Plave oči

19 ožujak 2018

Šta msliš, odake je ovaj pečeni zec doskakutao - prosikta kroz nos Elizin otac - odnekud je morao?
Eliza je oca gledala ispod oka. Ona ima tek osam godina, visoka je, dug vrat, podseća na sličicu devojčice Džudi iz udžebnika za engleski jezik koja je građena poput čaplje i često nosi traku koja joj drži šiške na mestu.
Nije znala šta da mu odgovori, te od očaja nije mogla ni slog da izusti preko mrtvih usana, zatvorenog grla, niti je marila za tačne odgovore.
Ali, Eliza do tog trenuka doista nije znala odakle hrana dolazi. Nikad nije razmišljala o racionalnim stvarima, više je bila sklona da zamišlja tanjire poput šešira, gde bi svaki cvrkut posuđa oglašavao zvuk mitskog bića. No, tad nije mogla zamišljati odakle je pečeni zec na njenom tanjiru niti je imala nameru da ga okusi, jedino su suze mogle vrcati naokolo kad bi želala ali iz petnih žila Eliza nije želala da zaplače, nije htela da pokaže emociju bojeći se da će je ljudi posle koristiti protiv nje.

Zec je izgleda bio jako značajan u njenom životu, i bivao na kraju nemušti svedok o prirodi ljudi, poruku koju je Eliza čak i u tom trenutku uspevala na svoj način shvatiti. On nije bio njen prijatelj, nikad uistinu nije mogla da sazna o čemu je mislio iako je on njene vazda prvi rasaznavao na precizne odgovore, ali često ga je susretala po dvorištu.
Eliza, naslonjena na tarabu, nije mogla da shvati čemu sve to, ma ni da pojmi, iako je bila svesna da bi joj bilo mnogo lakše kad bi pojela neznanog zeca, i nije se zbog toga osećala krivom, jer znala je da bačena u koprive, a na stolu i dalje stoji teški prut koji po nekom pravilu izgleda tanko poput zlatne niti.
Morala je pojesi svoju večeru.
Otišla je u svoju sobu. Izvadila iz džepa paprinatu maramicu punu mesa, bacila je kroz prozor (nadajući se da će se ubrzo pojaviti pas lutalica), zatim neočekivano osetivši mekanu, gotovo, najmekaniji pliš ispod svojih nogu poče plakati, plakati, naslonjena laktovima na obraze dok svetla bivaju razmazana a ulice mokre...ne spuštajući pogled ka dole; ka malom oblaku u vidu odranog zeca koji kao da je imao nameru da zagrmi.

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.