Linkovi


dnevnik jednog baustelca

nedjelja, 22.12.2013.

ormar od siporeksa 4. dio

Veime je da zavrsimo sa nasim ormarom.Klizne stijene i jos neki detalji su skrojeni , dopremljeni i nastavljamo sa sastavljanjem.



Na pregradne zidove zaljepimo blazujku 27mm koja ce zatvarat ormar sa gornje strane a ujedno posluzit kao nosac vodilice za klizne stijene.Svaka vodilica je siroka 3 cm a nama idu dvije plus ostavimo i 1 cm lufta , tako da sa blazujkom moramo izac 7 cm "vanka".Zaljepite je nekim ljepilom (ja sam zaljepio flexibilnim za keramiku i sa gornje strane zabiste sa par tipli u pregradne zidove.Ipak ce ona nosit dvoja klizna vrata koja u ovom slucaju nisu ni mala ni lagana.



Sad mozemo montirat vodilice.Pazite kad ih busite da bude tocno po sredini i koristite vijke sa spljostenim glavamo.Svaki "izlazak iz sredine ce smetat kotacicima u vodilici da lagano klize u njoj.Potrebno je i ocistit vodilice od strugotine i piljevine koja se nakupila busenjem.Ja sam upotrijebio obican usisivac i jednostavno otpuha nezeljene uljeze.Nije potreban nikakav razmak medju vodilicama , pa ako ste dobro zazidali slobodno vodilicu priljubite uz pregradne zidove.I montirajte je jednu uz drugu.



U kompletu sa kotacicima za kliznu stijenu se dobiju i neki mali plasticni klinovi.Oni sluze kao doljna vodilica da vrata ne klepetaju.Princip je da se jednostavno utiplaju u pod i napravi se utor na doljnoj strani klizne stijene i taj klin je uvik u utoru i neda vratima plesat.Dobro za hodnik ili sobu , al nikako za ovi moj prolaz di bura zna pocesto i preko 100 na sat sibat.
Srecom imam odlicnog stolara pa je on cas-posla napravia drvenu vodilicu koja ce bit u cijeloj duzini.Sad klizna stijena nece imat svoj utor nego ce prolazit kroz utor ove nove doljne vodilice.Znaci stijena je 18mm , utor je od 20mm plus razmak medju njima i imamo ono sta nam treba.Zatiplajmo je u zidic koji smo napravili da uzravnamo pad terena.U utore na doljnoj vodilici stavite neke komade sperploce ili nesto slicno od cirka 2mm.



Po vrhu klizne stijene zasrafajte nosace koje ste dobili u kompletu sa kotacicima.Jedan komplet ima 2 nosaca sta je u mom slucaju malo jer oni mogu nosit samo 40kg. Pa sam stavia po stijeni 3 nosaca.Stijena je teska 45kg.Rasoredite ih.Jedan u sredini a druga 2 po krajevima.Nek to lici na nesto .Nazalost nisam slika kotacice , al nije neki problem znat sta sa njima.U jednu vodilicu ig stavite 3 za jednu stjenu a isto tako i u drugu vodilicu.Pricam o ovoj gornjoj aluminijskoj.Sve je spremno za spajanje.
Nije ni to tesko.Jednostavno stavite kliznu stijenu prvo u unutarnji utor drvene vodilice.Na one komadice sperploce od 2mm.Prislonite gornju stranu do unutarnje aluminijske vodilice.Rasporedite kotacice , zasrafajte.Izvadite komade sperploce i gle cuda.Klizna stijena klizi.
Isto napravite i sa drugom stijenom.Vanjski utor drvene vodilice , vanjska aluminijska vodilica.
Ostaje jos samo spojit granicnike koje ste dobili u kompletu sa kotacicima i nosacima.Sluze zato da klizna stijena ne klizi onoliko koliko ona oce nego koliko joj ogranicite.Kad postavite rucke da se ne sudaraju sa drugim stijenom i ne ostecuje je.Kao ni vase ruke.A ni klizna stijena nece skliznit vanka jer je vodilica cijlom duzinom otvorena.



Montirajte rucice za otvaranje/zatvaranje stijene.Ima ih gomila vrsta , nesto cete vec nac.Skupa sa kliznom stijenom sam narucio i dasku od istog materijala sa kojom cu sakrit vodilice da se nevide.Montirajte je direktno na blazujku na vrhu ormara.


I to bi bilo to.Jednog dana ako mi se bude dalo , a najvjerovatnije nece , opiturat cu police.Al vec ste vidili cemu ormar sluzi , pa bi to bilo gubljenje vrimena.Da je neki sobni , to bi sigurno ucinio.Za drzat alat i razne materijale je i vise nego dobar.

Ako se odlucite za gradnju i bude nekih nejasnoca , slobodno postavite pitanje u komentarima ispod.

- 14:39 - Komentari (0) - Isprintaj - #

četvrtak, 19.12.2013.

Ugradnja bio-septickog prociscivaca 3dio

Nastavljamo dalje sa pripremom terena za betonazu.



Oko same bio-jame smo zasalovali zidic u debljini 20cm na koji ce se oslonit ploca sa sahtama.To povrsina ce bit kolna i treba je napravit posteno.Radi pada terena posluzite se spagom za odredjivanje visine zidica.



Ne zaboravite armirat i zabetonirajte.Odlucio sam se za plocu od 20 cm , tako da pripazite na visinu betoniranja.Posli cete imat manje problema salovat samo plocu.



Kad se beton stvdne (ja sam ga pustio 2 dana) rasalujte i naspite teren u potrebnoj visini.Betonska podloga ce bit debljine 10cm a sama ploca preko jame 20cm.



Pricvrstita bocne daske na koje cete stavit vodoravne.Njih mozete doslovno zakucat u betonski zidic dok je beton frizak.Dodatno ih pojacajte okomitim letvama i nesto podmetnite pod njih da ne "tonu" pod tezinom betona.A i lakse cete rasalovat.Na njih stavite vodoravne daske.Netrebam vam govorit da sve treba postavit u visini.Betonska ploca moza bit 20 cm , a ne negdi 15 a negdi 25.



Pokrijte najlonom.Nece doc do nezeljenog curenja cementnog mljeka izmedju dasaka po bacvama.Nece ce daske napit vodom.A i lakse cete rasalovat.Postavite armaturu.Mreza od 6mm za podlogu a za samu plocu desetku.Nisam slika , al kompresor sam spojio i odusak.Moga sam i posli al nekako mi se cinilo lakse sad nego se provlacit kroz sahtu.Dodatno ga zastitite u slucaju da cementno mliko ipak probije.Sahte su uljne, 60cm i zasalujte i za njih.Naravno da ih necete stavit kako vam padne na pamet , nego na otvore poklopaca od septicke.I potrudite se da budu pod letvom a ne "jedna gleda na Velebit , a druga na Ucku".Pozeljno je da uljne sahte odma dignete na visinu ako znate sa kojim cete materijalom poplocat dvoriste.



Betonirajte.Povremeno zalijte beton vodom, pogotovo ako je vruce.Beton voli pit vodu dok susi.

Ovo bi bio zadnji unos ugradnje biosepticke.Dalje je na vama s cim i ako cete poplocavat dvoriste.Al to je za neku drugu temu.Ova je gotova.Ako ima pitanja , postavite ih u komentarima ispod.

- 08:25 - Komentari (0) - Isprintaj - #

četvrtak, 12.12.2013.

Ugradnja bio-septickog prociscivaca 2dio

Bager je iskopa upojni bazen i sad mozemo nastavit.



Od visine izlaza iz zadnje komere kopate koliko treba da upije potrebnu kolicinu vode.Koliko je to , je tesko procjenit.Svaki teren ima "svoje". Ovo je kraski teren pa nije bilo potrebno ic preduboko.Jedino sta smo se morali spustit ispod nivoa jednog zida.Da eventualno kroz fuge u tom kamenom zidu ne probije visak vode u jedan teren ispod koji se koristi.Znaci za upojni bazen , svaki teren trazi drukciju izvedbu i moram priznat da nemam pojma kako bi ga izvea na nekom terenu koji ima problema sa podzemnim vodama.



Rupu smo oblozili geo tekstilom.Kazu da kroz njega ne probija korjenje. a i dobro dodje za odvojit 2 vrste materijala , jer sitniji materijal nemoze probit kroz njega i zapunit prazan prostor u krupnijem.Od okolnog kamenja sta nam je ostalo od iskopa, slozili smo okolo suhozid.Nije prijeko potreban , al rijesili smo se viska materijala , drzi tekstil da se nerusi prilikom zatrpavanja , a i nece dozvolit urusavanje ruba upojnog bunara.



Rupu smo zatrpali 32mm granulatom , (neznam strucni naziv) koji nema prasine u sebi.Do visine izlaza iz bio-septicke.zatim smo spojili cijev u jos produzili sa povrsini i drenaznu cijev.Mislim da je to nepotrebno , a ideja je , da kad se zasiti jama vodom na jednom mjestu da kroz cijev moze slobodno putovat na mjesto di jos nije zasicena.Nece stetit u svakom slucaju.e sad , neki govore da je dobro i cijev omotat u geotekstil , al struka govori da se to tako neradi pa smo omotali samo spoj dolazne i drenazne cijevi.



I vanjski tus smo isto spojili na upojni bazen i tekstilom zastitili izlaz cijevi



Nama je fizicki i upojni bazen spojen sa jamom za bio septicku tako da smo sa tekstilom odvojili onaj fini materijal od0-4mm sa ovim grubim.Jos jedan sloj da prekrije drenaznu cijev i na to sve opet tekstil.

Sad je spremno za tampon prije betoniranja.O tome i samoj betonazi ,nastavit cu drugi tjedan

- 20:23 - Komentari (0) - Isprintaj - #

četvrtak, 28.11.2013.

Ugradnja bio-septickog prociscivaca

U ovih par postova cu opisat kako se ugradjuje bio-septickai par zamki na koje se moze naic.

Prvo nam treba rupa u koju ce ona uc.Dimenzije su u ovom slucaju 3mx1,5m . Dubina rupe je 2,5 metara.Sa jamom se dobije i brosura sa uputsvima pa se treba prilagodit.Osnova je dolazna cijev otpadne vode.Ako je ona vec fiksirana kao u mom slucaju onda se nema sta mislit jer ulaz u septicku diktira dubinu rupe.Samo ulazna bacva je visoka 2m i ulaz na njoj je na visini 177cm.

Idemo redom i to popratit sa pokojom fotkom.



Iskopali smo rupu potrebnih dimenzija i u nju prvo postavili posteljicu od cca 10cm pijeska 0-4mm.Na ovo treba obratit paznju da se dobro napravi.Olaksat ce nam posao dalje. Morate je dobit u vagu (kakvu-takvu) al mora bit pod letvu.Pijesak morate smocit i malo nabit (izgazit) To bas nije lako nekome nevicnom , jer je jako malo mijesta u samoj rupi.Rubove jame mozete malo i zanemarit , jer same bacve nece lezat na njima , al leziste bacno mora bit dobro napravljeno.Poslje cu objasnit i zasto.





Spustili smo bacve u jamu.Sad mi palo na pamet , nemojte pomijesat prvu i drugu bacvu , ko bi ih posli vadio vanka:) Ja sam stavio neku ceradu preko koje su klizile dole.Jedan u jami , a jedan gore i pomalo..Nisu teske al su nezgodne za uvatit.Cerada je usput posluzila da se neordroni kakav kamen ili zemlja na vec izniveliranio dno jame..Posto smo prvu bacvu morali premjestit (nemogucnost postavljanja odma na svoje mjesto) posluzili smo se konopima i pomalo dizali u zrak i premjestili.Postoje nekave rupe na vrhu bacve kroz koje se moze provuc konop.Niposto nemojte vuc bacvu po podu jer cete unistit izniveliranu posteljicu na dnu.




Spajanje bacvi.Radi ovoga sam vam govorio da posteljica mora bit ravna i to nikako nesmjete napravit ofrlje.Bacve su tako napravljene da na ravnoj podlozi cijev ulazi u drugi.Mozete si zamislit kako bi to bilo tesko spojit da je jedna nagnuta na jug a jedna na sjevero-zapad.Mala korekcija je moguca , al ne bas prevelika.I pored toga , sve to radite u jako skucenom prostoru.
Muski i zenski spoj nemaju gumicu i za razumit je zasto.I ovako smo se poprilicno namucili za spojit ih.Umisto gumice se u kompletu dobije tuba neke vrste ljepila.Pari ka oho-ljepilo al ustvari nije .Nekako se silikonizira za par minuti.Ja sam ga nanio u dva navrata.Prvi put odma, kad smo spojili bacve i drugi put kad smo ih skoro zatrpali sa pijeskom i napunili vodom.Mozda nepotrebno , al mirnije cu spavat.





Zatrpavanje.Tu nas je u stvari najvise mucio slab pritisak vode.Po nekoj mojoj racunici same bacve imaju oko 4,5 m3 i jos puno vode nam je trebalo na samo poljevanje pijeska.Iako su bacve spijene pri vrhu , punili smo ih obe odjednom , pa smo zatrpavali pijeskom do nivoa vode u bacvama.Obilno poljevajte pijesak.Nek se dobro slegne.Ne biste htjeli da se nakon par godina slegne a vi ste necim poplocali u medjuvremenu.






Kad smo dosli do ulazne i izlazne cijevi , spojili smo se na odvodnu cijev od kuce i na upojni bazen.Provukli buzire , jedan za dovod struje za kompresor , a drugi ce nam sluzit za odusak.

nastavak za 6-7 dana.....

- 19:14 - Komentari (0) - Isprintaj - #

ponedjeljak, 25.11.2013.

ormar od siporeksa 3. dio

sad kad smo zavrsili zidarske radove i kad se sve osusilo , prefarbat cemo pregrade.



Zastitite trakama , folijama i slicno i valjak u ruke.



Zapuvala velika je bura , pa ga osusila.Nosaci za police.E tu se sad mozete igrat koliko ocete.Stvarno puno nacina i rijesenja.Posto je ovo meni ormar za alat necu se previse razbijat glavu nego cu montirat obicne letvice.Na kraju nisu ni obicne nego moj stolar perfekcionista mi je nareza neke kutne poluokrugle.Nema veze , kakve got samo da drze policu.

pregradne zidove jednostavno sam probusio u potrebnoj visini i nareza si navoj sipku fi 6mm na komade od 12cm.Kad busite siporeks nemojtu upalit cekic na busilici.

matica-podloska-letvica-zid-letvica-podloska -matica

Visak navojne sipke mozete otpilat.



Za vanjske zidove koristim tiple za siporeks.Njih nesmim probit , kao sta sam pregradne.Letvice su gotove i sad ostaje samo skrojit police.Tu nece bit nikakvih problema jer sam u startu racuna na blazujke 200x50 cm pa skarta skoro pa nece ni bit.



Eto ga.Sad to vec lici na nesto.Sad cekam da mi u trgovini skroje klizne stijene na mjeru.2-3 dana cu se morat strpit , a tako i vi.Nastavljamo u drugoj polovici tjedna

- 19:10 - Komentari (2) - Isprintaj - #

petak, 22.11.2013.

Ormar od siporeksa 2.dio

Danas nastavljamo dalje sa gletanjem pregrada.



Prva ruka , i druga zastosana spuzvom za fugiranje keramike.Kako je to vanjski ormaric i bit ce prvenstveno za drzat alat , nemam potrebe za gletanjem. A ni ovako ne ispadne lose.Kao nekad sta se radila fina sa dravskim pijeskom.



Bili vi dobri na gleteru ili ne , leptir je ipak bolji.Koristite ga ako ga imate.Brzo se uvati ruka i izravna ljepilo odlicno



zbog jako velikog podmnog pada , izravnat cu ga sa zidicem od siporeksa 8cm. Po njemu ce klizit dvije pregradne stijene od 4cm,malo lufta izmedju njih i pregrada.Idealno bi bilo 9cm, sta cu i dobit sa kutnim profilima.Zid , kutne mrezice, pregletat....

- 17:29 - Komentari (0) - Isprintaj - #

srijeda, 20.11.2013.

Ormar od siporexa


Imate li doma otkacenu zenu (mater, djevojku) , koja , cim sjednete u fotelju da pogledate svoju omiljenu sapunicu vam pocne skakat po glavi da joj treba pomoc premjestit neki ormar? Prepoznajete se u ovom? E onda je ovo pravo rijesenje za vas.

U ovom slucaju radit ce se o vanjskom ormaru za alat i ostale drangulije po sistemu 3/4 mog a 1/4 zajednickog prostora



Kao sta vidite imat cu malo problema jer se naslanjam na neravni kameni zid i pod je jako neravan sa padom od 17cm na 2,9 m koliki ce bit ormar.Dubina ce bit 50cm radi polica od blazujki. Em su jeftine , em su dosta otporne i tvrde.pregrade cu napravit od siporeksa 5 cm

zid(5cm)----135cm otvor---zid----65cm---zid---65cm---zid

Kako ce se zatvarat kliznom stijenom , po sredini bi treba bit zidic di ce se 2 stijene preklapat a drugi dio sam jednostavno jos jednom pregradia



Prvi red je najbitniji u zidanju siporeksa.Treba se dobit i horizontalni i vertikalni libel. Radi jako neravnog poda koristim drvene kajlice , a kasnije pri samom zidanju mogu se pomagat sa obicnim keramicarskim kajlicama bude li potrebe.



Pila za siporeks.Imam je vec 10tak godina i nepoderiva je.Netreba ostrit i valjda jedina pila uz onu za gips ploce sa kojom znam pilat.





Prvi red jegotov.Uvjek imajte pri ruci nekakvu kanticu sa vodom i spuzvom da uklonite ljepilo koje se nadje tamo di nebi trebalo.Nije zgodno slucajno stat na njega i raznasat ga okolo sa mljackavim zvukom nut



Kako vidite napreduje.Koristim se malim laserom da tocno odredim dubinu rezanje siporeksa.To ce mi umnogome olaksat naknadnu ogradnju kutnih mrezica.



Povremeno zalijte da ne presusi party



Pregrade su gotove.Ostavio sam 23cm do plafona , jer kad zatvorim zid odozgo ostat ce mi na vrhu ormara dovoljno mjesta za drzat kojekakve duze stvari (letve , profile i sl)



Sad je na redu postavljanje kutne mrezice.Treba obratit paznju da su pod vagom i pod spagom sva 4 pregradna zida.To mi je sad puno lakse ugradit jer sam dosta paznje tome posvetia pri samom zidanju.




nakon sta smo postavili kutne mrezice , postavimo i obicnu mrezicu preko cijelog zidai pregletamo ga ljepilom




- 20:58 - Komentari (3) - Isprintaj - #

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Bez prerada.

< prosinac, 2013  
P U S Č P S N
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          

Prosinac 2013 (3)
Studeni 2013 (4)

Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
Novaplus.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv

Opis bloga
Na ovom blogu ce se pisat o mojim gradjevinskim zahvatima