hocemocenzuru

nedjelja, 11.03.2012.

Duplo Hladno pivo u Tvornici

„To je to“ je bila prva stvar koju sam pomislio čuvši da će Hladno pivo održati dva koncerta u Tvornici 8. i 9.03., jer se radi o klupskim koncertima, koji uvijek pruže više nego nestupi u većim ili otvorenim prostorima. Da se razumijemo, koncerti Hladnog Piva na Jarunu, u Domu sportova i u Areni su bili jako dobri, ali meni je trebalo najmanje pola sata da se snađem na njima, da se naviknem na zvuk, na toliku masu ljudi, i da počnem uživati u koncertu. Dodatni problem je što je na takva, masovno posjećena događanja, teže doći, treba se naći sa svima koji idu na koncert, uvijek neko kasni, a i treba vremena za ući u dvoranu ili dogegati nekako do Jaruna.

Treba istaknuti da otkako su ušli u dvorane (negdje nakon izlaska albuma „Šamar“), dečki iz Hladnog piva nisu prestali sa klupskim nastupima. Zadnjih godina su imali običaj na jesen nastupati u Močvari za SOS Dječje selo. To su bili odlični i naravno rasprodani koncerti sa nešto drugačijim repertoarom nego na njihovim velikim nastupima, kada se set lista ipak donekle prilagođava široj publici i sviraju dobrim dijelom medijski eksponiranije pjesme. Na koncertima u Močvari su svirali i pjesme koje zadnjih godina rijetko ili nikako izvode, koje su prije toga zadnji put valjda svirali u Jabuci ili Kulušiću, jer u Močvaru je uglavnom dolazila publika koja ih prati od samih početaka ili poznaje cijeli repertoar.

Ujedno su nastupi u Tvornici bili na neki način povratak na mjesto zločina, gdje su 2000., nakon izlaska albuma „Pobjeda“, održali također dva nastupa u dva dana, što je ostalo zabilježeno na live albumu „Istočno od Gajnica“, što je ostao i do danas jedini koncertni album HP-a (doduše izdali su i dva koncertna DVD-a). Ne znam da li su ovogodišnji koncerti u Tvornici snimani, ali bilo bi dobro da jesu, jer bi bili sjajan materijal za live CD. Radilo se uistinu o dva sjajna, perfektno odrađena dvo i pol satna koncerta, za koja i bend i publika zaslužuju maksimalnu ocjenu.

Nad koncertima Hladnog piva je jedno vrijeme visio upitnik zbog već poznatih problema koji su zadesili Tvornicu, no to je riješeno i klub od 1.03. opet radi normalno. Nakon ponovnih mjerenja Tvornica je dobila opet dozvolu za rad. Obe večeri dolazeći u Tvornicu sam se uvjerio da se izvan kluba ne čuje ama baš ništa, uostalom potrebno je proći kroz dvoja vrata da bi se ušlo u njega. Tu se sad postavljaju logična pitanja: Zašto je Tvornici onemogućen normalan rad nekoliko dana, kada za to očito nije bilo nikakvog razloga? Da li će itko odgovarati za to?

Očito je da razloga za zatvaranje Velikog pogona nije bilo, no to je bilo jasno od početka. Uostalom prigovori su išli u jako širokom rasponu, od toga da susjedima smetaju pijani posjetitelji na odlasku iz Tvornice (onda bi po istoj logici trebalo zabraniti rad svim klubovima i kafićima u Zagrebu, kao i sva sportska događanja), preko problema sa parkingom (što bi tek onda rekli ljudi koji stanuju u blizini dvorana) pa do toga da je previše koncerata u zadnjih nekoliko mjeseci (znači li to da Tvornicu treba kazniti za dobar i raznovrstan program?).

Bojim se da tu nije kraj, jer nakon subotnjeg koncerta su u Tvornicu ušla dva policajca, nisam upoznat kojim povodom su došli, da li bila prijava u pitanju ili nešto drugo. Nadam se da se slične stvari neće ponavljati, jer ovakva Tvornica, kakva je sada, definitivno je potrebna gradu Zagrebu, jer ima kvantitativno i kvalitativno jak program. Uostalom ne sjećam se kada sam zadnji put u neki klub otišao tri večeri zaredom (dan poslije Hladnog piva su sjajan koncert u Malom pogonu održali i beogradski Repetitori), a što se desilo ovaj tjedan.

No, da se vratim na koncerte Hladnog piva. Obe večeri je Veliki pogon bio pun, i obe večeri su posjetitelji svjedočili odličnim nastupima Hladnog piva, na što smo se i navikli kad je HP u pitanju, jer klupski prostori su ipak njihovo prirodno okruženje, ma kako to ocrtano zvučalo. I zato sam siguran da će i ubuduće HP uz one veće održavati i ovakve koncerte, kakvi su bili ova dva u Tvornici. Pola repertoara tj. 20 pjesama su izabrali poštovatelji Hladnog piva (i izvedene su obje večeri), a drugu polovicu je odabrao bend. Koncerti su bili različiti po izboru pjesama, kao i po rasporedu izvođenja, tako da petak nije bio tek repriza četvrtka, već potpuno novi koncert.

„Dobrodošli na mainstream koncert mainstream benda Hladno pivo“, ironično je rekao Mile početkom koncerta druge večeri. Spominjao je i kako je nakon Arene pravi gušt svirati ovakav koncert. O izboru pjesama (bilo benda, bilo poštovatelja) nema smisla mudrovati, jer nakon sedam studijskih albuma (redom dobrih) HP na raspolaganju ima toliko kvalitetnog materijala da bi set listu mogli birati izvlačenjem papira ili nasumice. Uostalom zamislite set listu koja počinje ovako nekako: „Tamburaši“, „Tema je žena“, „Nije sve ni u pari“, „Čelične zavjese“, „Krepaj budalo“, „Anoreksik“, „Aleksandar Veliki“, „Odjava programa“, „Razmišljam“, „Tišina“, „Usamljeni u gomili““, „Zakaj se tak' oblačiš“, „Od buđenja do dnevnika“... Nema sumnje da bi i ove pjesme bile jednako dobro dočekano kao i one izvedene obje večeri u Tvornici.

Set liste se naravno nemoguće sjetiti, pa neću ni pokušavati, no probaću prenijeti neke dojmove s koncerata. Bilo je lijepo opet čuti „Utjehu kose“, pjesmu A.G. Matoša, koju je HP prvi put izvelo, ako se ne varam, na istom mjestu 12 godina prije, koja je jedino objavljena na „Istočno od Gajnica“, koju je Mile najavio ovako: „tekst i nije nešto, ali je zato muzika super“. Bilo je zanimljivo vidjeti kako „Mlohavu čunu“ sa više emocija i intenziteta pjeva ženski dio publike nego muški. Album „G.A.D.“ je dobio najmanje mjesta („U ritmu dlakave guze“ je odsvirana prve, a „Šank“ drige večeri), što je uobičajeno zadnjih godina, npr. u Areni je bio potpuno zaobiđen. Imali smo priliku čuti i „Maderfakerse“, godinama neizvođenu, i sam bend se iznenadio brojem glasova koji je dobila ova pjesma. Inače, na samo kraju smo saznali da je najviše glasova dobio „Trening za umiranje“.

Brojke bi bile: dva koncerta, oko 3000 posjetitelja, pet sati, 80-ak pjesama... Ali to su ionako samo brojke, ono što je meni bitno je da, bilo da sam ih gledao pod utjecajem alkohola (prva večer) ili mrtav trijezan, što je bio slučaj drugu večer, oba puta je bilo jednako dobro. Dvaput je ipak dvaput. Nakon drugog koncerta su nam pustili nekoliko stvari od Idijota. Dobar potez, poruka je jasna.

11.03.2012. u 23:31 • 0 KomentaraPrint#

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.



< ožujak, 2012 >
P U S Č P S N
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31  

Travanj 2020 (1)
Listopad 2019 (2)
Kolovoz 2019 (1)
Svibanj 2019 (1)
Siječanj 2019 (2)
Srpanj 2018 (1)
Svibanj 2018 (1)
Prosinac 2017 (1)
Studeni 2017 (2)
Kolovoz 2017 (1)
Lipanj 2017 (3)
Svibanj 2017 (2)
Ožujak 2017 (1)
Veljača 2017 (2)
Prosinac 2016 (1)
Rujan 2016 (1)
Svibanj 2016 (1)
Travanj 2016 (1)
Ožujak 2016 (1)
Veljača 2016 (2)
Siječanj 2016 (3)
Listopad 2015 (1)
Siječanj 2015 (2)
Prosinac 2014 (1)
Studeni 2014 (1)
Listopad 2014 (2)
Rujan 2014 (1)
Kolovoz 2014 (1)
Lipanj 2014 (3)
Svibanj 2014 (2)
Ožujak 2014 (2)
Veljača 2014 (4)
Siječanj 2014 (1)
Prosinac 2013 (4)
Studeni 2013 (2)
Listopad 2013 (2)
Rujan 2013 (2)
Kolovoz 2013 (1)
Srpanj 2013 (1)
Lipanj 2013 (4)
Svibanj 2013 (4)
Travanj 2013 (3)
Ožujak 2013 (5)
Veljača 2013 (3)
Siječanj 2013 (4)
Prosinac 2012 (5)
Studeni 2012 (3)
Listopad 2012 (4)

Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
Novaplus.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv


Komentari da/ne?

Opis bloga

Komentiranje svega i svačega.

Kontakt mail :
hocemocenzuru@gmail.com

Linkovi

Hoćemo cenzuru - Kud Idijoti

Dosta je bilo splačina, pornića i drkačina
Dosta je bilo svakakvih lažnih informacija
Kako se živi kad se ne radi
Tko je u minusu, a tko u blokadi
Kao, lova ne vrijedi, ali dobro se kupuje
Ne znaš više kome da vjeruješ.

Dosta je bilo gluposti, šund stripova i ...
Propalih književnika i suludih pjesnika
Želim, želim nešto novo
Želim nešto pametno
Sistemski dotjerano
Moćno, moćno i nevidljivo.

Hoćemo, hoćemo cenzuru
Hoćemo, hoćemo cenzuru.

Fašisti i ljevičari
Treba sve očistiti
Od nemoralnih ljubavi
Što to sve ekran trpi
Našminkane bolnice
Novinarske kritike
Orgazam pred kamerom u vašim domovima
Potrebna je intervencija.

Hoćemo, hoćemo cenzuru
Hoćemo, hoćemo cenzuru.