VEČERAS: GZA U VIP KLUBU

23 veljača 2012

najava glazbenog koncerta



Večeras će Zagreb ugostiti jednog od mnogobrojnih članova rap skupine Wu Tang Clan po imenu GZA. Njegov nastup održati će se u samom srcu Zagreba. U novootvorenom Zagrebačkom klubu "VIP" smještenom u Gradskoj Kavani na Trgu bana Jelačića. Prije njegovog nastupa sve posjetitelje kluba na gramofonima će zagrijavati DJ Phat Phillie i DJ Dirti Hairy. Vrata kluba otvaraju se u 21h, a program počinje u 23h.

Naime, GZA po prvi puta gostuje u našem predivnom gradu, dok smo njegove brojne kolege već mogli pogledati i poslušati po brojnim zagrebačkim klubovima.

Ulaznice ste mogli kupiti po nabavnoj cjeni od 69kn u Aquarius CD shopu. Ukoliko niste kupili svoju kartu, to možete učiniti na vratima kluba po cjeni od 90kn.

GENERAL WOO VEČERAS STIŽE U "KVART"!

11 veljača 2012

najava koncerta



U novootvorenom klubu "KVART" (stara Klaonica u Heinzlovoj) večeras će nastupit General Woo!To je Generalu prvi veliki samostalni koncert od objave albuma "Verbalni Delikt".

General će večeras, osim pjesama sa novog albuma, izvesti i pjesme iz zlatnog doba Tram 11-a. Uz Generala dolazi i brojna rap vojna hunta: Dirty Hairy, Lil Bear, Brka, Frenkie, Kandžija, Sett, Magellano, DJ Phat Phillie i Dj Chule.

Program počinje u 21h, a oni koji još nisu kupili ulaznice, mogu ih kupiti na vratima kluba po cjeni od 65kn.


POVIJEST I RAZVOJ BREAK DANCEA KAO JEDNOG OD ELEMENATA HIP-HOP KULTURE

08 siječanj 2012

za one koji žele znati više o beak dance-u



Goran Kolarek - (Don Kolarek) jedan od najboljih plesača na našim prostorima i šire (20.1.1979 - 8.8.2004.)

Ulični ples nazvan break dance jedan je od četiri elemenata hip-hop kulture. Uz Mc-ing, DJ-ing i Graffiti Write-ing, breakdance se smatra najmlađim elementom hip hop kulture. Breakdanceri su težili da ta vrsta plesa bude jedinstvena. Svaki od tih četiri elemenata označava subkulturu za sebe koja ima svoja pravila i svoj slang, te zajedno kao društveni pokret čine hip-hop kulturu.

Petim neslužbenim elementom kulture smatra se beatbox , a uz taj element pridodaje se i politički aktivizam, hip-hop moda, hip-hop sleng tj. način pričanja. Hip-hop je urbana kultura koja je započela među urbanim Afro-Amerikancima 1970-tih kao odgovor na neimaštinu i kao alternativa sukobu. Od tada se proširila po cijelom svijetu.


Tijekom višegodišnjeg proučavanja hip-hop kulture napisao sam esej u kojem su sagledani svi elementi hip hop kulture sa socijalnog, sportskog i političkog aspekta te je opisana kratka povijest cjelokupne hip hop kulture, njezina globalizacija, učinak na ljude kao i na sve buduće generacije.


Cjeli autorski esej o hip hop kulturi pročitajte OVDJE

FRENKI - PROTUOTROV

05 siječanj 2012

recenzija albuma
(Frenkie – Protuotrov)



Stigao je novi album od Frankiea pod nazivom Protuotrov, u izdanju Menarta. Album sadrži 13. Pjesama, a na njih osam gostuju poznata domaća imena, a neki od tih su Edo Maajka, Remi, Kanđija i Phat Philliea, dok se od stranih gostiju pojavljuje Masta Ace na izvrsnoj pjesmi Živili. Zahvaljujući novom producentu Edi Maajki, koji je producirao većinu pjesama na albumu, album je prožet prljavim zvukom sirovih samplova, no ovaj put većinom od sevdah izvođača. Sa sigurnošću se može reći da je Edo dokazao svoju spretnost spajanja samplova i tvrdih kickova i snerova na koje se Frenkie uspješno uspio nadovezati dobivši tako tvrdi rap, ugodan za slušanje svakom ljubitelju prave rap glazbe.



Pjesme na albumu Frenkie ovaj put izvodi usporenije i koncentriranije nego na svojim prijašnjim pjesmama gdje mu je stil čisto očitovanje rafalnog pucanja iz kalašnjikova. Frenkie svojim albumom Protuotrov, svojim emocijama i vlastitim iskustvom nudi protuotrov današnjem životu koji je otrovan ljudskim primitivizmom, mržnjom, kapitalizmom i iskrvarenom politikom. Uz novi album dolazi i bonus DVD na kojem se nalazi dokumentaristički prikaz nastajanja albuma što uključuje live nastupe, putovanja i rad u studiju.


Album preview Frenkie-vog albuma "Protuotrov" možete poslušati ovdje:



Popis pjesama:

1. Intro ft. Dj Venom (prod. by Edo Maajka)
2. Noćna Smjena (prod. by Edo Maajka)
3. Haj to!! (prod. by Edo Maajka)
4. Tebi ft. Damir I. (prod. by Xcirey)
5. Chuck Noris Rap ft. Dj Soul (prod. by Edo Maajka)
6. Pametni i Bogati ft. Palone & Edo Maajka (prod. by Rifle)
7. Nerko ( prod. by King Mire)
8. Superfreak (prod. by King Mire)
9. Tri Kuma ft. Kontra & Kandzija (prod. by King Mire & Salsta)
10. Neutralno (prod. by Edo Maajka)
11. Šampion ft. Dj Ahmaad (prod. by Edo Maajka)
12. Živili ft. Masta Ace & Phat Phillie (prod. by Edo Maajka)
13. Ne Žalim ft. Remi (prod. by Kontra)

INTERVJU SA: DJ PHAT PHILLIE 2012.

04 siječanj 2012

Intervju
(Dj Phat Phillie)




Jedan od ključnih ljudi hrvatske hip hop scene kojeg ujedno smatram najvećim protagonistom i stvarateljem hrvatske hip hop kulture DJ Phat Phillie pravim imenom Filip Ivelja otkriva kakve planove ima za ovu 2012. godinu, na kojim se mjestima može poticati hip hop kultura, kakvo je uopće mišljenje stranih kolega o hrvatskoj hip hop kulturi i u kojim se klubovima možemo zabaviti uz pravu rap glazbu.


1.Obzirom na to da smo ušli u novu 2012. Godinu, moram te odmah pitati možeš li nam otkriti barem dio tvojih planova za ovu godinu? Vjerujem da od tebe možemo očekivati puno koncerata i glazbenih gostiju kao i svake godine.

JOS SMO RANO U 2012-OJ, PLANOVI SE TEK POCINJU SLAGAT ALI SVAKAKO OVE GODINE OD NAS OCEKUJTE:

-11.2. (KVART) VELIKI SAMOSTALNI KONCERT GENERALA WOO-A, PRVI OD IZDAVANJA NOVOG (SJAJNO PRIHVACENOG) ALBUMA 'VERBALNI DELIKT'.
- ZAJEDNICKI TULUB R&B CONFUSIONA & BLACKOUTA KRAJEM 2 MJESECA NAJVJEROJATNIJE U KATRANU.
- FRESH ISLAND HIP HOP FESTIVAL NA ZRCU (PAG) OF 5-7.7.2012.
- KRAJ 11 MJESECA, 19 RODJENDAN BLACKOUTA!
- SVAKI PETAK REZIDENCIJA U CLUBU GROOVE U ZAGREBU, VECER SE ZOVE PHAT FRIDAYS IDE DA BOLJE NEMOZE.
-NAKON BLACKOUT SLOVENIJE, POKRENULI SMO I OGRANAK BLACKOUT SVICARSKA TAKO DA USKORO POCINJEMO VELIKE AKCIJE I TAMO (RADIJSKA EMISIJA, SVIRKE & FESTIVALI, KOOLADEOV ALBUM SA NAJJACIM SWICARSKIM REPERIMA...)


2. Protekla godina za hrvatski je hip hop bila mega bombastična, puno glazbenih izdanja, mnoštvo koncerata, stranih gostiju i kulturnih manifestacija. Kako si ti osobno zadovoljan proteklom godinom?

JA SAM ZADOVOLJAN, NARAVNO DA UVIJEK MOZE BOLJE ALI NE TREBA BIT NESKROMAN....GLEDALI SMO MOP, BUSTA RHYMESA, CYPRESS HILL, GHOSTFACEA, ROOTS MANUVA, PHAROAHE MONCHA...GENERAL WOO JE IZDAO NAJBOLJI SOLO ALBUM U RANGU S TRAM 11 'COVJECE NE LJUTI SE ' & 'VRUCINE GRADSKOG ASFALTA', BLACKOUT EMISIJA JE NASLA NOVI DOM NA RADIJU 808, BLACKOUT SITE JE POSTAO JEDAN OD NAJPOSJECENIJIH U REGIJI I EVROPI, PUNO DOBRIH DEMO MATERIJALA, ALBUMA, PRODUKCIJE, PARTIJA...VESELIM SE 2012-OJ MISLIM DA MOZEMO BOLJE I JACE...

3. Na Zagrebačkom Radiju 101 Blackout Rap Show je dugim nizom godina dokazao da uspijeva održati svoj integritet te je prošle godine napunio 18. godina. Reci, kako uspijevaš? Da li je ljubav ta tajna formula njegove egzistencije? Obzirom na novonastalu situaciju na Radiju 101, možeš li reći kako se sada snalaziš u novim prostorima etera Radija808?

JA SAM SE VEC RANIH OSAMDESETIH ODLUCIO ZA OVO TAKO DA CIJELA MOJA 18-OGODISNJA KARIJERA IDE SASVIM PRIRODNO, BEZ IMALO STRESA...ODLUCILI SMO SE ZA UNDERGROUND HIP HOP VARIJANTU JER JE TO NASTAVAK ZVUKA NA KOJEM SMO ODRASLI OSAMDESETIH & DEVEDESETIH, TAKO DA U BLACKOUT EMISIJI NECETE CUTI PITBULA, FLO-RIDU, BLACK EYED PEAS NEGO DJ PREMIERA, SHOWBIZ & AG-IJA, KRS-ONEA, TORAEA I GOMILU DOBRIH DOMACIH STVARI IZ CIJELE REGIJE, A NA RADIJU 808 SE OSJECAM SJAJNO I JEDAN SAM OD SUVLASNIKA. EMISIJA JE UTORKOM OD 19-22 SLUSAJTE NAS NA INTERNET STRANICI RADIJA808

RAZLOGE ODLASKA PHAT PHILLIEA S RADIJA 101 NAKON 18. GODINA POGLEDAJTE NA STRANICI TIPI TV-a:

(UZ DOZVOLU PREUZETO SA STRANICE TIPI TV-a)

4. Dugo surađuješ sa stranih glazbenim rap izvođačima, možeš li reći kakvo je njihovo mišljenje i kritika na hrvatsku hip-hop kulturu i njezine izvođače? Smatraju li da je hip hop kultura održiva na manjim prostorima kao što je Hrvatska?

APSOLUTNO JE ODRZIVA I OVIH 18 GODINA BLACKOUTA TO DOKAZUJE...OSIM NASTUPA U ZAGREBU STRANIH REPERA SVIH OVIH GODINA, NAS PRODUCENT KOOLADE JE SURADJIVAO SA DOSTA JAKIH IMENA, TAKO DA SURADNJA IDE U OBA SMJERA. KOOLADE U 2012 IZLAZI SA 3 PROJEKTA: KOOLADE BEATS ROCKY ALBUM, THE MAKINGS ALBUM & THE BEST OF KOOLADE MIXTAPE. BIT CE OVO DOBRA GODINA.

5. Na koji način se na našim prostorima može održava intenzitet hip hop kulture? Postoji li na našem prostoru neka radionica, u možda u obliku radne platforme koja promiče hip hop kulturu i njezine elemente te sukladno s tim održava njezin intenzitet?

POSTOJE DJ RADIONICE (DJ VENOM VODI JEDNU OD NJIH), DON KOLAREK B-BOY AKADEMIJA, BLACKOUT EMISIJA, BLACKOUT SITE TAKO DA SE EKIPA MOZE INFORMIRAT NA NEKOLIKO KVALITETNIH PLATFORMI. OVOG LJETA NA FESTIVALU NA ZRĆU PLANIRAMO NEKOLIKO HIP/HOP RADIONICA SA SJAJNIM PANELISTIMA IZ REGIJE I SVIJETA. INTENZITET SCENE SE ODRŽAVA PODRŽAVANJEM KULTURE - KUPOVANJEM KARATA I DOLASKOM NA SVE KONCERTE, KUPOVANJEM CDA DOMACIH IZVODJACA, SLUSANJEM RADIJSKIH EMISIJA I NAJBITNIJE NEHEJTANJEM!

6. Prema tvojim smatranjima, kakvo je trenutno stanje hip hop kulture na našim prostorima? Kako vidiš hip hop kulturu općenito i na našim prostorima u idućih pet godina?

MISLIM DA JE STANJE SASVIM SOLIDNO, IMA SVOJIH USPONA I PADOVA STO JE SASVIM NORMALNO...GENERAL WOO JE SA SVOJIM NOVIM ALBUMOM DAO POZITIVNU INJEKCIJU DOMACOJ RAP SCENI I POSVJEDOCIO DA TVRDI, PRAVI HIP-HOP SA SOCIJALNOM TEMATIKOM ITEKAKO INTERESIRA LJUDE NE SAMO NA SCENI VEC I IZVAN NJE. MI I DALJE PLANIRAMO AKCIJE NA HR SCENI TAKO DA SLJEDECIH 5 GODINA VIDIM KAO IZAZOV.

7. Kada i u kojem vremenskom periodu slušamo Blackout Rap Show i u kojim klubovima te svi ljubitelji glazbe i svi željni zabave mogu doći slušati?

SVI MOJI DJ DATUMI SU NA INTERNET STRANICI PHAT PHILLIE, A EMISIJU BLACKOUT SLUSAJTE NA INTERNET STRANICI RADIJA 808 UTORKOM OD 19-22. PEACE OUT & SRETNA NOVA 2012-A!!


Razgovarao: TOMISLAV HRENOVIĆ


DJ PHAT PHILLIE kontakti:

PHAT PHILLIE TWITER
PHAT PHILLIE FACEBOOK
BLACKOUT HIP HOP BLOG



PROSLAVA NOVE GODINA UZ TBF

03 siječanj 2012

U Zagrebu se nova godina dočekala na više lokacija …. na Gradecu, na trgu bana Jelačića, na Zrinjevcu i na Britanskom trgu kojeg je zapalila Splitska grupa TBF.



Kulturna manifestacija pod nazivom „Britanac – božićni pingvin plac“ ove je godine tijekom prosinca pripremila bogati sadržaj. Od raznih koncerata svakim danom, na programu su bili i različiti sajmovi, gastronomija, radionice, raznoliki program za djecu i doček nove godine uz splitski bend TBF.



Na staru godinu, u centru je grada promet vozilima bio reguliran od strane policije, a već od 22 sata centar Zagreba postaje pravo urbano okupljalište. Osim najduže Zagrebačke ulice, i one sporedne, oko glavnih trgova, polako su se punile građanima željnim zabave.
Zagrebački Britanac ubrzo je postao premaleno mjesto za toliku masu ljudi koji su željeli ispratiti staru godinu uz legendarne splitske repere.
TBF-ovci su započeli koncert sa pjesmama prijašnjih albuma, dok su poslije ponoći zaplesali i raspjevali građane sa svojim već poznatim hitovima Moja mater te traži, Smak Svita, Guzice i sise i Veseljkom. Usprkos hladnom vremenu, pjevač Mladen Badovinac cijelo je vrijeme dizao atmosferu i poticao građane da plešu i pjevaju čime su građani, pokoji uz rakiju iz Rakijarnice, uspjeli zagrijati i održati tjelesnu toplinu.



Na tisuće ljudi, što mladih, starijih, obiteljski i zaljubljeni, zabavili su se uz stihove i zaplesali na ritmove TBF-a do jedan sat ujutro. Uz ugodnu atmosferu, jedino što je većini falilo bila je topla klopa. Uz raznolike rakete i petarde, cjelokupna proslava prošla je bez većih incidenata.









Splitski hip hoperi provokativnih stihova i funk rap ritmova ove su godine izdali peti studijski album „Pistaccio Metallic“ te postali teži za još tri porina.

ELEMENTAL - POD PRITISKOM

28 prosinac 2011

recenzija glazbenog albuma
(Elemental - Pod Pritiskom)


ELEMENTAL - POD PRITISKOM




Poznati po dobro zapamćenim albumima "Moj njegov i njen svijet", "Tempo Velegrada - Demiurg" i „Male stvari“, Elemental u 2008. Izdaje novi album pod nazivom „Pod pritiskom“, u izdanju Mentarta. Na albumu se nalazi 14 pjesama, a kao i na svakom albumu, do izražaja dolazi Shotovo verbalno intelektualiziranje i Remijeva emotivnost.


Elemental u punom sastavu

U albumu "Pod Pritiskom" Elemental objektivno predstavlja pravi glas naroda. Rokaju o problemima kao što su naprimjer vlada koja odobrava tajkunske malverzacije, opisuju život na rubu socijale, a još uvijek su prisutni muško-ženski odnosi. U tekstovima se osjeti njihova frustracija, drskost i borbenu zanesenost. Pjesme imaju karakter storytellinga, po čemu je Elemental poznat, a instrumentalni dio je odradio njihov bend cool „klimoglavajućim“ ritmom i opakim gitarama. Kroz album se osjete utjecaji soula, funka, jazza i Reggea. Albumom „Pod pritiskom“ su dokazali da su totalno pod pritiskom, a albumom donose mnoštvo kvalitetne glazbe. Album „Pod pritiskom“ zasigurno je glazbeni uradak svijetske kvalitete.



Remi - vodeći vokal grupe Elemental

Za sve koji nisu čuli, Elemental uživo zvuči ovako:



Poslušajte pjesmu "Zašto te imam" koju je grupa Elemental posvetila našim dragim vladajućim političarima.


Popis pjesama:

1. Pod pritiskom
2. Ne vjerujem
3. Dobar dan
4. Ladice
5. Zašto te imam
6. Biti sam
7. Hrvatska pjevačica
8. Više od toga
9. Daleko
10. Crveno
11. Tužne pjesme
12. Što manje znam
13. Pokušaj života
14. Nema ga
15. Baš volim sve
16. U mojoj glavi

NERED I STOKA - SPREMNI ZA RAT

20 prosinac 2011

rezenzija glazbenog albuma
(Nered i Stoka - Spremni Za Rat)



Marko Lasić aka Nered i Marin Ivanović aka Stoka na albumu „Spremni za rat“ dokazuju da su opaki i efektivni mcji koji se odlično međusobno nadovezuju svojim vulgarnim i borbenim tekstovima. To ostavlja dojam da se međusobno razumiju. Svojom lirikom dokazuju da zaslužuju svoja umjetnička imena koja ih na albumu opisuju u potpunosti te ih njihova surovost i originalni borbeni stil čini posebnim.


Nered i Stoka s velikim žarom predstavljaju svoje verbalne vještine, dokazuju koliko su efikasni te drobe o raznolikim radnjama u svojim kvartovima, Kustošiji (Nered) i Kvatriću (Stoka). Album je skrojen od 14 pjesama, od kojih su četiri agresivnijeg karaktera dok su ostale nešto mekanije. Do velikog izražaja na albumu dolaze pjesme „Groblje“, „Puši moje sranje“, „Spremni za rat“ i „Vječno dolje“ u kojima se najviše osjeti njihov žar, agresivnost, vulgarnost, surovost, bahatost, samopouzdanje i borbena poletnost. Na pjesmi „199-Deva“ su ugostili člana Bolesne braće, Bizzu Brigantea, koji svojim domišljatim tekstom dokazuje da je stvarno bolestan brat. Pjesmu krasi lako pamtljivi refren.
„I dok krv se sljeva, mozak leti, vise crijeva, Bizzo bolesni brat i Stoka 199-deva“.



Produkciju na albumu za sedam pjesama potpisuje Shot, koji je savršeno pogodio mentalitet obojice te je svojim opakim samplovima, bassovima, drumovima i underground zvukom stvorio posebnu atmosferu, tako da njihove rime dolaze do izražaja. Baby Dooks potpisuje produkciju za dvije malo laganije pjesme te se uz Shota dokazao kao produktivan glazbeni producent. Uz njihovu produkciju, određene pjesme upotpunjuju pozadinski samplovi granata, uzbuna, razbijanja stakla i rafali kalašnjikova koji se savršeno stapaju s njihovom nabrijanim tekstovima. Svojim albumom dokazuju da su obojica bjesni psi kojima cure sline te da su spremni za rat u bilo koje vrijeme i bilo koje doba.


Album preview albuma "Spremni za Rat" Nereda i Stoke možete poslušati ovdje:



Popis pjesama:

01. Intro
02. Puši Moje Sranje (prod. Shot)
03. Zeleno, Zeleno (feat. Baby Dooks) (prod. Baby Dooks)
04. Vječno Dole (prod. Shot)
05. War (Skit)
06. Spremni Za Rat (prod. Shot)
07. Groblje (prod. Shot)
08. Jungle Boogie (prod. Shot)
09. Majstori Ceremonije (prod. Shot)
10. Barney (Skit)
11. Porno (feat. Baby Dooks) (prod. Baby Dooks)
12. Kak Je Bilo Prije (feat. Nuzpojave) (prod. FRX)

GRIČEVANJE POČINJE!

16 prosinac 2011

Zimski Festival pop kulture



Povrh starog Griča brda kao junak lijep i mlad, smjele glave, čela tvrda, slavni stoji Zagreb-grad*


Na Gornjem Gradu, jednom od povijesnih mjesta grada Zagreba, gdje pogled pada na katedralu i Donji grad, devetog je Prosinca počeo festival pop kulture pod nazivom„Gričevanje“.Na tome će mjestu u sljedeća tri tjedna, sve prisutne u ove hladne dane grijati dobra zabava pod kupolama, glazbeni koncerti, topla hrana i začarana kuhana vina, rakija, punčevi. Dok sa vještičinog sajma posjetitelji mogu razgledati i kupiti razne autorske rukotvorine i proizvode iz prirode.



Gričevanje su otvorili „Stari reperi“ tj. Bolesna braća, koji su uspjeli pružiti degutantnu zabavu za sve uzraste, što im je i bio cilj. Bolesnjaci su zatresli Grič izvođenjem starih hitova s početka karijere, poput „Čiče Miče“ i „Lovačke Priče“ pa sve do pjesama sa novog studijskog albuma „Veliki Umovi 21. Stoljeća“, po kojem će svi ljubitelji rap glazbe pamtiti ovu godinu koju ispraćamo.



Glazbenim sadržajem festivala biti će naklonjen svaki ljubitelj jazz, rap, rock i punk glazbe jer program pruža raznovrsne scenske izvođače koji će se svidjeti svim uzrastima. Pa se tako u glazbenoj postavi kroz tri tjedna pojavljuju već poznata imena bendova poput Elementala, Kawasaki 3p-a, Pips, Chips & Video Clips. Kroz tri tjedna, koliko festival traje, svaki je dan rezerviran za pojedinu glazbenu ili scensku grupu
Za one željne smijeha program nudi stand up družinu „Komedija s nogu“, a za najmlađe uzraste, mađioničar Jozo Bozo.

raspored festivala možete pogledati
preuzmite PDF raspored.



Gričevanje organiziraju Tuborg, umjetnička organizacija Serafini i tvrtka Kupole – bolje od šatora,Turistička zajednica grada Zagreba, Rhino produkcija i Trika i Paligasi, dok je medijski pokrovitelj Večernji list, MTV Hrvatska, Soundset te Internet portali.
Svi građani željni čarolije mogu posjetiti Gornji grad, probati začarani gulaš, popiti začarani punč, te tako ujedno i osjetiti tajanstveni duh staro zagrebačke Gričke vještice, naše Marije Jurić Zagorke.



* Kitica iz pjesme o Zagrebu autora August Šenoa


HRVATSKI VELIKAN NOVIM ALBUMOM BUDI SVIJEST

02 prosinac 2011

Recenzija glazbenog albuma
(General Woo- Verbalni Delikt)




Simboličkim datumom 11.11.2011. veteran hrvatske rap glazbe i nekadašnji član grupe
Tram 11, General Woo (Srđan Ćuk) pustio je u javnost svoj sedmi studijski album pod nazivom „Verbalni Delikt“ putem besplatnog downloada na službenim stranicama MTV Adrije.

General Woo svojim novim albumom „Verbalni Delikt“ u ulozi svjesnog suca opravdano sudi krive korake i prekršaje domaćim političkim igračima koji su na našem terenu, krojeći kapitalizam uz osobne interese pokopali svaku moguću konotaciju domoljublja i tako, od Woo-a, zaradili crvene kartone.

…... društvene mane, zavjera, korupcija, mito, trovanje građana materijalizmom, strah od vlasti, bankovno robovlasništvo, prividna demokracija, politička diktatura, teorija zavjere, državni nadzor građana te nemogućnost slobodnog izražavanju popraćenog gušenjem od strane sistema, samo su neke od tematika o kojima Woo, kroz devetnaest pjesama, govori žestinom atomskog udara, pokušavajući probuditi svijest pojedinaca.



Uz Woo-a, kao glavnog i izvršnog glazbenog producenta potpisuje se Sett, koji je producirao ukupno deset od sveukupnih devetnaest pjesama na albumu. Uz Setta, od produkcijskih imena tu se nalaze Phezz beatz, Hirty Hairry, Brka i S-one, čiji nas glazbeni stilovi zvukom vraćaju korijenima rap glazbe koje je početkom stvaranja bilo kombinirano tvrdim ritmom
ukomponiranim funk i jazz glazbenim dionicama.

Od glazbenih je kolega na albumu je ugostio Magellana (Sinestet) na pjesmi „Eugenika“,
Brku i Frenkie-a na pjesmi „Kada se prošetam balkanom“ i Kandžiju i Setta na pjesmi
„Trojstvo ljudskog straha“.

Na pjesmi „Ništa Se Ne Mijenja“ Woo eksplozivno iznosi mane društva kao i kronologiju događaja i aktere čiji su potezi doveli do današnjeg stanja u državi kao i u svijetu. Pjesmu krasi njegova već dugogodišnja glazbena suradnica Ivana Husar, koja nas svojom bojom glasa i intonacijom nostalgično vraća u vremena naših nezaboravnih i glazbeno iznimno talentiranih Divasica.


„Ništa se ne mijenja, jel nema promijena, sve je uspavano, loše je i stagnira, samo truneš,
džabe volja, džabe trud, nisi lud, otišo bi i ti sad da imaš kud“

„Kad bi mogli probudit se, da svejedno nam je, da svejedno nam je, umjesto toga i dalje
želim mijenjat sve, sebe i druge i sve što poznajem“


Imajući na umu da je današnje vrijeme popraćeno komercijalnim trendovima, na albumu ne možemo naći pjesme sukladne trendu, već tvrdi aktivistički rap koji svojom lirikom upućuje na buđenje svijesti, a svojim nas zvukom nostalgično vraća u zlatne godine hip hop kulture.

Da album ima produkcijsku poveznicu sa samim korijenima rap glazbe, dokazuje i pjesma „Banksteri“, koju je producirao Hirty Hairy, kombinirajući dijelove jazz glazbe sa tvrdim hip hop ritmom. Iako osobno nije rob bankovnih kredita kao većina naših sugrađana, Woo pjesmom implicira na podlu igru banaka koje svojim ekonomskim sistemom tvore zamke dužničkog ropstva u čije ralje upada sve više populacije.


„Sjedim kao Ghandi, porez ide bandi, troškovi ko Torodić, zarađujem ko' Bundy“

Iako svjestan stanja hrvatske glazbene industrije u kojoj je malo prostora rezervirano za pravi hip-hop, General Woo svoj novi album kroji direktno i bez rukavica, predstavljajući nam tako pravi materijal socijalno angažiranih pjesama kojima želi probuditi svijest onih koji slušaju i žele čuti. Woo se kroz pjesništvo obraća masama, a njegovi su stihovi nabijeni gnjevom prema vladajućoj strukturi koja, manipulirajućim trikovima želi pomutiti svijest građana te tako s razlogom i opravdanjem od Woo-a dobiva verbalni delikt.



Da li je krajnje vrijeme da se mase dignu na noge za sveopći boljitak? jesmo li kao narod dosta šutjeli i trpjeli? General Woo svojim je albumom zasigurno napravio revolucionaran potez kojim nam govori da smo kao narod svi „jedno“, a da bi kao takvi dostojanstveno mogli egzistirati, bitna je svijest svakog pojedinca.


Popis pjesama:
Zašto sada šutite ( prod. Sett )
Poruka
Nikad neće biti bolje ( prod. Sett )
Ne mora bit tako ( prod. Sett )
Kad se prošetam balkanom feat. Brka i Frenkie (prod. Phezz beatz )
Ništa se ne mijenja feat. Ivana Husar ( prod.Sett )
Banksteri ( prod. Dirty Hairy )
Uvod u repchugu
Repchuga ( prod. Sett )
Vjeruj mi (prod. Sett )
Mene boli kurac ( prod.Phezz beatz )
Eugenika feat. Magellano (prod. Phezz beatz )
Kraj priče
Probudi se (prod.Sett )
Trojstvo ljudskog straha feat. Kandžija i Sett ( prod. Sett )
Ne prepuštam se ( prod. Brka )
J.P.K.P. ( prod. Phezz beatz ) U trenutku istine ( prod. Phezz beatz)
Užarena masa Znam (prod. Sett)
Zaustavimo nasilje ( prod. Sett )
Mene boli kurac feat. Zelenko ( prod. S One )



Sve pjesme sa novog albuma Generala Woo-a možete poslušati na službenom youtube kanalu Aquarius Recordsa

Album možete nabaviti u svim glazbenim dućanima Aquarius Recordsa, a možete ga i kupiti putem interneta na stranici Cedetarije gdje možete pronaći i veliki izbor Cda, Dvda, Mp3a i LPa svih glazbenih žanrova i stilova iz kataloga domaćih i inozemnih diskografskih izdavačkih kuća.

Svi zainteresirani su u četvrtak, 02. Prosinca mogli prisustvovati u klubu „Pepermint“ gdje je General Woo uživo predstavio materijale sa svog novog albuma. Svim prisutnima u klubu, General je osvježio sjećanja izvodeći većinu „zlatnih pjesama“ Tram 11-a, te nešto pjesama s njegovog prvog samostalnog albuma „Takozvani“. Phat Phillie (Blackout) i Bizzo Brigante (Bolesna Braća), na gramofonima su cijelu večer zagrijavali okupljene rap, funk i raggae glazbom.
Unatoč željama mnogih prisutnih u Pepermintu, nismo doživjeli izvođenje „zlatnih pjesama“ Tram 11-a, uz drugog hrvatskog velikana, Targeta.






El Batattee - Svaki Pas Ima Svoj Dan

23 studeni 2011

recenzija glazbenog albuma
(El Batattee - Svaki Pas Ima Svoj Dan)





Zbog teške obiteljske i financijske situacije, Stiv Kahlina aka El bahattee je primoran na rano zapošljavanje i teško probijanje kroz život. Radi frustriranosti usljedila njegova opaka lirika. El Bahattee je svoju originalnost i jedinstven stil pokazao u gostovanju na pjesmama: „Pismo 1“, „Pismo 2“, „Crna kronika“,“981“ na albumu „Tram 11- wsc“ s pjesmom „Dame i gospodo“ i albumu „Blackout Project - Blackout 00“.

Njegov prvenac „Svaki pas ima svoj dan“, u izdanju Dallas recordsa, dostiže veliki broj prodaje s čime Bahattee potvrđuje da je jedan od kvalitetnijih mcja na našem području. Album je tematski raznolik, a prožet je autobiografskim elementima. Bahattee detaljno opisuje svoje viđenje današnjice, međuljudske odnose i ljudsku pohlepu, život u doba domovinskog rata, vlasti, korupciju i „preživljavanje na sići“.

Što se produkcije na albumu tiče, mislim da natpis „Produced by Koolade“ u donjem ljevom kutu, govori dovoljno. Koolade na albumu iskazuje svoj potencijal, kreativnost i vještinu odličnog baratanja sa sampleom tako da se Bahatteejeva lirika jednostavno stapa s beatom u jednu savršenu cjelinu.



„Jedina ljubav“ opisuje Bahatteeja u potpunosti, dok u pjesmi „Neka živim kako živim“ opisuje svoj život te se obraća ljudima koji zabijaju nosove u tuđe živote. Na albumu je remake pjesme „981“ u suradnji s Tram 11 u kojem je dvojac svojim opakim versovima još jednom dokazao da su ikone hrvatske rap muzike. U pjesmi „Ako umrem mlad“, Bahattee opisuje viziju događaja u slučaju svoje smrti, a popračena je funky gitarom i opakim trubama na beatu. U pjesmi „Bitno je“ ugostio je jednog člana rap postave „Prva petorka“, Stupnija. Govore o socijalnim problemima današnjice i o tome kako, na žalost, novac, zlato, poznanstva i prezime prevladavaju kako bi mogli zakoračiti na stepenicu više u životu. Pjesma „Bratstvo i jedinstvo“ počinje Titovim govorom, a na pjesmi je ugostio Sašu iz TBF-a. Njih dvojica se ozbiljno i detaljno dotiču s problemom nasilja između Zagreba i Splita u kojoj su obojica napisali izvrsne tekstove.



Bahatteejev „Svaki pas ima svoj dan“ je definitivno nešto više od običnog albuma, svojom opakom lirikom je pokazao što je pravi što je pravi istinski rap, tako da ne mogu niti jednu pjesmu proglasiti najboljom. Album je ujedno bio i nagrađen porinom za najbolji klubskiurbani album. Bahatteejev glazbeni uradak smatram opakim muzičkim remek djelo i jednim od najboljih muzičkih uradaka u Hrvatskom rap svijetu kojeg mogu zavrtit' na liniji u bilo koje doba te s ga s užitkom slušati.

Album preview El Bahattee-jevog albuma "Svaki Pas Ima Svoj Dan"
možete poslušati ovdje:



Popis pjesama:

01. Jedna Ljubav (prod. Koolade)
02. Noć Pečenih Volova '91 (prod. Koolade)
03. 981 (feat. Tram 11) (prod. Koolade)
04. Opasno Frustriran (prod. Koolade)
05. Osjeti Bol (feat. Target) (prod. Koolade)
06. Brutalna Braća (feat. Nered) (prod. Koolade)
07. Svaki Pas Ima Svoj Dan (prod. Koolade)
08. Bratstvo i Jedinstvo (feat. Alejuandro Buendija) (prod. Koolade)
09. Bitno Je... (feat. Stupni) (prod. Koolade)
10. Ako Umrem Mlad (prod. Koolade)
11. Neka Živim Kako Živim (prod. Koolade)
12. Bonus Pjesma (prod. Ante Gelo & El Bahattee)


Blackout proslavio punoljetnost uz Wu-Tang Clan

19 studeni 2011



Velika proslava punoljetnosti najznačajnijeg i najutjecajnijeg radijskog rap showa Blackouta održala se 4. Studenog u zagrebačkom klubu Aquarius uz pjesme Ghostface Killaha, člana poznate američke rap skupine Wu-tang clan, s kojim je nastupao i njegov dugogodišnji suradnik, Ghostface Killah. U ispunjenom klubu Aquarius pred mnoštvom ljubitelja hip hop kulture i osnivačima Blackouta Dj Phat Phillieom i Dj Frxom, koncert počinje s najpoznatijim pjesmama Wu Tang Clan postave, nakon kojih su se redali poznati singlovi s albuma „Apollo Kids“ iz 2010 i nešto ranijeg albuma „More Fish“ iz 2006. na kojem se nalazi i pjesma „Good“ koju je Ghostface te večeri izveo, a producirao ju je naš glazbeni producent Matko Šašek „Koolade“ koji s razlogom drži reputaciju najboljeg europskog rap i rnb producenta.




Tijekom nastupa, članovi Wu Tanga dokazali su svoju predanost prema glazbi i dugogodišnje iskustvo što se očituje u izvrsnoj interakciji s publikom kao i ležernost, uigranost i sinkroniziranost pojedinih tekstova tijekom izvođenja svih pjesama. Iako je nastup legendarnog dvojca trajao kraće od očekivanog, uspjeli su nam osvježiti sjećanja svojim pjesmama od davne 1996. godine pa sve do danas. Pred kraj nastupa, iz publike su pozvali dva najvjernija obožavatelja Wu Tang Clana da izvedu njihove tekstove pjesama, no samo je jedan uspio pokazati koliko je vjeran Wu Tangu.





Nakon mnogobrojnih čestitki samim osnivačima Blackouta, svi su nazočni u klubu svojom prisutnošću i potporom, dokazali koliko je egzistencija Blackouta bitna jer predstavlja čvrsti stup hrvatske hip-hop kulture, pogotovo u današnje vrijeme, kada je njezin intenzitet sve manji. U klubu su se mogle i kupiti majice sa natpisima Blackout postave kako bi mnogi posjetitelji imali uspomenu na proslavu punoljetnosti Blackout postave koja predstavlja kamen temeljac hrvatske hip hop kulture.

Blackout već dugi niz godina surađuje sa poznatim imenima američke rap scene što dokazuje dugačak popis glazbenih izvođača koji su gostovali u hrvatskoj, a smatraju se velikanima rap glazbe u svijetu. Dj Premiere, Big L, Busta Rhymes, Method Man i Redman, Das Efx…..samo su neki od izvođača koje smo imali prilike slušati u zagrebačkim klubovima.
Iako Blackout svoju punoljetnost nije doživio tamo gdje je startao, na zagrebačkom radiju 101, već na radio valovima zagrebačkog radija 808. Njegova ekipa sa vodećim čovjekom Phat Philliem nam je i ovaj put pokazala da ih se može smatrati najvećim protagonistima hip hop kulture u hrvatskoj.







Osnivanje Blackouta:
Pojavom prve radijske emisije na Radiju101 putem koje se emitirala rap glazba, nastala je prva skupina hrvatskih mc-ja, break dancera i graffiti skupina. Sve te skupine bile su inspirirane utjecajem hip hop kulture koja je iz amerike, putem medija uspjela prodjeti u europu. Skupina nazvana Blackout po prvi je put počela pisati tekstove na vlastitom jeziku, a to je vjerojatno najvažnije otkriće u potrazi za identitetom, što označava jednu od vrijednosti hip hop kulture. U to vrijeme, skupina je počela stvarati glazbu ne znajući što točno stvaraju i u kojem će smjeru to stvaralaštvo ići. To vrijeme predstavljalo je početak hip hop kulture u hrvatskoj. Ukrašavanjem zagrebačkih pročelja graffitima, zagreb je dobivao novi izgled, sve više mladih počelo je plesati po uzoru na američke plesače i njhove pokrete, pa tako nastaju i prve rap pjesme pisane zagrebačkom urbanom tematikom. Iz razloga što je teško stvoriti novi glazbeni pravac koji će biti prihvaćen, štovatelji kulture sukobili su se s nerazumijevanjem i novčanim tegobama, no nije im nedostajalo želje i volje da se izraze putem hip hop kulture.

Nakon tog razdoblja, dolazi razdoblje Domovinskog rata tijekom kojeg nije moglo doći do većih pomaka u hip hop kulturi, dok se vrijeme nakon rata smatra početkom širenja hip hop kulture na našem području. Tijekom tog razdoblja Radio 101 suočio se s oduzimanjem koncesije točnije 1996. godine, te dolazi do otpora javnosti u kojem mnogi glazbenici staju ne samo u obranu Radija 101 već i slobode medija. Tadašnja skupina Blackout snimila je pjesmu one-o-one, kako bi aktivno sudjelovali u političkom događaju, a nakon te pjesme počinje globalizacija hrvatske rap glazbe na našim regionalnim prostorima. Tada se stvara interes javnosti i izdavačkih kuća za hip hop kulturu kao i za rap glazbu kao jednim od elemenata kulture. Iskrenost, predanost, izravnost i otvorenost je ono što je širu javnost privuklo za zanimanje kulture kao i za samu rap glazbu.
Ubrzo se Blackout skupini otvaraju vrata, snimaju prve albume koje službeno izdaju i osvajaju vrhove glazbenih ljestvica do te granice da je hrvatska rap glazba po popularnosti uspjela preteći hrvatsku rock glazbu. U tom razdoblju hrvatska hip hop kultura doživljava svoju najveću ekspanziju. Domaći su kritičari o rap glazbi počeli pisati prve kritike; Pažljivi slušatelj može prikupiti više činjenica o stanju na ulicama metropole nego iz svih aktualnih policijskih i novinskih izvještaja" (Čulić 1999:36), Nakon punih 17. Godina emitiranja Blackout je ukinut iz programa Radija 101, zbog tehničkih razloga te zbog promjene uprave na Radiju 101. No suosnivač Blackouta, Phat Phillie (Filip Ivelja) zbog svoje predanosti i predanosti samih slušatelja emisije, i naravno svjestan cjelokupne situacije, ne odustaje od emitiranja te uspijeva naći mjesto i termin na zagrebačkom radiju 808, na kojem se od ove godine Blackout može slušati svaki utorak od 19 do 22 sata.




TARGET - JOŠ JEDAN DAN U ZAGREBU

16 studeni 2011

recenzija albuma
(Target - Još Jedan Dan u Zagrebu)

Rap Gradonačelnik vani je s albumom "Još Jedan Dan u Zagrebu"



Veteran Zagrebačkog rapa Target, pravim imenom Nenad Šimun, vani je sa albumom pod nazivom Još jedan dan u Zagrebu, koji je izašao pod etiketom Menarta krajem 2009. godine.

Na samom početku albuma na pjesmi „Budući Funk“, Target iznosi dokaze da pravi rap još uvijek postoji. Target u ulozi rap gradonačelnika svojim zagrebačkim dijalektom osvježava cijeli smisao purgerskog slanga, koji se, na žalost, u našem Zagrebu čuje sve manje. U pjesmi „Kroz metropolu“ detaljno opisuje svoj rodni Zagreb grad i njegove ljepote, navodi značajna zagrebačka mjesta, kao i njegove motive i pročelja, društvo, zagrebačke izraze i „šprehe“, čime nam dočarava Zagreb kao da sjedimo na hladnoj stolici jedanajstice gledajući njegove ljepote kroz prozor.



Album je prožet Targetovom moćnom poezijom kroz koju iznosi promjene društva i samog mentaliteta uzrokovanog samom nezainteresiranošću društva za ikakav napredak, kao i zaboravljanjem osnovnih standarda, dok je i sam napredak tehnike negativno pridonio u tome smislu. Na albumu vas očekuje dvadeset pjesama raznolike tematike, odrađene na visokom nivou, u kojima Target donosi argumente koji potiču na razmišljanje. Uz prvoklasne rime, na pjesmama mu se pridružuju: MC Popay, General Woo, Bizzo Brigante, Remi, Konfucije, Muhamed, Struka, Jura Blaze, Suicidal, Brc i Samantha, dok su za produkciju pjesama na albumu zaslužni: NMC, DJ Makro Polo, Hren Beatz, AC3PO, Agent 0,03, Milo Starwars i Rokfanabitu.(Pet producenata mi radi beat, ja samo kažem mic check i to je hit).

Targetov album Još jedan dan u Zagrebu jedan je od najboljih albuma, koji donosi pravo osvježenje i predstavlja čvrsti dokaz da pravi, stilski izražajan i iskreni rap s odgovarajućom poantom danas još uvijek postoji, usprkos raznim izdanjima koje se smatraju rap materijalima, a ustvari su produkt stvoren za ciljanu publiku. Album će biti ugodan za slušanje svakom istinskom i pravom ljubitelju rap glazbe, a pogotovo zagrebčancu koji svoj Zagreb nosi u srcu.




Poslušajte pjesmu 10 000 KAJ (Producirao Hren Beatz)



Popis pjesama:

1. ZG FM Intro
2. Buduci Funk (Prod. NMC)
3. Kroz Metropolu (Prod. NMC)
4. Drogiranje Kroz Prozor (Prod. DJ Cromatik)
5. Formula (Prod. DJ Cromatik)
6. Am. Akcioni (Prod. Shot)
7. Sjecas Li Se 041 Pr. 1 (Prod. AC3PO)
8. Furam Obleku (Prod. Milo Starwars)
9. Jela (Feat. Popay) (Prod. AC3PO)
10. Kak' To (Feat. Mirza XL) (Prod. RookfaNaBeatu)
11. Kad Si Tu (Feat. Struka & Jura Blaze) (Prod. DJ Makro Polo)
12. Jebeni Dan (Prod. Agent 0,03)
13. Moj Rap (Prod. NMC)
14. Ne'ko To Mora Napravit (Prod. DJ Makro Polo)
15. Da Li Znas To (Feat. Bizzo Brigante) (Prod. NMC)
16. Probaj Me (Feat. Samantha) (Prod. DJ Makro Polo)
17. Sjecas Li Se 041 Pt. 2 (Feat. Remi) (Prod. DJ Makro Polo)
18. 10000KAJ (Feat. Konfucije & Muhamed) (Prod. Hren Beatz)
19. Stavi Ovo Na Rostilj (Feat. General Woo) (Prod. Erol)
20. Moj Grad (Feat. Suicidal, BRC & Farook) (Prod. NMC)






<< Arhiva >>