hair metal rules

subota, 20.05.2006.

Gunsi

Guns´n´Roses, osnovani su 1985. u L.A.-u. Isprva su bili samo jos jedan hair metal band koji svira po nocnim klubovima i zivi od danas do sutra. No kada su Gunsi 1987. snimili svoj debi album "Appetite For Destruction", dozivjeli su overnight uspjeh. Odjednom su nastupali u velikim koncertnim dvoranama, a njihovi fanovi su zivjeli za to da vide njihove koncerte. Sve je to za njih doslo tako iznenadno. A sve sto su oni htjeli je dobar provod. 1988. izdali su LP pod nazivom "G N´R Lies" na kojem su bile neke snimke iz 1986. sto znaci stari materijal. Sve je to ukazivalo na raspad banda. A nije pridonijela niti cinjenica da
je Axl otpustio bubnjara Stevena Adlera. No 1991. Gunsi iznenadjuju javnost izdavsi dupli album sa svim novim materijalom. Njegov naziv glasi "Use Your Illusion". Snimaju velebne spotove za pjesme "Don´t Cry" i "November Rain". Na mjesto bubnjara postavljen je Matt Sorum iz The Cult. No uskoro se opet pojavljuju komplikacije. Ovaj put oko gitarista Izzya Stradlina. I on je uskoro napustio band, a na njegovo mjesto dosao je Gilby Clarke. U toj su postavi snimili album "The Spaghetti Incident?"
po mnogim fanovima posljednji album Gunsa, jer je zadnji snimljen u djelomicno originalnoj postavi. Nekoliko godina kasnije Slash i Duff su napustili band. Bio je to kraj originalnog line-upa.
Ovako glasi originalna postava Gunsa:

W. Axl Rose- vokal: rodjen 6.2. 1962.
Free Image Hosting at www.ImageShack.us

Slash-gitara: rodjen 23.7.1965.
Free Image Hosting at www.ImageShack.us

Duff McKagan-bas gitara: rodjen 5.2.1964.
Free Image Hosting at www.ImageShack.us

Izzy Stradlin-gitara: rodjen 8.4.1962.
Free Image Hosting at www.ImageShack.us

Steven Adler-bubnjevi: rodjen 22.1. 1965.
Free Image Hosting at www.ImageShack.us

- 15:09 - Komentari (17) - Isprintaj - #

subota, 13.05.2006.

New Wave Of British Heavy Metal

Free Image Hosting at www.ImageShack.us

U SAD-u (tocnije u L.A.-u) sredinom osamdesetih rodio se hair metal.
No sto se istodobno dogadalo s druge strane Atlantika?
Kao sto sam spomenula u proslom postu, pocetkom sedamdesetih djelovali su veliki hard rock i heavy metal bandovi poput Led Zeppelin, Deep Purple i Black Sabbath, ali pojavom punka na
londonskoj rock sceni metal pada u drugi plan. No vec krajem sedamdesetih u Engleskoj dolazi do ponovnog budjenja metala u obliku pokreta "New Wave Of British Heavy Metal". Taj je val prvotno zahvatio London i velike gradove u kojima je bila razvijena teska industrija (heavy metal industry)
poput Sheffielda, Leedsa i Liverpoola sto pokazuje da je rock prije svega bio glazba radnicke klase.
Rezultat novog vala britanskog heavy metala bili su bandovi: Judas Priest, Motorhead, Saxon, Whitesnake i -naravno -
Iron Maiden koji su ubrzo stekli status najutjecajnijeg heavy metal banda svih vremena. Tu valja spomenuti i najpoznatiji engleski hair metal band koji se pojavio u to doba. Bili su to Def Leppard. Originalna postava glasi ovako:
Steve Clarc - gitara
Rick Savage - bass gitara
Pete Willis - gitara
Rick Allen - bubnjevi
Joe Elliot - vokali
U toj su postavi ovi momci iz Sheffielda snimili svoj album prvijenac "On Through The Night" koji nikad nije dozivio zasluzeni uspjeh. Def Leppard proslavio se svojim drugim albumom "High´n´Dry"
koji uspjeh moze zahvaliti baladi "Bringin`On The Heartbreak". No pravi uspjeh postizu albumima "Pyromania" (1983.) i "Hysteria" (1987.).Treba spomenuti da grupa postoji i danas te da su
prije nekih godinu i pol izdali svoj "best of".


Free Image Hosting at www.ImageShack.us

Free Image Hosting at www.ImageShack.us
Whitesnake- simbol
- 12:10 - Komentari (3) - Isprintaj - #

subota, 06.05.2006.

Tales from the Sunset Strip

Pocetkom sedamdesetih veliki hard rock bandovi su zarili i palili, no dolaskom punka na scenu zameo im se svaki trag. Ili mozda nije...
Sva sreca doslo je do pojave malo zesce verzije disca zvane glam rock.
No pri tome ne mislim na Davida Bowieja vec na grupe poput New York Dollsa i The Sweet. Upravo su njima bili inspirirani bandovi koji su se nekih malo manje od desetak godina kasnije poceli skupljati u L.A.-u. Bili su to tzv. "Hair metal bandovi". Prvi takvi bandovi koje valja spomenuti su: Van Halen, Motley Crue, Twisted Sister, Ratt, W.A.S.P., Dokken i Quiet Riot.
Nesto kasnije oko 1986. pojavili su se i Poison, Faster Pussycat, L.A. Guns i napokon, najpoznatiji od svih, razuzdani Guns n´Roses. Svojim debi albumom Appetite For Destruction potpuno su promijenili tijek povijesti.
Taj je album ostao najboljim i najuspjesnijim debi albumom do danas.


Free Image Hosting at www.ImageShack.us
Motley Crue

Free Image Hosting at www.ImageShack.us
Gunsi

Free Image Hosting at www.ImageShack.us
W.A.S.P.


- 22:00 - Komentari (15) - Isprintaj - #

Sljedeći mjesec >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.