Linkovi

linkovi blogova životinjoljubaca

Dogs and Cats
Happy pats
Animal friends

Nature friends
Pets fun
Pseći svijet
Svijet pudlica
Beautiful horse

< prosinac, 2008  
P U S Č P S N
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31        

Prosinac 2008 (1)
Srpanj 2008 (4)

Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
OYO.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv


komentari yep/nope

design by: Deykica!

kostur by × BloG MasteR ×

O...blogu

Podržite blog i zaštitu životinja
Glasaj za moj blog na www.blogeri.hr

www.bigoo.wswww.bigoo.wswww.bigoo.wswww.bigoo.wswww.bigoo.wswww.bigoo.wswww.bigoo.wswww.bigoo.wswww.bigoo.wswww.bigoo.wswww.bigoo.wswww.bigoo.wswww.bigoo.ws
Glittery texts by bigoo.ws11.07.2008.

Free Counters
Free Counters


Blog je napravljen kao što vidite za one životinjoljubce, i sva njihova pitanja!
P.S.-komentare ne vračam i u komentarima mi možete postaviti pitanja u vezi sa životinjama!
blog je napravio
MISLAV
Podrzavate li TESTIRANJE NA ZIVOTINJAMA
DA
NE
SVEJEDNO MI JE
  
pollcode.com free polls

Slike životinja

Moji kućni ljubimci:
Riki-mješanac
Image Hosted by ImageShack.us

Koky-žutouha kornjača
Image Hosted by ImageShack.us

Fiona-žutouha kornjača
Image Hosted by ImageShack.us

Muksy-zlatni retriver, to je pas od moje sestre kojeg više nema
Image Hosted by ImageShack.us

i to je to...sada dolaze životinje iz cijelog svijeta...
Engleski mastif
Image Hosted by ImageShack.us

Perzijska mačka
Image Hosted by ImageShack.us

Kineski hrčak
Image Hosted by ImageShack.us

Patuljasti hrčak
Image Hosted by ImageShack.us

Kobra
Image Hosted by ImageShack.us

Iguana
Image Hosted by ImageShack.us

Zamorac
Image Hosted by ImageShack.us

Zlatna ribica
Image Hosted by ImageShack.us

Žutouha kornjača
Image Hosted by ImageShack.us

Crvenouha kornjača
Image Hosted by ImageShack.us


subota, 27.12.2008.

PoNoVnO OtVaRaNjE.....

Kao prvo....želim se ispričati svima koji su možda bili na ovom blogu i nadali se novim postovima......bio sam na moru.....onda nisam imao vremena i tako......ali sad ću poćeti ponovno.................
ajde idem ja kao stvarno od početka.....
KAO PRVO O MENI..........
moje ime je:
Image Hosted by ImageShack.us

a prezime:-_-_-_-_(nek ostane u tajnosti)
imam 15 godina
idem 1 razred opće gimnazije u Županji (1a)
od kućnih ljubimaca imam
jednog psa koji se zove RIKI
Image and video hosting by TinyPic
i dvije kornjače KOKY i FIONA:
KOKY:
Free Image Hosting at www.ImageShack.us

QuickPost Quickpost this image to Myspace, Digg, Facebook, and others!
FIONA:
Free Image Hosting at www.ImageShack.us

QuickPost Quickpost this image to Myspace, Digg, Facebook, and others!
POŠTO SADA NE ZNAM O KOJOJ ŽIVOTINJI DA VAM PIŠEM...NEĆU PISATI NIŠTA ALI MOLIM VAS DA U KOMENTARIMA OSTAVITE O KOJOJ ŽIVOTINJI ŽELITE DA PIŠEM (A MOŽETE I VRSTI NAPISATI)
Imate pozdrav od mene!!!!!!!!!!!!!!!| komentari (6) | printaj | # |

srijeda, 30.07.2008.

ZAMORCI

Zamorci - živahni i radoznali ljubimci
Zovu ih morskim praščićima iako s njima nemaju nikakve veze, a ta mala čupava stvorenja - zamorci - u Europu su stigla ubrzo nakon otkrića Amerike, gdje je njihova pradomovina. Nažalost, u pojedinim južnoameričkim zemljama - Boliviji, Peruu i Ekvadoru - i danas su sastavan dio nacionalne kuhinje

Image and video hosting by TinyPic

U Europu su stigli iz Južne Amerike, u kojoj se još uvijek mogu naći na jelovnicima nacionalnih kuhinja


Kao kućni ljubimci nisu osobito zahtjevni, zato ih imaju brojne obitelji, a pripadaju porodici glodavaca. U svojoj domovini Južnoj Americi pripitomljeni su vjerojatno još prije vremena Inka.

Odrasli zamorci dugački su do 40-ak centimetara i rijetko kada teži od jednog kilograma. U prosjeku žive pet godina, imaju okruglaste uši i, za razliku od ostalih glodavaca, nemaju rep.

S obzirom na dužinu i kvalitetu dlake, postoji nekoliko vrsta zamorčića. Kod nas se uglavnom mogu nabaviti kratkodlaki, a omiljeni su jer ne zahtijevaju pažljivu njegu dlake. Uz njih, postoje još i dugodlaki te zamorci sa svilenkastom dlakom.

Najbolje bi bilo nabaviti ih dva da bi imali društvo, ali obavezno istog spola, jer ćete u suprotnom ubrzo imati punu kuću prinova. Ženke zamoraca spolno sazrijevaju u dobi od mjesec dana, a u toku jedne godine mogu imati tri legla.

Prilikom nabavljanja zamorčića vodite računa o tome da ima sjajnu dlaku po čitavom tijelu, bistre oči te čistu nosnu i ušnu šupljinu.

Kavez s igračkicama za razigranog ljubimca

Image and video hosting by TinyPic

Vrlo su radoznali i najbolje ih je držati u kavezima opremljenima igračkama

Kavez mu se mora nalaziti uvijek na istom mjestu koje nije izloženo propuhu i naglim promjenama temperature. Također, ne smije biti izravno izložen suncu, a u tom slučaju u njemu mora postojati 'kućica' koja će zamorčiću osigurati zaštitu.

Minimalne dimenzije kaveza moraju iznositi 50 puta 50 centimetara, a svog ćete ljubimca iznimno razveseliti ako mu ugradite tobogane, tunele i druge igračkice. Tada kavez treba biti i veći od navedenih dimenzija.

U kavezu mora biti mjesta za vodu, hranu, spavanje, obavljanje nužde i, jasno, za igru, a dno se najčešće prekriva piljevinom koja se mora redovito mijenjati. U kavezu ne smije biti plastičnih predmeta jer ih, kao i svaki drugi glodavac, može izgristi ili progutati komadić plastike.

Glodavac koji voli povrće, voće i puno svježe vode

Morski praščić je vegetarijanac i jede gotovo sve vrste voća i povrća. Gotovu hranu možete mu kupiti u specijaliziranim trgovinama, a uz nju ponuditi špinat, ciklu, celer, mrkvu, papriku, krastavce, svježu travu, ali i jagode, kruške, trešnje, jabuke, breskve i grožđe.

Iako je uvriježeno mišljenje da zamorac ne pije vodu, ona mu uvijek mora biti na raspolaganju, a svakako mu osigurajte i grančice ili kutijice od drva da bi ih mogao glodati, jer mu zubi rastu cijelog života.

Image and video hosting by TinyPic

Budete li im davali voće i povrće, nećete pogriješiti

Zamorci su živahne i radoznale životinje, a ako postanu mirni, nezainteresirani za igru, izgube apetit ili im se pojavi iscjedak iz nosa ili oka, uz opadanje dlake ili proljev – hitno ih odvedite veterinaru. Ako žive u urednom i čistom prostoru, u pravilu su dobrog zdravlja.

Dobrodošlicu će vam poželjeti piskutanjem

Trebate znati da zamorci ne podnose buku, posebno ne visoke tonove s radija ili televizije, a ako su tome izloženi dulje vrijeme, mogu oboljeti.

Kako bi se lakše orijentirali, po tijelu imaju tzv. opipne dlačice, a one na bradi su im nešto duže. Uz njihovu pomoć mogu se orijentirati i u potpunom mraku. Opipne dlačice im se nikada ne smiju odrezati, a čupanje dlake predstavlja im veliku bol, zato budite zaista pažljivi ako imate dugodlakog zamorca kojem je potrebno češljanje.

I za kraj, zamorac će svoje ukućane prepoznati po glasu i kada ih ne vidi, a dobrodošlicu će im poželjeti karakterističnim piskutanjem i prije nego što ih ugleda.


nadam se da sam vam pomogao i u kommovima mi ostavite o kojoj životinji želite slijedeći post

izvor:croforumi| komentari (14) | printaj | # |

subota, 12.07.2008.

MAČKE

OVAJ DIZZ MI JE NAPRAVILA FRENDICA DEYKICA

Mačka je samostalna i snalažljiva životinja, istovremeno je umiljata i nježna, privržena a nezavisna. Čas je nemilosrdni lovac, čas zaigrani mačić. Mačka je sve ove suprotnosti pomirila u sebi i to najviše oduševljava ljubitelje mačaka.

Image and video hosting by TinyPic

Mačka je vrlo uredna životinja i svakodnevno satima uređuje svoje krzno kako bi sa sebe skinula prljavštinu i nepoželjne mirise. Mačka već sa tri tjedna starosti zakopava izmet pa je važno, ako je se drži u stanu, da uvijek ima čisti pijesak. U protivnom će vršiti nuždu na čišćim mjestima. Mačji toalet uvijek treba biti udaljen od njene hrane i na mirnom mjestu. Za pranje same kutije koristite blaga sredstva za čišćenje, jer bi sredstva za čišćenje jakih mirisa mogla odvratiti mačića od korištenja toaleta (izbjegavajte sredstva s amonijakom).
Mačka može živjeti u stanu i biti savršeno sretna bez da izlazi van, a ako ima mogućnost izlaziti, šuljati se i vrebati oko kuće, penjati se na stablo, pogotovo ako je zdrava, kastrirana, cijepljena, snalažljiva i spretna i ako je otprije navikla na ovakav život možete svoju mačku puštati i van. Nažalost, urbana sredina je na mnogo načina postala opasna za mačke, pa ako imate mogućnosti, možete mački izgraditi volijeru.. Možete je povremeno odvesti u prirodu, na izlet u vikendicu ili u šetnju na vodilici u park. No, i bez izlalaka, mačka će u stanu uvijek naći dovoljno izazova i ništa joj neće nedostajati.
Mačka u kući ponekad može postati prava napast zbog potrebe za penjanjem i grebanjem. Može ju se naučiti da ne hoda po stolu, barem kada smo prisutni. Za penjanje se mački može kupiti ili napraviti maštovita penjalica, a za grebanje grebalica. Uvijek treba biti spreman na to da se naš izbor penjalice i grebalice našoj ljubimici neće svidjeti i da će joj štednjak ili trosjed biti zanimljiviji.
Mačku se ne može dresirati poput psa, ali ima mačaka kojima je učenje zabavno pa ih je moguće naučiti da se koncentriraju na vlasnika poput psa. Međutim, ovi su slučajevi rijetki i od mačke se ovo ne može tražiti.

Mačka je mesojed i premda je kao kućni ljubimac prestala loviti, prehrambene potrebe joj se nisu promijenile. Mačka ima sposobnost instinktivnog traženja hrane koja sadrži hranjive sastojke koji joj nedostaju. Najbolje je hraniti mačku dehidriranom mačjom hranom, jer ona sadrži sve potrebne hranjive sastojke. Postoje vrste hrane za sve tipove mačaka, ovisno o veličini, starosti, aktivnosti mačke te njezinom zdravstvenom stanju. Ponekad su mačke alegrične na neku vrstu hrane pa tada hranu treba promijeniti. Osnovno je pravilo da pri odabiru hrane znate da su sastojci navedeni redosljedom prema količini zastupljenosti, npr. ako je pšenično brašno na prvom mjestu, a brašno od peradi na drugom, znači da najviše ima pšeničnog brašna, a zatim dolazi piletina itd. Proteini životinjskog porijekla bi trebali biti na prvom mjestu, a dobro je da u hrani ima ribljih ulja koja spadaju u kvalitetne masti, zatim vlakna (repina), kao i Omege 3 i 6. Viša cijena hrane redovito garantira njenu kvalitetu.

Image and video hosting by TinyPic

Ako mačku hranite hranom pripremljenom kod kuće, obrok se treba sastojati većinom od mesne hrane (piletine, puretine, junetine i plave ribe). Mačkama treba hrana bogata bjelančevinama, vlaknima, vitaminima i mineralima, mastima, odnosno esencijalnim masnim kiselinama a siromašna ugljikohidratima. Bjelančevine su posebno važne za mačiće, skotne mačke, one koje doje i koje se oporavljaju od bolesti.
Od vitamina potrebni su joj vitamini obje skupine: topivi u mastima i topivi u vodi. Vitamini topivi u mastima - A, D, E i K – pohranjeni su u masnom tkivu na tijelu. Budući da se mogu pohraniti, manja je opasnost da će vaša mačka osjetiti njihov nedostak ako ih ne uzima određeno
Image and video hosting by TinyPic
vrijeme. Vitamini topivi u vodi ne mogu se pohraniti već se moraju uzimati redovito – najbolje svaki dan. Mačkama u prehrani trebaju B vitamini: vitamin B1 (tiamin), vitamin B2 (riboflavin), vitamin B6 i vitamin B12 (kobalmin).


Nekoliko puta tjedno možemo mački dati mliječne proizvode (jogurt, acidofil, AB kulturu, svježi kravlji sir). Mlijeko treba izbjegavati jer izaziva proljev zbog nedostatka enzima nužnih za probavu laktoze. Kada jednom prestane sisati, mlijeko više ne pripada među osnovne sastojke mačićeve prehrane.
Mačka mora uvijek na raspolaganju imati zdjelicu svježe vode. Voda je glavni sastojak krvi i prenosi kisik i hranjive tvari u tijelu. Također odnosi ugljični dioksid i metabolite iz tijela, pridonosi reguliranju tjelesne temperature, bitna je za probavljanje hranjivih tvari i eliminiranje nečistoća kroz bubrege. Svojoj mački uvijek osigurajte dovoljno čiste i svježe vode, posebno ako je hranite suhom hranom.

Image and video hosting by TinyPic

Hrana koja je štetna za zdravlje mačke i ne smije se davati:
čokolada i slatkiši, a mačka i ne prepoznaje šećer kao okus
hrana koja sadrži puno soli i drugih začina
hranu baziranu većinom na ugljikohidratima (kruh, tjestenina)
prehrana sirovim mesom i iznutricama se ne preporuča jer često zna izazvati pojavu crijevnih glista
jetrica - svakodnevna prehrana inače zdravom jetricom može s vremenom izazvati ozbiljne zdravstvene probleme uzrokovane viškom vitamina A, kojega u jetrici ima u znatnim količinama
svinjetina
mlijeko
kosti nemaju nikakvu hranjivu vrijednost i mačke ih ne jedu
povrće koje napuhava (grah, grašak, mahune)
hrana za pse nije prikladna i za mačke jer ne sadrži dovoljno visok udio proteina i drugih sastojaka nužnih za zdravlje mačke

Vašoj mački uvijek dajte hranu sobne temperature, nikako onu netom izvađenu iz hladnjaka. Ako držite konzerve u hladnjaku, neka se prethodno ugriju na sobnoj temperaturi. Također, neka posude za hranu uvijek budu čiste – miris ustajale hrane neke će mačke odbiti od hrane.
Broj obroka s obzirom na dob mačke:
mačići od 2 - 3 mjeseca - 4 - 5 manja obroka dnevno
mačići od 3 - 5 mjeseci - 3 - 4 manja obroka dnevno
mačići od 5 - 9 mjeseci - 3 obroka dnevno
nakon 9 mjeseci i odrasle mačke - 2 obroka dnevno


Važno je pridržavati se propisanih količina hrane navedenih na dehidriranoj mačjoj hrani. Debljina u mačaka izaziva iste bolesti kao i debljina kod ljudi.
Mačiće treba cijepiti protiv mačjeg virusnog rinotraheitisa, panleukopenije (mačićaka), mačje leukemije (FeLV), mačjeg calicivirusa te bjesnoće (ako mačka izlazi van). Prvo cijepljenje se obično provodi u dobi od 2 mjeseca starosti i ponavlja se u dobi od 3 mjeseca. Dobro je nakon toga mačke cijepiti protiv ovih bolesti jednom godišnje do kraja života.
Prije cijepljenja mačku treba očistiti od crijevnih parazita.
Raspored cijepljenja
u dobi od 2 mjeseca: panleucopenia (mačićak)
nakon 3 mjeseca: zarazna upala dišnih puteva, panleucopenia, leukoza, klamidioza
kasnije: leukoza, klamidioza, bjesnoća
godišnja pojačanja imuniteta: zarazna upala dišnih puteva, panleucopenia (svake 2 godine), leukoza, klamidioza
Bolesnu mačku, kao ni mačku koja je gravidna ili se tjera ne smije se cijepiti nikakvim cjepivima.
Bezvoljnost, odbijanje hrane, povraćanje, proljev, iscjedak iz očiju, ušiju ili nosa, kihanje, pretjerano češanje i ispadanje dlake znakovi su da s mačkom nešto nije u redu. Odmah otiđite veterinaru, jer ako reagirate prekasno, mačka može uginuti.
Normalna tjelesna temperatura mačaka je od 37,5°C do 38,5°C, no to ovisi i o starosti mačke, njezinoj općoj tjelesnoj kondiciji te je podložno individualnim razlikama. Mačići imaju nešto višu tjelesnu temperaturu. Temperatura kod zdrave mačke ne bi smjela pasti ispod 37°C jer to ukazuje na pothlađenost uslijed bolesti (npr. slabijeg rada bubrega) ili trovanja, a ne bi smjela biti viša od 39°C.
Sve mačke – posebno one koje love – moraju se očistiti od crijevnih nametnika jer ih lako dobiju od svog plijena. Gliste imaju svi mačići, a i odrasle mačke ih lako dobiju, pri čemu ne moraju pokazivati nikakve simptome. Najočigledniji znak infestacije crijevnim parazitima je napuhnut i tvrd trbuščić te proljev. Sredstva protiv parazita vrlo su učinkovita ali moraju biti prilagođena tipu nametnika i dobi mačke, pa je najbolje da upitate veterinara za savjet. Preporučujemo da ih odrasloj mački dajete 4 puta godišnje, a mačićima, u dobi između 6 mjeseci i 1 godine, jednom mjesečno. Pazite da je pri tome mačka zdrava. Ako je mačka bolesna, svakako prije davanja sredstva za čišćenje zatražite savjet veterinara.
Neka vaša mačka
Image and video hosting by TinyPic
stalno bude zaštićena od buha i krpelja, posebno ako izlazi van. Sprejevi i ampule raznih proizvođača (Frontline, Advantage i sl.) vrlo su djelotvorni. Ampula štiti od buha 2 mjeseca, a od krpelja 1 mjesec. I ogrlice su iznimno dobro preventivno sredstvo i učinkovite su do otprilike 3 mjeseca, ali neke su mačke alergične na njih. Ako primijetite iritaciju ili crvenilo na tom mjestu, odmah skinite ogrlicu.
Budući da mačke danas više ne žive prirodnim životom baš kao ni ljudi, a s obzirom da smo se u prirodu već umiješali, za nju smo i odgovorni. Stoga, da bismo mačkama pružili miran, zdrav i dug život, dobro ih je sterilizirati/kastrirati. Time ćemo spriječiti nekontrolirano razmnožavanje
Image and video hosting by TinyPic
životinja, spriječiti da potomci mačaka dođu u krive ruke ili lutaju, obolijevaju i stradavaju ali ćemo spriječiti i razne bolesti izazvane neprirodnim suzdržavanjem od parenja. Ako nisu sterilizirani, muški mačići označavaju svoj teritorij urinom, skloni su skitnji i tuku se s drugim mačorima te često u tim borbama stradavaju. Neodgovorno je pustiti nekastriranog mačka da nesmetano luta izvan kuće jer rezultat njegovog izleta može biti novo leglo lutalica. U deset godina, od jednog legla, moglo bi nastati 40 milijuna mačaka! Evo kako: Ženke se u prosjeku pare 10 godina, po dva legla godišnje. Ako u prosjeku preživi 2.8 mačića po leglu, nakon godine dana brojka preživjelih lutalica raste na 12, nakon dvije na 68, nakon osam godina to je 2 423 316 mačaka, a nakon deset godina preko 80 milijuna!
Ovaj kirurški zahvat vrši se rutinski u veterinarskim ambulantama i životinje već nekoliko dana nakon zahvata mogu voditi normalan život. Zahvat je najbolje napraviti prije prvog tjeranja ženke (oko 8 mjeseci) a kod muških mačića oko godine dana.
Image and video hosting by TinyPic
Nakon zahvata životinja ne mijenja narav niti karakter te zahvat nije ni na koji drugi način za nju štetan. Svakako se posavjetujte s vašim veterinarom.

Izvor:
Futura 4u

O KOJIM ZIVOTINJAMA HOCETE SLIJEDECI POST
ZMIJAMA
PSIMA
ZAMORCIMA
KOJIMA
RIBAMA
IGUANAMA
O NIJEDNIM OD NAVEDENIH
  
pollcode.com free polls| komentari (20) | printaj | # |

HRČCI

Već sama kupnja hrčka iziskuje od budućeg vlasnika ozbiljnost koja će se kasnije isplatiti kroz sretan suživot sa njime.
Image and video hosting by TinyPic

Uvijek kupujte hrčka na provjerenim mjestima poput pet shop-ova ili kod pouzdanih uzgajivača koji obavezno imaju svoja legla i mogu vam preporučiti najbolje.
Prekontrolirajte uvjete u kojima žive vaši budući hrčci, ako su kavezi čisti i unutra vidite zaigrane i vesele životinjice to je dobar znak za kupnju.

Što treba paziti još kod kupnje hrčka;
1. dob u kojoj ga kupujete između 4 i 8 tjedana
2. kavez u kojem živi mora biti čist u kojem ima vode i hrane
3. samostalno odaberite boju koja vam se sviđa neka to bude vaša odluka
4. nos vašeg hrčka mora biti suh mokar nos znači bolest
5. oči moraju biti okrugle širom otvorene, krzno mora biti sjajno
6. krzno mora biti mekano i kompletno
7. refleksi bi trebali biti brzi i ne bi se trebao dati bojati primiti u ruku
8. bilo bi dobro da vam prvi hrčak bude muški

VRSTE HRČAKA:

SIRIJSKI ILI ZLATNI HRČAK

Znanstveno ime: Mesocrius auratus
Porijeklo: Sirija
Životni vijek: oko 2 godine
Veličina: između 20 i 25 cm
Ostale karakteristike: Sirijski hrčak je noćna životinja i potpuno bez mirisa. Provodi mnogo vremena pospremajući svoju kuću i čisteći se. Dolaze u mnogo boja i varijacija. Sirijski hrčak postaje samostalan i sa 8 tjedana se moraju razdvojiti.

CAMPBELL - RUSKI HRČAK
Znanstveno ime: Phodopus Cambelli
Porijeklo: Centralna Azija, Sjeverna Rusija,Mongolija
Životni vijek: između 1 i 2 godine
Veličina: između 10 i 12 cm
Ostale karakteristike: Ova vrsta živi u pješčanim dinama .
Muški su veći od ženki i imaju duže tijelo za razliku od ženki koje imaju okruglije tijelo. Krzno im ispušta neku vrstu ulja. Ruski hrčak može živjeti u grupama jer su druželjubivi. Ova vrsta hrčaka obavezno mora živjeti u staklenom kavezu jer se vrlo lako izvuče iz većine žičanih kaveza. Manje su pogodni za djecu jer se daju manje držati u rukama.

KINESKI HRČAK

Zemlja porijekla: Mongolia i sjeverna Kina
Životni vijek: od 2 do 3 godine
Veličina: između 10 i 12 cm
Ostale karakteristike: Kineski hrčak je nalik na miša i nije toliko raširen kod uzgajivača zbog teškog uzgoja.
Muški su primjerci veći od ženskih sa većim vrećicama ispod vrata. Kineski hrčci moraju biti prodavani u paru uvijek istog spola.
Ovi su hrčci noćna vrsta sa izraženim penjačkim sposobnostima, teško su uhvatljivi ali kada se uhvate ugodni su u ruci. Kavez za ovu vrstu isto neka bude stakleni i veliki jer ova vrsta voli puno prostora.

BIJELI RUSKI HRČAK ( SIBIRSKI)
Zemlja porijekla: istočni Kazahstan i sjeverozapadna Rusija
Životni vijek: između 1 i 2 godine
Veličina: 8 do 10 cm
Ostale karakteristike: ova vrsta hrčka je relativno rijetka u pet shop-ovima. Ime je dobio po jednoj zanimljivosti,a ta je da tijekom zime njegovo krzno dobije bijelu boju dokazano je da se boja mijenja sa dužinom dana. Poželjno je isto ove hrčke prodavati u paru uvijek istog spola da se izbijegne parenje. Dobrog je temperamenta no ipak nije za početnike jer je težak za čuvanje. Bilo bi dobro da ga isto držite u staklenom većem kavezu.

Naravno da ima još nekoliko vrsta ali ove se najčešće koje se prodaju i uzgajaju kod nas.


ODABIR KAVEZA
Postoje mnoge vrste kaveza na tržištu. Moglo bi se skoro reći da svaka vrsta ima svoj tip kaveza. Bitno je naglasiti da kupite što veći kavez koji si možete priuštiti jer kada hrčak naraste neće mu biti tijesno. Uvijek mu u kavezu kupite i kotač, bočicu za vodu i dvije posudice za hranu i zelenilo.

Image and video hosting by TinyPic

Evo pokušat ćemo vam sada približiti neke vrste kaveza:

METALNI KAVEZ:
to je najčešća vrsta kaveza za hrčke, posebno je pogodan za Sirijskog hrčka.
Podnožje kaveza se lako čisti dok je nešto više posla sa rešetkama.
Pazite na vratašca, bilo bi dobro da imaju dobar mehanizam za zatvaranje jer kada hrčak odraste lako otvori vratašca. Trebalo bi jedino još naglasiti da ovakva vrsta kaveza nije za male vrste hrčaka jer se lako provuku između rešetaka.

PLASTIČNI I STAKLENI KAVEZ:
Ova je vrsta još popularnija za držanje hrčaka bilo koje vrste, jedina joj je mana da je stakleni i veliki, te težak je za prenašanje.
Po našem mišljenju je ova vrsta kaveza dobra za male vrste i usto se lako cijeli čisti.

U bilo koje od gore navedenih vrsta kaveza možete dodati i različite vrste igračaka i raznih tunela koji vašem hrču omogućavaju zabavniji i sretniji život.

ČIŠĆENJE KAVEZA
Čišćenje kaveza je od životne važnosti za zdrav život vašeg hrčka, čišćenje bi trebalo poduzimati najmanje jednom tjedno. Prilikom čišćenja pripazite da vam hrčak ne pobjegne pa ga stavite u zamjenski kavez ili slično.

Kao prvo stelju i otpatke odbacite u kantu za smeće pazite da ne dižete prašinu i da je ne udišete. Bilo bi dobro da nakon toga cijeli kavez potopite u vruću ili barem toplu vodu, a ako koristite i neko sredstvo za pranje kaveza pazite da ga dobro isperete i nikada nemojte koristiti detergente za pranje suđa ili slične jer su otrovni za vašeg hrčka.

Bocu za vodu možemo očistiti četkom za pranje bočica, jer tako lagano uklanjamo i nakupljene alge. Kada očistite kavez postavite u kavez stelju, kao i hranu i vodu na ista mjesta.

Vrlo je bitno da se kavez čisti redovito jer je to važno za zdravlje vašeg hrčka.

Pogotovo metalni kavezi imaju jednu opasnost, a to su rešetke budući da ih hrčci grizu i ako na njima ostataka hrane može doći do razvoja bakterija koje su opasne po zdravlje hrčaka.

"POSTELJA" ZA HRČKA
Postelja ili stelja za vašeg hrčka mora se kupovati planski najbolje je koristiti bezmirisne drvene strugotine jer nekad miris bora može uzrokovati iritaciju nosnih kanala.

Image and video hosting by TinyPic

Trebalo bi izbjegavati isto i cedrovo drvo jer zbog veće količine fenola vrlo toksično za jetru hrčka. Drvene se strugotine koriste za postelju hrčku, a isto tako imaju ulogu upijača mirisa i urina hrčka.

Ako očekujete leglo složite gnijezdo od mekanog papira, no nikada ne koristite novine jer su toksične. Nemojte koristiti vatu jer ako je hrčak proguta može uzrokovati začepljenje probavnog trakta.


PREHRANA
Hrčci su vrlo raznovrsni po pitanju prehrane i u principu nema prevelikog problema oko toga no ipak izbjegavajte prehranu sa citrus voćem. U zamjenu možete dati bananu, jabuku, lješnjake, rižu, piletinu i naravno kupovnu hranu specijalno namjenjenu hrčcima.

Koliko god hranili hrčka zelenom hranom važno je reći da u kavezu obavezno mora postojati i posudica sa vodom koja se svakodnevno mijenja. Bez vode će vaš hrčak uginuti.

Uobičajena je količina hrane za Sirijskog hrčka jedna velika žlica, no i to je jako individualno pa promatrajte svoga hrčka pa mu prema tome i prilagodite količinu hrane. Suha hrana može biti u kavezu cijeli dan dok voće i ostalo neka bude neko vrijeme i nakon toga ga izvadite da ne maže kavez i vašeg hrčka.

NJEGA I BRIGA
Nakon što donesete hrčka kući dajte mu nekoliko dana da se prilagodi na novu sredinu i na nove ljude i mirise, nemojte ga odmah loviti jer je to kontraproduktivno neka se pomalo navikava na vas.

Prilikom hranjenja pričajte svom hrčku neka zapamti vaš glas. Prilikom uzimanja hrčka u ruke napravite od ruku " čašicu" i u nju prihvatite hrčka nikako ga nemojte uzimati na neke druge načine.Po prilici u roku od tri tjedna vaš bi se hrčak trebao naviknuti na držanje u vašim rukama.

Evo još nekoliko savjeta za pripitomljavanje vašeg hrčka:
1.Nekoliko dana promatrajte dnevni ritam vašeg hrčka, kada je budan, kada jede i ostalo. U vrijeme kada je budan to je najbolje vrijeme da navikavanje na vaše ruke. Postavite u svoje ruke njegovu omiljenu hranu tako da ga to privuče. To je najbolji put za pripitomljavanje.

2. Nakon nekog vremena vaš će vam hrčak toliko vjerovati da ćete ga moći bez problema u rukama iznesti izvan kaveza.

3.Smislite i neke igre kada je izvan kaveza biti će vam zgodno ga promatrati na slobodi samo pazite da vam ne pobjegne.

Privikavanje na ruke je dugotrajan proces i zahtijeva mnogo vremena i strpljenja no vraća se višestruko po se isplati potruditi kako bi mogli uživati sa svojim hrčkom.

Za sva ostala pitanja obratite se u komentarima

izvor:
Svijet ljubimaca

O kojoj zivotinji zelite slijedeci post?
Zmijama
Psima
Zamorcima
Konjima
Mackama
Iguanama
Ribama
O nijednim od navedenih
  
pollcode.com free polls


| komentari (26) | printaj | # |

petak, 11.07.2008.

KORNJAČE

OPĆE O KORNJAČAMA:Kornjače na zemlji postoje već duže od 250 milijuna godina. Postoji oko 300-tinjak vrsta kornjača, što od tih 300-tinjak su 7 vrsta morske kornjače, 180 vrsta slatkovodne kornjače, a ostatak kopnene.
DUŽINA ŽIVOTA KORNJAČA:
Kornjače mogu živjeti jako dugo. Divovske kornjače s otočja Galápagos mogu doživjeti i više od 200 godina. Neke američke kornjače žive duže od 100 godina i time, s razlogom, uživaju glas Metuzalema u svijetu životinja. Neki primjerci su dokazano doživjeli starost od 180 godina.
HRANJENJE:
Kornjače mogu biti biljojedi i mesijedi. Međutim, većina vrsta kornjača su svejedi. Kod svih kornjača je potrebna hrana koja sadrži dosta kalcija koji izgrađuje njihov oklop.
Mlade kornjače je potrebno hraniti svaki dan,i to 2 puta. Naprimjer možete ujutro davati neko mesi, slatkovodnu ribu ili neku drugu živu hranu, a navečer granule poznatih tvrtki.
Potreba za proteinskom hranom:
hrana životinjskog podrijetla, glavna i najvažnija hrana vodenih kornjača. Nju je potrebno davati u kontroliranim količinama jer ukoliko je kornjače ne dobivaju dovoljno neće pravilno rasti i razvijati se, a ukoliko dobivaju previše mogu pre brzo rasti i postati pretile (debele) što je jako loše za njihovo zdravlje. Pretjerivanje sa proteinskom hranom može također oštetiti neke organe (bubrege i jetra).
Potreba za živom hranom:Živa hrana je najzdraviji i najprirodniji oblik proteinske hrane. Uz proteine živa hrana sadrži kalcij (te ostale vitamine i minerale) i budi lovačke instinkte u kornjačama. Budite oprezni pri odabiru žive hrane jer ona može sadržavati parazite (ali i otrove) koji mogu naštetiti kornjačama. Nije preporučljivo uzimati životinje iz prirode, uzgojena hrana je sigurnija.
Kornjače ne mogu probaviti dlaku (izuzetak je papagajska kornjaca - Macrochelys temminckii) stoga im nemojte davati životinje poput manjih glodavaca. Insekti koji imaju bodlje mogu ozlijediti kornjače, izbjegavajte ih.
POPIS HRANE KOJE KORNJAČE SMIJU JESTI:
Živa hrana koju kornjače smiju jesti:
Akvarijski (vodeni) organizmi:
- akvarijski puževi (uzgojeni)
- potočni rakovi
- živorotke (gupy, molly, platy...)
Insekti:
- cvrčci
- crvene larve komaraca (smrznuta hrana)
- fobasi, brašnjari
- tubifex crvi
Bezkralježnjaci:
- kišna glista/gujavica
- puževi golači

Riba koju kornjače smiju jesti:
- slatkovodna riba

Meso koje kornjače smiju jesti:
- sirova ili kuhana piletina
- sirova ili kuhana puretina
- govedina (goveđe srce)

Vodeno bilje koje kornjače smiju jesti:
- amazonka (Echinodorus amazonicus)
- vodena kuga (Elodea,Egeria)
- vodena leća (Lemna minor)
- vodeni zumbul/vodeni hiracin (Eichhornia crassipes)
- vodena salata (Pistia stratiotes)
- lopoč (Nymphaea alba)
- rogolist (Ceratophyllum demersum)
- lopoč (Salvinia natans)

Povrće koje kornjače smiju jesti:
- mrkva
- lišće maslačka (radić)
- rimska salata
- zelena salata
- crvena salata
- zimska salata, endivia
- buća, tikvice

POPIS HRANE KOJE KORNJAČAMA TREBA RIJEĐE DAVATI:
Povrće koje treba davati rjeđe:
- grašak
- celer (ne sadrži hranjive tvari)
- «kristal» salata
- lišće gorušice (senf)
- rajčica (paradajz)
- repa
- kukuruz (jako rijetko)
- krastavac

Voće koje treba davati rjeđe:
- jabuka
- banana
- borovnica
- dinja
- smokva i smokvino lišće
- grožđe
- papaya
- jagode
- lubenica


POPIS HRANE KOJE KORNJAČAMA NE SMIJE JESTI:
Živa hrana koju kornjače ne smiju jesti:
- insekti sa bodljama
- životinje sa dlakom

Riba koju kornjače ne smiju jesti:
- slanovodna (morska) riba
- masna riba/masni dijelovi

Meso koje kornjače ne smiju jesti:
- masni dijelovi mesa

Povrće koje kornjače ne smiju jesti:
- špinat
- cikla
- brokula
- kupus (zelje)
- blitva
- kelj
- rabarbara

Ostalo što kornjače ne smiju jesti:
- agrumi
- orasi, lješnjaci, bademi...
- gljive


DODACI PREHRANI:
- sipina kost (odstraniti tvrde dijelove ili namrviti je na hranu)
- vitamini za gmazove (prah ili kapi)


2 VRSTE KORNJAČA KOJE SE NAJČEŠĆE DRŽE KAO KUĆNI LJUBIMCI:

CRVENOUHA KORNJAČA
Trachemys scripta elegans
Image and video hosting by TinyPic

Engleski naziv: Red eared slider

Njemački naziv: Rotwangenschildkröte Kornjače wikipedija

Stručni naziv: Trachemys scipta elegans

Prvi put opisao: Wied-Neuwied, 1839

Dužina Oklopa: Ženke do 35 cm, Mužjaci do 30 cm

Porijeklo: Sjeverni Meksiko, južna i jugoistočna Amerika

Hrana: Meso (riba, gliste, punoglavci, i slično) odrasle djelomično i bilje.

Držanje u paludariju: Temparatura vode: 24-26°C, kopno 26°C - 29°C


ŽUTOUHA KORNJAČA
Trachemys scripta scripta
Image and video hosting by TinyPic

Engleski naziv: Yellow bellied slider

Njemački naziv: Gelbwangenschildkröte

Stručni naziv: Trachemys scipta scripta

Prvi put opisao: Schoepf, 1792

Dužina oklopa: Ženke do 35 cm, mužjaci do 25 cm

Porijeklo: Sjeverna Amerika, od jugo-istocne Virginije do sjeverne Floride

Hrana: Meso (riba, gliste, punoglavci, i slično) odrasle djelomično i bilje.

Držanje u paludariju: Temparatura vode: 24-26°C, kopno 26°C - 29°C

JESAM LI VAM MOGAO POMOĆI?

izvori:
Kornjače wikipedija
Kornjače.com| komentari (33) | printaj | # |

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.

Blog.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice Blog.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice Blog.hr kliknite na gumb "Slažem se".Slažem se