Hrvatska numizmatika

četvrtak, 28.05.2009.

Pomoć prijateljevoj nećakinji

Malena Taša Čiča, stara svega četiri mjeseca, na liječenju je s mamom Mašom u dalekom Pekingu. Taša je rođena s teškim neurološkim oštećenjem, a od rođenja u domu nije boravila više od 10 dana.

Pomoć prijateljevoj nećakinji

Taša Čiča (Dnevnik.hr) Djevojčicu je majka Maša, inače samohrani roditelj, odvela na petotjedno liječenje u Kinu kako bi joj pomogla da jednog dana, uz pomoć terapije matičnim stanicama, bude normalno i zdravo dijete.

Njezina baka Sonja Čiča obratila nam se za pomoć svojim pismom kojim moli da skromnim prilozima pomognemo Taši da dobije onoliko terapija koliko će joj biti potrebno. Samo jedno ubrizgavanje u Pekingu, kako nam je rekla, stoji 30.000 dolara, a liječnici još uvijek ne znaju koliko će zaista ubrizgavanja Taši trebati.

Želite li pomoći malenoj Taši možete to napraviti uplatom na račun otvoren u Raiffeisen banci na ime Maša Čiča, Primorje 47, Bakar.

Broj kunskog računa: 2484008-3234146994

Broj deviznog računa: 2484008-4210997849

Za internet bankarstvo potrebno je upisati model 099.

Preuzeto sa: Dnevnik.hr

- 21:09 - Komentari (0) - Isprintaj - #

ponedjeljak, 18.05.2009.

Uskoro zlatnik od 10 kuna

Savjet Hrvatske narodne banke na današnjoj je redovitoj sjednici razmotrio najnovija novčana i gospodarska kretanja, kao i izvješće Hrvatskog novčarskog zavoda o prošlogodišnjem poslovanju, te prihvatio prijedlog da se u plan izdavanja prigodnoga kovanoga novca uključe i zlatnik od 10 kuna posvećen 200. obljetnici rođenja Louisa Braillea i srebrnjak od 150 kuna u povodu Svjetskog nogometnog prvenstva 2010. u Južnoj Africi. (...)

Masa zlatnika će biti 0,5 g, a promjer 11 mm. Obije kovanice bi trebale izaći u listopadu 2009.

Izvor: Hrvatska narodna banka

Ključne riječi: kovani novac, Republika Hrvatska, 10 kuna, 150 kuna, zlatnik, srebrnjak, Louis Braille, Svjetsko nogometno prvenstvo 2010. u Južnoj Africi
Keywords: coins, Republic of Croatia, 10 kuna, 150 kuna, gold coin, silver coin, Louis Braille, World Football Champinoship in South Africa 2010
English title: Soon: 10 kuna gold coin


Translate this article on English with Translate Google.

Coins Banknotes Militaria Store

- 23:29 - Komentari (0) - Isprintaj - #

nedjelja, 03.05.2009.

Banovac ili kuna za Banovinu Hrvatsku?

(…) Zato je posve razumljivo da se u našem stol]eću, čim se pojavila mogućnost da se uvede hrvatska valuta, rodila i ideja da se za naziv novoga novca prihvati kuna. Ta se mogućnost pojavila u doba Banovine Hrvatske (1939-1941), kada se u novinstvu povremeno javljaju neodređeni glasovi da bi banska vlast mogla izdavati vlastiti novac. No nikakav konkretan podatak nije dospio u javnost. Piscu ove knjižice poznate su o toj temi samo dvije usmene izjave odgovornih osoba.

Banovac ili kuna za Banovinu Hrvatsku?

Ing. Nikola Belančić, predstojnik Odjela šuma i ruda (zapravo banovinskog ministarstva), kojemu su bili povjereni operativni poslovi oko priprema za uvođenje banovinskoga novca, izjavio je god. 1940. da je postignut sporazum s Narodnom bankom Kraljevine Jugoslavije da Banovina može izdavati svoj novac, koji bi kolao usporedno s jugoslavenskim dinarom, ali pod određenim uvjetima: da se ne izdaju nominale koje su već u prometu, da nova jedinica bude jednake vrijednosti kao jugoslavenski dinar, da na naličju kovanog novca bude grb Kraljevine Jugoslavije i oznaka nominale izražena i u dinarima i da se i o ostalim pitanjima Banovina dogovara s Narodnom bankom. Ing. Belančić izjavio je još samo da je Banovina zbog navedenih uvjeta odlučila uvesti samo dva apoena kovanoga novca, od 5 i 100 jedinica, s time da se o mogućem izdavanju papirnih novčanica razmišlja poslije, a da o samome nazivu novčane jedinice nije ništa odlučeno, da se kolebaju između kune i banovca. Ing. August Košutić. visoki dužnosnik HSS-a, izjavio je sredinom pedesetih godina da o tim planovima zna malo što konkretno, da je tu stvar držao u svojim rukama osobno predsjednik stranke (to jest dr. Vlatko Maček), da se raspravljalo o kuni i banovcu i da je Maček rekao kako bi možda bilo bolje uvesti banovac budući da se radi o banovinskome novcu, ali da će se o tome još raspravljati, no do takve rasprave nije došlo zbog rata u travnju 1941. Ing. Košutiću bilo je poznato još samo to kako se pregovaralo o tome da se banovinski novac kuje u Beogradu, ali da ništa nije bilo zaključeno.

Kako je Banovina Hrvatska bila tabu-temom i u doba ratnog režima 1941-1945. i u poratnoj jugoslavenskoj federaciji, i to uz kraće Iznimke sve do kasnih osamdesetih godina, ni o pitanju banovinskoga novca nije se raspravljalo ni u široj javnosti ni u numizmatičkim krugovima. Kolekcionari su općenito smatrali da nije došlo ni do kakve konkretizacije planova o banovinskome novcu. Tek prije nekoliko godina otkrio je u Gliptoteci Ing. Đuro Krasnov, nekadanji predsjednik Hrvatskoga numizmatičkog društva, dva sadrena predloška za kovani novac Banovine Hrvatske, zabačena među drugim sadrenim predlošcima za novac Kraljevine SHS, Kraljevine Jugoslavije, NDH i FNRJ. Autor je Ivo Kerdić, najveći hrvatski medaljer novijega doba, a nađena su samo lica, ne i naličja, koja možda i nisu bila izrađena. Na jednome je predlošku lik sjedeće djevojke s hrvatskim grbom, na drugome slika broda s hrvatskim grbom na jedru, a na oba je natpis BANOVINA HRVATSKA. Krasnov |e god. 1988. objavio članak o tome otkriću i donio slike obaju predložaka. U tome se članku navode i dijelovi jedne tipkane predstavke iz doba Banovine, potpisane pseudonimom Starohrvat. no netko )e rukom nadopisao "Napisao Niko Bjelovučić" (radi se o dr. Nikoli Zvonimiru Bjelovučiću, pravniku, povjesničaru, etnografu i političaru. 1882-1952.). Bjelovučić piše: "U doba ravnopravnosti izvojevane po pretsjedniku

Dr. Mačeku, treba da zajedničko Ministarstvo financija, uvede i neke naše nazive za novac. "Predlaže da Banovina primi Hrvatske nazive polunovčić, novčić, banica, banovac i kuna, s time da na posljednjoj kovanici bude i lik kune. Na koncu kaže: "Mi ne tražimo kovnicu novca u Hrvatskoj, ali tražimo da se ovi naši nazivi jednog dijela novca usvoje." Predstavku je Krasnov pronašao također u Gliptoteci, u njezinu arhivu. I konačno, prošle su godine pronađena u ostavštini ing. Dragutina Mandla, koja se čuva u Modernoj galeriji, i dva reducirana kovinska odljeva predloška s djevojkom.

To je sve što se može reći o pokušaju Banovine Hrvatske da uvede svoj novac. Ta je nastojanja prekinuo II. svjetski rat. činjenice su ostale u tami preko pol stoljeća i nove podatke možemo očekivati samo od podrobna proučavanja postojećih arhiva. Ne znamo čak ni koji je od dvaju očuvanih predložaka bio predviđen za 5 jedinica, koji je za 100 (kuna? banovaca?). S obzirom na činjenicu da je Kerdić. uz rijetke iznimke, i u predlošcima čuvao omjere, tako da je više nominale radio s većim opsegom, niže s manjim, kako bi se pri reduciranju očuvao omjer, možemo pretpostaviti da je predložak s djevojkom bio namijenjen nominali 5, onaj s brodom nominali 100.

Autor: Dalibor Brozović
Izvor: Kune i lipe - novac Republike Hrvatske, NBH, Zagreb, 1994.

Ključne riječi: kovani novac, Banovina Hrvatska, Ivo Kerdić, prijedlozi
Keywords: coins, The Banate of Croatia, Ivo Kerdic, coin proposals
English title: Banovac or Kuna for Banate of Croatia?


Translate this article on English with Translate Google.

Otkup kovanica, novčanica, odlikovanja

- 20:29 - Komentari (0) - Isprintaj - #