Hatepogodak

srijeda, 16.05.2007.

Sanaderova velika rošada

Čini mi se da je veliki meštar hrvatskog političkog spina spreman za jednu veliku rošadu nakon idućih izbora koja će mu omogućiti sigurno ostajanje na vlasti. HSP koji se stalno percipira kao rezerva (iako nekad nestašna) će na kraju ipak dobiti svoju priliku. I to po malo cijeni za Sanadera i HDZ. Štoviše, izgleda kao da Sanader od prvog dana Vlade čeka na to.

Uostalom HSP se već dugo šminka za tu udaju. Već godinama to nije stranka ekstremista nego klasična desna konzervativna stranka. Ako je Europa malo i prigovarala prilikom prošlih izbora zbog imidža HSP-a iz 90-tih sada više niti to ne može. HSP je prilično promijenio garnituru na vrhu. Sada su tamo i Granić i Letica, umjereni konzervativci poput Rožića ili Kovačevića, iznimno aktivni i sposobni zastupnici Tadić i gospođa Tomašić. Ne može im Europa nabijati na nos još desetljećima ekstremizam iz vremena rata. Europa voli zaboravljati. Đapić u koaliciji sa Sanaderom bio bi vijest eventualno dan ili dva. Nikakva velika priča.

A udaja HSP-a za HDZ dogoditi će se po iznimno maloj cijeni za HDZ ako se stvari pogledaju malo detaljnije. Javna je tajna da Đapić želi biti ministrom oružanih snaga. Danas je na toj poziciji malo zbunjeni Rončević kojeg Sanader može izgubiti bez puno problema.

Druga potencijalna pozicija koju HSP može tražiti je ministarstvo policije za Ružu Tomašić. Zamjena Kirina sa Ružom Tomašić bi štoviše Sanaderu odlično odgovarala jer je Kirin (ne sasvim svojom krivnjom) postao uteg HDZ-a, a gospođa Tomašić je u očima javnosti (možda čak uz pomoć HDZ-ovog spina) postala vitez u borbi protiv kriminala.

Slijedeća pozicija koju bi se moglo ponuditi HSP-u za Tončija Tadića bilo bi Kalmetino ministarstvo mora, turizma, prometa i razvitka. Iako je Kalmeta iznimno važan za HDZ-ovu pobjedu (zbog zadarskih glasova) ima već dovoljno putra na glavi da je pravo čudo da ga još niti jedna afera nije značajnije okrzla. Moguće je čak da Sanader sam malo poradi na isplivavanju neke aferice nakon izbora da smjena glađe prođe. Ako je Žužula bilo moguće zamijeniti, moguće je i Kalmetu.

Moguće je također ponuditi i ministarstvo poljoprivrede ili ministarstvo branitelja, obitelji i međugeneracijske skrbi. U oba ministarstva su potrošni kadrovi (Čobanković i Kosor), a riječ je o potencijalno interesantnim ministarstvima s obzirom na HSP-ovo biračko tijelo u kojem je dosta branitelja i ratnih stradalnika.

Navedena rošada po ministarstvima Đapića bi sasvim zadovoljila, a Sanaderu bi ostavila ona najznačajnija ministarstva i ključne ljude u ovoj garnituri Vlade, te mirne 4 godine vladanja u slijedećem mandatu.

Naravno ukoliko HSP ne bude dovoljan uvijek može pozvati u vladu HSLS-HSS koaliciju koji će dati sve za poziciju u vlasti (sa ministarskom pozicijom ili bez nje) radi vlastitog političkog opstanka.

Jedina obrana lijevog bloka je iskorištavanje HDZ-ovog izbornog zakona koji ide na ruku najjačoj stranci ili koaliciji (valjda su mislili da će to uvijek biti oni) i sa HNS-om u predizbornoj koaliciji ostvariti većinu u kojoj će moći vladati kao danas HDZ. Sanaderu koalicija prije izbora niti sa kime nije prihvatljiva niti isplativa čime gubi šansu da bude najjača stranka/koalicija i iskoristi sustav što su ga sami HDZ-ovci skrojili za sebe.

- 17:07 - Komentari (4) - Isprintaj - #