HarryPotter.Blog.HR

subota, 16.10.2004.

Dame Maggie Smith (Professor McGonagall)

Dame Maggie Smith (Professor McGonagall) jedna je od najvećih svjetskih kazališnih i filmskih glumica koju podjednako cijene kolege i publika i koja je osvojila nebrojene nagrade, uključujući i dva Oskara.
Karijeru je započela u New Yorku 1956. te ostvarila mnoge kazališne uloge. Široka ju je publika upoznala u filmu Najbolje godine gospođice Jean Brodie za koji je dobila Oskara. Nakon toga je glumila u filmovima Putovanja s mojom tetkom (za koji je nominirana za Oskara) i Smrt na Nilu. 1977. ponovno je osvojila Oskara i Zlatni globus za ulogu u filmu California Suite.
Sljedeći veliki uspjeh došao je s filmom Privatna predstava za koji je dobila Zlatni globus, nagradu Britanske glumačke akademije i petu nominaciju za Oskara. gledali smo je i u filmovima Soba s pogledom, Usamljena strast Judith Hearne, Kuka, Opatice nastupaju, Tajni vrt, Richard III, Klub prvih žena, Čaj s Mussolinijem i Prošli rujan, The Divine Secrets of the Ya-Ya Sisterhood te My House in Umbria.
Smithova nije zanemarila ni kazališnu karijeru gdje ej briljirala ulogama u predstavama Hedda Gabler 1970., Way of the World, Night and Day i Virginia.
Osvojila je mnoge nagrade za svoje kazališne i filmske uloge, te su joj dodijeljeni počasni doktorati iz književnosti na Sveučilištima Cambridge i St. Andrews. 1990. dobila je najviše odlikovanje Reda Britanskog Carstva.
- 10:36 - Komentari (9) - Isprintaj - #

Gary Oldman (Sirius Black)

Gary Oldman (Sirius Black) je karijeru započeo 1979. u kazalištu. 1985. osvojio je nagradu za najboljeg novog glumca za ulogu u predstavi The Pope’s Wedding. Ist je godine podijelio nagradu londonskih kritičara za najboljeg glumca sa Sir Anthony Hopkinsom.
Od tada je ostvario velik broj uloga u mnogim poznatim filmoivma od kojih ćemo navesti samo neke: Hanibal, JFK, True Romance, Profesionalac,s Drakula, Immortal Beloved, Peti element, Air Force One i Izgubljeni u svemiru.
1995.Oldman i menadžer/producentski partner Douglas Urbanski osnovali su producentsku kompaniju The SE8 Group, koja je producirala Oldmanov redateljski debi Nil By Mouth (z akoji je napisao i scenarij). Film je pozvan da otvori 50. Cannes Film Festival 1997. u glavnoj konkurenciji i Kathy Burke je osvojila Zlatnu palmu za najbolju glumicu za svoju ulogu. Film je Oldmanu donio i prestižnu nagradu Channel 4 za redatelja na Edinburgh Film Festival.
1998. Nil by Mouth donio je Oldmanu nagradu BAFTA za najbolji britanski film i za najbolji scenarij.
Gledali smo ga i u filmu Rosencrantz i Guildenstern su mrtvi. 1999. Oldman je bio izvršni producent i glumio u filmu The Contender koji je bio nominiran za tri Oskara.
Ljubitelji TV serije Prijatelji sjećaju se Oldmana po gostovanju u ulozi pijanog glumca, za koju je dobio nominaciju za nagradu Emmy.
- 10:35 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Alan Rickman (Professor Snape)

Alan Rickman (Professor Snape) jedan je od najcjenjenijih britanskih filmskih, televizijskih i kazališnih glumaca koji se proslavio širom svijeta nastupima u filmovima različitih žanrova kao što su: Umri muški, Strašno velika pustolovina, Bob Roberts, Iskreno ludo duboko, Zatvori mi oči, Siječanjski čovjek i Galaktička potraga.
Glumio je i u filmu Mesmer za koji je dobio nagradu za najboljeg glumca na Filmskom festivalu u Montrealu. Za uloge u filmovima Razum i osjećaji i Michael Collins bio je nominiran za nagrade BAFTA, a za ulogu u filmu Robin Hood osvojio je istu nagradu za sporednu ulogu. Za uloge u filmovima Iskreno ludo duboko, Zatvori mi oči i Robin Hood bio je proglašen glumcem godine.
Najnoviji su mu filmovi: Blow Dry; Potraga za Johnom Gissingom i Play (u režiji Anthony Minghelle).
Za ulogu tajanstvenog ruskog monaha u seriji Rasputin 1996. je dobio nagrade Emmy, Zlatni globus i SAG.
Rickman je vrlo uspješan i kao kazališni i filmski redatelj, a njegov film Zimski gost u kojem glavnu ulogu glumi Emma Thompson proglašen je najboljim na filmskom festivalu u Chicagu te je bio u selekciji na festivalu u Veneciji gdje je osvojio tri nagrade.
Rickman je jednako slavan kazališni glumac, član a member of the Royal Shakespeare Company. Glumio je u Opasnim vezama na West Endu i Broadwayu gdje je bio nominiran za nagradu Tony. Za RSC je glumio u predstavama: Mephisto; Troilus i Cressida; Kako vam drago; Love’s Labour’s Lost; Antonije i Kleopatra; Captain Swing i Olujat.
Nakon povratka u London, glumio je u filmu Love Actually Richarda Curtisa.
- 10:34 - Komentari (4) - Isprintaj - #

Robbie Coltrane (Rubeus Hagrid)

Robbie Coltrane (Rubeus Hagrid) jedan je od najcjenjenijih i najnagrađivanijih filmskih i televizijskih glumaca u Velikoj Britaniji čija karijera traje već 30 godina. Snimio je 38 filmova uključujući i Harry Potter i kamen mudraca te Harry Potter i odaja tajni, a za ovaj posljednji bio je nominiran za nagradu BAFTA za najboljeg sporednog glumca.
Ostale izvrsne uloge ostvario je u filmovima From Hell, Svijet nije dovoljan, Goldeneye (iz serije filmova o James Bondu u kojima je glumio Valentina Zukovskog), Poruka u boci, Buddy, Ljudi moraju umrijeti, Henrik V, Let It Ride, Apsolutni početnici, Defense of the Realm, Mona Lisa i Nuns on the Run
Coltrane je možda najpoznatiji po ulozi Fitza u seriji Psihološki pristup koja je vrlo cijenjena i gledana širom svijeta. Serija je dobila mnoge nagrade uključujući nagradu Britanske glumačke akademije za najbolju dramsku seriju 1995. i 1996. I sam Coltrane je dobio mnoge nagrade za ulogu karakterno teškog, ali mudrog policijskog psihologa. Gotovo je nevjerojatno, ali nagradu Britanske glumačke akademije za najboljeg televizijskog glumca dobio je tri godine za redom (1994. 1995. i 1996.), a Srebrnu nimfu na televizijskom festivalu u Monte Carlu 1994., te nagrade glumačkih udruženja i novinara.
Nedavno je nastupio u dvodijelnoj seriji ITV-a Planman, u kojoj je glumio i bio izvršni producent.
Coltrane je skrenuo pažnju na sebe u predstavi Slab Boys 1978. a u ranim je osamdesetima počeo glumiti u komedijama. Nastupio je u izvrsnim TV serijama od kojih je jedna od najpoznatijih Crna guja III; Posebno Božićno izdanje Crne guje te je bio nominiran za nagradu BAFTA za najboljeg glumca za ulogu Danny McGlonea u Tutti Frutti.
- 10:32 - Komentari (1) - Isprintaj - #

Tom Felton (Draco Malfoy)

Šesnaestogodišnji Tom Felton (Draco Malfoy) ponovo glumi Harryjevog neprijatelja Draca Malfoya.
Tom se profesionalno bavi glumom već osam godina, a prvi mu je film 1996. bio The Borrowers Petera Hewitta. 1999. glumio je sina Jodie Foster u filmu Ana i kralj.
Pojavio se i u dvije hit TV serije u Britaniji: Bugs i Second Sight te u dvije predstave BBC Radio 4.
- 10:31 - Komentari (1) - Isprintaj - #

Emma Watson (Hermione Granger)

Četrnaestogodišnja Emma Watson (Hermione Granger) ponovo se našla u ulozi dobre štreberice Hermione Granger.
Uloga u prvom filmu o Harry Potteru bila je Emmin debi u svijetu profesionalne glume, iako je njezin talent bio očit od najranijeg doba.
Za ulogu u filmu Harry Potter i odaja tajni dobila je prestižnu nagradu AOL za najbolju sporednu glumicu.
Njezini su ostali hobiji: Brad Pitt, druženej s prijateljima, Brad Pitt, glazba Alanis Morrisette i Justina Timberlakea, Brad Pitt, moderni ples, balet i step...i Brad Pitt!
'Kad sam pročitala knjigu, činilo mi se da bi bilo divno glumiti Hermionu.' – kaže Emma. 'ali nije bilo nimalo lako dobiti ulogu. Morala sam proći mnogo audicija. Onda su jedan dan pozvali Ruperta i mene u ured Davida Heymana i rekli nam da smo dobili uloge. Ništa mi nije bilo jasno. Stajala sam tamo i od šoka se nisam mogla pomaknuti pet minuta
- 10:29 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Rupert Grint (Ron Weasley)

Rupert Grint (Ron Weasley) ponovo glumi najboljeg prijatelja Harry Pottera. Iako mu je film Harry Potter i kamen mudraca bio prvi izlet u svijet profesionalne glume, njegov mu je prirodni talent donio priznanje kritike i publike širom svijeta te nagradu British Critic’s Circle za najboljeg novog glumca.
Nakon uloge u tom prvom filmu, glumio je uz Simona Callowa i Stephena Frya u filmu Thunderpants. Nakon toga snimio je, naravno, film Harry Potter i odaja tajni.
Rupert sada ima 15 godina i najstariji je od petero djece.
- 10:28 - Komentari (1) - Isprintaj - #

Daniel Radcliffe (Harry Potter)

Četrnaestogodišnji Daniel Radcliffe (Harry Potter) ponovo se našao u ulozi koja ga je proslavila u prva dva filma "Harry Potter i kamen mudraca" te "Harry Potter i odaja tajni".
Uloga mladog Harry Pottera donijela je Danielu svjetsku slavu i nagradu Variety Club of Great Britain za najboljeg novog glumca koju je dobio u veljači 2002. U travnju 2002. dobio je i prestižnu nagradu David Di Donatello Award u Italiji – za izvanrednu ulogu Harryja i doprinos budućnosti kinematografije.
Daniel se prvi put okušao kao glumac 1999. u BBC-jevoj seriji 'David Copperfield' u kojoj je glumio mladog Davida. U drami koju je režirao Simon Curtis glumila je i Maggie Smith koja u ovome filmu glumi profesoricu McConagall.
Na velikom je platnu debitirao u filmu Krojač Paname u kojem je glumio sina Jamie Lee Curtis i Geoffreya Rusha.
U studenom i prosincu 2002. bio je “gost iznenađenja”na nekoliko predstava komedije The Play What I Wrote, u režiji Kennetha Branagha na Londonskom West Endu.
- 10:27 - Komentari (0) - Isprintaj - #

O PRODUKCIJI


Zadržavajući tematske elemente knjige "Harry Potter i zatočenik Azkabana", redatelj Alfonso Cuarón želio je uspostaviti zreliji ton u odjeći svojih likova, scenografiji i izgledu filma kao takvog. Kako je većina tinejdžera hiper-svjesna pop kulture i modnih trendova, Cuarón je smatrao da Harry, Ron, Hermione i drugi učenici u Hogwarts ne smiju biti iznimka.
“Želio sam da Hogwarts bude moderniji i više naturalističan.” – objašnjava on. “Na primjer, proučavao sam engleske škole i način na koji djeca nose uniforme. Svaki tinejdžer pokazuje svoju individualnost kroz to kako nosi svoju uniformu. Zato sam tražio djecu u filmu da nose uniforme onako kao bi ih nosili kad ih roditelji ne vide.”
U skladu s Cuarónovom modernom vizijom, kostimografkinja Jany Temime napravile ja male izmjene na samim uniformama. “Boje su tamnije, dodali smo kapuljaču koja s unutrašnje strane nosi boju doma, tako da odmah vidite kojem domu učenik pripada.” - kaže Temime. “Kako bismo potakli individualnost, dali smo im da sami izaberu veste i druge varijacije uniforme.”
Stvaranje izgleda odbjeglog zatočenika Siriusa Blacka bila je kulminacija tjedan dogovora između Temime, Cuaróna, Oldmana te frizera i vizažista. “Svašta smo isprobali.” – kaže Oldman. “Smatrali smo da je nakon dvanaest godina u zatvoru vjerojatno posjedio. Alfonso se sjetio tetovaža. Svatko je nešto pridonio.”
Za profesor Lupina Temime je odabrala “tipični engleski tvid. Alfonso je rekao da Lupin treba izgledati kao stric koji tulumari vikendom! Stoga smo vodili računa da njegova uniforma uvijek bude zgužvanija i zapuštenija od drugih.”
Radeći odjeću za novu profesoricu proricanja sudbine, Emma Thompson je sama skicirala kako zamišlja svoj lik i poslala skice Cuarónu i Temime.
“Vidjela sam je kao osobu koja se dugo nije pogledala u ogledalo.” - kaže Thompsonova. “Ima te ogromne oči, kosu koja kao da je eksplodirala na vrh glave i očito već dugo, dugo nije počešljana. Vjerojatno se u njoj gnijezde životinje.”
Jany Temime je također dala profesoru Dumbledoreu u izvedbi Michaela Gambona različit identitet od onoga koji je imao Richard Harris kad je glumio tu utlogu. “Alfonso je želio da Dumbledore izgleda kao stari hipi, ali istovremeno šik i otmjen.” – objašnjava ona. “Njegovi su prijašnji kostimi bili teški i veličanstveni, no uzeli smo svilu i obojili je tako da kad Dumbledore hoda njegov ogrtač leluja za njim. To mu daje lakši izgled, i više energije.”
- 10:21 - Komentari (0) - Isprintaj - #

ZADIVLJUJUĆA STVORENJA I ČAROBNE TRANSFORMACIJE

I ja bih volio letjeti :)
Kao i sve omiljene knjige J.K. Rowling o Harry Potteru, "Harry Potter i zatočenik Azkabana" naseljen je maštovitim stvorenjima i čarobnim transformacijama. U ovom se filmu pojavljuju Kljunoslav, polu konji, polu orao, vrsta poznata kao Hippogriff; tajni alter ego profesora Lupina, smrtonosni vukodlak i zastrašujući Dementori koji čuvaju Azkabanski zatvor.
Uz to, pojavljuje se čarobno vozilo poznato pod imenom Moćni autobus, te kućni ljubimci Krivonja, Hermionima mačka i Šugonja, Ronov štakor.
Stvaranje Kljunoslava trajalo je mjesecima počinjući s izradom kostura. “Nisam shvaćao kako će teško biti napraviti Kljunoslava.” – priznaje Cuarón. “Kad smo razradili način na koji će se kretati, morali smo odrediti osobnost, a to je mješavina kraljevske elegancije, naročito kada leti i nespretne pohlepne životinje kakva je kad je na zemlji.”
Supervizor za stvorenja Nick Dudman gotovo je godinu dana radio na nekoliko “praktičnih” Hippogriffa, dok su supervizori vizualnih efekata Roger Guyett i Tim Burke bili odgovorni za nadgledanje stvaranja kompjuterskog Kljunoslava koji zna hodati i letjeti.
“Neki od ovih efekata nikada ranije nisu bili upotrijebljeni.” – izvještava Guyett - “naročito uz dodatak perja koje treba odgovarati na svaki pokret kao da su dio prave ptice.”
Jednako je teška bila preobrazba blagog profesora Lupina u vukodlaka, a izvedena je na jedinstven i inventivan način. “U povijesti filma ima toliko vukodlaka pa smo se bojali da ne ponovimo nešto što je već viđeno.” – kaže Cuarón. “Zbog toga smo se, umjesto za tradicionalnog dlakavog vuka, odlučili za vukodlaka bez dlake.”
Kao i Kljunoslav, i vukodlak je kombinacija praktičnih efekata s glumcem Davidom Thewlisom za početni stadij transformacije i kompjuterskih snimaka koji pokazuju vukodlaka u pokretu. Kako bi osigurali da suradnja između praktičnih i kompjutorskih efekata teče bez problema, oba su tima morala odlučiti kako i kojom brzinom će se vukodlak kretati. “Pitali smo se kako bi bilo da vukodlak hoda na četiri umjesto na dvije noge.” – prisjeća se Guyett. “Morali smo obratiti pažnju na svaki detalj njegove građe i mišića.”
Živo opisani u knjizi i možda najstrašniji likovi u filmu, monstruozni Dementori užasavali su Harry Pottera kad su došli u Hogwarts, navodno kako bi zaštitili učenike od odbjeglog zatočenika Siriusa Blacka. Ta zastrašujuća stvorenja iz drugog svijeta predstavljala su još jedan vizualni izazov za filmsku ekipu.
“Alfonso je želio da Dementori budu potpuno drugačiji od svih drugih mitskih stvorenja u priči.” – kaže Heyman. “Počeo je raditi na njima eksperimentirajući sa usporenom slikom. Onda je usporene snimke puštao natraške, kao da Dementori ulaze u sobu prije lika, a ne nakon njega.”
“Mislim da smo stvorili istinski zastrašujuća bića.” – kaže redatelj. “Imate osjećaj da su Dementori tako propali da će im otpasti prsti ako otvore vrata, a ipak moraju udahnuti kako bi vam mogli isisati dušu.”
Još jedan zanimljiv novi lik je trokatni Moćni autobus, kojeg su napravili supervizori specijalnih efekata John Richardson i Steve Hamilton. Spektakularni autobus juri ulicama Londona mijenjajući oblik kao bi mogao manevrirati kroz promet.
“Bilo je teško izraditi vozilo koje ima tri razine.” - kaže Richardson. “Koristili smo stari autobus na dva kata i napravili novu šasiju koja može izdržati tri kata.”
Praktične scene Moćnog autobusa snimali smo nekoliko tjedana na različitim lokacijama u Londonu, koristeći kompliciranu koreografiju kako bismo dobili dojam da autobus juri brzinom od 160 km na sat. “Nije tako strašno kao što izgleda.” – uvjerava na s koordinator kaskaderskih scena Greg Powell. “Vozili smo autobus brzinom od 50 km na sat, a ostala su se vozila kretala brzinom od samo 15 km/sat. Tjednima smo planirali s kaskaderima, čak su i prolaznici kaskaderi koji su morali hodati nevjerojatno polako kako bi autobus djelovao jako brz.”
Životinje u filmu su Ronov ljubimac štakor Šugonja i Hermionina mačka Krivonja, imaju važne uloge u priči. “Mrzim pauke, ali štakori su mi cool, i nije mi smetalo snimati sa Šugonjom.” - kaže Grint. “Obrijali su mu dio krzna tako da je izgledao čudno, ali je zapravo dobar i zdrav štakor kojeg su malo preuredili!”
Neprijateljstvo između mačke i štakora je životinjska gluma, uvjerava nas trener Gary Gero, koji je radio na sva tri filma o Harry Potteru. “Prije nego što su se upoznali, svaka je životinja imala svog trenera, tako da smo ih mogli donekle kontrolirati.” – objašnajva Gero. “Ali nismo bili sigurni kako će reagirati kad budu zajedno, pa smo napravili male paralelne staze s mrežom kako ne bi mogli preći na tuđi teritorij. Kad je bilo vrijeme za snimanje, nisu uopće obraćali pažnju jedan na drugoga pa nije niti bilo prave borbe.”


- 10:20 - Komentari (0) - Isprintaj - #

O FILMSKOJ EKIPI


Alfonso Cuarón (redatelj) u posljednje je vrijeme postao jedan od najslavnijih redatelja svoje generacije, nakon nedavnog uspjeha filma "I tvoja mama također" koji je bio nominiran za Oskara za najbolji originalan scenarij (napisao ga je njegov brat Carlos) i za nagradu BAFTA za najbolji strani film i najbolji originalan scenarij.
Rođen i odrastao u Mexico Cityju, Cuarón je studirao kinematografiju i filozofiju. Radio je kao pomoćnik redatelja na nekoliko filmova i režirao neke TV emisije prije svog prvog cjelovečernjeg filma Solo Con Tu Pareja. Ova crna komedije bila je najveći hit u Meksiku 1992.
Nakon toga je režirao Murder Obliquely, jednu od epizoda serije Fallen Angels u kojoj su glumili Laura Dern i Alan Rickman, i za nju 1993. osvojio nagradu Cable ACE Award za najboljeg redatelja.
Njegov prvi američki igrani film bio je A Little Princess (nominiran za Oskara za najbolju kameru i umjetničkog direktora i dobio je nagradu L.A. Film Critics New Generation Award). 1998. uslijedila je adaptacija klasičnog romana Charlesa Dickensa Velika očekivanja, s Gwyneth Paltrow, Robert De Nirom, Anne Bancroft i Ethanom Hawkeom.

Nakon mnogih godina koje je proveo u SAD-u, David Heyman (producent) 1997. se vratio u u Veliku Britaniju i osniva Heyday Films. Nakon nevjerojatnog uspjeha filmova Harry Potter i kamen mudraca, te Harry Potter i odaja tajni Heyday Films je otvorio ured u Los Angelesu i izbacio svoj prvi film, Taking Lives s Angelinom Jolie i Ethanom Hawkeom. Uskoro će producirati adaptaciju stripa The Exec, u režiji Chrisa Nolana i The Curious Incident of the Dog in the Night-time, prema scenariju i u režiji Stevea Klovesa.
Karijeru je započeo je karijeru radom na filmovima Miloša Formana Regtime te Davida Leana Put u Indiju 1986. postao je kreativni direktor u Warner Bros.-u i radio na filmovima Gorile u magli i Dobri momci. Nakon toga je postao zamjenik predsjednika u United Artist, a zatim nezavisni producent. Prvi film koji je producirao bio je Sok Ernesta Dickensona. Nakon toga je producirao kultni film Grega Mottole The Daytrippers koji je snimljen s ograničenim budžetom, a postigao je zavidan komercijalni uspjeh te dobio izvrsne kritike.

Nakon fantastičnog uspjeha filmova Harry Potter i kamen mudraca, te Harry Potter i odaja tajni, redatelj Chris Columbus (producent) vraća se kao producent trećeg dijela Harry Potter i zatočenik Azkabana.
Prije filmova o Harry Potteru bio je najpoznatiji je po režiranju jedne od komedija s najvećom zaradom u povijesti, Sam u kući, te po vrlo uspješnom nastavku Sam u kući 2.
Columbus je također režirao dirljivu dramu Pomajka s Juliom Roberts i Susan Sarandon, zatim Devet mjeseci koji je režirao i producirao, te hit komediju Gđa. Doubtfire s Robin Williamsom i Sally Field.
Karijeru je započeo kao scenarist. Još kao student prodao je prvi scenarij Jocks, polu-autobiografsku komediju o učeniku katoličke škole koji pokušava ući u nogometnu momčad. Uspjeh je došao sa scenarijima koje je napisao za Stevena Spielberga: 1984. triler komediju Gremlins i 1985. pustolovni film Goonies, te scenarijem za Mladog Sherlocka Holmesa koji je režirao Barry Levinson.
Avanture u čuvanju djece prvi je film koji je Columbus režirao. Susret Johnom Hughesom donio je Columbusu režiju filmova Sam u kući, prvi od tri filma koji su zajednički radili uključujući i Only the Lonely, koji je režirao i napisao scenarij.

Mark Radcliffe (producent) nastavlja dugogodišnju suradnju s Chris Columbusom, nakon što je producirao filmove Gđa. Doubtfire, Devet mjeseci i Pomajka. Bio je i izvršni producent filma Sam u kući 2.
Bio je i pomoćni redatelj na filmovima She‘s Having a Baby, Planes, Trains & Automobiles, Ghost, Mystic Pizza i Light of Day.

Michael Barnathan (izvršni producent) predsjednik je kompanije 1492 Pictures i producentski partner Chrisa Columbusa i Marka Radcliffa. Bio je izvršni producent i prva dva filma o Harry Potteru.

Steve Kloves (scenarist) ponovo piše scenarij za treći film u seriji o Harry Potteru.
Karijeru je započeo scenarijem za film Utrka s mjesecom, koji govori o sazrijevanju u vremenu Drugog svjetskog rata i u kojem glume Sean Penn, Elizabeth McGovern i Nicolas Cage u jednoj od svojih najranijih i najvažnijih uloga.
1989. Kloves je debitirao kao režiser filmom The Fabulous Baker Boys, u kojem su glumili Jeff Bridges, Beyu Bridges i Michelle Pfeiffer. Taj je film, za koje je Kloves napisao i scenarij, dobio četiri nominacije za Oskara, a Michelle Pfeiffer osvojila je Zlatni globus i nagradu Britanske glumačke akademije.
Četiri godine kasnije Kloves je napisao i režirao film Meso i kost s Dennisom Quaidom, Meg Ryan i Gwyneth Paltrow.
Kloves je napisao scenarij i za nedavnu uspješnicu Wonderboys s Michael Douglasom, Tobey Maguireom i Frances McDormandom za koji je dobio Oskara za adaptirani scenarij.
Kloves trenutno piše the screenplay for Harry Potter and the Philosopher’s Stone and Harry Potter and the Chamber of Secrets and is currently writing the screenplay for the fourth of J.K. Rowling’s Harry Potter books Harry Potter and the Goblet of Fire.

Stvaranje čarobnog svijeta Hogwarts traži genijalnost jednog od najtalentiranijih scenografa u filmskoj industriji, a tko je bolji od Stuarta Craiga (scenograf) koji je sedam puta bio nominiran za Oskara, a osvojio ga je tri puta. Prvi put kao najbolji umjetnički direktor za film Ghandi (1981.), zatim 1988. za Opasne veze, te 1997. za film Engleski pacijent.
Nominiran je bio za filmove Čovjek-slon, Misija i Chaplin.
Ove je godine nominiran za nagradu BAFTA za film Harry Potter i odaja tajni, a već je bio nominiran za Harry Potter i kamen mudraca. Vizionarska scenografija iz prvog filma donijela mu je nagradu Evening Standard te još jednu nominaciju za Oskara.
Engleska kraljica mu je ove godine dodijelila titulu OBE.

John Williams (skladatelj) jedan je od najnagrađivanijih i najcjenjenijih skladatelja s pet Oskara, 18 Grammyja, tri Zlatna globusa, tri nagrade BAFTAi četiri nagrade Emmy. Osvojio je nevjerojatne 42 nominacije za Oskara uključujući i poslejdnju za glazbu u filmu Catch Me If You Can.
Williams je skladao glazbu i bio glazbeni direktor za više od 100 filmova, uključujući: Harry Potter i odaja tajni, Harry Potter i kamen mudraca, Ratovi zvijezda Epizoda II: Napad klonova, A.I. Umjetna inteligencija, Patriot; Ratovi zvijezda Epizoda 1: Fantomska prijetnja, Pomajka, Spašavanje vojnika Ryana (Grammy), Amistad; Sedam godina u Tibetu, Izgubljeni svijet, Rosewood; Angela’s Ashes (Grammy); Sleepers; Nixon; Sabrina; Schindlerova lista (Oscar i Grammy); Jurski park, Sam u kući, Sam u kući 2, Far and Away, JFK, Kuka, Presumed Innocent, Rođen 4. srpnja, trilogija o Indiana Jonesu (Grammy), Slučajni turist, Carstvo sunca (nagrada britanske akademije), Vještice iz Eastwicka, ET (Oskar, Zlatni globus i Grammy), Superman (Grammy), Bliski susreti treće vrste (Grammy), trilogija Ratovi zvijezda (Oskar, Zlatni globus i Grammy), Ralje (Oskar, Zlatni globus i Grammy); Guslač na krovu (Oskar) i Goodbye Mr. Chips.
- 10:19 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Harry Potter i Zatočenik Azkabana

u prvom redu donosi dosta promjena u odnosu na prethodna dva nastavka. Chris Columbus je ustupio redateljsku palicu Alfonsu Cuaronu, Michael Gambon je u ulozi Dumbledorea zamijenio pokojnog Richarda Harrisa, a Harry i ostatak dječje glumačke postave izgleda bitno starije. Kad u ovo sve dodamo i još pokoji novi lik ono što dobijemo je osvježeni nastavak sage o malom čarobnjaku. Ako na račun ovih promjena pokušamo usporediti ovaj film sa njegovim prethodnicima, sve u svemu dobit ćemo izjednačen rezultat, iako po meni putanja zanimljivosti sve više pada s novim nastavcima. Odgovor na pitanje zašto je to tako leži u priči koju ovaj put imamo pred sobom. Tehnički dio filma u koji ubrajam specijalne efekte, kameru, te nešto mračniju atmosferu koju je Cuaron odlično prikazao na filmu, nema zamjerki. Dementori, Moćni autobus, čudnovata životinja Hippogriff, i čarobna mapa za kretanje po Hogwartsu sasvim su solidno vizualizirani i vjerojatno će izazvati oduševljenje kod mlađe populacije koja već puni kino dvorane. Pošto je Harry Potter prvenstveno u književnom obliku već postao kult, publike za filmsku verziju trećeg dijela sigurno neće nedostajati.
No da se ja vratim na onaj dio sa pričom filma. Očigledno je da je za potpuno uživanje u Harryju Potteru na filmskom platnu potrebno pročitati i pisanu verziju. Oni koji to nisu napravili mogli bi imati problema sa praćenjem i razumijevanjem radnje. Kao pozitivnu stranu filmske priče mogu navesti dijelove koji nagovještavaju radnju u budućim filmovima, a veoma su elegantno uklopljeni u osnovnu radnju ovog dijela. Međutim, ovako kompleksnu priču sa svakim novim nastavkom sve je teže i teže održati uvjerljivom, a to je upravo ono na čemu treći nastavak po mom skromnom sudu pada na ispitu. Razrađenost detalja i njihova uklopljenost u zamišljeni svijet magije (koji baš zbog toga i izgleda tako realan) ovaj put nije ispunila svoju svrhu. Ono što želim reći je da u priči ima određeni broj "rupa", koje svojom veličinom bodu oči. Ponovo ih neću nabrajati kako ne bih pokvario iznenađenje onima koji nisu čitali knjigu. Reći ću samo da obratite pozornost na Hermionin "specijalni sat". Taj detalj u kontekstu filma izgleda kao traženje jeftinog izlaza iz zapleta koji je postao previše kompliciran u trenutku kad je spisateljica izgubila inspiraciju. Osim toga, ta "napravica" je mogla riješiti i mnogo veće probleme od onih koji se pojavljuju u ovom filmu, dapače, mogla je riješiti i cijeli serijal. No, to je ipak samo moje mišljenje, a ja kao što sam već rekao ipak nisam čitao knjigu. Iz tog razloga sam i rekao da je film u prvom redu namijenjen onima koji su je čitali, što ako ćemo iskreno, ipak nije u redu.
Osim toga kao jedan od nedostataka mogla bi se navesti i minutaža filma koja je ovaj manja nego u prethodna dva nastavka. Doduše, nekome to možda bude i prednost.
Iako se ne svrstavam u poklonike Harryja Pottera ovaj film ipak mogu preporučiti svima kao dobar način zabave. Što se mlađe publike tiče, njih ionako ništa neće spriječiti da ga pogledaju.
- 10:15 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Sadržaj filma

Trinaestogodišnji Harry Potter (Daniel Radcliffe) proveo je nevoljko još jedno ljeto s Dursleyevima, svojim napornim rođacima, “ponašajući se pristojno” i ne baveći se čarolijama. Sve dok u posjet nije došla nasilna sestra tetka Vernona, Marge (Pam Ferris). Teta Marge je oduvijek bila užasna prema Harryju i ovaj puta ga gnjavi toliko da je on “slučajno” napuše kao ogromni balon i ona odleti u zrak!
Bojeći se da će ga teta i tetak kazniti (te posljedica u Hogwartsu i Ministarstvu čarobnjaštva koje strogo zabranjuje da đaci upotrebljavaju čarolije u stvarnom svijetu), Harry bježi u noć.
Odmah ga sustiže Moćni Autobus, magični ljubičasti autobus na tri kata koji ga odvozi u pub Šuplji kotlić. Tamo Harryja čeka ministar čarobnjaštva, Cornelius Fudge, koji ga, što je neobično, ne kažnjava za nedozvoljenu čaroliju i umjesto toga insistira da Harry prespava u Šupljem kotliću prije nego se vrati u Hogwarts u treći razred.
Ubrzo se otkriva da je opasni i enigmatski čarobnjak, Sirius Black (Gary Oldman), pobjegao iz zatvora u Azkabanu i čini se da traži Harryja. Legenda kaže da je Black doveo Lorda Voldemorta do Harryjevih roditelja i time sudjelovao u njihovoj smrti; također se smatra da je odlučan u namjeri da ubije i Harryja.
Da stvar bude gora, Hogwarts je domaćin Dementorima, zastrašujućim čuvarima iz Azkabana koji su dodijeljeni školi kako bi pokušali zaštititi učenike od Blacka. Dementori sišu duše iz svojih žrtava i čini se da utječu na Harryja jače nego na ostale učenike. Njihova sveprisutnost užasno plaši malog čarobnjaka i on je gotovo bespomoćan dok ga profesor Lupin (David Thewlis), novi učitelj Obrane od mračnih sila, ne nauči Harryja da upotrebljava Patronus kako bi se zaštitio od paralizirajućeg efekta koji na njega imaju Dementorsi.
U međuvremenu, Harryijeva treća godina na Hogwartsu je ispunjena uzbudljivim novim stvorenjima kao što su Buckbeak, čarobni polu-konj, polu-orao nazvan “Hippogriff”; zatim jezovitim susretom s profesoricom proricanja sudbine Sibyll Trelawney (Emma Thompson) i kobnim znakom smrti poznatim kao “Grim”; pustolovinama koje oduzimaju dah uključujući tajne posjete čarobnjačkom selu Hogsmeade, otkrivanje tajni skrivenih u začaranoj mapi za haranje, i užasavajući izlet u Vrištava daščara (kuća s najviše duhova u Velikoj Britaniji).
Usput će Harry pokušati otkriti nešto o Hermioninim (Emma Watson) zagonetnim pojavljivanjima i nestancima uz pomoć Rona (Rupert Grint) i diva Hagrida (Robbie Coltrane), koji je preuzeo novi položaj u Hogwartsu kao učitelj skrbi za magična stvorenja.
Čini se da je sukob između Harryja i opasnog Siriusa Blacka neizbježan…ali kakav je zapravo odnos između profesora Lupina i Blacka? Koja je to mračna tajna koju profesor Snape (Alan Rickman) tako jako želi otkriti? I zašto se Ronov ljubimac štakor Scabbers želi iščupati iz njegovih šaka?
Harry će trebati svu hrabrost, čaroliju i podršku koju može smoći kako bi odgovorio na ova pitanja i otkrio istinu o Siriusu Blacku i njegovoj povezanosti s tajnovitom prošlošću talentiranog mladog čarobnjaka.
- 10:07 - Komentari (0) - Isprintaj - #

subota, 09.10.2004.

Konačno i moje mišljenje :)

Pogledao sam sva tri nastavka o Harryu Potteru, i pročitao sam sve knjige jer me doista zanimaju. Oduvijek sam volio gledati čarobnjačke filmove kao što je ovaj. Film nije namijenjen samo dječjem uzrastu, jer nije toliko naivan da ga stariji ne mogu gledati. Iako sam lagano zaboravio prva dva nastavka, mislim da se treći ništa više ne razlikuje, nije ni lošiji, ni bolji. Jedina razlika je promjena redatelja (prva dva nastavka režirao je C. Columbus). Uvijek sam smatrao da od filmova o Harry Potteru ne treba očekivati megaspektakle koji su se očekivali i postigli Tolkienovom sagom, pa se film gleda neopterećeno. Film je vizualno vrlo privlačan, radnja je brza i nije loša, iako sam se u jednome trenutku zbunio, više ne znajući tko je dobar, tko loš i zašto, ali klincima koji su pročitali knjigu to sigurno ne predstavlja problem. Čudna stvorenja i mračne scene pridonose napetosti ovog filma. Sviđa mi se i što se pazi na detalje kojih ima pregršt, a osim čarobiranja, poigrava se s vremenom i time nekoliko usporednih jednakih radnji.

- 21:49 - Komentari (5) - Isprintaj - #

petak, 08.10.2004.

Joanne K. Rowling

Nakon nekoliko zemalja i pune torbe ispisanih papira, u dvadesetšestoj godini Joanne K. Rowling još je bila nezaposlena profesorica, razvedena i s malim djetetom, a živjela je u malom stanu, i pretežno od socijalne pomoći. Odlučila je maknuti se iz Edinburgha dok ne uspije objaviti knjigu i slijedećih pet godina razrađivala je tu zamisao (najčešće sjedeći za stolom kafića u susjedstvu dok joj je kćerkica drijemala) i koja je naposljetku urodila njezinim prvim romanom o Harryju Potteru. Harry Potter i kamen mudraca objavljen je u lipnju 1997., te je gotovo istoga trenutka postao kulturni fenomen koji je do danas preveden na tridesetpet jezika, prodan u trideset milijuna primjeraka i prema kojem će u Hollywoodu biti snimljen film u režiji Chrisa Columbusa.
Do sada je napisala četiri od planiranih sedam knjiga o Harryju Potteru (po jednu za svaku godinu koju je dječak proveo u Hogwarts školi čarobnjaštva – treća Harry Potter and the Prisoner of Azkaban objavljena je 1999., a četvrta Harry Potter Book IV svjetsku premijeru doživjeti će 8. srpnja 2000).

Joanne K. Rowling već se u svom prvom romanu Harry Potter i kamen mudraca pokazala književnicom izvanredno bujne mašte čije majstorsko ispreplitanje elemenata bajke s elementima kriminalističke pripovjetke vodi radnju do kraja koji je kao i u svim knjigama za djecu, sretan i pravedan. Što se tiče onog fantastičnog u knjigama o Harryju Potteru, može se reći da ne nedostaje gotovo ništa: obiluje, naravno, vješticama i čarobnjacima, tu su zmajevi, duhovi i troglavi pas, tu su čarobni plašt i ogledalo želja. Naravno, budući da je dio serijala, i druga knjiga Harry Potter i odaja tajni potvrđuje sve već rečeno.

S druge strane, priča o Harryju Potteru pripovijest je u kojoj su prisutni i svi elementi dobrog detektivskog romana: iščekivanje, pomno praćenje tragova, nekolicina sumnjivaca, a sve zajedno povezano čistom i britkom logikom. Je li zao čarobnjak Voldemort mrtav i zašto Harryja odjednom boli ožiljak u obliku munje kojeg nosi na čelu? Što je skriveno na trećem katu dvorca u Hogwartsu? Tko je čovjek s dva lica. Odgovore na sva ta pitanja autorica pažljivo umeće u svoju fantastičnu priču koja je, ogoljena do kosti, zapravo priča o borbi između dobra i zla.

Zašto je Harry Potter izazvao takvu buru oduševljenja među čitalačkom publikom? Kombinacija je to nekolicine faktora: radnja je smještena u čaroban svijet u kojem, bez obzira na svu magiju i vradžbine, osjećaji i strahovi likova zadržavaju sve odlike ljudskosti i ne prelaze granice našeg poznatog, "bezjačkog! svijeta. Hogwarts je uistinu preslika tipičnog engleskog internata s uobičajenim rivalstvom među studentima, kako u učenju, tako i u sportu, te odiše životom i realnošću. Nadalje, junaci kroz cijelu priču dosljedno zadržavaju trodimenzionalnost, ne dolazeći nikada u sukob s odvijanjem radnje. Ne treba zaboraviti ni suptilan humor kojeg Rowlingova provlači kroz čitav roman o svom dječaku-čarobnjaku. Nije ni čudo, stoga, da se knjige o Harryju Potteru podjednako sviđaju i djeci i odraslima.

- 23:54 - Komentari (2) - Isprintaj - #

<< Prethodni mjesec | Sljedeći mjesec >>

0