprijatelja. Dodijeljeno je u malom broju primjeraka, svega 577 puta. Ovo odlikovanje je danas poprilično popularno i traženo u falerističkim kolekcionarskim krugovima, osobito onima koji se zanimaju za razdoblje Drugog svjetskog rata. U ovom videu donosimo prikaz odlikovanja; tehničke podatke i opis, te kratku povijest simbola trolista koji je osnovni motiv ovog odlikovanja. Ovaj video je snimljen u srpnju 2022. godine i izrađen je za dokumentarno-edukativne svrhe.

Ispravak: 577 primjeraka dodijeljeno hrvatskim državljanima. Ukupno dodijeljeno (uključujući i strance) oko 2300 primjeraka.

Link na video: Prikaz odlikovanja: Hrvatska, Vojnički red željeznog trolista 4. stupnja

Oznake: NumizmatikaNET, Zlatko Viščević, Zlatko Viscevic, kolekcionarstvo, hobi, skupljanje, kolekcija, zbirka, procjena, vrijednost, cijena, faleristika, odlikovanja, orden, ordeni, medalja, medalje, odličja, odlicja, Hrvatska, ndh, Nezavisna Država Hrvatska, drugi svjetski rat, trolist, Hrvatski trolist, Vojnički red željeznog trolista, Željezni trolist, domobrani, ustaše, militarija, Zvonimirov križ, Hrvatski križ

- 12:00 - Komentari (0) - Isprintaj - #

utorak, 15.02.2022.

Prikaz novčanice: Hrvatska 50 banica 1942. Izdanje od 25.09.1942.



Novčanica od 50 banica s datumom izdanja 25.09.1942. je po veličini i po nominalnoj vrijednosti najmanja hrvatska novčanica državnog izdanja iz razdoblja Drugog svjetskog rata. Kod novčanice je zanimljivo njeno vertikalno usmjerenje, u odnosu na horizontalno usmjerenje koje imaju sve ostale novčanice iz tog razdoblja. Više o novčanici, o njenim tehničkim karakteristikama i opisu možete pronaći u ovom videu. Ovaj video je snimljen u veljači 2022. godine i izrađen je za dokumentarno-edukativne svrhe.

Link na video: Prikaz novčanice: Hrvatska 50 banica 1942. Izdanje od 25.09.1942.

Oznake: NumizmatikaNET, Zlatko Viscevic, Zlatko Viščević, kolekcionarstvo, hobi, skupljanje, kolekcija, procjena, vrijednost, cijena, notafilija, novcanice, novčanice, papirni novac, ndh, Hrvatska, Nezavisna Država Hrvatska, Nezavisna Drzava Hrvatska, banica, 50 banica, 1942., drugi svjetski rat

- 15:50 - Komentari (0) - Isprintaj - #

subota, 12.02.2022.

Prikaz odlikovanja: Hrvatska, Brončana kolajna krune kralja Zvonimira



Brončana kolajna krune kralja Zvonimira jedno je od odlikovanja Nezavisne Države Hrvatske dodjeljivano za zasluge za hrvatski narod i državu. Ime je dobilo po Dmitru Zvonimiru, hrvatskom srednjovjekovnom vladaru. U ovom videu donosimo opis i tehničke podatke o ovom odlikovanju. Video je izrađen za dokumentarno-edukativne svrhe.

Link na video: Prikaz odlikovanja: Hrvatska, Brončana kolajna krune kralja Zvonimira

Oznake: NumizmatikaNET, Zlatko Viscevic, Zlatko Viščević, kolekcionarstvo, hobi, skupljanje, kolekcija, procjena, vrijednost, cijena, odlikovanja, odlicja, odličja, ndh, Hrvatska, Nezavisna Država Hrvatska, kolajna, kruna kralja Zvonimira, Dmitar Zvonimir, medalja, faleristika

- 18:46 - Komentari (3) - Isprintaj - #

nedjelja, 19.05.2013.

Otkup odlikovanja Nezavisne Države Hrvatske - 095 858 6377 - info@monetalis.hr


Numizmatička tvrtka Monetalis d.o.o. otkupljuje sve vrste odlikovanja Nezavisne Države Hrvatske (1941-1945) kao i vojnih oznaka iz navedenoh razloga.

Neka od odlikovanja koja tražimo su:
• Red krune kralja Zvonimira
• Kolajna krune kralja Zvonimira
• Vojnički red željeznog trolista
• Kolajna poglavnika Ante Pavelića za hrabrost
• Spomenznak na uspostavu Nezavisne Države Hrvatske
• Red za zasluge
• Ranjenička kolajna
• Spomenznak 5. prosinca 1918.
• Ratni spomenznak
• Ustaški častni znak

Ukoliko imate tražena odlikovanja za prodaju, možete nas slobodno kontaktirati na:

• e-mail: info@monetalis.hr
• telefon: +385 (0)95 858 6377
• Skype: zlatko viscevic
• Facebook: facebook.com/monetalisnumizmatika


Oznake: odlikovanja, Nezavisna Država Hrvatska, ustaše, ustaška odlikovanja

- 21:30 - Komentari (0) - Isprintaj - #