Image Hosted by ImageShack.us

This Work continues. This Story goes on. And an Angel still rides in the Whirlwind and directs this Storm.


badlands

08.06.2007., petak

Palestinski 'narod'; mit ili realnost?

Potaknut čestim prepucavnjima na raznim pdf-ovma indexovog foruma, odlučio sam pokrenuti ovu temu i tako pokušati razjasniti neke povijesne zablude vezane uz tretiranje današnjih palestinskih arapa kao povijesnog naroda.

Prvo i najvažnije, 'Palestinci' se u kontekstu naroda prvi put spominju tek 1968, dok su prethodno korišteni termini 'palestinski arapi' odnosno 'palestinska zajednica', što jasno ukazuje da je riječ o dijelu arapskog nacinalnog korpusa koji epitet Palestine koristi samo kao zemljopisnu odrednicu. Također, današnji palestinski arapi velikom većinom nisu starosjedioci na tom području, već potomci arapskih imigranata koji su se naseljavali u razdoblju između prvog i drugog svjetskog rata.

Štoviše, arapska je imigracija u prvoj polovici XX stoljeća bila znatno brojnija od židovske (izvor: report Hope-Simpson komisije; link )

Jedan navod sa spomenutog linka, izjava britanskog upravitelja područja Sinaja u razdoblju 1922 - 1937:

"This illegal immigration was not only going on from the Sinai, but also from Transjordan and Syria, and it is very difficult to make a case out for the misery of the Arabs if at the same time their compatriots from adjoining states could not be kept from going in to share that misery."

Te činjenice navodi i Peel-ova komisija (1929-1930), čiji je prijedlog podjele spornog područja na arapski i židovski dio bio odbačen od strane arapa.

Razlozi kreiranja palestinkog naroda u šezdesetim godinama XX stoljeća su jasni i treba ih tražiti u panarapskom islamskom programu, ali sporan je način 'proizvodnje' umjetnog etnosa.

Etnonimi 'Palestina' i 'Palestinac' su očito romanske verzije proizašle iz naziva Filistejaca, naroda koji je živio na obalnom području današnjeg pojasa Gaze. No, činjenice ukazuju kako su Filistejci egejskog podrijetla, narod došao sa Krete, a po nekim povjesničarima čak i sa Peloponeza, ta da su potomci Pelazga koji su taj poluotok naseljavali prije dolaska Grka. Druga teorija Filistejce tretira kao indoeuropski narod prethodno nastanjen na južnim padinama Kavkaza, no u općem slučaju, današnji palestinski arapi ne mogu biti potomci Filistejaca.

Kratak i jezgrovit osvrt na Filistejce možete naći ovdje.

Sami današnji palestinski arapi se ne slažu oko svojeg podrijetla. Sa jedne strane negiraju svoje arapske izvore kako bi osigurali pravo na zemlju koju su arapi nastanili tek nakon 'objave', dok se sa druge u panarapskom islamističkom zanosu pozivaju na upravo te korijene. Uglavnom, pored arapskih, navode se i filistejski i kanaanski korijeni, kao i pozivanje na Ishmaelovo potomstvo (Knjiga postanka, poglavlja 16-25)

Postoji još jedan argument koji opovrgava eventualnu povezanost Filistejaca i današnjih palestinca, no on je čisto lingvistički. Riječ je o izgovoru riječi 'palestina'. Naime, u arapskom jeziku nema fonema P, niti ga arapi mogu izgovoriti, tako da oni sami sebe nazivaju imenima falestin, balestin i slično.

Iz svega ovoga može se izvući zaključak kako je riječ o umjetno skovanom etnonimu čija je jedina svrha potpomoći panarapskom islamskom ekspanzionizmu.

- 19:13 - Komentari (4) - Isprintaj - #

<< Arhiva >>

< lipanj, 2007 >
P U S Č P S N
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30  


Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
OYO.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv


Tirian opet pogleda oko sebe, i jedva je mogao vjerovati svojim očima. Plavo nebo bilo mu je iznad glave, travnati krajolik prostirao se uokolo u svim smjerovima dokle god je pogled sezao, a njegovi su prijatelji stajali oko njega i smijali se.

"Čini se, dakle", reče Tirian i sam se nasmješivši, "da su staja viđena iznutra i staja viđena izvana dva različita mjesta."

"Da", reče lord Digory. "Iznutra je veća nego izvana".

"Da", reče kraljica Lucy. "U našem svijetu također, jednom je u jednoj staji bilo nešto veće od cijelog našeg svijeta".

/ C. S. Lewis; Posljednja Bitka /


Image Hosted by ImageShack.us


lunar phases



Art and science have their meeting point in method.
(Paul Adrien Maurice Dirac)

Those who are not shocked when they first come across quantum theory cannot possibly have understood it.

(Niels Bohr)






Doctor Who Reference Guide