Hatepogodak

srijeda, 21.02.2007.

The single greatest piece of software. Ever.

Opet jedan brzopotezni iz svijeta interneta. Ono što se nalazi u naslovu može se bez ograničenja skinuti na

http://www.punksoftware.com/rocketdock


Treba malo skrolati jer je "Download" button na dnu stranice.

Ukratko: ultra laki, ultra brzi, ultra fency, ultra koristan komadic softwera koji će Vašem starom XP-u dati čar Mac-a ili Viste, dašak novosti i još Vam povećati produktivnost. Za razliku od sličnih grafički atraktivnijih dodataka XP-u ovaj guta samo 10 MB RAM-a i ima toliko opcija da ćete ga lako podesiti svojim potrebama i preferencijama.

Takav programčić možda nije najrelevantniji na računalu, ali svakako će Vam sutra ujutro Vaš dosadan desktop izgledati malo življe.

Nova poboljšana verzija je izašla prije par dana pa je ovo predpremijera za hrvatske blogere. Za mjesec-dva možda o njemu pročitate i u svom omiljenom internet magazinu ili portalu. Iako blog nije uvijek najkvalitetniji medij, još uvijek je najbrži.

- 23:02 - Komentari (4) - Isprintaj - #

subota, 10.02.2007.

SDP-ovi premijerski kandidati

Kako je posljednjih dana aktualizirana mogućnost da Željka Antunović, nakon preuzimanja SDP-a, bude i SDP-ov kandidat za premijera evo par redaka na tu temu.

Kampanja Željke Antunović za premijera biti će financijski osigurana. Vjerujem da su i Sanader i Čačić biti voljni dati nesto love za takvu kampanju jer im to obojici povećava šanse za mjesto premijera. Možda čak i Ratko Maček bude malo volontirao kada se Željka bude trebala obračunati sa političkim protivnicima unutar SDP-a.

Jedini kandidati SDP-a koje ja vidim sposobnima da ukradu neke glasove Sanaderu i Čačiću su:
1. Zlatko Komadina (Primorsko-goranski župan)
2. Ljubo Jurčić (profesor na Ekonomskom fakultetu)

Iako Željka Antunović nesumnjivo ima potporu unutar SDP-a premijerski kandidat mora biti u stanju preoteti barem dio glasova birača postojećim kandidatima na isti način na koji su i Sanader i Čačić već operušali SDP-ovo biračko tijelo. Potpora unutar stranke ne jamči i potporu biračkog tijela.

Željka Antunović ima legitimno pravo da zasjedne na čelo SDP-a, ali vjerujem da će njezino kandidiranje za mjesto premijera upropastiti šanse SDP-a za pobjedu na slijedećim izborima. Vođenje stranke i stranačke interesne mreže nije isto što i vođenje države. Jednostavno treba drugi set vještina i potpora građana takvoj ideji koji mislim da ona nema.

Uostalom iz njezinog ministarkog staža jedino što mi je ostalo u sjećanju je izjava da od nekih 24 hrvatska helikoptera lete samo 2 jer su ostali u kvaru. Neozbiljna izjava za jednog ministra obrane. Samu poziciju je obnašala jedino po političkoj liniji bez neke dodirne točke sa svojim obrazovanjem ili dotadašnjim iskustvima. Jedina relevantna iskustva posljednjih godina ima iz vođenja operative jedne političke stranke, a to jednostavno nije dovoljno.

Broj 1. na mojoj mini listi Komadina zaslužuje poziciju sjajnim argumentiranim nastupom u raspravama, uspješnim vođenjem Primorsko-goranske županije bez ikakvih skandala, sposobnim timom koji ga okružuje i poštovanjem koje ima i od stranačkih kolega i od suparnika. Svakako velika prednost nad Jurčićem je da je član SDP-a. Odiše smirenošću, znanjem, iskustvom i aureolom poštenog čovjeka koji radi svoj posao najbolje što može. Najveća mana je njegova nesklonost visokoj politici i njezinim prljavim igrama.

Jurčić je sa druge strane vrhunski ekonomist (možda trenutno najbolji) koji je sasvim sigurno u stanju uspješno voditi ekonomsku politiku zemlje. S obzirom da je nastavak ekonomskih reformi i nastavak privatizacije ključan i u postupku pristupanja EU jedan takav čovjek na čelu tehničke vlade ne može biti loš izbor. Kod ljudi je zapamćen kao jedan od najboljih ministara u Vladi ikad, te ima znanje i iskustvo potrebno za rješavanje ekonomskih problema građana. Najveća mana mu je da nije formalno u SDP-u.

Ostale potencijalne kandidate ne vidim. Bandić još nije spreman i mislim da će čekati drugu šansu (predsjednički izbori ili prijevremeni parlamentarni izbori ukoliko većina bude tanka). Milanović je premlad za potporu širokih masa (ali može biti izvrstan ministar i tako graditi poziciju za slijedeće izbore). Picula, Linić, Arlović, Leko i ostali jednostavno nemaju u sebi onu energiju kao predložena dvojica da bilo kako naštete Sanaderu ili Čačiću kao premijerskim kandidatima.

Bilo kako bilo, biti će interesantno gledati kako će stvari odvijati. Vjerujem da će Željka Antunović dobro izvagati osobne ambicije i "girl power" ambicije da Hrvatska dobije ženu premijera i povjeriti premijerske ovlasti nekom od predloženih kandidata. Ukoliko to bude Jurčić možda čak dočekamo i prvu tehničku Vladu u režiji SDP-a što bi im osiguralo popularnost i mirno preuzimanje županijskih i općinskih kasa (jer to je ipak smisao svega).

- 21:49 - Komentari (10) - Isprintaj - #

petak, 09.02.2007.

Pogodak prodan u Srbiju!?!

Nakon brojnih problema sa financijama i narušenim imidžem među hrvatskim surferima većinski udio hrvatske tražilice Pogodak prodan je (sic!) srpskom poduzecu. Iz izvora bliskih novim srpskim vlasnicima doznajemo da hrvatska inačica tražilice Pogodak ipak neće biti ugašena već će nastaviti sa radom.

Iako su hrvatski osnivači ovu informaciju više od mjesec dana tajili od hrvatske poslovne javnosti kako ne bi dodatno naštetili imidžu među hrvatskim posjetiteljima donosimo Vam ekskluzivni pogled na novu web stranicu tražilice Pogodak koja će se od 15.2.2007. nalaziti na stranicama

www.pogodak.co.yu



Testnu verziju novog srpskog Pogotka postavio je i popularan srpski trash portal
Ma nemoj. Njezino postavljanje najavili su i web stranice sklone Srpskoj Radikalnoj stranci kojima je nedavna srpska akvizicija Pogotka dokaz još jedne pobjede rastućeg srpskog informatičkog tržišta.

Image Hosted by ImageShack.us

- 23:19 - Komentari (1) - Isprintaj - #

petak, 02.02.2007.

Adrian Mole, kutija, Grehote i post koji nema veze sa njima

Ili ipak ima.

Kako nisam opterećen blogerskim kompleksom*, a ipak je petak i kraj radnog tjedna za sretnike koji ga imaju odnosno vikend jedna preporuka:

www.pandora.com


je stranica koja će vjerojatno završiti u Vašim bookmarksima, Aboogiju ili Toolbaru. Riječ je o revolucionarnoj internet stranici (pridjeve koristim sa najvećom opreznošću, metafore rijetko) koja će zamjeniti Winamp u kojem su stalno iste pjesme.

Zašto? Zato što Pandora zna što Vam se sviđa (ili bi Vam se trebalo sviđati) i svira to u neprekinutom mixu dobre glazbe. Uvijek možete dodati još bendova ili ocjeniti ono što Vam se svidjelo od prijedlog ili ne. Odličan alat da nađete neke nove bendove koji će Vam pasati. Trebati ćete se registrirati nakon pola sata probnog slušanja, ali to će biti investicija koja se isplati.

Kada Pandora pokrene Video Pandoru moći ćete reći by by i MTV-ju.

Tko prvi spoji sve asocijacije i napiše obašnjenja dobiv link lijevo i moje duboko štovanje.

______________
*Blogerski kompleks - osjećaj anksioznosti kod objave nečega što je možda već objavljeno na nečijem tuđem blogu.

- 09:26 - Komentari (10) - Isprintaj - #

četvrtak, 01.02.2007.

Don't live to geek; geek to live.

Potaknut ogromnim uspjehom mog prethodnog internet prijedloga web tražilice Ms. Dewey koja je ovaj tjedan doletila i u stranicu dana kod Jutarnjeg lista i rubriku "Stranica tjedna" na Net.hr-u donosim još jedan prijedlog.

Web stranica

http://lifehacker.com/

koja radi pod geslom iz naslova mogla bi Vam pojesti nesto dragocjenog vremena, ali to obilno nadoknadi naknadno. Ukratko naći ćete dosta savjeta koji Vam mogu ubrzati ili olakšati svakodnevan život, a posebno onaj vezan uz računala. Isto tako tamo ćete naći dosta toga što će se par dana kasnije naći u Monitorovom Flash boxu.

A jedna od najvećih ušteda vremena na računalu za one koji rade sa pdf datotekama će sigurno biti instaliranje malog, brzog, funkcionalnog i besplatnog programčića koji se odaziva na ime

Foxit Reader

Ako vas živcira Acrobat Reader sa svojim splash screenom i podizanjem od 20 sekundi na uobičajenoj konfiguraciji, a pdf format Vam često treba u životu ovo je rješenje za Vas. Uživajte i

Don't live to geek; geek to live.

I ne koristite gotovo zaboravljenu neetičnu hrvatsku tražilicu Pogodak. Neprijatelju ni zrna klika.

- 22:31 - Komentari (2) - Isprintaj - #

Pozadina jednog TBF stiha

Uz najdublje štovanje najkontekstualnijem bendu ovih prostora od vremena Azre i njihovoj inspiraciji...

Desanka Maksimović

Krvava bajka

Bilo je to u nekoj zemlji seljaka
na brdovitom Balkanu,
umrla je mučeničkom smrću
četa đaka
u jednom danu.

Iste su godine
svi bili rođeni,
isto su im tekli školski dani,
na iste svečanosti
zajedno su vođeni,
od istih bolesti svi pelcovani
i svi umrli u istom danu.

Bilo je to u nekoj zemlji seljaka
na brdovitom Balkanu
umrla je junačkom smrću
četa đaka
u istom danu.

A pedeset i pet minuta
pre smrtnog trena
sedela je u đačkoj klupi
četa malena
i iste zadatke teške
rešavala: koliko može
putnik ako ide peške...
i tako redom.

Misli su im bile pune
i po sveskama u školskoj torbi
besmislenih ležalo je bezbroj
petica i dvojki.
Pregršt istih snova
i istih tajni
rodoljubivih i ljubavnih
stiskali su u dnu džepova.
I činilo se svakom
da će dugo
da će vrlo dugo
trčati ispod svoda plava
dok sve zadatke na svetu
ne posvršava.

Bilo je to u nekoj zemlji seljaka
na brdovitom Balkanu
umrla je junačkom smrću
četa đaka
u istom danu.

Dečaka redovi celi
uzeli se za ruke
i sa školskog zadnjeg časa
na streljanje pošli mirno
kao da smrt nije ništa.

Drugova redovi celi
istog časa se uzneli
do večnog boravišta.

~ KRAJ ~

- 01:08 - Komentari (4) - Isprintaj - #