HDZ BiH Posavina

srijeda, 30.06.2010.

Borjana Krišto: „Zahvalna sam premijerki i predsjednici HDZ Hrvatske Jadranki Kosor na potpori“



Nakon izjave glavnog tajnika HDZ Hrvatske Branka Bačića da će Jadranka Kosor osobno podržati kandidaturu Borjane Krišto, kandidatkinja HDZ BiH za hrvatskog člana Predsjedništva BiH Borjana Krišto za portal izbori2010.org i seebiz.eu je kazala kako je to važno ne samo za nju nego i za položaj Hrvata u BiH.

„Kao kandidatkinja najjače i stožerne stranke Hrvata u BiH razumijem ovu potporu kao potporu mojoj stranci i Hrvatima u BiH u cijelosti. Činjenica je da smo mi potpisali strateški sporazum s HDZ u Hrvatskoj. Raduje me da se taj sporazum u praksi provodi. Zahvalna sam premijerki i predsjednici HDZ Hrvatske Jadranki Kosor na potpori. Ova pomoć ujedno je i naša obveza da dosljedno provodimo politiku koja će imati za cilj jačanje pozicije Hrvata u BiH, bolju povezanost s maticom Hrvatskom, ali i bolji život, dostojanstvo i standard svih građana u regiji“.


Na pitanje novinara portala izbori2010.org je li ova izjava glavnog tajnika Bačića i njezin skori posjet Zagrebu konačno NE Boži Ljubiću i Martinu Ragužu, Borjana Krišto je posjetila kako će voditi pozitivnu i futurističku kampanju u kojoj neće polemizirati s manje ili više jasnim pitanjima. „Želim i kroz ovu kampanju potvrditi kako svoju energiju želim trošiti samo na iznalaženju načina kako bi ojačala položaj Hrvata u BiH i njihov bolji život“.

Kratko je komentirala i izjavu Milorada Dodika kako će njihovi članovi u Federaciji BiH glasovati za nju. „Prije svega želim da za mene glasuju Hrvati u BiH. Ja zastupam njihova stajališta i politiku. Istina, politika moje stranke i mene nikada nije usmjerena ni protiv bilo koga pa tako ni protiv Srba ni Bošnjaka. Ako mi Srbi u FBiH i daju nešto glasova reći ću hvala. No, moramo znati moja je politika hrvatska, moj je interes hrvatski čovjek i njegovo puno dostojanstvo i bolji standard i uvjeti života. Moja je politika europska. Sve što se uklapa u to prihvatljivo je i za mene.“.

URED ZA INFORMIRANJE HDZ BiH

- 22:25 - Komentari (0) - Isprintaj - #

ponedjeljak, 28.06.2010.

HDZ BiH predstavlja novootvorenu web stranicu www.politicka-akademija.ba

U godini u kojoj obilježava svoju dvadesetu obljetnicu postojanja, Hrvatska demokratska zajednica (HDZ) Bosne i Hercegovine utemeljuje Političku akademiju sa svrhom stalnog i sustavnog unaprjeđenja znanja i vještina njezinih polaznika, kao potpunijeg kadrovskog odgovora na trenutne i buduće zahtjeve i očekivanja javnosti, te izazove u razvoju bosanskohercegovačkog društva na njegovu putu u euroatlantske integracije. Svrhu postojanja Politička akademija HDZ BiH će ostvarivati realizirajući svoje programe, surađujući sa svim srodnim akademijama i zakladama, te s obrazovnim, kulturnim i stručnim institucijama iz zemlje i inozemstva.


Svečanost otvaranja Doma HDZ BiH i Političke akademije HDZ BiH u Mostaru će biti održana u utorak 29. lipnja s početkom u 10.00 sati (ulica Kneza Domagoja bb, kod hotela Mostar).

Na svečanosti otvaranja Doma HDZ BiH i Političke akademije HDZ BiH nazočit će vodstvo HDZ BiH, predvođeno predsjednikom dr. Draganom Čovićem, brojni domaći i inozemni politički dužnosnici, dužnosnici sa svih razina vlasti u BiH, predstavnici diplomatskog kora akreditiranog u BiH, predstavnici domaćih i inozemnih medija, predstavnici visokoškolskih ustanova iz BiH i inozemstva, te predstavnici udruga i zaklada koje surađuju sa Političkom akademijom HDZ BiH.
Više o Političkoj akademiji HDZ BiH možete pročitati na novootvorenoj web stranici www.politicka-akademija.ba;

URED ZA INFORMIRANJE HDZ BiH



- 12:12 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Dr. Dragan Čović i Borjana Krišto razgovarali dr. Danilom Türkom i Borutom Pahorom

Predsjednik HDZ BiH dr. Dragan Čović i dopredsjednica HDZ BiH, predsjednica
Federacije BiH i kandidatkinja HDZ BiH za hrvatskog člana Predsjedništva BiH Borjana Krišto razgovarali su u ponedjeljak, 28. lipnja 2010. godine u Ljubljani sa predsjednikom Republike Slovenije dr. Danilom Türkom i predsjednikom Vlade Republike Slovenije Borutom Pahorom.

Predsjednik HDZ BiH dr. Dragan Čović izvijestio je slovenskog predsjednika i premijera o aktualnom stanju u Bosni Hercegovini, predstojećim Općim izborima i ustavnim promjenama, dok je dopredsjednica HDZ BiH, predsjednica Federacije BiH i kandidatkinja HDZ BiH za hrvatskog člana Predsjedništva BiH Borjana Krišto predstavila Predsjednik HDZ BiH dr. Dragan Čović i dopredsjednica HDZ BiH, predsjednica aktualno stanje u Federaciji BiH.

Prema dr. Draganu Čoviću, situacija u BiH je teška budući da u protekle dvije godine nije bilo kvalitetnog dijaloga između političara te se često ne zna tko je u BiH vlast, a tko oporba. „Sljedeća dva do tri mjeseca u BiH bit će izuzetno dinamična zbog predizborne kampanje za Opće izbore u listopadu, a cilj HDZ BiH je pobijediti na izborima i utjecati na promjenu Ustava BiH“, rekao je dr. Čović i dodao kako sadašnji ustav ne omogućuje normalno funkcioniranje BiH.

Predsjednik Republike Slovenije Danilo Türk izjavio je kako Republika Slovenija razumije kompleksnost situacije u BiH te je izuzetno zainteresirana za napredak u pogledu gospodarskog napretka i pristupanju euroatlantskim integracijama, budući da je stabilna BiH ključ stabilnosti cijele regije. Türk je pritom napomenuo kako stav međunarodne zajednice prema BiH treba biti promišljeniji, izbjegavajući nedorađene kakvim se pokazao Butmirski proces.

Dr. Dragan Čović i Borjana Krišto su pozdravili želju Republike Slovenije za aktivnijim rješavanjem situacije u BiH te su izjavili kako predstojeće ustavne promjene u BiH moraju osigurati istinsku ustavnu jednakopravnost sva tri konstitutivna naroda.

„Zbog toga redovito obilazimo susjedne zemlje, jer su problemi BiH i problemi njenih susjeda, a jedino susjedi zajedno s narodima i građanima BiH mogu i trebaju stvoriti bolju BiH“, izjavio je predsjednik HDZ BiH dr. Dragan Čović. Borjana Krišto je istaknula kako je i stabilnost unutar svake od susjednih država važna za stabilnost BiH, ali i da je stabilna BiH nužna za njihovu stabilnost.

Predsjednik slovenske Vlade Borut Pahor izjavio je kako je ishod budućih ustavnih promjena u BiH važan za cijelu regiju, no kako službeni stav Europske unije ne naglašava to svaki put. „Ljudi u BiH trebaju sami dogovoriti rješenje za bolju budućnost svoje zemlje“, izjavio je Pahor.

Dr. Dragan Čović je slovenskog premijera upoznao s nužnošću ustavnih promjena u BiH, budući da sadašnji ustav stvara probleme u funkcioniranju zemlje, ali ne omogućava pronalazak njihovih rješenja.

Nakon sastanaka sa predsjednikom Republike Slovenije dr. Danilom Türkom i predsjednikom Vlade Republike Slovenije Borutom Pahorom, predsjednik HDZ BiH dr. Dragan Čović i dopredsjednica HDZ BiH, predsjednica Federacije BiH i kandidatkinja HDZ BiH za hrvatskog člana Predsjedništva BiH Borjana Krišto razgovarali su s veleposlanikom Vojkom Volkom koji je koordinator za Zapadni Balkan pri MVP Republike Slovenije u PEN klubu.

Na kraju posjeta Republici Sloveniji, predsjednik HDZ BiH dr. Dragan Čović je u Slovenskom društvu za međunarodne odnose održao predavanje o stanju u BiH, reformama koje se vode u našoj zemlji, izazovima na putu prema EU i NATO-u, te predstojećim Općim izborima koji se u BiH održavaju u listopadu ove godine.

URED ZA INFORMIRANJE HDZ BiH


- 12:11 - Komentari (0) - Isprintaj - #

petak, 25.06.2010.

Sastanak mladih iz BiH stranaka sa norveskim parlamentarcima

Dana 25. lip. 2010 u OSCE-u (zgrada UNITIC-a, Sarajevo) održan je sastanak mladih Norveških parlamentaraca , predstavnika TELENORA i Norveškim ambasadorom Janom Braathuom, sa mladima iz BH stranki. Početak je bio u 10.15, a zbog zanimljivih tema, diskusija i debata završen je oko 14.00 (Umjesto predviđenih 13.15). Na sastanku su učestvovali mladi iz PDP, SDA, SBiH, SDP i HDZ BiH. Ispred HDZ BiH-a bio je Željko Grubišić, predstavnik mladih iz Sarajevske županije. Sastanak je bio podjeljen u 3 teme koje su trebale da traju po sat vremena, te se raspravljalo o:


Ulozi OHR-a i izborima,

Ulazku BiH u EU i NATO,

BiH i odnosima sa susjednim zemljama.

Organizator, Norveška ambasada u BiH, izrazila je veliko zadovoljstvo našim učešćem i dijalogom. Mladi su razmjenili iskustva o problemima i politici u ove dvije prijateljske zemlje, te izrazili želju, ali i podršku da se nastavi sa dijalogom i da se što prije opet sastanemo. Nakon završenog sastanka učesnici su nastavil neformalno druženje i ostvarivanje kontakta

- 12:33 - Komentari (0) - Isprintaj - #

četvrtak, 24.06.2010.

Izaslanstvo HDZ BiH nazočilo proslavi blagdana sv. Ivana Krstitelja u Podmilačju




Podmilačje je jedno od najstarijih svetišta u BiH. Tijekom cijele godine tu dolaze hodočasnici iz raznih zemalja, a posebno je posjećeno na blagdan sv. Ivana Krstitelja. U dva dana, 23. i 24. lipnja, koliko se slavi ovaj svetac, ove godine posjetilo ga je više od 100.000 hodočasnika iz BiH i inozemstva.

Tradicionalno, izaslanstvo HDZ BiH nazočilo je dvodnevnoj proslavi blagdana sv. Ivana Krstitelja u Podmilačju.

Prvog dana proslave, na uočnicu, zamjenik predsjednika HDZ BiH i predsjedatelj Zastupničkog doma Parlamenta BiH Niko Lozančić i član Predsjedništva HDZ BiH i dopredsjednik Republike Srpske Davor Čordaš predvodili su stranačko izaslanstvo koje je nazočilo svetoj Misi i molitvi za bolesnike koju je predvodio uzoriti kardinal Vinko Puljić.

Uzoriti kardinal Vinko Puljić pozvao je vjernike na praštanje, Hrvate u BiH da masovno izađu na predstojeće Opće izbore, te Hrvate koji su podrijetlom iz BiH, a žive izvan naše zemlje, da se registriraju i glasuju dopisnim putem na listopadskim izborima u BiH kako bi izabrali one koji će raditi na njihovu povratku i obnovi domova iz kojih su prognani ili izbjegli.

Drugog dana proslave, na sam dan blagdana sv. Ivana Krstitelja, izaslanstvo HDZ BiH predvodili su predsjednik dr. Dragan Čović i dopredsjednica HDZ BiH, predsjednica Federacije BiH i kandidatkinja HDZ BiH za hrvatskog člana Predsjedništva BiH Borjana Krišto. Središnju hodočasničku misa s molitvama za bolesnike predvodio je fra Ivo Jurišić.

Za vrijeme misnog slavlja blagoslovljeno je pet crkvenih zvona namijenjenih za crkvu koje su darivali vjernici i tvrtke. Zvona će se pokretati na najmoderniji način, uz pomoć tzv. linearnih motora i bit će prva ove vrste u BiH.

Predsjednik HDZ BiH dr. Dragan Čović uputio je čestitku fra Zoranu Mandiću u povodu blagdana sv. Ivana Krstitelja: „Poštovani fra Zorane, u povodu blagdana sv. Ivana Krstitelja, patrona Vaše župe, Vama, redovnicama i redovnicima i svim vjernicima , u svoje osobno ime i u ime HDZ BiH, upućujem iskrene čestitke i želim svako dobro. Ivan Krstitelj, u svojoj osobnoj vrijednosti i povijesnom djelu, jest Božji dar ne samo roditeljima nego svim ljudima svih naroda i vremena. Zato se i naziva čovjek poslan od Boga. S neodoljivom snagom prodirao je Ivanov govor do zadnjih kutaka srca i u ljudima lomio posljednja uporišta tame i zlobe. Propovijedajući duhovni preporod, obraćenje i pokoru, Ivan se obraćao svim ljudima, bez obzira na njihovo porijeklo, službu, položaj i društveni ugled. Štoviše, on se najprije obraćao prvacima naroda, jer je njihova odgovornost najveća; naviještao im je da nijedna zemaljska sila nije izuzeta ispod suda Božjeg. Neka blagdan sv. Ivana Krstitelja u svima nama oživi nadu u snagu mira, pravde i snošljivosti i osnaži našu vjeru u život, bez nasilja i mržnje“, istaknuo je dr. Čović u svojoj čestitki.

URED ZA INFORMIRANJE HDZ BiH

- 23:30 - Komentari (0) - Isprintaj - #

utorak, 22.06.2010.

POZIV ZA GLASOVANJE NA OPĆIM IZBORIMA u BiH 3.10.2010.

Pozivamo sve državljane Bosne i Hercegovine koji žive u inozemstvu, PRIJAVITE se za glasovanje izvan BiH za opće izbore u BiH koji će se održati 3.10.2010. godine.

Da biste bili upisani u Središnji birački popis za glasovanje izvan BiH PRIJAVA se, najkasnije do 19.7.2010. godine, vrši podnošenjem popunjenog Obrasca prijave za glasovanje izvan BiH Središnjem izbornom povjerenstvu BiH.

Obrazac prijave za glasovanje izvan BiH (Obrazac PRP1) dostupan je:

- Na internet stranici Središnjeg izbornog povjerenstva BiH www.izbori.ba

- Na internet stranici www.mvp.gov.ba

- U diplomatsko konzularnim predstavništvima BiH

Glasačko pravo na izborima u BiH, prema Izbornom zakonu BiH, imaju sve osobe koje ispunjavaju sljedeće uvjete:

- imaju navršenih 18 godina do dana izbora

- državljani su BiH

- imaju prijavljeno prebivalište u BiH

Popunjen obrazac prijave za glasovanje izvan BiH treba potpisati i zajedno sa preslikom jednog od važećih IDENTIFIKACIJSKIH dokumenta (osobna iskaznica BiH, vozačka dozvola BiH ili putovnica BiH) dostaviti Središnjem izbornom povjerenstvu BiH na adresu:

Izbori u Bosni i Hercegovini

Poštanski pretinac 451

Sarajevo 71 000 , Bosna i Herzegovina

ili faksom na sljedeće brojeve: 00 387 33 251 333 i 00387 33 251 334

ili elektronskim putem na: ppprijava@izbori.ba

Prijava treba biti dostavljena u Središnje izborno povjerenstvo BiH najkasnije do 19.7.2010. godine u 24,00 sati.

Podnositelj prijave može putem dežurnog telefona ili e- maila provjeriti rezultate obrade svoje prijave. Dežurni telefon: 00387 33 251 331 ili 00387 33 251 332 ili E-mail: info@izbori.ba

Svim državljanima BiH koji se upišu u Središnji izborni popis za glasovanje izvan BiH dostavit će se glasački materijal na adresu stanovanja izvan BiH.

I. AKO SE PRVI PUT PRIJAVLJUJETE ZA GLASOVANJE IZVAN BiH

1. Osoba koja privremeno boravi izvan BiH treba dostaviti:

- Popunjen i vlastoručno potpisan obrazac PRP1

- preslik jednog od važećih indentifikacijskih dokumenata s fotografijom: osobna iskaznica BiH ili vozačka dozvola BiH ili putovnica BiH

2. IZBJEGLA OSOBA treba dostaviti:

- Popunjen i vlastoručno potpisan obrazac PRP1

- Dokument za dokazivanje državljanstva BiH (uvjerenje o državljanstvu BiH ne starije od 6 mjeseci ili preslik važeće putovnice BiH)

- Dokument za dokazivanje identiteta s fotografijom (preslik valjanih isprava izdanih od strane zemlje domaćina ili preslik izbjegličkog kartona izdanog od vlade zemlje domaćina ili preslik drugih dokumenata izdanih od međunarodne organizacije)

- Dokaz o prebivalištu (preslik stare osobne iskaznice ili preslik potvrde o prebivalištu)

II. AKO STE GLASOVALI NA PREDHODNIM IZBORIMA (osobe koje privremeno borave izvan BiH ili izbjegle osobe)

Središnje izborno povjerenstvo će vam dostaviti obrazac PRP2 na adresu koju ste naveli prigodom posljednje prijave za glasovanje.

- Obrazac PRP2 trebate popuniti , potpisati i dostaviti Središnjem izbornom povjerenstvu s preslikom jednog od važećih indentifikacijskih dokumenata s fotografijom: osobna iskaznica BiH ili vozačka dozvola BiH ili putovnica BiH.

Ako ste izbjegla osoba, umjesto prethodno navedenih dokumenata, kao dokaz indentiteta možete priložiti jedan od sljedećih dokumenata s fotografijom: preslik valjanih isprava izdanih od strane zemlje domaćina ili preslik izbjegličkog kartona izdanog od vlade zemlje domaćina ili druge međunarodne organizacije).

Ukoliko obrazac PRP-2 ne bude stigao na Vašu adresu, postupite kao da se prvi put prijavljujete za glasovanje.

Dodatne informacije u svezi s glasovanjem izvan BiH možete naći na web-stranici Središnjeg izbornog povjerenstva BiH www.izbori.ba

Pozivamo sve Hrvate iz BiH koji žive u inozemstvu a do sada nisu izvadili osbnu iskaznicu BiH, da to učine po dolasku u BiH kako bi na narednim izborima ispunili uvjete za glasovanje.

- 11:00 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Hrvati ipak imaju zajedničkog kandidata za Predsjedništvo BiH – Borjanu Krišto

Hrvati ipak imaju jednoga zajedničkoga kandidata za hrvatskoga člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine. Riječ je kandidatkinji HDZ-a BiH Borjani Krišto. Njezini takmaci u utrci za Predsjedništvo Željko Komšić, Jerko Ivanković-Lijanović i Martin Raguž to svakako nisu. Komšić zbog općepoznatih razloga. Riječ je o političaru koji je zahvaljujući isključivo SDP-ovom bošnjačkom biračkom tijelu zasjeo u Predsjedništvo. Komšić to i ne krije. Jerko Ivanković-Lijanović nalazi se u sličnoj poziciji, no on za razliku od Komšića ima veoma male šanse u utrci. Treći takmac Martin Raguž iz HDZ-a 1990. jednostavno ima političko iskustvo ali nema stranku i sustav koji stoji iza njega.

Piše: Mišo Relota

Rezultati koje je postigao na prošlim izborima u općini Stolac su poražavajući za Raguža. Ispalo je da taj kandidat nema potporu ni u vlastitoj mjesnoj zajednici. Za jedinoga istinskog kandidata tako se nametnula Borjana Krišto. Njezina kandidatura možda je iznenađenje za neupućene. No, Krišto u vlastitoj stranci izrazito visoko kotira. Upravo ta kandidatura imat će iznimno pozitivne posljedice za hrvatsku stranačku scenu. Prije svega Borjana Krišto iza sebe ima iznimno uspješan četverogodišnji mandat na mjestu predsjednice Federacije BiH. Bošnjačkim kolegama sklonima majorizaciji Hrvata jasno je davala do znanja tko je gazda.

Krišto je i političarka koja okuplja. Nije sklona bilo kakvim konfliktima i zakulisnim igrama. Konfliktima da, kada je u pitanju obrana nacionalnih interesa, ali ne i na hrvatskoj stranačkoj sceni, što se ne bi moglo reći za njezine muške kolege. Hrvatska politika upravo vapi za takvim političarima. Ta HDZ-ova kandidatkinja je i političarka nove generacije. Potpuno neopterećena avetima iz prošlosti, podjela na lijeve i desne, Bosance i Hercegovce. Umjesto ispraznih priča o ustašama i partizanima Krišto se, iako to nije u izravnoj nadležnosti Predsjedništva, okrenula životnim pitanjima: pravima radnika, socijalnoj pravdi, opstanku institucija s hrvatskim predznakom. Osim toga iza nje stoji najutjecajnija stranka kod Hrvata HDZ BiH, što nije beznačajno.

I posljednje, ali ne najmanje važno – žene su u politici sve zastupljenije i sve moćnije. Počevši od susjedstva pa do ostalih europskih zemalja žene sve više preuzimaju primat.

Borjana Krišto je tako prva kandidatkinja u utrci za Predsjedništvo BiH na hrvatskoj političkoj sceni. Svi navedeni razlozi su čimbenik na koji će morati računati njezin jedini istinski takmac za poziciju hrvatskoga člana Predsjedništva BiH Željko Komšić. Ukoliko ne dođe do rasipanja glasova na ostale kandidate, primjerice Martina Raguža i Jerku Lijanovića, Borjan Krišto ima dobre izglede u utrci za izrazito brojnim SDP-ovim bošnjačkim biračkim tijelom koje će i ovaj put čvrsto stati iza Komšića. Kada manje hrvatske stranke nisu htjele podržati HDZ-ovu kandidatkinju, to će umjesto njih učiniti hrvatsko biračko tijelo u BiH.

- 10:02 - Komentari (0) - Isprintaj - #

ponedjeljak, 21.06.2010.

HDZ BiH Sarajevo:Spomenik Papi Ivanu Pavlu II jeste spomenik istinskim ljudskim vrijednostima

Vrhbosanski županijski odbor HDZ BiH Sarajevo podržava izgradnju spomen-obilježja Papi Ivanu Pavlu II ispred sarajevske Katedrale.

Papa Ivan Pavao II bio je miljenik milijuna ljudi širom svijeta, ne samo katolika, već svih onih do čijih je srca doprla njegova poruka da su dobrota, plemenitost i razumijevanje za drugog najveća snaga čovjeka. Tijekom cijelog pontifikata Papa Ivan Pavao II zalagao se za mir. Promicao je međureligijski dijalog, bio je prvi papa koji je ušao u džamiju i sinagogu. Zalagao se za jedinstvo kršćana, te pokazivao otvorenost prema drugim vjerskim zajednicama. Zagovarao je pravo svakog naroda na svoju državu, samostalnost i suverenost. Tijekom rata u Bosni i Hercegovini stalno je apelirao za mir. Bio je istinski prijatelj ove zemlje i svih njenih naroda. Bosnu i Hercegovinu posjetio je 1997. godine i sa trga ispred Katedrale pozdravio i blagoslovio narod, te poslao poruku mira, ljubavi i tolerancije. Bio je čovjek koji je oprostio svom atentaroru. Bio je svetac među ljudima u strašnim vremenima zla i razaranja. Stoga, spomenik Papi Ivanu Pavlu II ispred sarajevske Katedrale, pokrenut na inicijativu Vrhbosanske nadbiskupije i HKD „Napredak“, predstavlja znak zahvalnosti svih katolika Sarajeva i BiH, ali i svih onih koji se zalažu za vrijednosti za koje se tijekom svog života borio Karol Vojtila. Gradnjom ovog spomen-obilježja odaje se počast istinskim ljudskim vrednotama, a svako onemogućavanje njegove gradnje udar je na katolike ove zemlje, ali i na sve ljude dobre volje, te predstavlja poraz Sarajeva i njegove multietničnosti. A takvo što ne bi se trebalo, niti smjelo dopustiti“, stoji u saopćenju za javnost HDZ BiH Sarajevo.
Vrhbosanski županijski odbor HDZ BiH Sarajevo oštro osuđuje negodavanje većine prisutnih građana na javnoj raspravi održanoj u ponedeljak, 14.06. u sali Općine Stari Grad u Sarajevu. Pitanja postavljana na raspravi poput onih: šta će se desiti ako dođe do skrnavljenja ovog spomenika i u kakvom će to svjetlu predstaviti Bošnjake, zašto se spomenik ne postavi na mjesto gdje će imati puni značaj za vjernike katoličke vjeroispovijesti, nego u Stari Grad gdje ga ne žele, zašto Vrhbosanska nadbiskupija ne gradi ćuprije, česme ili hamame umjesto spomenika, zašto se umjesto kipa ne izgradi spomen-ploča ili fontana s obzirom da je podizanje kipova suprotno običajima i propisima Islama, u HDZ-u BiH Sarajevo smatraju pokazateljem jednog novog „sarajevskog“ duha koji čini da se oni koji nisu islamske vjeroispovijesti osjete ugroženima.
„Spomenik Papi Ivanu Pavlu II u Sarajevu zaslužuju Hrvati katolici ovog grada, oni koji ovdje ravnopravno sa druga dva naroda žive već stoljećima, zaslužuje ga ovaj sveti čovjek koji se cijelog života borio za ljubav, jednakost svih, otvorenost jednih prema drugima, za mir i za život. Najzad, zaslužuje ga i ono Sarajevo koje se predstavlja, jeste ili želi biti multietničko“, stoji u saopćenju za javnost Vrhbosanskog županijskog odbora HDZ BiH Sarajevo.

Ivana Rodić

- 14:15 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Sporazum o strateškom partnerstvu HDZ BiH i DC BiH



Predsjednik HDZ BiH dr. Dragan Čović i predsjednik Demokratskog centra (DC) BiH Antonio Toni Matešković potpisali u ponedjeljak, 21. lipnja 2010. godine, u Središnjici HDZ BiH u Mostaru sporazum o strateškom partnerstvu dvaju stranaka
Predsjednik Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) BiH dr. Dragan Čović i predsjednik Demokratskog centra (DC) BiH Antonio Toni Matešković potpisali su u ponedjeljak, 21. lipnja 2010. godine, u Središnjici HDZ BiH u Mostaru sporazum o strateškom partnerstvu dvaju stranaka.
Antonio Toni Matešković predsjednik je DC-a BiH, sestrinske stranke iz RH kojom predsjeda Vesna Škare Ožbolt.
Hrvatska demokratska zajednica Bosne i Hercegovine (HDZBiH) koju zastupa predsjednik dr. Dragan Čović i Demokratski centar Bosne i Hercegovine (DC BiH) koju zastupa predsjednik Antonio Matešković, sa ciljem postizanja političkog suglasja u zaštiti interesa hrvatskog naroda u Bosni i Hercegovini, a posebno u procesu Ustavnih promjena u kojim će hrvatski narod osigurati svoju punu jednakopravnost i suverenost s druga dva naroda i svim građanima na čitavom prostoru BiH, sklapaju:

SPORAZUM O STRATEŠKOM PARTNERSTVU

I.
Političke stranke, potpisnice ovog Sporazuma, polazeći od odrednica sadržanih u svojim političkim programima, utvrđuju kako temeljem tih vrijednosti i načela, imaju obostrani interes zaključiti Sporazum o strateškom partnerstvu na svim razinama, i osigurati punu koordinaciju u procesu Ustavnih promjena, međusobnu predizbornu i poslijeizbornu suradnju.
II.
Ovaj Sporazum temelji se na načelima jednakopravnosti, partnerstva i preuzimanju odgovornosti za hrvatski narod u Bosni i Hercegovini, a u skladu s voljom birača te odgovornostima, obvezama i pravima koja proizlaze iz rezultata izbora.
III.
Polazeći od vrlo sličnih programskih opredjeljenja, stranke potpisnice Sporazuma suglasne su da će potpuno koordinirano sudjelovati u procesu Ustavnih promjena, te da će usuglašavati svoje stavove po svim važnim pitanjima za hrvatski narod u Bosni i Hercegovini.
IV.
U procesu Ustavnih promjena strane će u svom političkom djelovanju na načelima pune usuglašenosti i koordinacije nastojati da se kroz Ustavne promjene dođe do pravednijeg i funkcionalnijeg uređenja Bosne i Hercegovine na načelima Kreševske deklaracije, prema kome ni jedan od konstitutivnih naroda neće biti privilegiran ni diskriminiran.
V.
Strane u Sporazumu trudit će se da odluke koje se donose u zakonodavnoj vlasti, budu u skladu s ovim Sporazumom, te da rad izvršne vlasti na svim razinama ostvaruje zajedničke programske ciljeve potpisnica Sporazuma.
VI.
U periodu do općih Izbora 2010. godine i u predizbornoj kampanji za iste, strane se obvezuju na punu suradnju, međusobnu suzdržanost u javnom djelovanju i nastupima, kao i da neće predstavljati konkurentnost jednih prema drugima, te da će pružati punu potporu u međusobnom radu i djelovanju.
VII.
Nakon Općih izbora 2010. godine, a temeljem rezultata istih, strane se obvezuju na punu međusobnu suradnju, zajedničko djelovanje u zakonodavnoj i izvršnoj vlasti na svim razinama u Bosni i Hercegovini, a sve u cilju osiguravanja opstojnosti i funkcioniranja Sporazuma, te ostvarivanja pune jednakopravnosti hrvatskoga naroda u Bosni i Hercegovini i unapređenja demokracije te gospodarskog, socijalnog i kulturnog napretka države Bosne i Hercegovine.
U Mostaru: 21. lipnja 2010. godine
URED ZA INFORMIRANJE HDZ BiH

- 12:12 - Komentari (0) - Isprintaj - #

nedjelja, 20.06.2010.

Neovisni vijećnici Skupštine Posavske županije pristupili HDZ BiH

Bivši zastupnici NSRZB u Skupštini Posavske županije koji su prije određenog vremena izašli iz te stranke i otišli u neovisne vijećnike sada su pristupili HDZ BiH, no ostaju djelovati u skupštinskim klupama kao neovisni zastupnici.

HDZ BiH su pristupili: Ilija Ilić, Mika Lešić, Ilija Marić i Slavko Suhalj.


Ilija Ilić (predsjednik neovisnog kluba zastupnika kojeg čine pet ljudi u Skupštini Posavske županije) je istaknuo: „Zbog nefunkcioniranja stranačkih tijela NSRZB na razini Županije Posavske svi vijećnici sa općinske, županijske i federalne razine ove stranke su prešli u neovisne zastupnike prije dva mjeseca. Svoj daljnji politički angažman većina je odlučila nastaviti u HDZ BiH.


Ovi ljudi žele nastaviti političko djelovanje u stožernoj i najjačoj hrvatskoj stranci, te žele biti dio pobjedničkog tima

URED ZA INFORMIRANJE HDZ BiH

- 22:35 - Komentari (0) - Isprintaj - #

petak, 11.06.2010.

Borjana Krišto kandidatkinja HDZ BiH za hrvatskog člana Predsjedništva BiH



Predsjedništvo Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) BiH je na 32. sjednici održanoj u petak, 11. lipnja 2010. godine, u Prozoru/Rami jednoglasno izabralo dopredsjednicu HDZ BiH i predsjednicu Federacije BiH Borjanu Krišto za KANDIDATA HDZ BiH ZA HRVATSKOG ČLANA PREDSJEDNIŠTVA BiH NA PREDSTOJEĆIM OPĆIM IZBORIMA 2010.

Ovo je po prvi put da je Hrvatska demokratska zajednica (HDZ) BiH kandidirala jednu damu na najvišu političku dužnost u BiH.

Predsjedništvo HDZ BiH je na 32. sjednici održanoj u petak, 11. lipnja 2010. godine, u Prozoru/Rami donijelo i odluku kako će se 16. lipnja 2010. godine održati sjednica Provedbenog izbornog stožera HDZ BiH u Mostaru.

URED ZA INFORMIRANJE HDZ BiH

- 19:58 - Komentari (0) - Isprintaj - #

četvrtak, 10.06.2010.

Izaslanstvo HDZ BiH, predvođeno predsjednikom dr. Draganom Čovićem, nazočilo obilježavanju 20. obljetnice Općinskog odbora HDZBiH Glamoč





Izaslanstvo HDZBiH predvođeno predsjednikom dr. Draganom Čovićem boravilo je u četvrtak, 10. lipnja 2010. godine, u Glamoču i ondje nazočilo Svečanoj akademiji u povodu 20. obljetnice Općinskog odbora HDZ BiH Glamoč.

Predsjednik HDZ BiH dr. Dragan Čović je u svom obraćanju je poručio: „HDZ BiH stožerna je stranka hrvatskoga naroda u BiH. Hrvati u BiH su danas ustavno nejednakopravni s druga dva konstitutivna naroda u BiH. Nas mora zadovoljiti jedino istinska ustavna jednakopravnost hrvatskoga naroda u BiH. Moramo razumjeti da bez dogovora sa srpskim i bošnjačkim strankama mi uopće ne možemo biti u vlasti. Bez ključne srpske i bošnjačke stranke ne može se napraviti vlast, a bez svih hrvatskih stranaka zajedno može se bez problema napraviti vlast i toliko o ravnopravnosti tri konstitutivna naroda u BiH“, istaknuo je predsjednik HDZ BiH dr. Dragan Čović te dodao kako BiH mora žurno, najkasnije šest mjeseci iza nakon Općih izbora, dobiti novi Ustav. „Mi smo javnosti već odavno ponudili naše viđenje tog novog Ustava – BiH u međunarodno priznatim granicama, jednakost tri konstitutivna naroda u BiH i diskontinuitet teritorija u BiH kroz četiri federalne jedinice na srednjoj razini vlasti. Ovo će apsolutno spriječiti bilo kakvo razmišljanje ili tehničku mogućnost bilo kakvih podjela. Zaštitit ćemo do kraja ustavnu poziciju hrvatskoga naroda u BiH. Stabilnost BiH mora biti strateški interes europske Hrvatske, odnosno da se kroz novi Ustav konačno osigura istinska ustavna jednakopravnost sva tri konstitutivna naroda u BiH. Za ovogodišnje povijesne izbore, jer oni uistinu jesu takvi za Hrvate u Bosni i Hercegovini, HDZ BiH si je postavio jasni cilj – više od 130 tisuća glasova. To će značiti ostvarenje rezultata od prije 12 godina a što će biti vrednije s obzirom na današnje okolnosti. Taj će rezultat, također, značiti jasnu prepoznatljivost HDZBiH kod međunarodnih i domaćih političkih čimbenika. Bit će to prepoznatljiva snaga bez koje se neće moći razgovarati o uređenju BiH, ustavnim promjenama i svim budućim reformskim aktivnostima-, kazao je dr. Čović.

Predsjednik HDZ BiH je govoreći na Svečanoj akademiji u Glamoču iskazao uvjerenje da će još bolji izborni rezultat postići kandidat HDZBiH za člana Predsjedništva BiH. On je još veći izborni krah predvidio hrvatskim strankama u BiH kojima je jedina strategija onemogućiti jedinstvo Hrvata.

Dr. Dragan Čović je podsjetio da je on 9. predsjednik HDZ BiH, dok su druge stranke promijenile tek jednog ili dva predsjednika. Također je podsjetio kako je oko 180 dužnosnika HDZBiH smijenjeno zbog navodnog protudaytonskog djelovanja premda su njihovi istupi bili jedino na ukazivanju nejednakosti Hrvata u BiH i nužnosti ustavnih promjena a što se u ovom vremenu potvrđuje kao jedini izlaz za BiH.

Potpisivanje sporazuma između HDZ BiH i HDZ Hrvatske ocijenio je "posebnim danom za HDZ BiH", koji je usporedio s osnivanjem stranke prije 20 godina. "Iako je naizgled kratak i skroman, ovim smo sporazumom otvorili novu stranicu za Hrvate u BiH, posebno zbog izbora. Vjerujemo da će HDZ BiH uvjerljivo dobiti predstojeće Opće izbore ", rekao je dr. Čović.

Predsjednik HDZ BiH dr. Dragan Čović je, također, posebno istaknuo kako svakodnevno sve veći broj mladih i obrazovanih kadrova pristupa HDZ BiH, kako HDZ BiH prepoznaju kao stožernu stranku hrvatskog naroda u BiH te kako su Mladež HDZ BiH, Zajednica žena HDZ BiH „Kraljica Katarina Kosača“ i Politička akademija HDZ BiH tri stupa na kojima će u budućnosti stajati HDZ BiH.

Predsjednik OO HDZ BiH Glamoč Ile Krezo i predsjednik Kluba zastupnika HDZ BiH u Zastupničkom domu Parlamenta Federacije BiH Mate Franjičević govorili su o povijesnom putu HDZ BiH u Glamoču i aktualnoj gospodarsko – političkoj situaciji u općini Glamoč i Hercegbosanskoj županiji.

URED ZA INFORMIRANJE HDZ BiH

- 19:57 - Komentari (0) - Isprintaj - #

ponedjeljak, 07.06.2010.

SPORAZUM O STRATEŠKOM PARNERSTVU HDZ BiH I HSS-NHI

HDZ BiH koju zastupa predsjednik dr. Dragan Čović i HSS-NHI koju zastupa predsjednica Ljiljana Lovrić, sa ciljem postizanja političkog suglasja u zaštiti interesa hrvatskog naroda u BiH, a posebno u procesu ustavnih promjena u kojim će hrvatski narod osigurati svoju punu jednakopravnost i suverenost s druga dva naroda i svim građanima na čitavom prostoru, sklapaju

SPORAZUM O STRATEŠKOM PARTNERSTVU

- Političke stranke, potpisnice ovog Sporazuma, polazeći od odrednica sadržanih u svojim političkim programima, utvrđuju kako temeljem tih vrijednosti i načela, imaju obostrani interes zaključiti Sporazum o strateškom partnerstvu na svim razinama i osigurati punu koordinaciju u procesu ustavnih promjena, međusobnu predizbornu i poslije izbornu suradnju;

- Ovaj Sporazum temelji se na načelima jednakopravnosti, partnerstva i preuzimanju odgovornosti za hrvatski narod u BiH, a sukladno s voljom birača te odgovornostima, obvezama i pravima koja proizilaze iz rezultata izbora.

- Polazeći od vrlo sličnih programskih opredjeljenja, stranke potpisnice ovog Sporazuma suglasne su kako će potpuno koordinirano sudjelovati u procesu ustavnih promjena, te kako će usuglašavati svoje stavove po svim važnim pitanjima za hrvatski narod u BiH.

- U procesu ustavnih promjena strane će u svom političkom djelovanju na načelima pune usuglašenosti i koordinacije nastojati da se kroz ustavne promjene dođe do pravednijeg i funkcionalnijeg uređenja BiH na načelima Kreševske deklaracije, prema kome niti jedan od konstitutivnih naroda neće biti privilegiran niti diskriminiran;

- Strane u Sporazumu trudit će se da odluke koje se donose u zakonodavnoj vlasti budu sukladne s ovim Sporazumom te da rad izvršne vlasti na svim razinama ostvaruje zajedničke programske ciljeve potpisnica Sporazuma;

- U razdoblju do Općih izbora 2010. godine i u predizbornoj kampanji za iste, strane se obvezuju na punu suradnju, međusobnu suzdržanost u javnom djelovanju i nastupima, kao i da neće predstavljati konkurentnost jednih prema drugima, te da će pružati punu potporu u međusobnom radu i djelovanju.

- Nakon Općih izbora 2010. godine, a temeljem rezultata istih, strane se obvezuju na punu međusobnu suradnju, zajedničko djelovanje u zakonodavnoj i izvršnoj vlasti na svim razinama u BiH, a sve u cilju svekolikog boljitka hrvatskog naroda u BiH i unaprjeđenja demokracije te gospodarskog, socijalnog i kulturnog napretka Bosne i Hercegovine;

U Mostaru, 7. lipnja 2010. godine

- 20:01 - Komentari (0) - Isprintaj - #

nedjelja, 06.06.2010.

Izaslanstvo HDZ BiH razgovaralo je u subotu 5. lipnja 2010. godine, u zgradi veleposlanstva RH u Sarajevu, sa izaslanstvom HDZ Hrvatske.

Izaslanstvo HDZ BiH, predvođeno predsjednikom dr. Draganom Čovićem razgovaralo je u subotu, 5. lipnja 2010. godine, u zgradi veleposlanstva RH u Sarajevu sa izaslanstvom HDZ Hrvatske koje je predvodila predsjednica i premijerka RH Jadranka Kosor.

Na sastanku je bilo riječi o povijesnom potpisivanju sporazuma koji su 31. svibnja 2010. godine u Zagrebu potpisali Jadranka Kosor i dr. Dragan Čović - sporazumu između HDZ BiH i HDZ Hrvatske. „To je sporazum koji nas upućuje na novo vrijeme, na jedan drugačiji odnos između Hrvata u Republici Hrvatskoj i BiH. Taj sporazum vrlo jasno govori o jedinstvu hrvatskog naroda. Hrvati BiH imaju povijesnu priliku – predstojeće Opće izbore u BiH i novi Ustav. Vrijeme je da se Hrvati ponovno okupe oko svoje stožerne stranke u BiH – a to je HDZ BiH. BiH mora u potpunosti biti integrirana u euroatlantske integracije“, zajednički je zaključak, te je istaknuto kako će HDZ Hrvatske podržati sve aktivnosti HDZ BiH glede predstojećih Općih izbora u BiH.

U ime HDZ Hrvatske gospođa Jadranka Kosor je ponovno zahvalila dr. Draganu Čoviću i HDZ BiH na reakciji na dogovor oko ustavnih promjena u RH.

„Po prvi puta su Hrvati izvan Hrvatske dobili ustavnu garanciju da će biti u Hrvatskom saboru i po prvi put su dobili garancije da neće biti moneta za potkusurivanje u političkim prepucavanjima u RH. To je najveća vrijednost. Ovaj sporazum između HDZ Hrvatske i HDZ BiH nudi nešto drugo, nešto novo – jedan drugačiji način pomoći Hrvatima u BiH. Ovaj sporazum daje garanciju da će HDZ Hrvatske i HDZ BiH – dvije najjače hrvatske političke stranke u RH i BiH o tome raditi u budućnosti“, istaknuto je na sastanku.

Predsjednica HDZ i premijerka RH Jadranka Kosor predvodit će izaslanstvo HDZ Hrvatske koje će 29. Lipnja nazočiti otvaranju Političke akademije HDZ BIH u Mostaru. Tom prigodom gospođa Kosor će otvoriti Političku akademiju HDZ BiH i održati prigodno predavanje.

U izaslanstvu HDZ BiH bili su:

- Predsjednik HDZ BiH dr. Dragan Čović;

- Dopredsjednica HDZ BiH Borjana Krišto;

- Voditelj Ureda za odnose s javnošću HDZ BiH Mišo Relota

Izaslanstvo HDZ BiH, predvođeno predsjednikom dr. Draganom Čovićem, razgovaralo je u ponedjeljak, 31. svibnja 2010. godine, u Zagrebu s predsjednicom HDZ i premijerkom Republike Hrvatske Jadrankom Kosor i članovima Predsjedništva HDZ Hrvatske. Tom prigodom predsjednici HDZ Hrvatske i HDZ BiH – Jadranka Kosor i dr. Dragan Čović su potpisali strateški sporazum o partnerstvu i međusobnoj suradnji HDZ BiH i HDZ Hrvatske

SPORAZUM

O PARTNERSTVU I MEĐUSOBNOJ SURADNJI HDZ BiH i HDZ HRVATSKE

I

Polazeći od zajedničkog zauzimanja za promicanje demokratskih i europskih vrijednosti, kao dvije sestrinske stranke u okviru Europske pučke stranke (EPP), HDZ Hrvatske i HDZ BIH potpisuju ovaj sporazum kako bi osnažile partnerske odnose i produbile sve oblike međusobne suradnje.

II

Obje stranke će se kroz osnaženu međusobnu suradnju zauzimati za afirmaciju BiH kao cjelovite države s učinkovitim državnim institucijama i jasnom euroatlantskom perspektivom, u kojoj će u potpunosti biti osigurana prava Hrvata kao konstitutivnog naroda.

III

U okviru EPP i drugih foruma u kojima HDZ Hrvatske i HDZ BiH zajedno sudjeluju, obje će se stranke zauzimati za promicanje ustavne jednakopravnosti triju konstitutivnih naroda u BiH kao i svih građanki i građana BiH.

IV

U ozračju međusobnog uvažavanja, a u cilju postizanja dobrih političkih i demokratskih odnosa, stranke izražavaju spremnost da će kroz svoj rad i djelovanje analizirati sva otvorena pitanja od obostranog interesa.

V

Obje stranke izražavaju spremnost da prema ukazanoj potrebi i izvršenoj procjeni drugoj strani stave na raspolaganje potrebne ljudske i materijalne resurse za provedbu zajedničkih utvrđenih ciljeva, a sukladno s načelima izraženim u ovom Sporazumu.

URED ZA INFORMIRANJE HDZ BiH

- 18:03 - Komentari (0) - Isprintaj - #

subota, 05.06.2010.

Predsjednik HDZ BiH dr. Dragan Čović i dopredsjednica HDZ BiH Borjana Krišto razgovarali sa gospođom Rumianom Julevom, dopredsjednicom Europske pučke stranke (EPP) i gospodinom Nicolasom Briecom, tajnikom EPP-a



Izaslanstvo HDZ BiH nazočilo je u subotu 5. lipnja 2010. godine na sastanku lidera političkih stranaka EPP grupacije iz zemalja jugoistočne Europe u Sarajevu.

Tom prigodom su predsjednik HDZ BiH dr. Dragan Čović i dopredsjednica HDZ BiH Borjana Krišto razgovarali sa gospođom Rumianom Julevom, dopredsjednicom Europske pučke stranke (EPP) i gospodinom Nicolasom Briecom, tajnikom EPP-a.
Na sastanku je bilo riječi o euro-atlantskoj perspektivi BiH i aktivnostima HDZ BiH u predstojećem razdoblju. „HDZ BiH kao pridruženi član EPP-a ima našu potporu u svojim aktivnostima“, zajednički je stav gospođe Rumiane Juleve i gospodina Nicolasa Briecoma.

Na sastanku je dogovoreno kako će se u predstojećem razdoblju u Bruxellesu upriličiti sastanak izaslanstva HDZ BiH sa vodstvom Europske pučke stranke.

HDZ BiH izražava punu podršku perspektivi za članstvo svih zemalja jugoistočne Europe u EU. Europska perspektiva jest pokretač ekonomskog razvoja, svakog napretka i garant stabilnosti BiH i regije. HDZ BiH smatra da naše različitosti (kulturne, etničke, vjerske itd.) jesu naše prednosti, a ne razlozi za sukobljavanje, zbog čega ćemo raditi na afirmaciji očuvanju zajedničkih vrijednosti. Bez jugoistočne Europe, potpuno integrirane u EU, politička i geografska slika Europe neće biti kompletna. HDZ BiH je ona snaga koja će se i dalje na jedan stvaralački i konstruktivan način truditi za razvoj BiH i na njenom približavanju u euroatlantske integracije.
URED ZA INFORMIRANJE HDZ BiH

- 21:00 - Komentari (0) - Isprintaj - #

petak, 04.06.2010.

Regionalna konferencija mladih lidera jugoistočne Europe




Izaslanstvo HDZ BiH nazoči u petak i subotu, 4. i 5. lipnja 2010. godine na Regionalnoj konferenciji mladih lidera jugoistočne Europe političkih stranaka EPP jugoistočne Europe „Kako pronaći zajednički pristup kao EPP članice na putu prema EU“.

Regionalna konferencija mladih lidera jugoistočne Europe političkih stranaka EPP jugoistočne Europe održava se u hotelu „Europa“ u Sarajevu u organizaciji Političke akademije SDA u suradnji sa Europskom pučkom strankom (EPP). Regionalnom konferencijom moderira potpredsjednica EPP Rumiana Jeleva.

U izaslanstvu HDZ BiH su:
- Dopredsjednik HDZ BiH Marinko Čavara,
- Voditelj Ureda za odnose s javnošću HDZ BIH Mišo Relota i
- Glavni tajnik Mladeži HDZ BiH i Političke akademije HDZ BiH Damir Džeba;
- Član Predsjedništva Mladeži HDZ BiH Delfa Dejanović;

HDZ BiH izražava punu podršku perspektivi za članstvo svih zemalja jugoistočne Europe u EU. Europska perspektiva jest pokretač ekonomskog razvoja, svakog napretka i garant stabilnosti BiH i regije. HDZ BiH smatra da naše različitosti (kulturne, etničke, vjerske itd.) jesu naše prednosti, a ne razlozi za sukobljavanje, zbog čega ćemo raditi na afirmaciji očuvanju zajedničkih vrijednosti. Bez jugoistočne Europe, potpuno integrirane u EU, politička i geografska slika Europe neće biti kompletna. HDZ BiH je ona snaga koja će se i dalje na jedan stvaralački i konstruktivan način truditi za razvoj BiH i na njenom približavanju u euroatlantske integracije.

U subotu, 5. lipnja 2010. godine bit će organiziran lidera političkih stranaka EPP grupacije iz zemalja jugoistočne Europe na kojem će nazočiti i predsjednik HDZ BiH dr. Dragan Čović i dopredsjednica HDZ BiH Borjana Krišto.

URED ZA INFORMIRANJE HDZ BiH


- 23:27 - Komentari (0) - Isprintaj - #

četvrtak, 03.06.2010.

Obilježena 20. obljetnica utemeljenja HDZ BiH Mostar





U prepunoj dvorani Hrvatskog doma hercega Stjepana Kosače u Mostaru je u četvrtak, 3. lipnja 2010. godine, svečano obilježena 20. obljetnica utemeljenja HDZ BiH Mostar.

Posebni gosti na Svečanoj akademiji Gradskog odbora HDZ BiH Mostar bili su: Ivan Šuker, potpredsjednik HDZ Hrvatske, potpredsjednik Vlade RH i ministar financija u Vladi RH, koji se u ime predsjednice HDZ Hrvatske i predsjednice Vlade RH Jadranke Kosor obratio nazočnima kao i direktorica Zaklade Konrad Adenauer u BiH Sabine Wolkner.

Ivan Šuker, potpredsjednik HDZ Hrvatske, potpredsjednik Vlade RH i ministar financija u Vladi RH se u ime predsjednice HDZ Hrvatske i predsjednice Vlade RH Jadranke Kosor obratio nazočnima. On je u svom govoru kazao: „Prenosim vam čestitke od predsjednice HDZ Hrvatske i predsjednice Vlade RH Jadranke Kosor. Za 20 godina će se kao o povijesnom trenutku govoriti o sporazumu koji su neki dan u Zagrebu potpisali Jadranka Kosor i dr. Dragan Čović - sporazumu između HDZ BiH i HDZ Hrvatske. To je sporazum koji nas upućuje na novo vrijeme, na jedan drugačiji odnos između Hrvata u Republici Hrvatskoj i BiH. Taj sporazum vrlo jasno govori o jedinstvu hrvatskog naroda. Hrvati BiH imaju povijesnu priliku – predstojeće Opće izbore u BiH i novi Ustav. Vrijeme je da se Hrvati ponovno okupe oko svoje stožerne stranke u BiH – a to je HRVATSKA DEMOKRATSKA ZAJEDNICA (HDZ) BiH. BiH mora u potpunosti biti integrirana u euroatlantske integracije. U ime HDZ Hrvatske zahvaljujem dr. Draganu Čoviću na reakciji na dogovor oko ustavnih promjena u RH. Po prvi puta su Hrvati izvan Hrvatske dobili ustavnu garanciju da će biti u Hrvatskom saboru i po prvi put su dobili garancije da neće biti moneta za potkusurivanje u političkim prepucavanjima u RH. To je najveća vrijednost. Ovaj sporazum između HDZ Hrvatske i HDZ BiH nudi nešto drugo, nešto novo – jedan drugačiji način pomoći Hrvatima u BiH. Ovaj sporazum daje garanciju da će HDZ Hrvatske i HDZ BIH – dvije najjače hrvatske političke stranke u RH i BiH o tome raditi u budućnosti. Hrvatima u BiH u budućnosti ne treba karitativna pomoć, njima trebaju konkretni projekti jer oni sa svojom pameću i radinošću mogu to iznimno kvalitetno iskoristiti. Mi smo uz vas.

Direktorica Zaklade Konrad Adenauer u BiH Sabine Wolkner je u svom obraćanju istaknula: „20 godina postojanja HDZ BiH ogroman je korak u vašoj povijesti i to dokazuje da je HDZ BiH čvrsto ukorijenjena sa svojom tradicijom u hrvatskom narodu u BiH. 20 godina postojanja također pokazuje kako raspolažete ogromnim iskustvom pomoću kojega možete dati konstruktivan doprinos političkoj svakodnevnici BiH. Upravo su konstruktivne snage one snage koje vaša zemlja treba toliko neophodno i koje trebaju oblikovati budućnost BiH. Vrata EU su širom otvorena za BiH. Potpuno sam sigurna kako je HDZ BiH ona snaga koja će se i dalje na jedan stvaralački i konstruktivan način truditi za razvoj BiH i na njenom približavanju u euroatlantske integracije. Fondacija Konrad Adenauer će vam i dalje stajati na raspolaganju te da će vam biti blizak partner kojem ćete se moći obratiti sa puno povjerenja i koji će vas i dalje podupirati u vašem radu i u približavanju BiH u euroatlantske integracije“.

Predsjednik HDZ BiH dr. Dragan Čović je u svom obraćanju je poručio: „HDZ BiH stožerna je stranka hrvatskoga naroda u BiH. Hrvati u BiH su danas ustavno nejednakopravni s druga dva konstitutivna naroda u BiH. Nas mora zadovoljiti jedino istinska ustavna jednakopravnost hrvatskoga naroda u BiH. Moramo razumjeti da bez dogovora sa srpskim i bošnjačkim strankama mi uopće ne možemo biti u vlasti. Bez ključne srpske i bošnjačke stranke ne može se napraviti vlast, a bez svih hrvatskih stranaka zajedno može se bez problema napraviti vlast i toliko o ravnopravnosti tri konstitutivna naroda u BiH“, istaknuo je predsjednik HDZ BiH dr. Dragan Čović te dodao kako BiH mora žurno, najkasnije šest mjeseci iza nakon Općih izbora, dobiti novi Ustav. „Mi smo javnosti već odavno ponudili naše viđenje tog novog Ustava – BiH u međunarodno priznatim granicama, jednakost tri konstitutivna naroda u BiH i diskontinuitet teritorija u BiH kroz četiri federalne jedinice na srednjoj razini vlasti. Ovo će apsolutno spriječiti bilo kakvo razmišljanje ili tehničku mogućnost bilo kakvih podjela. Zaštitit ćemo do kraja ustavnu poziciju hrvatskoga naroda u BiH. Stabilnost BiH mora biti strateški interes europske Hrvatske, odnosno da se kroz novi Ustav konačno osigura istinska ustavna jednakopravnost sva tri konstitutivna naroda u BiH. Cilj HDZ BiH je osigurati minimalno 130.000 glasova na predstojećim Općim izborima i dobiti hrvatskog člana Predsjedništva BiH. HDZ BiH je stranka koja svojim političkim djelovanjem nastoji stvarati političku opciju prihvatljivu za sve demokratske i proeuropske orijentirane političke trendove te da svoj izborni program temelji na socijalnoj osjetljivosti, ekonomskim programima i izgradnji pravne države“, istaknuo je u svom obraćanju predsjednik HDZ BiH dr. Dragan Čović.

Potpisivanje sporazuma između HDZ BiH i HDZ Hrvatske ocijenio je "posebnim danom za HDZ BiH", koji je usporedio s osnivanjem stranke prije 20 godina. "Iako je naizgled kratak i skroman, ovim smo sporazumom otvorili novu stranicu za Hrvate u BiH, posebno zbog izbora. Vjerujemo da će HDZ BiH uvjerljivo dobiti predstojeće Opće izbore ", rekao je dr. Čović.

Nazočnima na Svečanoj akademiji HDZ BiH Mostar obratili su se i dopredsjednik HDZ BiH i zastupnik HDZ u Hrvatskom saboru Rade Bošnjak i predsjednik GO HDZ BIH Mostar Denis Lasić.

URED ZA INFORMIRANJE HDZ BiH

- 23:01 - Komentari (0) - Isprintaj - #

utorak, 01.06.2010.

Mladež HDZ BiH najoštrije osuđuje aktivnosti predsjednika Mladeži HDZ 1990 i člana Predsjedništva HDZ 1990 Zvonke Perića

Mladež HDZ BiH podupire posljednju akciju SIPA-e na suzbijanju trgovine narkoticima.

Mladež HDZ BiH najoštrije osuđuje aktivnosti predsjednika Mladeži HDZ 1990 i člana Predsjedništva HDZ 1990 Zvonke Perića koji je uhićen u Stocu tijekom primopredaje 25 kg. modificirane droge poznate kao „skunk“.

Pitamo se je li ovo predizborni program Mladeži spomenute stranke i jesu li na ovaj način mislili financirati izbornu kampanju kada se već zna kako im u posljednje vrijeme izostaje izdašna financijska potpora dosadašnjih mentora. Trgovina i rasturanje narkotika od strane ovog visoko pozicioniranog dužnosnika HDZ 1990 je skandalozna činjenica te stvar za vrlo oštru osudu javnosti u BiH. Birači upravo od ovakvih osoba očekuju da se svom snagom bore protiv pošasti narkomanije, a ne da budu na suprotnoj strani zakona.

Mladež HDZ BiH očekuje od kolega iz drugih stranaka da oštro i javno osude ove aktivnosti predsjednika Mladeži HDZ 1990 i člana Predsjedništva HDZ 1990 Zvonke Perića.

URED ZA INFORMIRANJE HDZ BiH

- 22:19 - Komentari (0) - Isprintaj - #

XIII SJEDNICA REGIONALNOG ODBORA HDZ-a BiH Posavina


Sjednica je održana 21.05.2010. u Garevcu, sa početkom rada u 11:30 sati.
Sjednici su prisustvovali predstavnici Općinskih odbora HDZ-a BiH: Bosanski Šamac, Modriča, Bosanski Brod, Doboj, Vukosavlje, te povjerenici iz Općine Dervente i Gradačac-Pelagićevo. Sjednici je također prisustvovao i član Regionalnog odbora i ujedno Dotpredsjednik republike Srpske, gospodin Davor Čordaš.
Sjednicom je presjedavao Predsjednik Regionalnog odbora, gospodin Josip Jerković, koji je nakon uvodne riječi, pozdravio sve prisutne i predložio sljedeći ;


DNEVNI RED

1. Usvajanje Izvoda iz zapisnika sa XII sjednice Regionalnog odbora HDZ BiH Posavina,
2. Izbori
3. Posjeta Predsjednika Republike Hrvatske Bosni i Hercegovini,
4. Tekuća pitanja.

Nakon što je predloženi Dnevni red, jednoglasno usvojen, prešlo se na razmatranje prve točke Dnevnog reda.


AD-1. Po pitanju ove točke, jedina primjedba je bila na dio u točci AD-4, da se iz zadnje rečenice, gdje piše „BiH i RS“, samo napiše „cijele Bosne i Hercegovine“.Sa ovom primjedbom Izvod iz zapisnika je jednoglasno usvojen.

AD-2. Po pitanju ove točke, Predsjednik Regionalnog odbora je zatražio od predstavnika Općinskih odbora da upoznaju skup sa aktivnostima koje su se počele odrađivat, vezano za registraciju birača.
Modriča- Počelo se raditi na registraciji, kupljena su dva fotokopirna aparata. Procjena je da se može odraditi oko 600 gasova putem pošte i oko 300 glasova od lokalnog stanovništva .
Šamac- Određeni su ljudi koji će obavljati registraciju birača , Hrv. Kostajnica, Slavonija i Austrija. Predsjednik OO. HDZ BiH. Bos. Šamac, spomenuo da bi im trebala 2 kopir apaata za učinkovitije obavljanje registracije.
Pelagićevo- Već ranije dostavljen spisak ljudi koji će obavljati registraciju birača.
Procjene: 700-800 glasova u dijaspori, od toga 400-500 putem pošte i oko 700 domaćih birača.
Doboj: U Doboju Računaju na 150-200 Srpskih glasova.Glavna baza van Bosne je Zagreb.Računaju oko 350-400 glasova.Brojka za 2-3 godine daleko veća.
Derventa- Koriste sve moguće baze iz HVIDRE i udruga iz Broda.
Sama aktivnost registracije birača još nije jako zaživila.
Predjsednik RO je napomenuo da će se sredstva za troškove registracije birača osigurati.Također se očekuju sredstva od Federalnog ministarstva koja će se vršiti preko udruga.
Na kraju je spomenuo da se u periodu do Općih izbora trebamo što ćešće sastajati, te da svaki OO treba si obezbjediti kod tajnika popis registriranih birača.

AD-3. Dopredsjednik Republike Srpske i ujedno član RO, gospodin Davor Čordaš, ukratko je upoznao prisutne sa nekim detaljima vezano za posjetu Predsjednika RH, gospodina Ive Josipovića, Bosni i Hercegovini. Spomenuo je da oni prisutni, koji će prisustvovati njegovoj posjeti Derventi, moraju u 8:30, biti u Derventi.
AD-4. Po pitanju ove točke, Predsjednik O.O.HDZ BiH Bos. Šamac je spomenuo kako je njihovc Župnik u jednom obraćanju vjernicima, zahvalio HDZ-u BiH, na pomoći oko nasipanja puta u njegovoj Župi.Također je ukratko iznio svoje viđenje trenutačnog stanja u njihovom O.O. te su zatražili od Predsjednika R.O. da se jedan dan sazove O.O. Bos Šamac, na kojem bi i Predsjednik R.O. prisustvovao, te da na toj sastanku probaju riješiti neke tekuće probleme.
Pošto je Dnevni red iscrpljen, a više se nitko nije javio za riječ, Predsjednik je zaključio sjednicu u 13:00 sati.

Zapisnik vodio: Josip Suvalj, tajnik R.O.

P R E D S J E D N I K
Josip Jerković


- 22:19 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Predsjedništvo ŽO HDZ BIH Središnje Bosne pozdravlja strateški sporazum

Bosna i Hercegovine
Županijski odbor Središnja Bosna


PRIOPĆENJE ZA JAVNOST

Predsjedništvo ŽO HDZ BIH Središnje Bosne pozdravlja strateški sporazum o partnerstvu i međusobnoj suradnji HDZ BiH i HDZ Hrvatske, potpisan 31. svibnja 2010. godine u Zagrebu, između predsjednika HDZ BIH dr. Dragana Čovića i predsjednice HDZ Hrvatske i premijerkom Republike Hrvatske Jadranke Kosor.

Uvjereni smo da će ovaj sporazum, polazeći od zajedničkog zauzimanja za promicanje demokratskih i europskih vrijednosti, kao dvije sestrinske stranke u okviru Europske pučke stranke (EPP), osnažiti partnerske odnose i produbiti sve oblike međusobne suradnje, dovesti do stvarne i ustavne jednakopravnosti sva tri konstitutivna naroda u BIH, a tako i hrvatskog naroda u Središnjoj Bosni.

Predsjedištvo Županijskog odbora HDZ BIH Županije Središnja Bosna nastavit će sa promicanjem rečenih načela te na taj način doprinijeti osnaženju Strateškog sporazuma o partnerstvu i međusobnoj suradnji HDZ BiH i HDZ Hrvatske.


Travnik, 01. lipnja 2010. godine
Predsjednik
Nikola Lovrinović, prof

- 14:01 - Komentari (0) - Isprintaj - #

<< Prethodni mjesec | Sljedeći mjesec >>

< lipanj, 2010 >
P U S Č P S N
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30        

Rujan 2011 (5)
Kolovoz 2011 (6)
Srpanj 2011 (12)
Lipanj 2011 (11)
Svibanj 2011 (12)
Travanj 2011 (10)
Ožujak 2011 (21)
Veljača 2011 (8)
Siječanj 2011 (6)
Prosinac 2010 (9)
Studeni 2010 (8)
Listopad 2010 (8)
Rujan 2010 (18)
Kolovoz 2010 (9)
Srpanj 2010 (17)
Lipanj 2010 (20)
Svibanj 2010 (14)
Travanj 2010 (6)
Ožujak 2010 (14)
Veljača 2010 (10)
Siječanj 2010 (2)
Prosinac 2009 (1)
Studeni 2009 (4)
Listopad 2009 (3)

Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
Novaplus.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv

RO HDZ BiH Posavina

  • Predsjednik RO HDZ BiH Posavina je
    Josip Jerković
    a članovi su:
    Davor Čordaš, Ivo Mijić, Pavo Dujak, Zlatko Tolić, Perica Kinđerski, Ivo Kamenjašević, Mato Lucić, Luka Miloš, Jozo Vidak, Petar Gagulić, Zvonko Šendulović, Juro Božanović , Vladimir Blažanović , tajnik Josip Suvalj i potparol Ivo Gavrić.

Linkovi

Kontakt

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje - Dijeli pod istim uvjetima