.:: JURIELOV FILMSKI RAJ ::.

19.11.2005., subota

Zavodljiv okus noći

Više od ičega žudio sam za smrću. Sada to znam. Ja sam je pozvao. Oslobođenje od boli živćih. Moja je pozvnica bila otvorena svima. Od kurve kraj mene do svodnika koji ju je pratio. Ali vampir je bio taj koji ju je prihvatio.

Anne Rice vodeća je spisateljica kada je riječ o vampirima. Za one koji su barem malo upoznati sa njenim opusom ova tvrdnja ne samo da je istinita već je postavlja kao vodeći autoritet glede pitanja vampira.
Kako i ne bi kada je dotična dama konačno udahnula vampirima ono što kao takvi očito ne posjeduju: dušu.

Prema nekoliko njezinih priča snimljeni su filmovi no ovdje ću se koncentrirati samo na jedan.
Riječ je naravno o jednom od možda najboljih filmova snimljenih o vampirima, a on je prisutan pod imenom:

INTERVIEW WITH THE VAMPIRE



U tamnoj noći San Franciska mladi novinar upravo održava intervju sa vampirom. Iako se Luis ( vampir ) predstavio novinaru i objasnio mu što je, on mu naravno ne vjeruje. No to zaista nije niti bitno. Bitna je priča koju Luis priča novinaru, a ona počinje nekako ovako:

Nakon smrti žene mladi zemljoposjednik pada u krajnji očaj. Odaje se alkoholu, kurvama i općenito neurednom životu u nadi da će mu nešto uskratiti život i riješiti ga muka. No umjesto smrti njega stiže vampir imenom Lestat koji mu na kraju i daje ono što je želio. No ne onako kako je Luis očekivao. Niti život niti smrt stigli su Luisa nakon Lestatova stravičnog zagrljaja tame. Luis je postao vampir. Priča koja je pred nama govori o njegovom neživotu, ne ne budite zavarani! Luis nije bilo kakav vampir. Za razliku od bijednih stereotipa koje ste imali prilike gledati godinama na vašim malim ekranima naš glavni junak je vampir čija duša nije umrla zajedno sa njegovim tijelom. Može li zvijer imati dušu i osjećaje?

Pustiti ću vas da pogledate film. Isplati se. U glavnim ulogama sve su veliki igrači. Brad Pitt, Tom Cruise, Christine Dunst, Antonio Banderas, Christian Slater . Neil Jordan režirao je film prema scenariju same Anne Rice. Ono što je možda najbitnije reći za film je: majstorska gluma, izvrsna scenografija i kostimi, zabavna priča i neobično neugodna atmosfera.
Svakako film u kojem će te uživati ako imalo volite vampire. Ako želite saznati još nešto više o njima čitajte Anne Rice.

Louis: Ne zamjeri mi ljubavi, ali sada smo izravnali račune.
Claudia: Kako ti misliš?
Louis: Što umrlo je u onoj sobi nije bila žena. Ono što je umrlo bio je posljednji dah onoga što je u meni bilo ljudsko.
Claudia: Da oče. Konačno smo izravnali račune.

<< Arhiva >>