HarryPotter.Blog.HR

nedjelja, 14.11.2004.

Učenici statisti u ´Harryju Potteru´ ostali bez honorara




Škotski učenici koji su radili kao statisti na snimanju trećeg nastavka pustolovina o Harryju Potteru morali su predati ´plaću´ upravi škole, prema propisima koji vrijede u toj školi.

Warner Bros. Pictures vrbovao je četrnaestero djece iz škole Lochaber u Fort Williamu (Škotsko visočje) da nastupe kao statisti u ´Harryju Potteru i zatočeniku Azkabana´
Učenici su dobili 35 funti (50 eura) na dan, a snimanje je trajalo četiri dana, no prema školskim pravilima, zarada izravno ide upravi kako bi se platile školske aktivnosti.

´Škola ima točno određena pravila, rekao je Gordon Fyfe, službeni predstavnik škola u Škotskom visočju. Kad učenici rade u vrijeme nastave, to se računa kao praksa pa od poslodavaca ne tražimo nikakvu naknadu´.

Naprotiv, 22 učenika iz škole Kinlochleven koji su također radili kao statisti, mogli su zadržati džeparac jer za njih ti propisi ne vrijede.

Učenici iz škole Lochaber već su sudjelovali u snimanju ´Harryja Pottera´, i to u adaptaciji za veliki ekran dvaju prvih nastavaka sage koju je napisala britanska spisateljica Joanne Kathleen Rowling.


- 21:29 - Komentari (12) - Isprintaj - #

Američki psihijatri hvale Harryja Pottera





Osim što su postigle sjajan uspjeh, knjige o malom čarobnjaku Harryju Potteru mogu biti dobro terapijsko sredstvo, tvrde američki psihijatri.

NEW YORK - Američko društvo psihijatara održalo je u New Orleansu sastanak posvećen malom junaku čije se pustolovine prodaju u milijunima primjeraka u cijelom svijetu. Rezultat: brojne pohvale govornika i gotovo tri stotine sudionika. Gotovo svi su pročitali sva četiri nastavka.

Leah Dickstein, profesorica psihijatrije na sveučilištu u Louisvilleu (Kentucky) objašnjava: "Postavili smo pitanje: zašto se u milijunima primjeraka prodaje priča o napuštenom dječaku kojega obitelj maltretira dok ne shvati da je čarobnjak?"

"Zato što pomaže nekoj djeci da shvate kako nisu samo oni izgubili roditelje, kako nisu samo njih maltretirali, kako ne osjećaju samo oni samoću i strah i slične strahote. I sad se pojavio dječak koji nije nasilan, ali ne oklijeva se izložiti opasnosti, koji nema bogate prijatelje i koji prelazi sve granice", nastavila je. "On ne odgovara stereotipu dječaka koji svoju snagu dokazuje udaranjem drugih po glavi."

Harry Potter je pozitivan lik koji djeci i adolescentima, a katkad i odraslima, pomaže pokrenuti više ili manje složen proces identifikacije koji ima pozitivne posljedice, procjenjuju sudionici razgovora.

"On je junak, dječak koji je uspio sam preuzeti kontrolu nad svojim životom i, zahvaljujući magiji, pobjeći iz opasnih situacija", dodaje Elisa Benedek, psihijatar sa sveučilišta Michigan i govornica na simpoziju u New Orleansu. "Zato osobama koje u životu nailaze na teškoće, Harry i njegovi prijatelji mogu poslužiti kao uzor."

Elisa Benedek, kao i njezini kolege, redovito se susreće s pacijentima koji izravno ili neizravno spominju Harryja Pottera ili neke elemente iz svijeta britanske književnice Joanne K. Rowling. "Djeca, kao i mnogi odrasli, teško govore o samima sebi", kaže Elisa Benedek. "Spominju neke dijelove knjige ili neke životinje da bi vam opisali što im se dogodilo. U skladu s njihovom dobi, djeca pronalaze različite stvari koje su im bitne, sjajne, strašne ili im nešto govore."

Brojni dječji psihijatri u SAD-u organiziraju čitanje naglas tih knjiga. "One prenose pozitivne vrijednosti", tvrdi Elissa Benedek. "Usredotočiti se na sebe i na druge, poštovati ih, boriti se za pravedno, izložiti se opasnosti kako biste pomogli drugima." Daniel Dickstein, pedijatar i dječji psihijatar kaže: "Ovo je djelo zanimljivo jer uz pomoć tih priča ljudi mogu pronaći originalan način za rješavanje svojih problema. Kad se neka knjiga prodaje u nekoliko stotina milijuna primjeraka to znači da u njoj nešto moramo pronaći..."
- 21:19 - Komentari (0) - Isprintaj - #

subota, 13.11.2004.

Obavijest





Tvrtka Warner Bros. pokrenula je vlastitu web stranicu o popularnom liku iz dječjih romana: www.harrypotter.com

NEW YORK - Web portal koji se dugo očekivao i kojem je prethodilo stotine "fanovskih" web stranica konačno je na internetu. To je online prostor na kojem se može naći sve što treba znati o najnovijem čarobnjakovu šegrtu u literaturi, Harry Potteru, oblikovan kao bogato interaktivno okružje koje će se tijekom vremena nadograđivati novim sadržajima poput igara i isječaka iz filma te drugih mogućnosti za ljubitelje popularnih knjiga kako bi im dodatno obogatilo ionako uzbuđujuće iskusto čitanja sad već čitave serije knjiga.

Warner Brothers pozivaju autore fanovskih web stranica o Harryju Potteru da se im pridruže te tako stvore novu online zajednicu. Tvrtka će im omogućiti pristup kvalitetnim slikama i drugim sadržajima kako bi još bolje opremili svoje Harry Potter stranice.

Pri dolasku na službenu web stranicu posjetitelja čeka kratki animirani film o slavnom Hogwarts Express vlaku, u kojem Harry Potter i njegovi prijatelji iz razreda putuju s King's Cross postaje do Hogwartove škole vještičarenja i čarobnjaštva.

Nakon ulaska na web stranicu posjetitelj može odabrati razna odredišta poznata iz knjiga o Harryju Potteru. Tako "Hogwarts" nudi budućim čarobnjakovim šegrtima mali prijemni ispit, a put kroz "Dijagonalni prolaz" pruža magičnu šetnju i mogućnost slanja e-razglednica prijateljima. Warner Brothers će za koji mjesec pokrenuti niz Harry Potter web stranica, na njemačkom, japanskom, franckuskom, španjolskom, i talijanskom jeziku.
- 11:17 - Komentari (5) - Isprintaj - #

srijeda, 03.11.2004.

Novi glas za Harryja Pottera







Pošto je Daniel Radcliffe koji tumači dječaka - čarobnjaka počeo mutirati, producenti su morali angažirati drugog glumca za dosnimavanje nekih scena.

Nakon duge potrage za ulogu malog čarobnjaka Harryja Pottera u seriji filmova po megapopularnim knjigama J.K. Rowling odabran je 12-godišnji Daniel Radcliffe, koji savršeno odgovara ulozi. Međutim, kada je snimanje završeno, Danielu se počeo mijenjati glas, te je za 300 tisuća dolara angažiran 13-godišnji Joe Sowerbutts iz Londona, čiji glas izuzetno sliči Danielovom. Premda su u londonskom tabloidu The Sun objavili podatak da je Sowerbutts dosnimio glas Harryja Pottera u dvije dodatne scene filma, iz Warner Brithersa negirali su tu vijest i producent David Heyman kategorički je ustvrdio da je u filmu, čiji budžet je 125 milijuna dolara, glas Harryja Pottera u svakom trenutku Danielov. Sowerbutts je samo sinkronizirao Harryjev glas u video-igrama s temom iz filma za Nitendo i PlayStation.

Svaku zabrinutost da bi film dug 152 minute mogao tražiti previše koncentracije od dječje publike, redatelj Chris Columbus odbacio je ustvrdivši da djeca napeto čitaju knjige od 700 stranica o Harryju Potteru, a da bi fanatični obožavatelji knjige mogli zamjerili kad bi, primjerice, u "Harryju Potteru i kamenu mudraca" nedostajao i najmanji djelić iz knjige. Mladi Daniel se, inače, ludo provodio na snimanju; njegova majka morala ga je natjerati na pisanje isprike nakon što je glumcu Robbieju Coltraneu, zvijezdi serije "Psihološki pristup" koji glumi diva Hagrida, iz štosa mobitel namjestio na turski meni.

Prema prvim kritikama iz američkog magazina Time, čiji su novinari prisustvovali posebnoj premijeri, film nije onoliko dobar kao knjiga, ali nije ni puno lošiji. Specijalni efekti su izvrsno urađeni, a dječja gluma nije savršena, ali je sasvim podnošljiva.




- 22:35 - Komentari (3) - Isprintaj - #

Zagreb: Uhvaćen diler filma o Harryju Potteru





Djelatnici Odjela gospodarskog kriminaliteta zagrebačke policije u srijedu su počeli kriminalističku obradu nad Tomislavom O. (24) zbog sumnje da je neovlašteno presnimavao i prodavao filmove, među kojima i svjetski filmski hit o Harryju Potteru.

ZAGREB - MUP navodi da je obrada pokrenuta na temelju prijave Hrvatskog društva za zaštitu audiovizualnih djela zbog neovlaštenog presnimavanja i prodaje američkog filma "Harry Potter i kamen mudraca" i drugih filmova na CDR formatu.

Na temelju naloga zagrebačkog Županijskog suda policija je pretražila stan osumnjičenog Tomislava, te pronašla i oduzela 1.385 CD-a s nasnimljenim filmovima, kao i računala i napravu za njihovo presnimavanje.



Obradom je utvrđeno da je Tomislav O. od siječnja do 18. prosinca ove godine u svom stanu na području Trešnjevke, opremljenom za presnimavanje i izradu nelegalnih CDR-a, kompjutorski presnimavao programe različitih sadržaja bez odobrenja autora.

Te je programe, odnosno filmove, preko oglasnih plakata i e-mail adrese nudio na prodaju, a među njima je bio i film o Harryju Potteru, koji će se od večeras početi prikazivati u hrvatskim kinodvoranama.

Nakon dovršene obrade Tomislav O. će biti prepraćen u istražni odjel zagrebačkog Županijskog suda, kaže se u priopćenju.
- 22:27 - Komentari (2) - Isprintaj - #

Harry Potter novac vredniji od eura



Gringottska kruna


Dok prema uvođenju zajedničke valute EU još vlada skepticizam i slabi joj vrijednost, novci banke Gringotts izuzetno su tražena roba.

U euru ima 100 centi. U jednom zlatnom galleonu ima 17 srebrnih sickleova, a u svakom sickleu ima 29 brončanih knutova. Ta valuta kompliciranih denominacija ne postoji samo u romanima J. K. Rowling, već i u stvarnosti. Kovnica Pobjoy Mint je, naime, od legure kupro-nikla napravila kovanice kakve goblini broje u čarobnjačkoj banci Gringottsu.

Novac iz Harryja Pottera nije samo igračka. Povodom premijere filma, britanski otočić Man je kao službenu valutu iskovao "Gringottsku krunu". Za pet sati razgrabljeno je 25 tisuća kovanica. Pobjoy Mint prodaje komemorativne komplete od jednog "zlatnog" galleona, jednog sicklea i jednog knuta za 9,95 britanskih funti (15,86 eura), a pojedinačne galleone za 5 funti (8 eura). Tečaj 1:8 mogao bi postati još povoljniji, a obični smrtnici ili, potterovski rečeno, muggleovi morat će se od početka iduće godine zadovoljiti eurom. Sve dok J. K. Rowling ne postane neovisna država, a kako je krenulo ni taj korak možda nije daleko. Njen imetak od 100 milijuna dolara ionako već prelazi godišnje proračune mnogih siromašnijih zemalja...



- 22:24 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Kraj "Harryja Pottera" već je napisan



Autorica Rowling s glumcima koji su udahnuli život njenim likovima


J. K. Rowling, koja trenutno radi na šestoj knjizi serijala o dječaku-čarobnjaku, izjavila je da je već napisala kraj sedme knjige.

Dok svi potteroljupci uživaju u trećem filmu iz serijala i željno očekuju pojavu šeste knjige autorica Joanne K. Rowling otkrila je na televiziji da je već napisala zadnje poglavlje sedme knjige.

U intervjuu za BBC, emitiranom u petak u sklopu emisije "Harry Potter i ja", autorica je pred kamerama pokazala završeno poglavlje, ali ga je odbila otvoriti. "To je to i neću ga otvoriti iz očitih razloga - ovo završava sve, to je epilog i u njemu u osnovi kažem što se dogodilo s njima nakon što su napustili školu, s onima koji prežive - jer bit će smrti, još smrti će uslijediti", kaže najčitanija književnica svijeta. "Još neki će umrijeti - a najmanje jednu smrt bit će užasno napisati."

Joanne K. Rowling napomenula je da je već isplanirala sadržaj preostalih dviju knjiga, i nagovijestila da će u njima biti više muško-ženskih odnosa. Mladi Harry je već u četvrtom nastavku ("Harry Potter i plameni pehar") imao nešto s jednom igračicom metloboja, a u novom nastavku bi mogao stupiti u vezu čak i sa svojom prijateljicom Hermionom, ali 36-godišnja Joanne to nije htjela ni potvrditi ni opovrgnuti.

"Sad imaju 15 godina, hormoni im 'rade prekovremeno'. I Harry se mora zapitati neka pitanja za koja se nadam da će čitatelji pomisliti: 'Pa zašto se to nije ranije zapitao?' Doznat će mnogo više o svojoj prošlosti."

Priča o Harryju bit će završena u sedmom romanu, a možda uslijedi još neka knjiga, ali ne o glavnom junaku. "Neću reći da neću nikad više napisati ništa o Hogwartsu. Jer sam često pomišljala, ako ikad napišem osmu knjigu, da bi to trebala biti knjiga od koje će prihod u cijelosti ići u dobrotvorne svrhe. To neće biti roman, ali bi mogla biti enciklopedija Hogwartsa, u kojoj bih iz sebe izbacila svaki detalj do posljednjeg", izjavila je Joanne Rowling.


- 22:16 - Komentari (1) - Isprintaj - #

UDALA SE AUTORICA POTTERA

Nekad siromašna samohrana majka, a danas prebogata književnica J. K. Rowling vjenčala se u privatnoj ceremoniji u Škotskoj, za njoj najdražeg liječnika Neila Murraya, koji izgleda kao odrasli Harry Potter.

J. K. Rowling (36) udala se za Neila Murraya (30) u njihovom ljetnikovcu u Perthshireu, Škotska. "J. K. Rowling udala se 26. prosinca u svojoj kući u Perthshireu. Na svečanosti je bila nazočna tek najbliža obitelj", rekao je njen agent.

Njezine tri djeveruše bile su Rowlingowa kći Jessica, sestra Diana i njegova sestra Lorna. Sveukupno je ceremoniji prisustvovalo tek 15 osoba.

Rowling je bila udana za portugalskog novinara Jorgea Arantesa, s kojim ima osmogodišnju kćer Jessicu. No i za Neila Murraya ovo je drugi brak.

Pet dosad objavljene knjige o Harryju Potteru, siročetu koji otkrije da je čarobnjak, prodane su u više od 100 milijuna kopija. Prva u seriji, "Harry Potter i kamen mudraca" ekranizirana je te je kao film polučila rekordan uspjeh.
Autorica je obećala još dvije knjige o dječaku čarobnjaku.
- 22:14 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Šesta knjiga o Harry Potteru neće se pojaviti tako skoro


Izdavač J. K. Rowling zanijekao je glasine kako će se šesta knjiga o Harry Potteru do kraja godine naći u prodaji...

Na neimenovanom se web portalu, naime, pojavila vijest kako je izdavačima rečeno da "budu početkom rujna spremni na tiskanje šeste knjige o Potteru."
Glasnogovornik J. K. Rowling, izjavio je, međutim, za Newsround Online kako u ovim "neosnovanim glasinama nema niti zrnca istine".
"J. K. Rowling još uvijek sa zadovoljstvom radi na novoj knjizi iz serije o Potteru, a datum izlaska nije još utvrđen", dodao je.
Glasnogovornik je Bloomsburyja, britanskog izdavača Rowlingovog serijala, izjavio kako će objaviti datum izlaska nove knjige čim prime dovršeni rukopis.
U svakom slučaju, kad se radi o mega popularnoj uspješnici kao što je to Harry Potter, uvijek će biti glasina. Najbolje je, međutim, vjerovati isključivo izdavačima ili samoj spisateljici oko toga kada će knjiga izaći, ili pak kako će se zvati. To je svakako bio slučaj s ranijim knjigama o najpoznatijem čarobnjaku na svijetu – sama je Rowling, primjerice, u jednom od interviewa, sama rekla naslov pete knjige o Potteru - "Harry Potter i Red Feniksa".
- 22:09 - Komentari (0) - Isprintaj - #

<< Prethodni mjesec | Sljedeći mjesec >>

0