HDZ BiH Posavina

utorak, 23.08.2011.

Otvoren asfaltirani put u hrvatskom povratničkom naselju Bukovica


Izaslanik predsjednika HDZBiH dr. Dragana Čovića i savjetnica ministra za izbjeglice i raseljena lica RS Davora Čordaša, Marija Rapo i predsjednik Udruženja Bukovčana, Ivica Matošević, presijecanjem vrpce otvorili su asfaltiranu dionicu puta na pravcu Jablan – Bukovica u hrvatskom povratničkom naselju u općini Laktaši.

Za pomoć povratnicima u općini Laktaši, Ministarstvo za izbjeglice i raseljena lica RS je ove godine izdvojilo ukupno 142.000 KM. Iz Razvojnog programa RS, za rekonstrukciju i asfaltiranje dijela puta u Bukovici i prilazne saobraćajnice u naselju Veliko Blaško izdvojeno je 92.000 KM, a za sanaciju i asfaltiranje puta i parkinga prema groblju Sveti Ivo u naselju Bešlanica iz ovogodišnjeg proračuna je utrošeno 50.000 KM.

Svečanosti u Bukovici pridružio se i zagrebački gradonačelnik Milan Bandić koji je najavio pomoć povratnicima i istakao da je imperativ Hrvatske i grada Zagreba da se što više Hrvata vrati na svoja ognjišta. Među brojnim gostima bili su i načelnici općina Laktaši i Okučani.

U prisustvu velikog broja gostiju i hrvatskih povratnika, svetu misu u Bukovici služio je pomoćni biskup banjalučki fra Marko Semren.

- 16:51 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Ministar za izbjeglice i raseljena lica RS Davor Čordaš posjetio župni ured u Doboju

U okviru posjete Vlade Republike Srpske opštini Doboj, ministar Davor Čordaš posjetio je dobojski župni ured, gdje je sa župnikom Perom Iljkićem razgovarao o aktuelnim povratničkim pitanjima.
Ministar Čordaš je rekao da je za povratnike u Doboj, Ministarstvo ove godine izdvojilo 100.000 KM iz sredstava namijenjenih za povratak u RS, te da se pomoć povratnicima realizuje i kroz sredstva za održivi povratak.
Župnik Pero Iljkić zahvalio je ministru za podršku povratku na dobojskoj regiji i istakao dobru saradnju župnog ureda i Odsjeka Ministarstva za izbjeglice i raseljena lica RS u Doboju.
Sastanku u župnom uredu prisustvovao je i rukovodilac OMI-a u Doboju Jovo Jović.

Ministarstvo za izbjeglice i raseljena lica RS

- 16:49 - Komentari (0) - Isprintaj - #

OBNOVLJEN RAD TEMELJNOG OGRANKA HDZ BIH ZA GRADSKO PODRUČJE BOSANSKOG BRODA

Bosanski Brod 23.08.2011. Izbornom skupštinom Mjesnog odbora za gradsko područje Bosanskog Broda obnovljen je rad ovog temeljnog ogranka, a izborom njegovog Izvršnog i Nadzornog odbora, ogranak je dobio i svoje rukovodstvo.


U Izvršni odbor izabrani su:

1. Ivan Begić
2. Josip Blažević
3. Mato Čondrić
4. Sandro Čondrić
5. Miroslav Kopljar
6. Tomislav Matanović
7. Slavko Vukoja,

dok su u Nadzorni odbor izabrani :

1. Mario Arelić
2. Natalija Begić
3. Igor Čondrić

Odmah po završetku izborne skupštine, održana je i konstituirajuća, na kojoj je bila samo jedna točka dnevnog reda, izbor predsjednika. Tako je Mato Čondrić jednoglasno izabran za predsjednika ovog temeljnog ogranka. Novoizabrani predsjednik je od Izvršnog odbora dobio zadaću da za narednu sjednicu Izvršnog odbora predloži kandidate za ostale dužnosti u ovom ogranku, te da do iste sjednice provede konstituiranje Nadzornog odbora i izbor predsjednika istog.

U radu ove izborne skupštine učestvovali su i: Ivo Mijić, predsjednik Općinskog odbora HDZ BiH Bosanski Brod, Pavo Dujak, tajnik istoga i Ivo Gavrić, potparol Regionalnog odbora HDZ BiH Posavina, koji su uz želje za uspješan i plodonosan rad, izabranim dužnosnicima čestitali.

Potparol HDZ BiH Posavina, Ivo Gavrić

- 16:48 - Komentari (0) - Isprintaj - #

utorak, 16.08.2011.

Blagdan sv. Roka u župi Krista Kralja na Ceru, 16.8.2011.

Predsjednica RO HDZ BiH Sjeverozapadna Bosna i savjetnica ministra Davora Čordaša, Marija Rapo nazočila je proslavi blagdana sv. Roka u župi Krista Kralja na Ceru.

Župa Krista Kralja na Ceru, u Vrhbosanskoj nadbiskupiji, osnovana je 1933. godine. Smještena je na pitomim brežuljcima, na sredini starog puta Derventa - Doboj (poznatijeg kao "Stara cesta"). Obuhvaća nekoliko sela općina Derventa i Doboj, dijelom ili u cijelosti: Komarica, Mišinci, Gradina, Tunjestala, Dažnica, Modran i Foča.

Godine 1992. pred sam rat u župi je bilo oko 600 obitelji, blizu 3000 vjernika. U župi su kroz njenih šezdesetak godina sagrađene dvije crkve, jedna pred drugi svjetski rat, druga neposredno pred ovaj posljednji u kojem je i srušena.
Izgradnja nove župne crkve počela je u srpnju prošle godine, kada je položen kamen temeljac uz nazočnost mnogobrojnih vjernika, među kojima i tadašnji potpredsjednik RS iz reda Hrvata, a sadašnji ministar za izbjeglice i raseljena lica RS Davor Čordaš.

Radovi na izgradnji su u tijeku, a Ministarstvo za izbjeglice i raseljena lica RS je iz ovogodišnjeg proračuna za pomoć u obnovi crkve izdvojilo 10.000 KM.
Svetoj misi na Ceru nazočili su i predsjednik RO HDZ BiH Posavina i predsjedavajući Kluba Hrvata u Vijeću naroda RS Josip Jerković, te zastupnik u Saboru Republike Hrvatske iz BiH i član predsjedništva HDZ BiH Ivo Andrić Lužanski.


Slike sa posvete temelja, danas već izgrađane crkve.

- 16:52 - Komentari (0) - Isprintaj - #

ponedjeljak, 15.08.2011.

Blagoslov temelja župne crkve u Foči kod Doboja



Predsjednica RO HDZBiH Sjeverozapadna Bosna i savjetnica ministra Davora Čordaša, Marija Rapo nazočila je svečanosti blagoslova temelja župne crkve u Foči kod Doboja i svetoj misi koju je predvodio nadbiskup vrhbosanski kardinal Vinko Puljić.

Ministarstvo za izbjeglice i raseljena lica RS izdvojilo je 10.000 KM iz ovogodišnjeg proračuna za pomoć u obnovi crkve u župi Foča.

U razgovoru sa povratnicima Marija Rapo je istaknula da će Ministarstvo na čelu sa ministrom Čordašem i ubuduće podržavati projekte koji su u interesu hrvatskih povratnika, kako bi se u ovoj župi, koja je nekad brojala 4.000 Hrvata, stvorili bolji uvjeti za povratak svih koji žele da se vrate.

- 16:54 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Savjetnica Marija Rapo na svetoj misi u Marijanskom svetištu na brdu Kondžilo



Predsjednica RO HDZBiH Sjeverozapadna Bosna i savjetnica ministra za izbjeglice i raseljena lica RS Davora Čordaša, Marija Rapo nazočila je svetoj misi u Marijanskom svetištu na brdu Kondžilo u povratničkoj župi Komušina kod Teslića. U prisustvu velikog broja vjernika misu je predvodio uzoriti kardinal Vinko Puljić.

Marija Rapo je sa načelnikom općine Teslić Savom Kasapovićem i koordinatorom za povratak Hrvata u Teslić Marijanom Čuturom (HDZ BiH), razgovarala o povratničkim pitanjima i načinu raspodjele pomoći hrvatskim povratnicima u ovu općinu, kako bi se na najbolji način pružila potpora onima koji se žele vratiti.

Izgradnja Gospinog svetišta na Kondžilu osnažit će duhovnu snagu i volju za povratkom, kako bi obnovili svoju pradjedovsku vjeru, osnažili svoje narodne korijene i ponovno stvorili svoj prepoznatljivi katolički identitet u BiH. Sve to, mladima i starima, nudit će svetište na Kondžilu. Marija je uvijek bila utočište grešnika, utjeha žalosnih i zdravlje bolesnih.

- 16:53 - Komentari (0) - Isprintaj - #

<< Prethodni mjesec | Sljedeći mjesec >>

< kolovoz, 2011 >
P U S Č P S N
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31        

Rujan 2011 (5)
Kolovoz 2011 (6)
Srpanj 2011 (12)
Lipanj 2011 (11)
Svibanj 2011 (12)
Travanj 2011 (10)
Ožujak 2011 (21)
Veljača 2011 (8)
Siječanj 2011 (6)
Prosinac 2010 (9)
Studeni 2010 (8)
Listopad 2010 (8)
Rujan 2010 (18)
Kolovoz 2010 (9)
Srpanj 2010 (17)
Lipanj 2010 (20)
Svibanj 2010 (14)
Travanj 2010 (6)
Ožujak 2010 (14)
Veljača 2010 (10)
Siječanj 2010 (2)
Prosinac 2009 (1)
Studeni 2009 (4)
Listopad 2009 (3)

Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
Novaplus.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv

RO HDZ BiH Posavina

  • Predsjednik RO HDZ BiH Posavina je
    Josip Jerković
    a članovi su:
    Davor Čordaš, Ivo Mijić, Pavo Dujak, Zlatko Tolić, Perica Kinđerski, Ivo Kamenjašević, Mato Lucić, Luka Miloš, Jozo Vidak, Petar Gagulić, Zvonko Šendulović, Juro Božanović , Vladimir Blažanović , tajnik Josip Suvalj i potparol Ivo Gavrić.

Linkovi

Kontakt

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje - Dijeli pod istim uvjetima