Hrvatska numizmatika

subota, 28.01.2012.

Novi hrvatski zlatnik: 10 kuna 2012. - “Čipkarstvo u Hrvatskoj”

New Croatian Gold Coin: 10 kuna 2012. - “Lacemaking in Croatia”
This aricle is written in Croatian. You can translate it to your language using Google Translate tool.



Čipkarstvo u Hrvatskoj

Hrvatska narodna banka u suradnji s Hrvatskim novčarskim zavodom d.o.o. iz Zagreba izdaje prigodni zlatni kovani novac “Čipkarstvo u Hrvatskoj” s motivima paške i lepoglavske čipke, koje su dio hrvatske kulturne baštine pod zaštitom UNESCO-a.

Prigodni zlatni kovani novac izdaje se u apoenu od 10 kuna, u količini ne većoj od 5000 komada i u ukupnom iznosu ne većem od 50.000,00 kuna.

Prigodni zlatni kovani novac bit će izrađen od zlata stupnja čistoće 999/1000, u specijalnoj tehnici kovanja kojom se postiže kakvoća polirane ploče, s visokosjajnim ravnim površinama i matiranim reljefnim detaljima prigodnih motiva. Zlatni kovani novac imat će masu od 0,5 grama i promjer od 11 milimetra.

Prigodni zlatni kovani novac od 10 kuna s lica izgleda ovako: na okrugloj plohi kovanog novca prikaz je paške čipke, iznimnoga ručnog rada u formi podloška okruglog oblika, gdje se uzorak končanim nitima šije iglom od središta prema obodu. Između ruba kovanog novca i ruba prikaza paške čipke ispisan je tekst “ČIPKARSTVO U HRVATSKOJ”.

Prigodni zlatni kovani novac od 10 kuna s naličja izgleda ovako: u središnjem dijelu polukruga prikaz je lepoglavske čipke, iznimnoga ručnog rada u formi podloška pravokutnog oblika, gdje se uzorak končanim nitima prepliće pomoću parnog broja drvenih batića te su motivi uvijek izrađeni u kombinaciji gustog i rijetkog pletiva. U gornjem polukrugu kovanog novca, između prikaza lepoglavske čipke i gornjeg ruba kovanog novca, jedno ispod drugog u tri retka, prikaz je grba Republike Hrvatske te ispisi nominalne vrijednosti “10” i naziva novčanice jedince “kuna”. Ispod prikaza lepoglavske čipke ispisana je godina izdanja “2012.”. Kružno uz rub kovanog novca ispisan je tekst “REPUBLIKA HRVATSKA”.

Autor je idejnoga i likovnog rješenja prigodnoga zlatnoga kovanog novca od 10 kuna Stjepan Divković, akademski kipar.

Prigodni zlatni kovani novac prodavat će se po cijeni od 366,00 kuna za komad, uvećanoj za PDV.

Prodaju prigodnoga zlatnoga kovanog novca obavljat će Hrvatski novčarski zavod d.o.o. iz Zagreba.

Prigodni zlatni kovani novac iz pustit će se u prodaju 2. siječnja 2012.

Izvori: Hrvatska narodna banka i Narodne novine

Ključne riječi: kovani novac, kovanice, Hrvatska, zlatnik, 10 kuna, 2012., čipkarstvo
Keywords: coins, gold coins, Croatia, 10 kunas, 2012, lacemaking


kovanice i novčanice Jugoslavije
Novi numizmatički katalog: Kovanice i novčanice Jugoslavije, Slovenije, Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Srbije, Crne Gore i Makedonije – 2. izdanje, 2011. – 40 EUR + poštarina - NARUČI!

- 02:46 - Komentari (0) - Isprintaj - #