V i j e s t i @ HR

< siječanj, 2005 >
P U S Č P S N
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31            


Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
OYO.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv

Komentari On/Off

A N K E T E 

-----------------------------
O NAMA

Vijesti@hr je autorski NEWS servis na kojem možete pročitati odabir i komentar najbitnijih društvenih te političkih događaja i pojavnosti u Hrvatskoj. Namjera kreatora Vijesti@hr servisa je proširiti svijest o uzrocima i posljedicama određenih zbivanja kroz autorske tekstove oslobođene svih kompromisa i "dobronamjernih" cenzura, ali istovremeno u duhu civiliziranog, profesionalnog i opće prihvaltjivog stila. Vijesti@hr web stranice su moderirane i podložne izmjenama od strane vlasnika.

------------------------------
POGLED IZ VANA
Kliknite za najnovije vijesti o Hrvatskoj

[ Yahoo! News Search ]


SUNCE ILI KIŠA?
Jednim klikom do najpreciznije vremenske prognoze za Hrvatsku

[ Yahoo! Weather ]


NEKOLIKO KORISNIH ADRESA 
University of Oxford
Stanford University
University of Cambridge
Université Paris Panthéon-Sorbonne
Hrvatski studiji
Fakultet političkih znanosti
Sveučilište u Zagrebu
Hrvatsko Novinarsko Društvo
UN
UNESCO
Sabor RH
Vlada RH
HINA
ONLINE
HRT
CNN
BBC

 KOMENTAR DOGAĐAJA DANA I TJEDNA NA JEDNOM MJESTU I UVIJEK BEZ CENZURE


Kontakt & Newsletter

Svi zainteresirani za primanje Vijesti@hr Newsletter-a mogu poslati svoj zahtjev na naš mailVijesti@HR Također, možete slati tekstove i komentare zanimljive za objavljivanje. Među njima, Uredništvo će odabirati najzanimljivije i najkvalitetnije prema profesionalnim novinarskim i uredničkim kriterijima te ih objaviti na ovim stranicama s vašim potpisom ili nadimkom. Želja nam je potaknuti autorsko novinarsko pisanje u svim oblicima kako bi se zaustavio trend prepisivanja i prevođenja objavljenih vijesti. Ovime podupiremo kreativnost i podižemo profesionalne standarde novinarstva i autorstva u Hrvatskoj. Također, preko mail-a:Vijesti@HR možete nam poslati sva pitanja i komentare vezane uz ovaj Blog.

Uredništvo

 IMPRESSUM
Vijesti@hr stvara grupa autora stručnaka za razna poduštvena područja (novinari, politolozi, sociolozi, ekonomisti, povijesničari, liječnici i ekolozi) koji ujedno čine i Uredništvo Vijesti@HR-a. Njihova imena, nadimke ili mailove možete pronaći ovdje.

M@il uredništva

UREDNIŠTVO:
---------------------------
hrvi
mediasavjetnik
martinna
bluemoon
devildragon
mislilac
bloodymary
christy
bondgirl
anah
---------------------------


 11.01.2005., utorak

"Bijeli miševi" kruže oko nas

Predsjednik Mesić ne razumije Parlamentarni sustav Bijeli miševi su se ponovno pojavili. Pošast prošlosti u periodu tranzicije i demokratizacije Hrvatske pretvorio je "crvene, crne i zelene vragove" u "bijele miševe". Retorika prošlosti tako je ponovno zaživjela u glavi osobe koja se u javnosti promovira kao Predsjednik sviju građana. Taj naš Predsjednik uz pokoju kavu kod "Charlie-a" zapravo i ništa korisnoga u svojem mandatu napravio nije. Papir i dokazni materijali o njegovom predsjednikovanja sigurno se već pripremaju i zasigurno nadopunjuju genijalnim savjetima izborničkog "tima snova" kojem se eto dogodilo da svog kandidata dovedu u sramotni drugi krug. Vrhunski profesionalci i uvelike "obrazovani" stručnjaci, Mesića su već prikazali kao "dvorsku ludu" koja gubi živce u raspravi sa jednom običnom "paštetom", kako je Mesićev izborni tim prozvao protukandidatkinju. Da ta obična "pašteta", Jadranka Kosor, pozvala je velikog Predsjednika na javnu prezentaciju učinjenoga no zauzvrat dobila je lekciju o "bijelim miševima" i tako smo svi mi zajedno naučili gdje obitavaju i čime se hrane ti mali glodavci. Kao najomiljenije mjesto navodi se glava Predsjednika jer je naprosto nevjerojatno kako je upravo on zaboravio kakve ovlasti ima institucija Predsjednika te u kojem se političkom sustavu nalazi Republika Hrvatska. Ovu lekciju naš Predsjenik nikada nije naučio te se sa prihvaćanjem minorne funkcije koju mu je dodijelio Sabor, nikakako ne pomiruje. On i nadalje pokušava upravljati Hrvatskom iz svojeg Dvora na Pantovčaku te s toga usporedba s bivšim vremenima postaje vrlo aktualna. Kontrola diplomacije preko kadroviranja vlastitih delegata te uvjetovanjem zadržavanja visokih upravitelja državnih tvrtki i ustanova poput INE te HRT-a samo su neki od nevidljivih poteza našeg Predsjednika. Bilo bi sjajno kada bi se i njih navelo u opsežnom djelu "Mojih pet godina" pa ih kao takvu cjelinu ponudilo javnosti na sud. No, narod kaže kako "vuk dlaku mijenja, ali ćud nikada" i stoga će i naš Predsjednik Mesić zaboraviti na te stvari i možda se osvrnuti na "uspjehe" poput diplomatskog puta u Libiju ili možda razgovoru sa bjeguncem Gotovinom te suradnjom i suvlasništvom nad tjednikom Nacional. No izgleda kako je i to neprikladno za našeg Predsjednika. Pa što onda Predsjedniku preostaje?Da li pozvati kriminalca Petrača u pomoć ili "Klariko voće" kao savjetodavnu tvrtku ili se možda vratiti Saborskim danima i godinama mladosti kada je tada još drug Mesić prozivao autore povijesne "deklaracije o jeziku" kao najgore nacionaliste. Da i ovdje sami problemi i problemi. No rješenje se ipak nazire, a to je hrvatski puk kojem je dosta politike i političara, pa na izbore u većem broju izaći neće, a i protukandidat je žena, a Hrvati su poznati po premlačivanju i silovanju pa možda zamrze konkurenta, a i usput zaborave na istine prošlosti i zaokruže to sveto ime Stjepan Mesić.
Ti opaki "bijeli miševi" gladni sve nervoznije kruže kao aveti prošlosti i Predsjedniku Mesiću govore kako je vrijeme monolita, monologa i monopola prohujalo s vihorom te će se glad tih glodavaca morati namiriti iz nekih drugih izvora, a to pak znači kako će se naš Predsjednik morati pomiriti činjenicom da je Predsjednik jedne male zemlje i još k tome s Parlamentarnim sustavom u kojem je Premijer BOG, a parlament odnosno Sabor BATINA, a on nitko i ništa, naprosto jedan ukras i ostavština izgubljene prošlosti!

mediasavjetnik
- 14:13 - Komentari (2) - Isprintaj - #

Blog.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice Blog.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice Blog.hr kliknite na gumb "Slažem se".Slažem se