Image Hosted by ImageShack.us

This Work continues. This Story goes on. And an Angel still rides in the Whirlwind and directs this Storm.


badlands

13.03.2007., utorak

Vlado Kristl

Jedno je, ipak, neupitno: umjetnost je razaranje sistema.

/Vlado Kristl/



Tek da se prisjetimo jednog od najzapostavljenijih hrvatskih kreativaca.

Iako je karijeru započeo još u partizanima kao autor agitpropovskih plakata, moglo bi se reći da se Vlado Kristl u hrvatskoj umjetnosti javlja početkom pedesetih, točnije 1952, kao pripadnik Exat-a 51 (riječ je o slikarsko - arhitektonskoj školi kojoj su između ostalih pripadali i Ivan Picelj, Aleksandar Srnec, Božidar Rašica...), i jedan je od prvih domaći apstraktnih konstruktivista.

Image Hosted by ImageShack.us

Vlado Kristl: Kompozicija (1952).


Drugu polovicu pedesetih provodi u inozemstvu, a u Hrvatsku se vraća 1959. Radi na zbirci poezije Pet bijelih stepenica (1961), i priključuje se upravo utemeljenoj Zagrebačkoj školi crtanog filma. Iako je iza sebe ostavio samo tri animirana rada (Don Quiote, Krađa dragulja i Šagrenska koža), ovu je instituciju višestruko označio svojim simbolističkim pristupom.

Image Hosted by ImageShack.us

Kadrovi iz animiranog filma Don Quiote.


Nepostojanje klasične fabule i izraženi jezik simbola nisu se svidjeli cenzorima, koji su filmu dodali pripovjedača kako bi ga približila masama. Ovo izaziva Kristlov revolt, i on napušta suradnju sa ZŠCF, iako nastavlja snimati eksperimentalne filmove. Početkom šezdesetih, primjerice, u Sloveniji realizira film General in resni človek, u kojemu poprilično otvoreno ismijava tada nedodirljivu instituciju J. B. Tita. Upravo je ovaj film (uz nesuglasice sa pripadnicima Novih tendencija) bio presudan za Kristlov odlazak iz Hrvatske.

Kristl se skrasio u Münchenu, gdje nastavlja svoj umjetnički rad (i dalje se bavio filmom i slikarstvom). Njegovi filmovi iz te faze (druga polovina šezdesetih) imaju direktan, i moglo bi se reči presudan utjecaj na novi naraštaj njemačkih redatelja sa početka sedamdesetih (R.W. Fassbinder, Werner Herzog, Wim Wenders, Volker Schlöndorf...). Iz te se faze mogu izdvojiti filmovi Madeleine, Madeleine; Der Brief i Sekundenfilme.

Image Hosted by ImageShack.us

Kadar iz filma Der Brief.


U kasnijoj fazi života se posvećuje filmskoj teoriji i snima tek pokoji rad, iako do kraja života aktivno stvara na području likovne umjetnosti (iz cjelokupnog opusa bi se mogli izdvojiti ciklusi Varijable i varijable, Varijante, Pozitivi i negativi...). Ukupno je snimio više od trideset eksperimentalnih filmova, koji ga stavljaju rame uz rame sa velikanima tog područja poput Stana Brakhagea ili Maye Deren.

Vlado Kristl umire 17. srpnja 2004. u svojem stanu u Münchenu.

Odnos kakav je Hrvatska pokazala prema jednom od svojih najvećih umjetnika je sramotan i za svaku osudu.


- 17:07 - Komentari (3) - Isprintaj - #

<< Arhiva >>

< ožujak, 2007 >
P U S Č P S N
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31  


Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
OYO.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv


Tirian opet pogleda oko sebe, i jedva je mogao vjerovati svojim očima. Plavo nebo bilo mu je iznad glave, travnati krajolik prostirao se uokolo u svim smjerovima dokle god je pogled sezao, a njegovi su prijatelji stajali oko njega i smijali se.

"Čini se, dakle", reče Tirian i sam se nasmješivši, "da su staja viđena iznutra i staja viđena izvana dva različita mjesta."

"Da", reče lord Digory. "Iznutra je veća nego izvana".

"Da", reče kraljica Lucy. "U našem svijetu također, jednom je u jednoj staji bilo nešto veće od cijelog našeg svijeta".

/ C. S. Lewis; Posljednja Bitka /


Image Hosted by ImageShack.us


lunar phases



Art and science have their meeting point in method.
(Paul Adrien Maurice Dirac)

Those who are not shocked when they first come across quantum theory cannot possibly have understood it.

(Niels Bohr)






Doctor Who Reference Guide