hair metal rules

utorak, 22.08.2006.

GRUPA VAIN

Kako svaki glazbeni pravac ima svoje podpravce tako i u hair metalu nailazimo na podjelu. Hair metal tako dijelimo na:

a) Rani (early) hair metal - Radi se o samom pocetku hair metala na Sunset Boulevardu u L.A.-u, najvazniji bandovi svakako su Van Halen i Motley Crue

Van halen
Free Image Hosting at www.ImageShack.us

b) Srednje razdoblje hair metala - Svoj vrhunac, hair metal je dozivio upravo u svom srednjem razdoblju. Bilo je to pravo zlatno doba hair metala kad su se pojavili i najpoznatiji hair metal bandovi poput Gunsa, Poisona, Faster Pussycata i L.A. Gunsa.

Faster Pussycat
Free Image Hosting at www.ImageShack.us

c) Kasni hair metal (iliti sve sto je lijepo kratko traje) - Svim genijalcima sudjeno je da umru mladi, sto se desilo i hair metalu. Prestale su osamdesete, zavrsilo je vrijeme zabave, a zapocele su depresivne devedesete. Na sceni su mogli uspjeti samo bandovi cija je glazba koketirala s grungeom. Zadnji bandovi koji su se istaknuli bili su Skid Row, Tyketto i Warrant.

Tyketto
Free Image Hosting at www.ImageShack.us

No u kasni hair metal spada i jos jedna grupa, a to je grupa Vain. Vain je imao kvalitetnu i dinamicnu glazbu, odlicnog frontmena iznimnih glasovnih sposobnosti i tipicne hair metal tekstove kao i image. No uz sve to nikad nisu dobili paznju koju zasluzuju.
Vain je osnovan u San Franciscu 1985. u ovoj postavi:

Davy Vain - vokal
Jamie "Rose" Scott - gitara
Danny West - gitara
Ashley Mitchell - bas gitara
Tom Richard - bubnjevi

Svoj prvi album izdali su 1989., a prije toga su uglavnom svirali kao predgrupa raznim bandovima ukljucujuci i Gunse i Poison. Prvi album, No Respect bio je pravo umjetnicko djelo. Svi cijenjeni glazbeni casopisi davali su mu najvise ocjene. Sve pjesme imale su potencijala da budu veliki hitovi, ali samo su dvije na kraju dobile tu cast. Bile su to "Beat The Bullet" i "Who´s Watching You" sa svojim super spotovima. Nakon toga grupa je dobila priliku da bude predgrupa Skid Rowu na turneji u Engleskoj, a i sami su otisli na kratku turneju u Japan. Zasljepljeni uspjehom, krenuli su na izradu novog albuma "All Those Strangers". No nekoliko dana prije izlaska albuma, dogodilo se nesto neocekivano. Izdavacka kuca odbila ja daljnju suradnju s njima i napustila ih. "All Those Strangers" nikad nije izasao, a i tenzije izmedju clanova banda postajale su sve jace sto je dovelo i do raspada. Svaki od clanova otisao je na svoju stranu okupljajuci nove bandove. Kasnije je bilo pokusaja da se Vain ponovo sastavi, pa su cak izdali i neke albume, ali nijedan od njih nije ni priblizno dostigao kvalitetu "No Respecta".


-slikice Vaina

Free Image Hosting at www.ImageShack.us

Free Image Hosting at www.ImageShack.us

Free Image Hosting at www.ImageShack.us
- 17:08 - Komentari (39) - Isprintaj - #

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.