HDZ BiH Posavina

subota, 25.06.2011.

Izaslanstvo HDZ BiH boravilo u Podmilačju

JAJCE, 24. 6. 2011. Izaslanstvo HDZ BiH, predvođeno predsjednikom prof. dr. Draganom Čovićem, boravilo je u četvrtak, 23. lipnja 2011. godine, na uočnici u povodu blagdana Sv. Ivana Krstitelja, u Podmilačju, gdje se okupilo više tisuća hodočasnika iz BiH i inozemstva.

Izaslanstvo HDZ BiH nazočilo je svetoj misi i molitvi za bolesnike koju je slavio uzoriti kardinal Vinko Puljić.

U izaslanstvu HDZ BiH bili su: predsjednik HDZ BiH prof. dr. Dragan Čović, dopredsjednici HDZ BiH Borjana Krišto i Marinko Čavara, član Predsjedništva HDZ BiH Davor Čordaš i zastupnik HDZ BiH u ZD PSBiH Bariša Čolak.

PODMILAČJE je bosansko-hercegovačko svetište sv. Ivana Krstitelja, smještenom uz rijeku Vrbas nekoliko kilometara od Jajca. Svetište datira iz 15. stoljeća i jedno je od najstarijih svetišta u Bosni i Hercegovini. Počeci svetišta sv. Ive u Podmilačju, najstarijeg svetišta u Bosni i Hercegovini i na ovim prostorima, umotani su u legendu i pučku predaju.

O njegovoj prošlosti i dugoj povijesti svjedoči i mala gotička crkvica iz 15. stoljeća, najstarija srednjovjekovna crkva u Bosni i Hercegovini, koja je stoljećima bila simbol ne samo ovoga svetišta i kraja, već i katoličkog puka cijele Bosne. Nakon zadnjeg rata, u kojem su i svetište i svi sakralni objekti u njemu porušeni, mala zavjetna crkva je u cijelosti rekonstruirana. U međuvremenu je izgrađena i nova crkva (radovi otpočeli 2004. godine) s vanjskim oltarom i župnom kućom: sve je ugrađeno u stijenu na sjevernoj strani podmilačke doline.

Ove dvije crkve, stara i nova, uz zavjetni kip sv. Ive, najvažniji su simboli ovog svetišta, u kojima se na skladan način povezuju prošlost i sadašnjost.

Podmilačko svetište je nadaleko poznato kao pokorničko i zavjetno mjesto, mjesto molitve.

O tome svjedoče i mnogi zapisi iz prošlosti, posebno oni koji se odnose na misu za bolesnike, koja se slavi na dan sv. Ive (24.6.) i na kojoj uz katolike sudjeluju i pripadnici drugih vjera, što je još jedna posebnost ovog svetišta.

Ovdje se svake godine, posebno uoči i na sam Ivandan, slijevaju deseci tisuća hodočasnika. Ovdje su se događala i događaju čudesna djela Božje milosti i obraćenja, izmoljena hodočasničkim zavjetima, pokorom i molitvom. Hodočasničko mjesto uz Vrbas, mjesto je najdubljih ljudskih čežnji i vapaja, neugasive nade u smisao postojanja i nadmoć života nad patnjom, bolešću i besmislom.

Zato se i danas ovdje slijevaju rijeke hodočasnika otvorena srca i plemenitih molitava.

- 09:19 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Prof. dr. Dragan Čović predvodio izaslanstvo HDZ BiH na obilježavanju 90. obljetnice župe Bijelo Brdo

BIJELO BRDO, 24. 6. 2011. U petak, 24. lipnja 2011. godine župa Bijelo Brdo proslavila je svog nebeskog zaštitnika Sv. Ivana Krstitelja i 90. obljetnicu župe.

Euharistijsko slavlje predvodio je nadbiskup vrhbosanski uzoriti kardinal Vinko Puljić. Proslavi svog nebeskog zaštitnika Sv. Ivana Krstitelja i 90. obljetnicu župe Bijelo Brdo nazočilo je i izaslanstvo HDZ BiH koje je predvodio predsjednik prof. dr. sc. Dragan Čović.

U izaslanstvu HDZ BiH bili su i dopredsjednik HDZ BiH Anto Domić, član Predsjedništva HDZ BiH Davor Čordaš, Slavko Marin i Marija Rapo.



Bijelo Brdo sa svojih šest naselja, nalazi se u Bosanskoj Posavini (sjeverna Bosna) sjeverno od Dervente, između rijeka Ukrine i Save, na prometnici Derventa -Bosanska Dubica - Srbac. Župa se smjestila na blagim brežuljcima koji se prema Savi pretvaraju u ravno polje, a udaljena je oko 5 km zračnom crtom od Dervente u smjeru sjevera. U potoku Dubočac i na uzvišenju zvanom Mađarsko groblje pronađeni su ostaci srednjovjekovnog oružja, a na brežuljku odmah uz rijeku Savu nalazi se groblje Banice, na kojem je dr. Đuro Basier otkrio grob jednoga bana i njegove supruge. Po mišljenju nekih povjesničara, na području današnje župe Bijelo Brdo jednim dijelom nalazila se stara župa Dubočac.




U izvješću provincijala fra Marijana Pavlovića, tj. bosanskih franjevaca fra Jure iz Neretve i fra Pavla Papića iz 1623. godine, navodi se da župa Dubočac pripada samostanu Kraljeva Sutjeska (Curia Bani). Skradinski biskup i administrator Bosne, fra Tomo Ivković izvješćuje o krizmanim osobama i vizitiranim mjestima u Bosni i Slavoniji između 1626. i 1630. godine. Između ostalih mjesta biskup navodi i mjesto Dubočac (Dubociaz) s 300 krizmanih osoba. U izvješću Svetoj Stolici o prilikama u Bosni i Slavoniji, biskup fra Jeronim Lučić navodi da je 9. listopada 1637. uz rijeku Savu, u župi Dubočac (Dubociaz) na starom crkvištu, uz sudjelovanje devet fratara krizmao 130 osoba. Biskup navodi da župa nema crkvu, a da ima oltar pod krovom. Fratri tu imaju svoj gostinjac, a župa je pod upravom samostana u Kraljevoj Sutjesci.

U izvješću iz 1650. godine (o pohodu Bosni između 1645. i 1650.) poslanom Svetom zboru za promidžbu vjere u Rim, biskup fra Marijan Maravić navodi da je u župi Dubočac (Dubociaz) 25. svibnja 1648. krizmao 700 vjernika. U izvješću iz 1675. godine (o kanonskom pohodu Bosni između 1672. i 1675. godine) dostavljenom Svetoj Stolici u Rim, biskup fra Nikola Olovčić-Ogramić navodi da je župa Dubočac 21. studenoga 1672. godine imala 2000 vjernika, a da je krizmao 1480 vjernika te da župa ima crkvu i župni stan. Godine 1686. fra Andrija iz Dubočca, bivši provincijal, iz župe Dubočac izveo je 2700 katolika u Prekosavlje. U izvješću apostolskog vikara biskupa fra Marijana Bogdanovića iz 1768. godine u župi Velika pored ostalih mjesta navodi se i mjesto Dubočac, s 28 katoličkih kuca i 209 katolika, a od toga je bilo 127 odraslih osoba (koje se pričešcuju) i 82 djece (nepričešćenih). Prema popisu biskupa fra Augustina Miletića iz 1813. godine u župi Koraće između ostalih mjesta navodi se i mjesto Bijelo Brdo, s 28 katoličkih kuća i 174 katolika, a od toga je bilo 113 odraslih osoba i 61 dijete. U Šematizmu Bosne Srebrene za 1856. godinu, a prema podacima iz 1855., u župi Koratje između ostalih navode se i sljedeća mjesta: Bielo - Brdo - 42 katoličke obitelji i 352 katolika, Gradac (19, 150) i Pevalovac (9, 65). Prema Šematizmu za 1864. godinu u župi Koratje između ostalih možemo pronaći i sljedeća mjesta: Bielo - Brdo - 46 katoličkih obitelji i 464 katolika, Gradac (16, 107). U Šematizmu Bosne Srebrene za 1877. godinu u župi Koratje nalazimo i sljedeća mjesta: Bielo - Brdo (44 katoličke obitelji i 411 katolika) i Gradac (19, 118). Današnja župa Bijelo Brdo utemeljena je 15. kolovoza 1921. odvajanjem od župe Koraće. U trenutku osnivanja župa je imala preko 1000 vjernika. Prvi župnik u Bijelom Brdu bio je veliki pjesnik Izidor Poljak, a tu je napisao i svoje najbolje pjesme S Bijelog Brda.

Dana 3. studenoga 1935. u župi Bijelo Brdo blagoslovljeni su temelji nove župne crkve. Župna crkva konačno je dovršena 1941. godine. Nova župna kuća građena je od 1967. do 1969. godine. Tijekom rata 1992. -1995., tj. zadnjeg dana veljače 1992., srpski ekstremisti minirali su i do temelja srušili župnu crkvu, a župnu kuću opljačkali i zapalili. Kapele Sv. Ane i Sv. Roka potpuno su uništili, a sve Hrvate katolike protjerali su s područja župe. Svih 460 hrvatskih katoličkih kuća župe Bijelo Brdo opljačkano je, a zatim srušeno. U povodu blagdana sv. Ivana Krstitelja, zaštitnika župe Bijelo Brdo kraj Dervente, vrhbosanski nadbiskup kardinal Vinko Puljić 24. lipnja 2003. predvodio je misno slavlje i blagoslovio temelje nove župne crkve, koja se gradi na mjestu stare. Župom upravlja dijecezanski (biskupijski) svećenik, a župi sv. Ivana Krstitelja u Bijelom Brdu pripadaju sljedeća naselja: Bijelo Brdo, Bosanski Dubočac, Gradac (filijalna crkva), Korovi, Pjevalovac (filijalna crkva) i Trstenci.

- 09:18 - Komentari (0) - Isprintaj - #

četvrtak, 23.06.2011.

Ministar za izbjeglie i raseljena lica Davor Čordaš prisustvovao svečanoj svetoj misi zahvalnici povodom osme obljetnice dolaska pape Ivana Pavla II u Banja Luku

Ministar za izbjeglice i raseljena lica Davor Čordaš prisustvovao svečanoj svetoj misi zahvalnici povodom osme obljetnice dolaska pape Ivana Pavla II u Banja Luku i proglašenja blaženim Ivana Merza.
Kardinal Vinko Puljić, koji je predvodio misno slavlje, podsjetio je na 22. lipanj, kao nezaboravni dan kada je Banja Luku pohodio papa Ivan Pavle II, koji je tim povodom poželio dane napretka i mira.
Svečanosti su prisustvovali savjetnik Predsjednika Republike Srpske, Miladin Dragičević, potpredsjedavajući Vijeća naroda Republike Srpske iz reda Hrvata, Zoran Lipovac, direktor Republičkog sekretarijata za vjere, Jovo Turanjanin, generalni konzul Republike Hrvatske u Banja Luci, Dunja Jevak.

- 17:29 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Ministar Davor Čordaš sastao se sa delegacijom Splitsko-dalmatinske županije

Banja Luka 22.06.2011. Ministar za izbjeglice i raseljena lica Davor Čordaš, ministar porodice, omladine i sporta Nada Tešanović i biskup banjalučki Franjo Komarica ugostili su delegaciju Splitsko-dalmatinske županije.
Delegaciju Splitsko-dalmatinske županije predvodio je župan Ante Sanader i predsjednik županijske skupštine Petroslav Sapunar. Delegaciju su činili i Ivan Škaričić, saborski zastupnik i gradonačelnik Omiša, Blaženko Boban, gradonačelnik Solina, Zlatko Ževrnja, načelnik općine Dugopolje i Miroslav Buličić, bivši generalni konzul Republike Hrvatske u Banja Luci, kao i Dunja Jevak, novoimenovani generalni konzul u Banja Luci.
Posjeta Banja Luci upriličena je s ciljem uspostave suradnje na razvoju zajedničkih privrednih projekata uz mogućnost korišćenja fondova Evropske unije.

Ministarstvo za izbjeglice i raseljena lica





Ministarstvo za izbjeglice

- 16:11 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Ministar Davor Čordaš sastao se sa delegacijom Splitsko-dalmatinske županije

Banja Luka 22.06.2011. Ministar za izbjeglice i raseljena lica Davor Čordaš, ministar porodice, omladine i sporta Nada Tešanović i biskup banjalučki Franjo Komarica ugostili su delegaciju Splitsko-dalmatinske županije.
Delegaciju Splitsko-dalmatinske županije predvodio je župan Ante Sanader i predsjednik županijske skupštine Petroslav Sapunar. Delegaciju su činili i Ivan Škaričić, saborski zastupnik i gradonačelnik Omiša, Blaženko Boban, gradonačelnik Solina, Zlatko Ževrnja, načelnik općine Dugopolje i Miroslav Buličić, bivši generalni konzul Republike Hrvatske u Banja Luci, kao i Dunja Jevak, novoimenovani generalni konzul u Banja Luci.
Posjeta Banja Luci upriličena je s ciljem uspostave suradnje na razvoju zajedničkih privrednih projekata uz mogućnost korišćenja fondova Evropske unije.

Ministarstvo za izbjeglice i raseljena lica

- 09:20 - Komentari (0) - Isprintaj - #

subota, 11.06.2011.

Regionalni pristup izbjegličkim problemima - bilateralna suradnja resornih ministarstava Republike Srpske i Republike Hrvatske


Banja Luka, 10.06.2011.godine. Sastanak ministra za izbjeglice i raseljena lica Republike Srpske Davora Čordaša sa predstavnicima Vlade Republike Hrvatske, nastavak je aktivnosti vezanih za dogovor iz Slavonskog Broda, hrvatskog predsjednika Ive Josipovića i predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika.

Na sastanku je razgovarano o regionalnom pristupu rješavanja izbjegličkih pitanja, unaprjeđenju saradnje i formiranju međunacionalnog koordinacionog tijela.
Ministar Davor Čordaš je rekao da je Vlada Republike Srpske spremna da pruži podršku svim vidovima donatorske pomoći za povratak Hrvata u Republiku Srpsku i naglasio važnost koordinacije nadležnih ministarstava Hrvatske i Republike Srpske u tom smjeru. Napominjući probleme povratnika kojima su obnovljene kuće, a nemaju adekvatnu infrastrukturu ili efekte utrošenih sredstava za obnovu infrastrukture u mjestima gdje je mali broj povratnika, ministar Čordaš je naglasio da će mnogo bolji efekti biti postignuti koordiniranim projektima, koji će se dopunjavati i tako stvoriti potpunije pretpostavke za povratak i dostojanstven život.
Govoreći o održivom povratku, ministar Čordaš je rekao da je Vlada Republike Srpske, do sada uložila oko 216 miliona KM, ali da je ostalo još mnogo pitanja za rješavanje, te da osnovni problem predstavlja nedostatak sredstava. Nakon održavanja regionalne donatorske konferencije o izbjeglicama između BiH, Hrvatske, Srbije i Crne Gore tijekom ove godine, trebala bi da se finalizira suradnja u rješavanju ovih pitanja na regionalnom nivou. Ministar je podsjetio da u BiH ima ukupno oko 50.000 zahtjeva za povratak, 22.000 zahtjeva je za područje Republike Srpske, a od toga je preko 7.000 zahtjeva Hrvata.

"Vjerujemo da će se relativno brzo na nivou BiH uspostaviti institucija za ova pitanja zato što imamo značajan resurs u Fondu za povratak", rekao je ministar Čordaš, te istaknuo važnost pokretanja pitanja prekogranične privredne saradnje, bez koje neće biti održivog povratka, navodeći primjer suradnje općina Slavonski Brod i Brčko, te općina Slavonski Brod i Srbac.

U narednom periodu najvažnija su pitanja obnove preostalog broja oštećenih stambenih jedinica, infrastrukture i osiguranje ekonomske održivosti”, napomenuo je ministar Čordaš i dodao da tehničku pomoć, u pojedinim općinama povratka, mogu pružiti odsjeci Ministarstva za izbjeglice i raseljena lica Republike Srpske.

U Republici Srpskoj, prijeratnim vlasnicima ukupno je vraćeno oko 100.000 stambenih jedinica koje su uslovne za stanovanje, a obnovljeno je još preko 72.000 stambenih objekata.
Državni sekretar u Ministarstvu regionalnog razvoja, šumarstva i vodnog gospodarstva Hrvatske Branko Mučnjak, je podsjetio da Vlada Hrvatske duži niz godina provodi program doniranja građevinskog materijala za obnovu stambenih jedinica svim izbjeglim Hrvatima iz BiH, za šta je do sada utrošeno više od 272 miliona kuna, te da će se za povratak osigurati i sredstva kroz mogući povrat Poreza na dodatu vrijednost.

"Prema našim podacima, imamo preko 4 000 zbrinutih objekata, a toliki je i trenutni broj zahtjeva za obnovu, dok naš zakonski okvir predviđa 35 kvadratnih metara prostora za obnovu po osobi", rekao je Mučnjak i dodao da se kroz kontinuitet pomoći od 2001. godine i kroz šest programa koji su se od tada realizirali postepeno zbrinjavaju svi koji su podnijeli zahtjeve, iako je od podnošenja zahtjeva potrebno značajno vrijeme za njihovu realizaciju.

Prema riječima ambasadora Hrvatske u BiH Tončija Staničića, postojeća kvalitetna koordinacija i komunikacija BiH i Hrvatske po ovom pitanju može se poboljšati i kroz rad ostalih institucija, kao i kroz rad ministarstava nadležnih za pitanja izbjeglica.
"Radit ćemo intenzivnije i na koordinaciji privrednih ulaganja i velikih projekata u oblasti infrastrukture, što će omogućiti povratak ljudi i njihovo situiranje na mjestima gdje su ranije živjeli", rekao je ambasador Staničić.

Sastanku u Banjaluci prisustvovali su i generalni sekretar predsjednika Republike Srpske Siniša Karan i predsjednik Kluba Hrvata u Vijeću naroda RS Josip Jerković.

- 21:29 - Komentari (0) - Isprintaj - #

petak, 10.06.2011.

Ministar Čordas - OTVORENO REČENO



Ministar za izbjeglice i raseljena lica Republike Srpske Davor Čordaš, gostujući u radijskoj emisiji RTRS-a „Otvoreno rečeno“, govorio je o aktualnim pitanjima iz resornog ministarstva, završenim i započetim projektima, o kolektivnim centrima, održivom povratku, o raseljenim, o izbjeglicama. O životu i ljudima...

Snimak cijele emisije na sljedećem linku: http://rtrs.tv/av/player.php?id=1967&x=3

- 20:48 - Komentari (0) - Isprintaj - #

srijeda, 08.06.2011.

Ministar Čordaš u Vlasenici – zatvaranje još jednog kolektivnog centra

Vlasenica 07.06.2011. godine. Još jedan kolektivni centar bit će zatvoren, a 13 obitelji uselit će u novoizgrađene stanove, poruka je sa sastanka ministra za izbjeglice i raseljena lica Republike Srpske Davora Čordaša i načelnika općine Vlasenica Mladena Popovića.

Za novi stambeni objekat Ministarstvo za izbjeglice i raseljena lica RS, resorno ministarstvo BiH i općina Vlasenica, osigurali su 325.000 KM. Ministar Čordaš je rekao da je početak gradnje ovog objekta više puta odgađan, da bi se ispoštovale sve zakonske procedure i izrazio uvjerenje da će radovi početi u narednih deset do petnaest dana.
Resorna ministarstva u Republici Srpskoj i BiH, u okviru zajedničkih projekata u ovoj godini, izdvojit će pet miliona KM za rješavanje pitanja kolektivnih centara, potvrdio je ministar Čordaš.

Ministarstvo za izbjeglice i raseljena lica RS

- 22:23 - Komentari (0) - Isprintaj - #

utorak, 07.06.2011.

Ministar Davor Čordaš u Istočnom Sarajevu – 21 porodica iz vojarne „Čiča“ uselila u nove stanove

Novo Sarajevo 06.06.2011.g. Ministar za izbjeglice i raseljena lica Republike Srpske, Davor Čordaš posjetio je danas općinu Istočno Novo Sarajevo, gdje je dodijelio ključeve novoizgrađenih stanova, za 21 raseljenu i socijalno ugroženu obitelj. Četrdeset četiri osobe iz ovih obitelji u kojima je i jedanaestoro djece, do sada su boravile u objektu vojarne „Slaviša Vajner Čiča“ u Istočnom Novom Sarajevu.
Ministar Čordaš je istaknuo da će do kraja godine biti stambeno zbrinuto oko 150 obitelji, dok će se rješenje za preostale korisnike kolektivnih centara osigurati kreditnim sredstvima, koja bi uskoro trebala biti operativna. Tijkom mandata, svi kolektivni centri u Republici Srpskoj trebali bi biti zatvoreni.
„Vlada RS-a i resorno ministarstvo posebno se mora uhvatiti u koštac sa rješavanjem pitanja alternativnog smještaja, za što smo do sada izdvajali znatna sredstva, a nismo trajno riješili problem“, rekao je ministar Čordaš.
Ministar je istaknuo i problem desetak srpskih povratničkih obitelji u Federaciji BiH, koje se ne mogu useliti u svoje obnovljene kuće u Sarajevu, jer još nemaju struju i vodu, te apelirao na vlasti Federacije da omoguće infrastrukturne priključke za ove obitelji. Time bi bio smanjen broj korisnika alternativnog smještaja u Istočnom Novom Sarajevu, a obiteljima omogućen dostojanstven povratak u vlastite domove.

Ministarstvo za izbjeglice i raseljena lica RS

- 18:01 - Komentari (0) - Isprintaj - #

MINISTAR ČORDAŠ U POSJETI OPŠTINI NOVO GORAŽDE



NOVO GORAŽDE 07.06.2011. godine. Ministar za izbjeglice i raseljena lica Republike Srpske, Davor Čordaš i savjetnik Predsjednika Republike Srpske Miladin Dragičević, posjetili su danas općinu Novo Goražde, gdje su sa načelnikom Daliborom Neškovićem razgovarali o aktuelnim pitanjima na području ove općine.
Razgovarano je o izgradnji 36 stambenih jedinica za najugroženije obitelji, koje su u posljednjim poplavama ostale bez krova nad glavom. Izgradnja ovog objekta je počela, a prema riječima ministra Čordaša, vlada Republike Srpske ovim realizira svoj Zaključak kojim se obvezala da će u ovoj godini trajno stambeno zbrinuti najugroženije obitelji. Vrijednost investicije je 1.920.000 KM, najveći dio sredstava je osiguran, a završetak radova planiran je do kraja godine.
Načelnik Novog Goražda naglasio je da je za pomoć u sanaciji posljedica od katastrofalnih poplava, posebno zahvalan predsjedniku Srpske Miloradu Dodiku, predsjedniku Vlade RS Aleksandru Džombiću, ministrima Davoru Čordašu i Petru Đokiću.
Ministar Čordaš i načelnik Nešković, potpisali su danas i Ugovor o rekonstrukciji lokalnog puta u povratničkom naselju Podkozara, čija je ukupna vrijednost 60.000 KM. Ministarstvo za izbjeglice i raseljena lica, za ovaj projekat je osiguralo 50.000 KM, a preostala sredstva općina Novo Goražde. Na današnjem sastanku najavljene su i aktivnosti na rekonstrukciji i obnovi 21 kuće za bošnjačke povratnike.
Ministar Čordaš je podsjetio da je Vlada Republike Srpske u posljednjih 10 godina uložila 216 miliona maraka za povratak u Republiku Srpsku, ali da je i pored toga ostalo još mnogo da se uradi. Samo u Novom Goraždu, trenutno ima 387 zahtjeva za rekonstrukciju u ratu devastiranih kuća.

Ministarstvo za izbjeglice i raseljena lica RS

- 18:01 - Komentari (0) - Isprintaj - #

srijeda, 01.06.2011.

25. SJEDNICA REGIONALNOG ODBORA HDZ-a BiH Posavina

Garevcac 31.05.2011.g. Sjednici su uz domaćine, O.O. HDZ BiH Modriča, nazočili predstavnici općinskih odbora HDZ-a BiH: Gradačac-Pelagićevo, Bosanski Brod, Vukosavlje, Doboj, Bosanski Šamac, te povjerenici iz opštine Derventa.




Sjednicou je vodio predsjednik Regionalnog Odbora Josip Jerković, koji je nakon uvodne riječi pozdravio domacine kao i sve prisutne i predložio slijedeći :

D N E V N I - R E D
1. Usvajanje Zapisnika sa 24. Redovne sjednice R.O. HDZ BiH, Posavina,
2. Analiza održanog XI Sabora HDZ-a BiH,
3. Pripreme za stranačke izbore,
4. Tekuća pitanja.

Nakon što je Dnevni red jednoglasno usvojen, prešlo se na razmatranje prve točke:

AD-1. Po pitanju izvoda iz zapisnika sa 24. sjednice R.O. HDZ BiH, Posavina, Ivo Kamenjašević imao je primjedbu na AD-4.
Spomenuo je kako na prošloj sjednicio kad je pričao o financiranju- istaknuo da se radi o Općim izborima, a ne Lokalnim, kako je bilo navedeno u Zapisniku.
Zapisnik je sa ovom primjedbom jednoglasno usvojen.

AD-2. Po pitanju ove točke, Predsjednik je upoznao prisutne da su svi O.O. osim Gradačac-Pelagićevo ispunili kvotu za XI Sabor koji je održan u Mostaru.
U raspravu po pitanju ove točke uključili su se predstavnici općinskih odbora:
Ivo Kamenjašević; iznio je svoje nezadovoljstvo zapostavljenošću članova sa područja RS-a.Smatra da smo trebali dobiti i dopredsjednika i jednog člana predsjedništva.
Smatra da smo zaslužili veći broj ljudi u vrhu stranke.
Zlatko Tolić, složio se sa konstatacijom Kamenjaševića, te je rekao kako smatra da bi mi ispred regionalnog odbora trebali poslati pismo u Središnicu i iznijeti svoj stav vezano za ovo pitanje.
Predsjednik R.O., Josip Jerković, upoznao je nazočne da je na predsjedništvu HDZ-a BiH, prije održavanja Sabora, iznio isti ovaj stav, točnije, da Posavina i RS zaslužuju više članova kad je u pitanju Predsjedništvo.
Istaknuo je kako svaki član ili funkcioner u RS-u, vrijedi više od članova u Hercegovini, radi težih uvijeta rada i okruženja.
Ivo Mijić, predsjednik O.O: Brod, iznio je svoju zabrinutost po pitanju ovoga iz razloga što nam se to svaki puta dešava, na svakom Saboru ista stvar...Posavina je totalno zapostavljena.
Petar Gagulić, kao i Ivo Gavrić, predložio je da se svi članovi sa područja RS-a ujedine te zajednički upute svoj stav Središnjici HDZ BiH..
S istim mišljenjem složili su se i ostali članovi regionalnog odbora, te je
prijedlog jednoglasno usvojen.

AD-3. Po pitanju ove točke, presjedavajući je rekao prisutnima da se od 01.06. javljaju tajniku regionalnog odbora vezano za održavanje stranačkih izbora po općinskim odborima, točnije da svaki odbor odredi datum održavanja i da upozna tajnika, koji će naknadno upoznati ostale članove.

AD-4. Po pitanju tekućie broblematike....
Ivo Kamenjašević je upoznao prisutne sa problemom suradnje sa načelnikom općine Gradačac-Pelagićevo.
Iznio je kako je Načelnik jedan obični lažov koji samo obećava, a kad treba biti konkretan u realizaciji, tu zakaže.
Isto tako upoznao je prisutne sa ponašanjem bivših članova strranke, Slavkom Zovkićem i Mijom Perkunićem, koji ne prestaju širiti laži i ogovaranja o HDZ-u BiH.
Isto tako, Juro Božanović je iznio svoj problem, vezano za načelnika B.Šamca, koji uporno izbjegava suradnju sa HDZ-om na području B.Šamca.
Predsjednik R.O. mu je rekao da se za to ne brine, da jednostavno pripremi projekat za novac namjenjen od strane Ministarstva i pošalje Davoru Čordašu, a za to će se dalje pobrinuti ministar.
Luka Miloš, pohvalio je suradnju sa svojim načelnikom općine Doboj, koji je ispunio svoje obećanje, kad je u pitanju izdvajanje sredstava za povratnike u općini Doboj.
Nakon što je dnevni red isrpljen, sjednica je zaključena u 18:45 sati.

Zapisnik vodio: Josip Suvalj, tajnik R.O.

P R E D S J E D N I K
Josip Jerković

- 12:03 - Komentari (0) - Isprintaj - #

<< Prethodni mjesec | Sljedeći mjesec >>

< lipanj, 2011 >
P U S Č P S N
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30      

Rujan 2011 (5)
Kolovoz 2011 (6)
Srpanj 2011 (12)
Lipanj 2011 (11)
Svibanj 2011 (12)
Travanj 2011 (10)
Ožujak 2011 (21)
Veljača 2011 (8)
Siječanj 2011 (6)
Prosinac 2010 (9)
Studeni 2010 (8)
Listopad 2010 (8)
Rujan 2010 (18)
Kolovoz 2010 (9)
Srpanj 2010 (17)
Lipanj 2010 (20)
Svibanj 2010 (14)
Travanj 2010 (6)
Ožujak 2010 (14)
Veljača 2010 (10)
Siječanj 2010 (2)
Prosinac 2009 (1)
Studeni 2009 (4)
Listopad 2009 (3)

Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
Novaplus.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv

RO HDZ BiH Posavina

  • Predsjednik RO HDZ BiH Posavina je
    Josip Jerković
    a članovi su:
    Davor Čordaš, Ivo Mijić, Pavo Dujak, Zlatko Tolić, Perica Kinđerski, Ivo Kamenjašević, Mato Lucić, Luka Miloš, Jozo Vidak, Petar Gagulić, Zvonko Šendulović, Juro Božanović , Vladimir Blažanović , tajnik Josip Suvalj i potparol Ivo Gavrić.

Linkovi

Kontakt

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje - Dijeli pod istim uvjetima