"Trebam znati kako bi mogao ispravno djelovati!"

16.04.2017.

Mir i spas Božji ti želim!







*

„Milostinja“


„Na prosjaka ne podvikni, . . .“



Za početak trebam znati da naše znanje potvrđuje naše djelovanje!
Evo ti tri primjera „mog“ djelovanja: Prvi primjer djelovanja u neznanju, drugi u strasti i treći primjer „mog“ djelovanja u znanju.



Primjer prvi: Milostinja dana u neznanju?



Poš'o ja u dućan kupiti kućne potrepštine kad ispred dućana sjedi čovjek pored njega piva, pruža ruku i prosi nešto sitno. Stavljam ruku u džep u kom nalazim nekoliko sitnijih kovanica u dajem mu. To mu taman namiri potreban iznos za još jedno pivo, odmah ode u dućan i kupi još jedno pivo.

Sutradan u novinama čitam kako je jedan alkoholičar pretukao ženu i djecu te ih u kasne zimske sate izbacio na ulicu. Gledam sliku kad to baš onaj kojemu jučer dadoh „milostinju“.


Primjer drugi: Milostinja dana u strasti – pod utjecajem emocija?



Krenuo u bolnicu u posjet bolesnom prijatelju i prije no što dođoh do njegove sobe čujem glas koji kroz plač i suze moli da mu dam piti samo malo vode. Okrivljuje medicinske sestre da mu ne daju vodu piti. zašto? ne znam. Sažalih se i priđoh mu te mu dadoh čašu vode. On se napi i zahvali mi. Odoh do prijatelje, raspitah se za njegovo zdravlje i kada bi mogao napustiti bolnicu. Oporavak je išao u dobro i nadao se da bi prekosutra mogao izaći. I sami znate da u ovo doba bolesnici vrlo kratko borave u bolnici, sve to neke dnevne bolnice.

Sutradan čitam u novinama da se pacijentu u bolnici kojemu sam jučer omogućio da se napije vode zdravstveno stanje toliko pogoršalo da mu je samo zahvaljujući hitnoj intervenciji život spašen. Razlog pogoršanja zdravstvenog stanja je taj: Netko mu je dao vode koju nije smio piti sve dok mu crijeva ne „prorade“, imao je operaciju slijepog crijeva.

Ne bi mi bilo lahko da ga „nosim na duši“.


Primjer treći: Milostinja dana u znanju?



U susjedstvu imam obitelj samohrane majke koju je zadesila nesreća da je hranitelj obitelji preminuo – preselio i nikako da stanu na „zelenu granu“. Pomoć im je potrebna jer je iza njega ostalo troje maloljetne djece. Odem u prodavaonicu u kojoj se podmiruju, trgovac ih zna i daje im na robu veresiju. Pitam trgovca za njena dugovanja i namirim ih sa molbom trgovcu da ne kaže tko je to učinio.



Moje ne znanje, moje sažaljenje izazvalo je skoro pa tragične posljedice po onu obitelj, pa i samog pijanca. što bi bilo da je zima bila i na povratku kući d padne u snijeg i do jutra se smrzne, kao i onog pacijenta kog umalo "ubih" i ponesoh na duši, dok je moje djelovanje u znanju obradovala samohranu majku i njenu malu djecu što više nemaju duga koji im je neki neznanac podmirio.


U č i !


„Znanje je sila, znanje je moć, . . .“


Hvala na čitanju!



*

Uživajte blagdanske dane!

Svaku sreću, mir i dobro Ti u svako sada jer sutra ne postoji!, hn. :)




<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Nekomercijalno-Dijeli pod istim uvjetima.