Slike u mislima (4): Imao sam Ideju



četvrtak , 12.08.2004.

Danas je jedna Misao Ideja pobjegla iz Uma i izgubila se u bespućima i strujama ostalih Velikih i Malih Misli. Jednostavno je nije bilo moguće pronaći. Kao da je zauvijek nestala. Poslao sam novu Misao da je potraži. Misao Tražilicu. Tražio sam je u dubinama Uma ali potraga je izazvala samo remećenje mira. Misli Žaljenja za izgubljenom Idejom kovitlale su se pri munjevitom preletu Misli Tražilice, sudarale se s Mislima Gubitka, Tupavosti, Optužbe i Samokritike.

Raspitivanje kod drugih Misli nije urodilo plodom, čak ni traženje ponavljanja slijeda današnjih događaja iz arhive Sjećanja nije ispalo ni spretno i savršeno. U jednom trenutku izgledalo je kao da je Misao Tražilica naletjela na mjesto gdje je Misao Ideja začeta. Ali ipak ni najmanjeg traga o tome nije ostalo zabilježeno. Igrom slučaja za vrijeme potrage pronađene su i neke druge ranije izgubljene Misli, ali zbog žurnosti su samo utvrđene i predane Sjećanju.

Duboka Koncentracija na trenutak je izazvala opći zastoj, sve su se Misli zaustavile, osluškujući. Samo one Misli koje imaju bilo kakvu informaciju o Ideji smjele su se javiti. Jedna Tupava Misao, podržana Mislima Beznađa i Omalovažavanja predložila je da na sve treba zaboraviti. Neke druge Misli smatrale su da je na to potrebno odgovoriti pa je nastalo nabrajanje posljedica koje slijede ukoliko Misao Ideja ne bude vraćena na mjesto gdje je se može smjestiti i njegovati. U relativno kratkom vremenu svaka je Misao htjela dati svoj doprinos, i potraga je ponovo bila na početku. U kakofoniji Misli nekoliko drugih Ideja pokušalo se izboriti za svoj glas nudeći sebe u zamjenu za odbjeglu Misao Ideju. Neke su prihvaćene, ali samo kao nesavršena zamjena, na određeno vrijeme, dok prava Ideja ne bude vraćena.

Misao Tražilica pronašla je samo jedan jedini podatak: odbjegla Misao Ideja bila je gotovo nevjerojatna u svojoj savršenosti, bila je jednostavno genijalna. Obećavala je puno. Njena perspektiva je bila vrlo izgledna i sasvim bi sigurno oko sebe okupila mnogo dodatnih Misli koje bi je podržavale sve do konačne materijalizacije u stvarnom svijetu.

O čemu je Misao Ideja govorila to nije poznato. Nakon njenog nestanka nestali su i svi preostali podaci o njoj.

I potraga je polako prestala, bura se smirila a bezbrojne misli su se lagano ponovo staložile svaka na svoje mjesto. Nije još sve izgubljeno. Misao Tražilica je na oprezu i svakodnevno prati ogroman broj ostalih Misli u nadi da će se pojaviti makar jedan majušan ali obećavajući trag.

Ukoliko se Misao Ideja ne pronađe, umrijet će vjerojatno u moru drugih potpuno nesrodnih misli. Kao da nikad nije postojala. Šteta. Zašto se to dogodilo baš sada kad je Um odlučio raditi veliko spremanje? Izbačene su Misli iz TV Dnevnika, Crne Kronike i samostvorene Misli o nepravednosti života. Misli Zavisti, Oholosti i Netrpeljivosti ugušene su pod osobnim nadzorom Uma. Ljubavne i Prijateljske Misli postavljene su na visoke pozicije i zadužene za neprestano osvjetljavanje Crnih i Zloslutnih Misli.

Siguran sam da bi se odbjegla i zalutala Misao Ideja savršeno uklopila u ovaj konačni poredak. I imala bi veliku priliku dokazati se. A ovako, samo mutno Sjećanje u svojim zaprašenim arhivama spremilo je podatak o kratkotrajnom postojanju nečeg, možda velikog, možda malog, ali u svakom slučaju značajnog. Jer samo potencijalno značajna Ideja, mogla je ostaviti takav trag. I osjećaj da nešto nedostaje.

<< Arhiva >>