Harry Potter & Prijatelji iz Hogwartsa

srijeda, 20.09.2006.

Neville Longbottom

Image Hosted by ImageShack.us

Neville Longbottom bucmast je i smeđokos dječak iz obitelji s dugom čarobnjačkom tradicijom. Ipak, po njemu se to ne bi moglo zaključiti. Uvijek je rastresen i smotan. Upada u komične nevolje ili druge nenamjerno dovodi u opasnost. Nikada zbog njega Gryffindori nisu dobili značajnije bodove (osim na I. god), ali ni izgubili. Prosječan je učenik, ali se trudi biti što bolji. To profesori cijene pa su mu i mnogi nestašluci oprošteni.

Nevilla je odgojila baka, s kojom i živi. Nevillovi su roditelji bili veliki čarobnjaci koji su, dok je još Nevill bio beba, sudjelovali u borbi protiv Voldemorta koji ih je začarao. Ostali su živi, ali potpuno nesposobni za samostalan život. Nalaze se u Bolnici za magične bolesti u stanju sličnom komi. Neville zbog toga strašno pati. Upravo zato potpuno razumije Harryja i njegove potrebe. Drago mu je što ima prijatelja poput njega kojem može reći sve i koji će ga uvijek braniti. Isto je tako dobar s Ronom i Hermionom.

U Hogwartsu mu društvo pravi Trevor - žaba krastača...

Trevor

Trevor je jedini kućni ljubimac Nevillea Longbottoma. Neville ga je dobio od svojeg ujaka Algiea kad je dobio pismo iz Hogwartsa. Neville redovito gubi svojeg žapca. U prvoj ga je knjizi još u Hogwarts Expressu tražila Hermione Granger. Žapca je kasnije, tijekom vožnje u čamcima do Hogwartsa, našao Hagrid.

U "Kamenu mudraca", u Zakutnoj ulici, Hagrid govori Harryju da su žabe prilično "staromodni" kućni ljubimci. To potvrđuje da je Neville, kao vlasnik žabe, također uvijek postrani.

- 14:23 - Komentari (4) - Isprintaj - #

subota, 09.09.2006.

Novi nastavak Harryja Pottera bez metloboja

Image Hosted by ImageShack.us
Obožavatelji mladog čarobnjaka Harryja Pottera ostali su jako razočarani kada su doznali da u filmu 'Harry Potter i red feniksa' neće biti čarobnjačkog sporta - metloboja

Utakmice metloboja središnji su događaj svake školske godine u Hogwartsu, no u petom nastavku filma koji se upravo snima nećemo moći pogledati fantastičan pogodak Rona Weasleya. Za uživanje u tom trenutku ipak ćemo morati zaviriti na stranice knjige.

Producenti su na mukama jer je knjigu od 800 stranica teško pretvoriti u film bez da se nešto ne izbaci, a fanovi su nesretni jer neće gledati prepune tribine koje oduševljeno kliču Ronu koji je zabio pobjednički gol za Grifindor.

Image Hosted by ImageShack.us
U novom nastavku nećemo uživati u utakmici metloboja

'Kada bismo svaki dio knjige stavili na film, novi nastavak Harryja Pottera trajao bi barem sedam sati!', kaže jedan od producenata.

No ipak s nestrpljenjem očekujemo nove avanture Harryja i družine koje na veliko platno stižu u srpnju 2007. godine.

- 09:07 - Komentari (6) - Isprintaj - #

subota, 02.09.2006.

Obitelj Potter

Image Hosted by ImageShack.us

James

James Potter rođen o.1960. u Engleskoj. Imao je smeđe oči, nešto duži nos od Harryjevog, ali isto mršavo lice, iste ruke i neurednu crnu kosu, a u školskim je danima bio gotovo iste visine kao i Harry. Pohađao je Hogwarts od o. školske godine 1970./71. do 1977./78. i bio je u domu Gryffindora. Njegovi su najbolji prijatelji bili Sirius Black, Remus Lupin i Peter Pettigrew. Sirius se nije slagao sa svojim roditeljima pa je u dobi od 16 godina pobjegao od kuće i preselio se k obitelji Potter do završetka školovanja. Jamesovi roditelji su Siriusa smatrali "drugim sinom". James je bio sin jedinac i njegovi su rodtileji već bili stariji kad su ga dobili, čak i po čarobnjačkim mjerilima.

James Potter je tijekom školovanja bio prilično arogantan, kako ga je opisao i Severus Snape, ali je s vremenom sazreo. Harry je u Snapeovom sjećanju vidio da se James tijekom školovanja prema Severusu ponašao nasilno. Imao je naviku bacati uroke na sve koji bi ga iritirali, a bio je i vještiji u magičnim dvobojima od Snapea, unatoč Snapeovom dobrom poznavanju crne magije. Nakon što je vidio Snapeovo sjećanje Harry se morao složiti sa Snapeovom procjenom arogantnosti svog oca zbog čega je bio duboko deprimiran. U obranu njegovog "nasilništva" Sirius je rekao Snape čak i u mlađimdanima bio zloban i da nije bio "nevina žrtva" kakvom se doimao te da je James mrzio Snapea zbog njegove opsjednutosti crnom magijom.

James nikada nije bio prefekt, ali je zato bio jedan od ponajboljih tragača u Hogwartsu.


Lily

Lily Potter (r. Evans o. 1960.) je imala blistavo zelene oči i gustu tamno crvenu kosu do ramena. Profesor Slughorn je rekao da je imala urođeni talent za Čarobne napitke te da je bila veoma hrabra, zabavna i šarmantna. Bila je i član Slugovog kluba kojeg je vodio Slughorn i čiji su članovi bili obećavajući učenici. Lily je bila bezjačkog podrijetla i njezina ju je sestra Petunia prezirala zato što je vještica i smatrala ju je "čudakinjom", vjerojatno zbog ljubomore na nju zato što su njezini roditelji 'više' voljeli Lily.

Lily je na posljednjoj godini školovanja postala glavna prefektica. Tijekom većeg dijela vremena provedenog u Hogwartsu Lily je Jamesa smatrala samo arogantnim nasilnikom. U Snapeovom je sjećanju Harry vidio kako je James napisao i uređivao Lilyine inicijale, a Sirius je primijetio da James nije mogao odoljeti tome da se pravi važan (i napravi budalu od sebe) kad god je Lily bila u blizini. Međutim, Lily je branila Snapea od James (barem dok ju ovaj nije nazvao "mutnjakušom") kad je James bacio urok na njega. Nakon što ju je James na petoj godini pozvao na spoj rekla muje da ne bi izašla s njim čak ni da mora birati između njega i orijaške lignje. Harry je tako dobio dojam da je Lily mrzila Jamesa, ali Sirius i Lupin su ga uvjerili da ona nije mrzila svog budućeg muža nego da su samo imali težak početak.

Nakon što je James sazrio i promijenio svoje ponašanje, Lily je tijekom sedme godine počela hodati s njim te su se zaljubili i vjenčali, a Sirius je bio Jamesov kum na vjenčanju.

Petunia se sjeća da je upoznala "groznog dečka" koji je znao magiju, ali nije poznato je li mislila na Jamesa. Lupin je rekao Harryju da su se njegovi roditelji zaljubili na sedmoj godini i da su se vjenčali ubrzo nakon završetka školovanja. Nije poznato koje su karijere izabrali nakon odlaska iz škole. Rowling je rekla da je "James naslijedio dosta novca pa mu nije trebao dobro plaćen posao."


James, Lily i Harry

James i Lily su imali sina, Harryja Pottera, rođenog 31. srpnja 1980. James i Lily su bili članovi Reda feniksa, čarobnjačke organizacije koja se borila protiv Lorda Voldemorta i njegovih pristaša, smrtonoša.

Sybill Trelawney je izrekla proročanstvo koje kaže da će se krajem srpnja roditi dijete čiji su se roditelji tri puta sukobili sa Lordom Voldemortom i da će to dijete imati moć da se suprostavi Gospodaru tame. Severus Snape je prenio dio proročanstva Voldemortu. Iako se proročanstvo može odnositi i na Harryja i na Nevillea, Voldemort je ipak odabrao Harryja i odlučio ga ubiti. Potteri su se, znajući da ih Voldemort traži, odlučili sakriti u Godricovoj dolini koristeći se čarolijom Fidelius. Na nesreću, za Čuvara tajne su odabrali Petera Pettigrewa koji ih je izdao i prodao Voldemortu. 1. studenog 1981. Voldemort ih napada u njihovoj kući. Prvo se suočava sa Jamesom Potterom kojeg ubija. Zatim pronalazi Lily koja se žrtvuje kako bi spasila Harryja, te i ona umire. Svojom žrtvom je aktivirala posebnu magiju, magiju koja je zaštitila Harryja od Voldemorta. Kada je Voldemort bacio kletvu Avada Kedavra na Harryja, kletva se odbila i pogodila njega. Voldemort je jedva ostao živ i to samo zahvaljujući svojim horkruksima.

Harry je odveden svojoj teti, Petuniji Dursley u čijem je domu proveo sljedećih 10 godina. Voldemort nije mogao napasti Harryja sve dok on naziva domom kuću u kojoj živi krv njegove majke.

- 14:53 - Komentari (5) - Isprintaj - #