VJEVERICE - Happy_Pets - Blog.hr
03.07.2008.
VJEVERICE
MALO O NJOJ
Naraste do 25 cm.Životni vijek im je oko5-8godina.Nisu ljubimci koji se mogu u potpunosti pripitomiti,neće se s vama maziti,jako su aktivne životinje.Ali zbog toga nisu ništa manje dobri ljubimci, niti su manje zabavni.Potrebno im je pružiti jako puno ljubavi, vremena i strpljenja da bi se lakše i brže priviknuli na vlasnika. Najprikladnije je nabaviti mladu vjevericu koja je uzgojene u zatočeništvu. Potreban im je prilično veliki kavez, no isto tako voli boraviti - kao i drugi kućni ljubimci - izvan kaveza.


VOLE LI DRUŠTVO
NEKE vjeverice vole društvo,a neke ih kasnije počnu izbjegavati...To vam može poručiti tako ako vas počne gristi..Ako Vas pokuša ugristi pokušajte je odvratiti na način da je polagano lupkate po nosu. Vjevericu su jako znatiželjna bića, pa na neki način "grickanje" Vaše ruke može biti samo znak istraživanja.Svaki Vaš pokret može iznenaditi Vašu vjevericu i predstavljati neku vrstu stresa, pa grize vlasnika da bi se stresa oslobodila.

PREHRANA
MOžete ga hraniti gotovom hranom za vjeverice,a možete im i davati:sjemenke,orahe,sušeno voće,kikiriki u ljusci,bućine koštice..
MOžete je ponuditi i ovime:komadić banane, kruške, jabuke, jagode, kruške, ananasa, trešnje, višnje, brusnicu, sve što možete ogulite i dajte bez koštica. Ostalo: kikiriki s ljuskom, žitarice, malo kuhanog mesa, komadiće tvrdo kuhanog jaja, tunu iz konzerve, kupus (jedan listić dnevno), cvjetaću(karfiol), salatu, rajčicu, mrkvu, peršin, brokulu,...Važna je raznolikost, al u malim količinama, jer sve ovo su poslastice kao npr. čokolada i bomboni. Zbog velike količine šećera, ne pretjerujte. Dozvoljene su napolitanke, čak sladoled i voćni jogurt. Hranite ih sa 3 obroka dnevno. Sklone su debljanju.

ŠTO NESMIJETE RADITI ZA VRIJEME JELA
Ako saznate gdje se hrana nalazi van kaveza, nemojte je dirati ili micati, ona će je premjestiti. To mora biti tajno skrovište!
Nemojte joj dat recimo lješnjak, pa ga uzeti, ne vole to. Mogu biti velika zlopamtila.
Ne hranite ju hranom za mačke i pse, bademima (smrtonosni su za njih), ništa ljuto, papreno, kiselo, alkoholno.
Prepoznaju zvukove, kao što su otvarane čokolade ili rezanje jabuke, pa ih to može i probuditi. Sve bi napravile za komad kolača! Moraju imati dostupnu vodu. Najbolje je da im stavljate pojilicu. Mjenjajte je svakodnevno.




SMJEŠTAJ

Kao što svi znamo vjeverica se drži u akvariju..LoL,naravno da je u kavezu..Za nju je potreban veliki kavez,idealno bi bilo da nije manji od 1 metra u visinu.Ako koristite ptičje veće kaveze ili volijere, neka razmak među rešetkicama bude manji, kako ne bi mogla pobjeći.

ŠTO MORA BITI U KAVEZU
U kavez je potrebno smjestiti granje za skakutanje (jabuka, kruška, lijeska, nešpricano i ne sa gradskih ulica), Dodatno ako želite - špagu rastegnite unutar kaveza, u nekoliko razina. Potrebna je kućica u kojoj će spavati i gdje će skupljati hranu. Negdje u kavez stavite komadić tkanine (može vaša majca na kojoj je vaš miris), vjeverica će to odnjet u gnijezdo, pokrivati se ili spavati na tom komadiću odjeće.Na dno gajbe stavite malo piljevine ili sijena...
Od standardne opreme, potrebna vam je zdjelica za hranu, pojilica, posuda u kojoj će obavljati nuždu (npr wc za hrčke). Razmještaj u kavezu mjenjate po potrebi, jer se brzo zasite i postane im dosadno.
Kad trebate očistiti kavez, neka je vaš ljubimac zabavljen nečime drugime - van kaveza. Ne vole da se diraju njihove stvari, smatraju vas uljezom koji želi njihove zalihe.

PUŠTANJE VAN KAVEZA
Možete ih svaki dan po 15 minuta pustiti van iz kaveza,one će pretražiti cijlu sobu i natrag će se sam vratiti u svoj kavez,jer im je tamo sve uglavnom...


08:05 - Komentiraj ( 504 ) Print - On/Off

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.

Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
Novaplus.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv

happypets.

OSTALE TEME




papige
-razmislimo

glodavci

-Kunići
-Hrčci
-Štakori
-Vjeverice

kornjače

-prehrana kornjača

psi

-sjaj dlake kod psa
-psi na lancu
-briga za štence
-dresiranje pasa
-rođendanski dar za psa
-dolazak šteneta

mačke

-malo o macama
-male mace-prehrana

ostalo

-trudnoće životinja
-zanemarivanje ljubimaca
-buhe i klopovi
-otpadanje dlake i sl.
-imena za ljubimce


istinite priče

-prića o dva mačića





Sto je potrebno znati prije nego nabavimo ljubimca

Dobro razmisli želiš li svog ljubimca zaista,jer on će tebe trebati svakoga dana.Nemoj ga shvatiti kao nešto čega se možeš rješiti ako ti dosadi, jer oni su tu za tebe sve do svoje smrti.Ako stvarno voliš ljubimce nemoj ih kupovati u dučanu, udomi jednu.Zapamti, prije nego što kupiš ljubimce informiraj se o njemu i pripremi dom za njega.Nikad nemoj zaboraviti hraniti ih i mjenjati im vodu svaki dan!Nemoj ih nikad zanemarivati, ti imaš svoje društvo, a oni samo tebe.Nemoj odbacivati svog ljubimca na ulicu, ako ga se čak i želiš rješiti pobrini se da završi u dobrim rukama.Vodi ljubimca veterinaru na pregled i brini se o njemu kao o sebi..




Ovdje od 01.05.'09. bilo vas je:

Koliko osoba je bilo:
hit counter


Koliko puta je otvorena stranica:
web counter




PRAVILA BLOGA

Netrebate čitati postove,ali nikad neznaš..Uvijek se može naći nešto zanimljivo.Ja ne vračam sve komentare na vaše blogove.(ponekad više, ponekad manje)..Nemojte pisati brojke niti lance sreće..Svi prijedlozi,kritike i pohvale su dozvoljeni ,ali vrijeđanja nisu dopuštena .Ne kopiraj,jer prijavljujem..pridržavaj se pravila i ne kradi !!


linkovi



BANNER


Banner by:happypets





Kutak za obavijesti

subota.22.07.09'

Mislim da vise na ovom blogu necu toliko cesto pisati posteve, ali na blog znam svratiti tako da komentare citam ..

happypets.






ŽIVOTINJE ZA UDOMIT


Error37


TRAŽI LI VAŠ LJUBIMAC DOM?
treba samo u komentarima ostaviti:
- adresu slike.
-svoj broj mobitela/telefona
- ime ljubimca [ako ga ima]
-spol ljubimca [ako se zna]
-otprilike datum /god rođenja ljubimca
-ostale informacije [nisu obavezne, ali dobro dođu]



credits
blog napravljen : 19.04.2008. kod dizajna je iz duckdz.blog.hr , a slika i ostalo by me