Off Topic (11): Spam naš nasušni



petak , 06.05.2005.

Opet sam danas dobio 'onaj' jedan mail. Dobili su ga možda i mnogi od Vas.
Želim nešto reći, ali ne vama koji ste ga dobili već onima koji ga šalju.

I ne mogu ovo više preskakati. Računam na zdrav razum informatički opismenjenih ljudi. Računam da svaki čovjek može imati barem trunku logike. Računam da svatko može prevladati trenutke svoje slabosti.

Dobio sam mail s pričom bla, bla, o dvoje sretnih ljudi koji imaju sretnu djevojčicu. Jedino što su joj doktori otkrili tumor na mozgu koji se može izliječiti jedino skupom operacijom. Priča završava prihvatljivim rješenjem: AOL i ZDNET Italija odlučili su pomoći nesretnoj obitelji. I tada dolazi do napada na moj zdravi razum, na moj osjećaj za pravdu, na moju logiku, na zakone kapitalističkog društva, i na moderne informatičke tehnologije.
AOL i ZDNET će obitelji dati 32 centa za svaki mail koji netko pošalje dalje. Oni će to detektirati i napraviti zadovoljavajuću računicu.
Za kraj, sve je organiziralo društvo profesora u Italiji, a svatko tko ne pošalje mail dalje, kažu, "zaista nema srca".

Ja nisam ni bolesna ni bezdušna osoba, kad bih imao dovoljno novaca takvu bih operaciju najradije platio sam.

Ali molim vas, ako ste ikada poslali takav mail dalje, u dobroj namjeri da pomognete nesretnoj djevojčici - prestanite to činiti. Nema nikoga kome biste mogli pomoći. Taj mail je običan spam.

Svi koji ste svjesni toga, znajte da ovo nije napad na vašu logiku, niti vas podcjenjujem. Takvi lanci kod vas ionako završavaju u 'Deleted' folderu.

Ako pak ste onaj bezočni dežurni lovac na lance sreće i cirkularne mailove, te ih svesrdno šaljete dalje – prestanite! Evo za vas par argumenata (onako zdravo seljački):

1. AOL i ZDNET nisu postolarske radnje, servisi za budilice ili služba za za pražnjenje septičkih jama s prihodom od maksimalno 1000 kn mjesečno. To su ogromni sistemi koji bi u takvoj humanitarnoj akciji sudjelovali samostalno u cijelom iznosu i na važnim mjestima istaknuli svoj humanitarni angažman.

2. Uvjetujući davanje novca brojem poslanih mailova radili bi ništa drugo nego običnu ucjenu na zdravlje vašeg djeteta i napravili sebi lošu reklamu.U AOL-u i ZDNET-u (makar i u Italiji – nisam provjerio postoje li uopće tamo) ne rade glupani. U današnje vrijeme informacijskog marketinga čak vam i nedostajući lijevi gornji šaraf na tabli s imenom tvrtke može donijeti negativni publicitet. Ne vjerujte da su ove dvije mreže ucjenjivači koji svoju humanitarnu pomoć uvjetuju bilo čime. Humanitarne pomoći su humanitarne samo ako su bezuvjetne.

3. Poruku koja je jednom poslana nekome i zatim forwardirana bezbroj puta dalje, ne može se samo tako “detektirati”. Posebno ako je napisana u plain tekstu. Jer kad bi se to moglo onda biste trebali u mailu primiti zanimljiv kod na koji bi svi vaši zaštitni mehanizmi u računalu veselo poskočili, to bi zatim bio napad na vašu privatnost. Nadalje kad bi svatko od dežurnih spamera poslao mail na samo dvije adrese, nakon 25 slanja AOL i ZDNET bi “detektirali” da su upravo ostali kraći za oko 30.000.000 dolara. U 26 krugu bi to bilo dvostruko. Dovoljno dobro da se može dati operirati i kompletni njihov management i služba marketinga.

4. Vi ste misaono biće i netko vaš pokušava nasamariti “pucajući” na vašu samilost i ljudskost, te vas uvući u zajednicu spamera. Djevojčica iz priče čak i ne postoji ali bolesnik postoji. Zove se Internet i otkrili su mu spam na mozgu. Želite li pomoći u operaciji uklonite onaj mali dio tumorčića koi je došao do vas (Desni klik na naslov maila - delete) Time ćete barem dijelom zaustaviti njegovo širenje.

5. Nitko, podvlačim, nitko nije toliko glup da bi plaćao poslane mailove koji se šire eksponencijalno. Internet je prilično živa stvar.

Ako ste sudionik u ovakvim "humanitarnim" akcijama te ako vam gore navedeno nije dovoljno da shvatite da zakrčujete Internet promet, trpate mail servere bezbrojnim kopijama teksta, sudjelujete u prikupljanju zanimljivog broja email adresa (a kasnije se čudite kako su baš vama poslali Viagru po pristupačnoj cijeni) i slanjem izmišljene informacije radite lošu reklamu tvrtkama koje imaju toliko novaca da bi mogle djevojčici kupiti cijelu bolnicu, onda vi samo nastavite veselo slati dalje. Vas se to ionako ne tiče jer imate onaj nepokolebljiv osjećaj korisnosti koji vam ni Tuvok s cijelom svojom obitelji ne može izbiti.

Ako ste pak zaista sudjelovali u tome imajući najbolje namjere i želju da pomognete i ne okrivljujem vas zbog toga, vaše su namjere časne, iskrene i poštene samo što ste bili zavedeni.
No, možda sam nekome otvorio oči, i makar to bila samo jedna jedina osoba ja sam svoj posao napravio dobro.

Svi smo mi humane osobe, svi bi htjeli nekome pomoći, ali molim vas – ne dozvolite da vaša humanost postane igračka nečije bujne mašte.

Uz ispriku svima kojih se ovo ne tiče i hvala na čitanju.

<< Arhiva >>