ELEMENTAL - POD PRITISKOM

28 prosinac 2011

recenzija glazbenog albuma
(Elemental - Pod Pritiskom)


ELEMENTAL - POD PRITISKOM




Poznati po dobro zapamćenim albumima "Moj njegov i njen svijet", "Tempo Velegrada - Demiurg" i „Male stvari“, Elemental u 2008. Izdaje novi album pod nazivom „Pod pritiskom“, u izdanju Mentarta. Na albumu se nalazi 14 pjesama, a kao i na svakom albumu, do izražaja dolazi Shotovo verbalno intelektualiziranje i Remijeva emotivnost.


Elemental u punom sastavu

U albumu "Pod Pritiskom" Elemental objektivno predstavlja pravi glas naroda. Rokaju o problemima kao što su naprimjer vlada koja odobrava tajkunske malverzacije, opisuju život na rubu socijale, a još uvijek su prisutni muško-ženski odnosi. U tekstovima se osjeti njihova frustracija, drskost i borbenu zanesenost. Pjesme imaju karakter storytellinga, po čemu je Elemental poznat, a instrumentalni dio je odradio njihov bend cool „klimoglavajućim“ ritmom i opakim gitarama. Kroz album se osjete utjecaji soula, funka, jazza i Reggea. Albumom „Pod pritiskom“ su dokazali da su totalno pod pritiskom, a albumom donose mnoštvo kvalitetne glazbe. Album „Pod pritiskom“ zasigurno je glazbeni uradak svijetske kvalitete.



Remi - vodeći vokal grupe Elemental

Za sve koji nisu čuli, Elemental uživo zvuči ovako:



Poslušajte pjesmu "Zašto te imam" koju je grupa Elemental posvetila našim dragim vladajućim političarima.


Popis pjesama:

1. Pod pritiskom
2. Ne vjerujem
3. Dobar dan
4. Ladice
5. Zašto te imam
6. Biti sam
7. Hrvatska pjevačica
8. Više od toga
9. Daleko
10. Crveno
11. Tužne pjesme
12. Što manje znam
13. Pokušaj života
14. Nema ga
15. Baš volim sve
16. U mojoj glavi

NERED I STOKA - SPREMNI ZA RAT

20 prosinac 2011

rezenzija glazbenog albuma
(Nered i Stoka - Spremni Za Rat)



Marko Lasić aka Nered i Marin Ivanović aka Stoka na albumu „Spremni za rat“ dokazuju da su opaki i efektivni mcji koji se odlično međusobno nadovezuju svojim vulgarnim i borbenim tekstovima. To ostavlja dojam da se međusobno razumiju. Svojom lirikom dokazuju da zaslužuju svoja umjetnička imena koja ih na albumu opisuju u potpunosti te ih njihova surovost i originalni borbeni stil čini posebnim.


Nered i Stoka s velikim žarom predstavljaju svoje verbalne vještine, dokazuju koliko su efikasni te drobe o raznolikim radnjama u svojim kvartovima, Kustošiji (Nered) i Kvatriću (Stoka). Album je skrojen od 14 pjesama, od kojih su četiri agresivnijeg karaktera dok su ostale nešto mekanije. Do velikog izražaja na albumu dolaze pjesme „Groblje“, „Puši moje sranje“, „Spremni za rat“ i „Vječno dolje“ u kojima se najviše osjeti njihov žar, agresivnost, vulgarnost, surovost, bahatost, samopouzdanje i borbena poletnost. Na pjesmi „199-Deva“ su ugostili člana Bolesne braće, Bizzu Brigantea, koji svojim domišljatim tekstom dokazuje da je stvarno bolestan brat. Pjesmu krasi lako pamtljivi refren.
„I dok krv se sljeva, mozak leti, vise crijeva, Bizzo bolesni brat i Stoka 199-deva“.



Produkciju na albumu za sedam pjesama potpisuje Shot, koji je savršeno pogodio mentalitet obojice te je svojim opakim samplovima, bassovima, drumovima i underground zvukom stvorio posebnu atmosferu, tako da njihove rime dolaze do izražaja. Baby Dooks potpisuje produkciju za dvije malo laganije pjesme te se uz Shota dokazao kao produktivan glazbeni producent. Uz njihovu produkciju, određene pjesme upotpunjuju pozadinski samplovi granata, uzbuna, razbijanja stakla i rafali kalašnjikova koji se savršeno stapaju s njihovom nabrijanim tekstovima. Svojim albumom dokazuju da su obojica bjesni psi kojima cure sline te da su spremni za rat u bilo koje vrijeme i bilo koje doba.


Album preview albuma "Spremni za Rat" Nereda i Stoke možete poslušati ovdje:



Popis pjesama:

01. Intro
02. Puši Moje Sranje (prod. Shot)
03. Zeleno, Zeleno (feat. Baby Dooks) (prod. Baby Dooks)
04. Vječno Dole (prod. Shot)
05. War (Skit)
06. Spremni Za Rat (prod. Shot)
07. Groblje (prod. Shot)
08. Jungle Boogie (prod. Shot)
09. Majstori Ceremonije (prod. Shot)
10. Barney (Skit)
11. Porno (feat. Baby Dooks) (prod. Baby Dooks)
12. Kak Je Bilo Prije (feat. Nuzpojave) (prod. FRX)

GRIČEVANJE POČINJE!

16 prosinac 2011

Zimski Festival pop kulture



Povrh starog Griča brda kao junak lijep i mlad, smjele glave, čela tvrda, slavni stoji Zagreb-grad*


Na Gornjem Gradu, jednom od povijesnih mjesta grada Zagreba, gdje pogled pada na katedralu i Donji grad, devetog je Prosinca počeo festival pop kulture pod nazivom„Gričevanje“.Na tome će mjestu u sljedeća tri tjedna, sve prisutne u ove hladne dane grijati dobra zabava pod kupolama, glazbeni koncerti, topla hrana i začarana kuhana vina, rakija, punčevi. Dok sa vještičinog sajma posjetitelji mogu razgledati i kupiti razne autorske rukotvorine i proizvode iz prirode.



Gričevanje su otvorili „Stari reperi“ tj. Bolesna braća, koji su uspjeli pružiti degutantnu zabavu za sve uzraste, što im je i bio cilj. Bolesnjaci su zatresli Grič izvođenjem starih hitova s početka karijere, poput „Čiče Miče“ i „Lovačke Priče“ pa sve do pjesama sa novog studijskog albuma „Veliki Umovi 21. Stoljeća“, po kojem će svi ljubitelji rap glazbe pamtiti ovu godinu koju ispraćamo.



Glazbenim sadržajem festivala biti će naklonjen svaki ljubitelj jazz, rap, rock i punk glazbe jer program pruža raznovrsne scenske izvođače koji će se svidjeti svim uzrastima. Pa se tako u glazbenoj postavi kroz tri tjedna pojavljuju već poznata imena bendova poput Elementala, Kawasaki 3p-a, Pips, Chips & Video Clips. Kroz tri tjedna, koliko festival traje, svaki je dan rezerviran za pojedinu glazbenu ili scensku grupu
Za one željne smijeha program nudi stand up družinu „Komedija s nogu“, a za najmlađe uzraste, mađioničar Jozo Bozo.

raspored festivala možete pogledati
preuzmite PDF raspored.



Gričevanje organiziraju Tuborg, umjetnička organizacija Serafini i tvrtka Kupole – bolje od šatora,Turistička zajednica grada Zagreba, Rhino produkcija i Trika i Paligasi, dok je medijski pokrovitelj Večernji list, MTV Hrvatska, Soundset te Internet portali.
Svi građani željni čarolije mogu posjetiti Gornji grad, probati začarani gulaš, popiti začarani punč, te tako ujedno i osjetiti tajanstveni duh staro zagrebačke Gričke vještice, naše Marije Jurić Zagorke.



* Kitica iz pjesme o Zagrebu autora August Šenoa


HRVATSKI VELIKAN NOVIM ALBUMOM BUDI SVIJEST

02 prosinac 2011

Recenzija glazbenog albuma
(General Woo- Verbalni Delikt)




Simboličkim datumom 11.11.2011. veteran hrvatske rap glazbe i nekadašnji član grupe
Tram 11, General Woo (Srđan Ćuk) pustio je u javnost svoj sedmi studijski album pod nazivom „Verbalni Delikt“ putem besplatnog downloada na službenim stranicama MTV Adrije.

General Woo svojim novim albumom „Verbalni Delikt“ u ulozi svjesnog suca opravdano sudi krive korake i prekršaje domaćim političkim igračima koji su na našem terenu, krojeći kapitalizam uz osobne interese pokopali svaku moguću konotaciju domoljublja i tako, od Woo-a, zaradili crvene kartone.

…... društvene mane, zavjera, korupcija, mito, trovanje građana materijalizmom, strah od vlasti, bankovno robovlasništvo, prividna demokracija, politička diktatura, teorija zavjere, državni nadzor građana te nemogućnost slobodnog izražavanju popraćenog gušenjem od strane sistema, samo su neke od tematika o kojima Woo, kroz devetnaest pjesama, govori žestinom atomskog udara, pokušavajući probuditi svijest pojedinaca.



Uz Woo-a, kao glavnog i izvršnog glazbenog producenta potpisuje se Sett, koji je producirao ukupno deset od sveukupnih devetnaest pjesama na albumu. Uz Setta, od produkcijskih imena tu se nalaze Phezz beatz, Hirty Hairry, Brka i S-one, čiji nas glazbeni stilovi zvukom vraćaju korijenima rap glazbe koje je početkom stvaranja bilo kombinirano tvrdim ritmom
ukomponiranim funk i jazz glazbenim dionicama.

Od glazbenih je kolega na albumu je ugostio Magellana (Sinestet) na pjesmi „Eugenika“,
Brku i Frenkie-a na pjesmi „Kada se prošetam balkanom“ i Kandžiju i Setta na pjesmi
„Trojstvo ljudskog straha“.

Na pjesmi „Ništa Se Ne Mijenja“ Woo eksplozivno iznosi mane društva kao i kronologiju događaja i aktere čiji su potezi doveli do današnjeg stanja u državi kao i u svijetu. Pjesmu krasi njegova već dugogodišnja glazbena suradnica Ivana Husar, koja nas svojom bojom glasa i intonacijom nostalgično vraća u vremena naših nezaboravnih i glazbeno iznimno talentiranih Divasica.


„Ništa se ne mijenja, jel nema promijena, sve je uspavano, loše je i stagnira, samo truneš,
džabe volja, džabe trud, nisi lud, otišo bi i ti sad da imaš kud“

„Kad bi mogli probudit se, da svejedno nam je, da svejedno nam je, umjesto toga i dalje
želim mijenjat sve, sebe i druge i sve što poznajem“


Imajući na umu da je današnje vrijeme popraćeno komercijalnim trendovima, na albumu ne možemo naći pjesme sukladne trendu, već tvrdi aktivistički rap koji svojom lirikom upućuje na buđenje svijesti, a svojim nas zvukom nostalgično vraća u zlatne godine hip hop kulture.

Da album ima produkcijsku poveznicu sa samim korijenima rap glazbe, dokazuje i pjesma „Banksteri“, koju je producirao Hirty Hairy, kombinirajući dijelove jazz glazbe sa tvrdim hip hop ritmom. Iako osobno nije rob bankovnih kredita kao većina naših sugrađana, Woo pjesmom implicira na podlu igru banaka koje svojim ekonomskim sistemom tvore zamke dužničkog ropstva u čije ralje upada sve više populacije.


„Sjedim kao Ghandi, porez ide bandi, troškovi ko Torodić, zarađujem ko' Bundy“

Iako svjestan stanja hrvatske glazbene industrije u kojoj je malo prostora rezervirano za pravi hip-hop, General Woo svoj novi album kroji direktno i bez rukavica, predstavljajući nam tako pravi materijal socijalno angažiranih pjesama kojima želi probuditi svijest onih koji slušaju i žele čuti. Woo se kroz pjesništvo obraća masama, a njegovi su stihovi nabijeni gnjevom prema vladajućoj strukturi koja, manipulirajućim trikovima želi pomutiti svijest građana te tako s razlogom i opravdanjem od Woo-a dobiva verbalni delikt.



Da li je krajnje vrijeme da se mase dignu na noge za sveopći boljitak? jesmo li kao narod dosta šutjeli i trpjeli? General Woo svojim je albumom zasigurno napravio revolucionaran potez kojim nam govori da smo kao narod svi „jedno“, a da bi kao takvi dostojanstveno mogli egzistirati, bitna je svijest svakog pojedinca.


Popis pjesama:
Zašto sada šutite ( prod. Sett )
Poruka
Nikad neće biti bolje ( prod. Sett )
Ne mora bit tako ( prod. Sett )
Kad se prošetam balkanom feat. Brka i Frenkie (prod. Phezz beatz )
Ništa se ne mijenja feat. Ivana Husar ( prod.Sett )
Banksteri ( prod. Dirty Hairy )
Uvod u repchugu
Repchuga ( prod. Sett )
Vjeruj mi (prod. Sett )
Mene boli kurac ( prod.Phezz beatz )
Eugenika feat. Magellano (prod. Phezz beatz )
Kraj priče
Probudi se (prod.Sett )
Trojstvo ljudskog straha feat. Kandžija i Sett ( prod. Sett )
Ne prepuštam se ( prod. Brka )
J.P.K.P. ( prod. Phezz beatz ) U trenutku istine ( prod. Phezz beatz)
Užarena masa Znam (prod. Sett)
Zaustavimo nasilje ( prod. Sett )
Mene boli kurac feat. Zelenko ( prod. S One )



Sve pjesme sa novog albuma Generala Woo-a možete poslušati na službenom youtube kanalu Aquarius Recordsa

Album možete nabaviti u svim glazbenim dućanima Aquarius Recordsa, a možete ga i kupiti putem interneta na stranici Cedetarije gdje možete pronaći i veliki izbor Cda, Dvda, Mp3a i LPa svih glazbenih žanrova i stilova iz kataloga domaćih i inozemnih diskografskih izdavačkih kuća.

Svi zainteresirani su u četvrtak, 02. Prosinca mogli prisustvovati u klubu „Pepermint“ gdje je General Woo uživo predstavio materijale sa svog novog albuma. Svim prisutnima u klubu, General je osvježio sjećanja izvodeći većinu „zlatnih pjesama“ Tram 11-a, te nešto pjesama s njegovog prvog samostalnog albuma „Takozvani“. Phat Phillie (Blackout) i Bizzo Brigante (Bolesna Braća), na gramofonima su cijelu večer zagrijavali okupljene rap, funk i raggae glazbom.
Unatoč željama mnogih prisutnih u Pepermintu, nismo doživjeli izvođenje „zlatnih pjesama“ Tram 11-a, uz drugog hrvatskog velikana, Targeta.






<< Prethodni mjesec | Sljedeći mjesec >>