Hrvatska numizmatika

četvrtak, 10.11.2011.

Osnovni rječnik za bizantsku numizmatiku

Basic Glossary of Byzantine Numismatics
This aricle is written in Croatian. You can translate it to your language using Google Translate tool.



 Osnovni rječnik za bizantsku numizmatiku
1. Manuel I (1238-1263.) - Trapezuntsko carstvo.

ASPER - naziv novca. Srebrenjak uveden 1204. godine u Trapezuntskom carstvu. Težina oko 2,9 g. (slika 1).

AKAKIA ili ANEXIKAKIA - smotuljak od grimizne svile povezan na sredini bijelim rupčićem, koji je sadržavao prah kao simbol smrtnosti. Na zlatniku vladar obično drži akakiju u lijevoj ruci.

CHLAMYS - dugi grimizni ogrtač prikopčan fibulom na vladarevom desnom ramenu. Ovaj ogrtač i njegovo preuzimanje činili su ceremoniju krunjenja veličanstvenom jer je ogrtač imperatoru služio kao simbol političke vlasti na zemlji u ime Kristovo.

CUIRASS - dio oklopa koji obično pokriva vladareva prsa i ramena, a simbolizira vlast nad narodom i vojskom. Uglavnom na zlatnicima.

DESPOT - titula vladara u dvanaestom stoljeću, ne u smislu tiranina već gospodara. Na primjer u legendi na averu brončanog novca Manuela I. Komnena (1143-1180).

DIADEM - lenta - biserima ukrašena a u sredini draguljem, resila je vladarevu glavu; povezana na potiljku, tako da krajevi vise. Uz šljem i krunu najčešće je sretana na bizantskom novcu.

GLOBUS CRUCIGER (ORB) - kugla natkriljena križem, simbol kršćanskog svijeta. Obično na zlatnicima imperator drži ovaj globus.

 Osnovni rječnik za bizantsku numizmatiku
2. Leontius (695-698.)

HEXAGRAM - srebrenjak težak šest scripula, 1/12 vrijednosti solida. Prvi put se pojavio za vladavine Heraklija, a pod Sirijskom dinastijom ga više nema, ni kasnije (sl. 2).

 Osnovni rječnik za bizantsku numizmatiku
3. Michael VII Ducas (1071-1078.)

 Osnovni rječnik za bizantsku numizmatiku
3a. Nichephorus II Phocas (963-969.)

HISTAMENOM - standardni zlatnik, nakon solida glavni zlatni novac, uveden za vladavine Nikefora II kao solidniji novac od zlatnog tetarterona. Postoji u zdjeličastoj formi (sl. 3) i plosnatoj (sl. 3a). U upotrebi do reforme Aleksija I.

 Osnovni rječnik za bizantsku numizmatiku
4. Johanes II Comnenus (1118-1143.)

HYPERPER (HYPERPYRON) - standardni zlatnik u reformi Aleksija I (1092. g.) koji je zamijenio ranije zlatnike: solid i histamenon. Čankastog oblika (sl. 4).

LABARUM - labar, zastava, uvedena po Konstantinu Velikom, s likom križa i grčkim početnim slovima imena Isusa Krista.

LIGHTWEIGHT SOLIDUS - lakši (zlatnik) solid uveden za vladavine Justinijana I, a pojavljuje se do Konstantina IV, lakši od standardnog solida za 4, 2 ili 1 karat. Obično markiran kao lakši na reveru sa OBXX, što treba da znači 20 karata, odnosno lakši za 4 od normalnih 24 karata.

LITRA (libra, funta) - mjera za težinu. Sadrži 12 unci, svaka unca 24 skrupule (scruple), što iznosi 327,45 grama zlata. Po mjeri Konstantina Velikog od jedne litre iskovano je 72 solida.

MAPPA - zemljopisna karta, ali po izgledu zamotan rubac, kojeg je vladar držao u ruci (kao konzul), a simbolizirao je dominaciju nad teritorijem. Pojavljuje se na novcu u ruci vladara i teško je razlikovati mapu od kasnije akakije.

 Osnovni rječnik za bizantsku numizmatiku
5. Constantin VI (780-797.)

MILLIAREMSE (MILLIARESION) - srebreni novac prvi put kovan za Konstantina Velikog (8 komada za solid), za Justinijana I išlo je 12 za solid. Ime vjerojatno dolazi što je 1000 komada srebrenih vrijedila litra zlata. Rijetke su miliarenze do Konstantina V, a on uvodi standardni tip (sl. 5), a iščezava u 11. stoljeću.

 Osnovni rječnik za bizantsku numizmatiku
6. Justinus II i Sophia (565-578), 40 Numija - Follis.

NUMMIA (NUMMUS) - novčana jedinica uvedena Anastazijevom reformom. To je 1/40 follisa. Grčkim slovima označavano je koliko koji bakreni novac vrijedi numija, npr. M je oznaka za 40 numija ili B oznaka za 2 numije (sl. 6).

PALUDAMENTUM - (jednostavan, dugi, grimizne boje) vojnički plašt koji su carevi nosili do Heraklija koji uvodi chlamys. Obično se nosio preko cuirassa, dok Mauricije nije uveo modu nošenja paludamenta zabačenog preko lijevog ramena.

PATRIARCHAL CROS - patrijaršijski križ, iznad krače prepreke na okomitoj dodana još jedna kraća prepreka - dvostruki križ.

PEDILIA - viseće resice prikopčane na dia-dem ili na krunu. Padaju preko ušiju i po njima se može razlikovati da li vladar na novcu ima krunu ili šljem na glavi, jer šljem nema resice.

SCYPHATE - bizantski novac zdjeličastog izgleda uveden u jedanaestom stoljeću. Kovan iz svih metala.

SEMIS - pola solida.

 Osnovni rječnik za bizantsku numizmatiku
7. Pulcheria, žena Marciana.

SILIQUA - srebreni novac. Dvadeset i četvrti dio solida (sl. 7).

 Osnovni rječnik za bizantsku numizmatiku
8. Marcianus (450-457).

SOLID - zlatnik uveden novčanom reformom Konstantina Velikog. Težina oko 4,5 g. Finoća zlata 24 karata. Preko 700 godina bio je glavni zlatnik tadašnjeg »modernog« svijeta. Naziv je dobio po riječi „soldat“ jer je vojska plaćana tim zlatnikom (sl. 8).

 Osnovni rječnik za bizantsku numizmatiku
9. Constantin IX Monomachos (1041-1055).

TETARTERON - lakši zlatnik od solida. Uveden za vrijeme Nikefora (963-969). Ovaj manji, deblji solid naziva se tetarteron, a tanji, zdjeličastog oblika naziva se nomisma (histamenon) - (sl. 9).
TRACHY - izraz za neobrađeni, loše izrađeni novac zdjeličastog izgleda.

 Osnovni rječnik za bizantsku numizmatiku
10. Manuel I Comnenus (1143-1180.)

TRACHY ASPRON - svaki bijeli zdjeličasti novac. Također elektrum trachy (1/3 hyper-pera) ili billon trachy (1/48 hyperpera), a kasnije i manje. Pojavljuju se za vrijeme Alexiusa I (sl. 10).

TRIENS (TREMIS) - trećina solidusa.

Autor: Srećko Bakota
Izvor: Obol, br. 27, Zagreb, 1975.

Ključne riječi: kovani novac, srednji vijek, Bizant
Keywords: coins, medieval, Byzantine Empire


Unicel prijevodi

- 19:50 - Komentari (0) - Isprintaj - #