Image Hosted by ImageShack.us

This Work continues. This Story goes on. And an Angel still rides in the Whirlwind and directs this Storm.


badlands

06.03.2007., utorak

Time Travel Paradox

Nedavno sam na jednom internetskom forumu diskutirao sa dvojicom kolega čiji se svjetonazor dosta preklapa sa mojim. Recimo samo da je riječ o osječkom novinaru i zagrebačkom prevoditelju, a oni koji me znaju će već povezati preklapanje svjetonazora.

Novinar je pokrenuo temu o paradoksu vremenskog putovanja. Pretpostavio je hipotetičku situaciju u kojoj on odlazi u budućnost i doznaje kako će njegov otac biti ubijen 04. siječnja 2007. Vrativši se u prošlost, točnije u sadašnjost, tj. normalan vremenski slijed, on upozorava oca na opasnost koja se sprema.

Upravo tu nastaju problemi, jer se normalnim odvijanjem vremenskog slijeda ukida mogućnost njegovog povratka iz budućnosti kako bi upozorio oca. Samim tim bi otac ipak trebao biti ubijen. Poprilično zapetljan odnos uzroka i posljedica.

Prevoditelj je replicirao novinaru kako je ovaj samo kreirao alternativnu struju budućnosti u kojoj se taj čin poništava, a otac ostaje živ, dok je u ovoj, primarnoj struji mrtav.


Nije bilo neočekivano da ćemo se u diskusiji prisjetiti Heinleinove priče All You Zombies iz 1959, koja slikovito ilustrira ovaj paradoks.

U Heinleinovoj priči, djevojčica Jane je u jesen 1945 ostavljena pred sirotištem. Osamnaest godina kasnije (1963), susreće misterioznog stranca - skitnicu s kojim zatrudni. Skitnica nestaje iz njenog života, a pri porodu se ustanovi kako Jane ima i ženske i muške seksualne organe.
Zbog komplikacija pri porodu, njen je život u opasnosti, i jedini način kako bi bila spašena jest odstranjivanje ženskih organa, dakle njena transformacija u muškarca.
Tek rođeno dijete biva ukradeno od strane još jednog misterioznog lika, krčmara, koji dijete vremenskim strojem vraća u 1945-tu godinu, i ostavlja pred vratima sirotišta.

Nakon šest godina (1970); krčmar susreće Jane, sad već muškarca, koji mu se pojada o svojoj situaciji iz 1963. Krčmar joj/mu predlaže osvetu, i to na način da se vrati u 1963. Tim povratkom Jane postaje Skitnica koji će zatrudnjeti sa samim sobom, a krčmar će kroz devet mjeseci ukrasti bebu, koja je opet sama Jane, i vratiti je na početak, u 1945.

Eh, da, i krčmar je također Jane/skitnica/beba...



Tardis



Koliko je ubiti vlastitog djeda moguće u realnosti, ostavimo Kipu Thorneu i Stephenu Hawkingu....


A što reći o prevoditeljevom tumačenju događaja na razini primarne i alternativne struje?

Yap, to je Everittova many worlds interpretacija kvantnih događaja koji se menifestiraju u makrosvijetu. Čak ni ta teorija nije toliko upitna koliko je problematično postavljanje svijesti u jednu struju, tj. granu. Koja je ona u kojoj se osjećamo, u kojoj smo svjesni sami sebe, i što vrši funkciju 'skretničara' na granama?

Paradoks unutar paradoksa unutar paradoksa....



- 14:53 - Komentari (2) - Isprintaj - #

<< Arhiva >>

< ožujak, 2007 >
P U S Č P S N
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31  


Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
Novaplus.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv


Tirian opet pogleda oko sebe, i jedva je mogao vjerovati svojim očima. Plavo nebo bilo mu je iznad glave, travnati krajolik prostirao se uokolo u svim smjerovima dokle god je pogled sezao, a njegovi su prijatelji stajali oko njega i smijali se.

"Čini se, dakle", reče Tirian i sam se nasmješivši, "da su staja viđena iznutra i staja viđena izvana dva različita mjesta."

"Da", reče lord Digory. "Iznutra je veća nego izvana".

"Da", reče kraljica Lucy. "U našem svijetu također, jednom je u jednoj staji bilo nešto veće od cijelog našeg svijeta".

/ C. S. Lewis; Posljednja Bitka /


Image Hosted by ImageShack.us


lunar phases



Art and science have their meeting point in method.
(Paul Adrien Maurice Dirac)

Those who are not shocked when they first come across quantum theory cannot possibly have understood it.

(Niels Bohr)






Doctor Who Reference Guide