HKUD PETAR ZRINSKI - VRBOVEC

petak, 11.11.2005.

HKUD Petar Zrinski

HKUD (Hrvatsko kulturno umjetničko društvo) Petar Zrinski Vrbovec velika je obitelj kulturnih amatera, koja u četiri sekcije okuplja preko 200 članova.


Mješoviti pjevački zbor

Mješoviti pjevački zbor je najstarija sekcija društva, osnovana 1912. godine. Nakon povremenih prekida rada nakon 2. Svjetskog rata, pod imenom HKUD Petar Zrinski neprekidno djeluje od 1969 godine. Danas zbor vodi četrdesetak članova - učenika, službenika, radnika, umirovljenika....

Zbor su vrlo uspješno vodili pok. prof. Ante Džaja, Višnja Kramarić, Zvonimir Prelčec, Mario Bogliuni, a od 1994. godine dirigent je Franjo Simić. Na repertoaru su gotovo sve glazbene vrste - svjetovna i duhovna glazba domaćih i stranih autora. Nastupao je diljem Hrvatske te u Švicarskoj, Njemačkoj, Italiji, Sloveniji, Madžarskoj i Slovačkoj. Dva puta za redom zbor se plasirao na Susrete hrvatskih pjevačkih zborova, kao najuspješniji zbor u Zagrebačkoj županiji. Zbor je 2002. godine svečano obilježio 90. obljetnicu osnutka, kada je izdao svoju drugu monografiju i snimio prvi CD.

Tamburaški orkestar

Najtrofejnija sekcija društva je tamburaški orkestar. Orkestar broji između 25 i 30 vrhunskih mladih glazbenika. Osnovan je prije 19 godina i od osnutka do 2005. ga je vodio Zlatko Farszky. Gospodin Farszky stvorio je jedan od najboljih orkestara u Hrvatskoj, što je potvrđeno na šest nastupa na Festivalu hrvatske tamburaške glazbe u Osijeku. Nakon brončanih i srebrne, za svoja četiri posljednja nastupa mladi su tamburaši osvojili Zlatne plakete. Osim toga, kroz orkestar je prošlo stotine mladih obučenih tamburaša. Orkestar je prije tri godine snimio CD. Današnji voditelj tamburaškog orkestra je g. Ivan Gazibara.

Folklorna sekcija

Folklorna sekcija
Najbrojnija sekcija društva s više od 120 članova u četiri uzrasne skupine (od polaznika Igraonice do "velikog" folklora). U 29 godina rada folkloraši su postavili brojne koreografije svih hrvatskih regija-zona. Među rijetkima, možda i jedino takvo društvo u Hrvatskoj, vrbovečki folkloraši na svom repertoaru imaju i Završno kolo iz opere "Ero s onoga svijeta" Jakova Gotovca, koje je postavio njegov dugogodišnji koreograf Zvonimir Reljić. Voditeljica folklorne skupine je Ljiljana Stanko, sa suradnicima Dunjom Belaj i Mladenom Farszkym.

Muški oktet
Najmlađa sekcija u društvu je Muški oktet (klapa), osnovan(a) 2001. godine. Dosad su nastupali na brojnim gostovanjima u Vrbovcu, Križevcima, Lumbardi, Bjelovaru, Budimpešti gdje je oktet pobrao sve simpatije publike. Oktet je 2004. godine nastupio na festivalu klapa debitanata na Bolu gdje je osvojio drugo mjesto i zamalo se plasirao na festival klapske pjesme u Omišu. Oktet njeguje sve glazbene žanrove, te okuplja pjevače iz Zbora i Tamburaškog orkestra i nekolicinu zaljubljenika u pjevanje i izvan Društva. Oktet je osnovan za vrijeme umjetničkog voditelja g. Franje Simića, potom ga vodi g. Zlatko Farszky, a trenutno g. Ivan Gazibara.




Adresa: HKUD Petar Zrinski
Trg Petra Zrinskog 5
10340 Vrbovec

Predsjednica: 098/328-915 Jasna Benedik

- 09:17 - Komentari (2) - Isprintaj - #