Linkovi


dnevnik jednog baustelca

nedjelja, 22.12.2013.

ormar od siporeksa 4. dio

Veime je da zavrsimo sa nasim ormarom.Klizne stijene i jos neki detalji su skrojeni , dopremljeni i nastavljamo sa sastavljanjem.



Na pregradne zidove zaljepimo blazujku 27mm koja ce zatvarat ormar sa gornje strane a ujedno posluzit kao nosac vodilice za klizne stijene.Svaka vodilica je siroka 3 cm a nama idu dvije plus ostavimo i 1 cm lufta , tako da sa blazujkom moramo izac 7 cm "vanka".Zaljepite je nekim ljepilom (ja sam zaljepio flexibilnim za keramiku i sa gornje strane zabiste sa par tipli u pregradne zidove.Ipak ce ona nosit dvoja klizna vrata koja u ovom slucaju nisu ni mala ni lagana.



Sad mozemo montirat vodilice.Pazite kad ih busite da bude tocno po sredini i koristite vijke sa spljostenim glavamo.Svaki "izlazak iz sredine ce smetat kotacicima u vodilici da lagano klize u njoj.Potrebno je i ocistit vodilice od strugotine i piljevine koja se nakupila busenjem.Ja sam upotrijebio obican usisivac i jednostavno otpuha nezeljene uljeze.Nije potreban nikakav razmak medju vodilicama , pa ako ste dobro zazidali slobodno vodilicu priljubite uz pregradne zidove.I montirajte je jednu uz drugu.



U kompletu sa kotacicima za kliznu stijenu se dobiju i neki mali plasticni klinovi.Oni sluze kao doljna vodilica da vrata ne klepetaju.Princip je da se jednostavno utiplaju u pod i napravi se utor na doljnoj strani klizne stijene i taj klin je uvik u utoru i neda vratima plesat.Dobro za hodnik ili sobu , al nikako za ovi moj prolaz di bura zna pocesto i preko 100 na sat sibat.
Srecom imam odlicnog stolara pa je on cas-posla napravia drvenu vodilicu koja ce bit u cijeloj duzini.Sad klizna stijena nece imat svoj utor nego ce prolazit kroz utor ove nove doljne vodilice.Znaci stijena je 18mm , utor je od 20mm plus razmak medju njima i imamo ono sta nam treba.Zatiplajmo je u zidic koji smo napravili da uzravnamo pad terena.U utore na doljnoj vodilici stavite neke komade sperploce ili nesto slicno od cirka 2mm.



Po vrhu klizne stijene zasrafajte nosace koje ste dobili u kompletu sa kotacicima.Jedan komplet ima 2 nosaca sta je u mom slucaju malo jer oni mogu nosit samo 40kg. Pa sam stavia po stijeni 3 nosaca.Stijena je teska 45kg.Rasoredite ih.Jedan u sredini a druga 2 po krajevima.Nek to lici na nesto .Nazalost nisam slika kotacice , al nije neki problem znat sta sa njima.U jednu vodilicu ig stavite 3 za jednu stjenu a isto tako i u drugu vodilicu.Pricam o ovoj gornjoj aluminijskoj.Sve je spremno za spajanje.
Nije ni to tesko.Jednostavno stavite kliznu stijenu prvo u unutarnji utor drvene vodilice.Na one komadice sperploce od 2mm.Prislonite gornju stranu do unutarnje aluminijske vodilice.Rasporedite kotacice , zasrafajte.Izvadite komade sperploce i gle cuda.Klizna stijena klizi.
Isto napravite i sa drugom stijenom.Vanjski utor drvene vodilice , vanjska aluminijska vodilica.
Ostaje jos samo spojit granicnike koje ste dobili u kompletu sa kotacicima i nosacima.Sluze zato da klizna stijena ne klizi onoliko koliko ona oce nego koliko joj ogranicite.Kad postavite rucke da se ne sudaraju sa drugim stijenom i ne ostecuje je.Kao ni vase ruke.A ni klizna stijena nece skliznit vanka jer je vodilica cijlom duzinom otvorena.



Montirajte rucice za otvaranje/zatvaranje stijene.Ima ih gomila vrsta , nesto cete vec nac.Skupa sa kliznom stijenom sam narucio i dasku od istog materijala sa kojom cu sakrit vodilice da se nevide.Montirajte je direktno na blazujku na vrhu ormara.


I to bi bilo to.Jednog dana ako mi se bude dalo , a najvjerovatnije nece , opiturat cu police.Al vec ste vidili cemu ormar sluzi , pa bi to bilo gubljenje vrimena.Da je neki sobni , to bi sigurno ucinio.Za drzat alat i razne materijale je i vise nego dobar.

Ako se odlucite za gradnju i bude nekih nejasnoca , slobodno postavite pitanje u komentarima ispod.

- 14:39 - Komentari (0) - Isprintaj - #

četvrtak, 19.12.2013.

Ugradnja bio-septickog prociscivaca 3dio

Nastavljamo dalje sa pripremom terena za betonazu.



Oko same bio-jame smo zasalovali zidic u debljini 20cm na koji ce se oslonit ploca sa sahtama.To povrsina ce bit kolna i treba je napravit posteno.Radi pada terena posluzite se spagom za odredjivanje visine zidica.



Ne zaboravite armirat i zabetonirajte.Odlucio sam se za plocu od 20 cm , tako da pripazite na visinu betoniranja.Posli cete imat manje problema salovat samo plocu.



Kad se beton stvdne (ja sam ga pustio 2 dana) rasalujte i naspite teren u potrebnoj visini.Betonska podloga ce bit debljine 10cm a sama ploca preko jame 20cm.



Pricvrstita bocne daske na koje cete stavit vodoravne.Njih mozete doslovno zakucat u betonski zidic dok je beton frizak.Dodatno ih pojacajte okomitim letvama i nesto podmetnite pod njih da ne "tonu" pod tezinom betona.A i lakse cete rasalovat.Na njih stavite vodoravne daske.Netrebam vam govorit da sve treba postavit u visini.Betonska ploca moza bit 20 cm , a ne negdi 15 a negdi 25.



Pokrijte najlonom.Nece doc do nezeljenog curenja cementnog mljeka izmedju dasaka po bacvama.Nece ce daske napit vodom.A i lakse cete rasalovat.Postavite armaturu.Mreza od 6mm za podlogu a za samu plocu desetku.Nisam slika , al kompresor sam spojio i odusak.Moga sam i posli al nekako mi se cinilo lakse sad nego se provlacit kroz sahtu.Dodatno ga zastitite u slucaju da cementno mliko ipak probije.Sahte su uljne, 60cm i zasalujte i za njih.Naravno da ih necete stavit kako vam padne na pamet , nego na otvore poklopaca od septicke.I potrudite se da budu pod letvom a ne "jedna gleda na Velebit , a druga na Ucku".Pozeljno je da uljne sahte odma dignete na visinu ako znate sa kojim cete materijalom poplocat dvoriste.



Betonirajte.Povremeno zalijte beton vodom, pogotovo ako je vruce.Beton voli pit vodu dok susi.

Ovo bi bio zadnji unos ugradnje biosepticke.Dalje je na vama s cim i ako cete poplocavat dvoriste.Al to je za neku drugu temu.Ova je gotova.Ako ima pitanja , postavite ih u komentarima ispod.

- 08:25 - Komentari (0) - Isprintaj - #

četvrtak, 12.12.2013.

Ugradnja bio-septickog prociscivaca 2dio

Bager je iskopa upojni bazen i sad mozemo nastavit.



Od visine izlaza iz zadnje komere kopate koliko treba da upije potrebnu kolicinu vode.Koliko je to , je tesko procjenit.Svaki teren ima "svoje". Ovo je kraski teren pa nije bilo potrebno ic preduboko.Jedino sta smo se morali spustit ispod nivoa jednog zida.Da eventualno kroz fuge u tom kamenom zidu ne probije visak vode u jedan teren ispod koji se koristi.Znaci za upojni bazen , svaki teren trazi drukciju izvedbu i moram priznat da nemam pojma kako bi ga izvea na nekom terenu koji ima problema sa podzemnim vodama.



Rupu smo oblozili geo tekstilom.Kazu da kroz njega ne probija korjenje. a i dobro dodje za odvojit 2 vrste materijala , jer sitniji materijal nemoze probit kroz njega i zapunit prazan prostor u krupnijem.Od okolnog kamenja sta nam je ostalo od iskopa, slozili smo okolo suhozid.Nije prijeko potreban , al rijesili smo se viska materijala , drzi tekstil da se nerusi prilikom zatrpavanja , a i nece dozvolit urusavanje ruba upojnog bunara.



Rupu smo zatrpali 32mm granulatom , (neznam strucni naziv) koji nema prasine u sebi.Do visine izlaza iz bio-septicke.zatim smo spojili cijev u jos produzili sa povrsini i drenaznu cijev.Mislim da je to nepotrebno , a ideja je , da kad se zasiti jama vodom na jednom mjestu da kroz cijev moze slobodno putovat na mjesto di jos nije zasicena.Nece stetit u svakom slucaju.e sad , neki govore da je dobro i cijev omotat u geotekstil , al struka govori da se to tako neradi pa smo omotali samo spoj dolazne i drenazne cijevi.



I vanjski tus smo isto spojili na upojni bazen i tekstilom zastitili izlaz cijevi



Nama je fizicki i upojni bazen spojen sa jamom za bio septicku tako da smo sa tekstilom odvojili onaj fini materijal od0-4mm sa ovim grubim.Jos jedan sloj da prekrije drenaznu cijev i na to sve opet tekstil.

Sad je spremno za tampon prije betoniranja.O tome i samoj betonazi ,nastavit cu drugi tjedan

- 20:23 - Komentari (0) - Isprintaj - #

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Bez prerada.

< prosinac, 2013  
P U S Č P S N
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          

Prosinac 2013 (3)
Studeni 2013 (4)

Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
Novaplus.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv

Opis bloga
Na ovom blogu ce se pisat o mojim gradjevinskim zahvatima