Ha Dva O

petak, 08.06.2007.

svedski animirani

Bilo pa proslo. Tuskanac, eksperimentalni utorak> Svedska, nacija sanjara
Opet je islo na ruku poslovici: najbolje stvari na svijetu su besplatne :)

http://www.hfs.hr/hfs/novosti_detail.asp?sif=984

Prikazana je skupina kratkih animiranih filmova iz Svedske, novije proizvodnje, a vecinom su to bili video-spotovi. Zbog toga je bila prilika upotpuniti i audio dozivljaje iz te Svedske.

Iskreno, bas mi se svidjelo. Uvrnuti su, a ono sto mi je vazno: drugaciji su. Imao sam priliku malo osvijeziti svoja osjetila necim drugacijim i sto mi je poprilicno nedostupno.
Filmovi su bili svakakvi. Poucni, s nekim dubljim smislom, primjerice, par filmova se osvrnulo na starije zene koje smatra zapostavljenima u danasnjem drustvu i punima problema. Pokazali su to na veoma lijep nacin, koriste i lijepe metafore.
Bilo je i smijesnih uradaka i tako sam se imao priliku vrlo lijepo nasmijati, odusevljeno nasmijati, sto mi svakako nedostaje zadnjih godina. Neki su se jednostavno igrali s animacijom i bili uvrnuti.
Mozda zvuci gadno, ali je bilo fora: jedan filmic je pokazao tanjur pun hrenovaka, koje su "zive". Skupe se sve na hrpu i stiscu se jedna uz drugu, posebno oko jedne velike hrenovke koja ih se onda trudi obavijati svojom velicinom i zastiti. Naravno, bespomocne su prema covjeku koji ih namjerava pojesti i vilicom nabada svaku od njih, dok se ona u agoniji bori, pokusava osloboditi nakon sto je nabodena na vilicu. I kada vilica opet krene u pohod za sljedecom hrenovkom, neke od njih se odvoje iz skupine i pokusavaju pobjeci, ali tanjur je malen i ruka je hitra,brza,precizna,hladnokrvna... :)

Animacije su cesto bile vrlo jednostavne, ali opet efikasne. Medju vecinom njih se mogao primjetiti taj odredjen stil, nista preskupo, s naglaskom na onome sto je bitno za film. A to nisu spektakularne eksplozije ili gola glatka koza, sexy bradavica na sisi, razredana kosulja na napetim misicima...
- 11:12 - Komentari (1) - Isprintaj - #

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Nekomercijalno-Bez prerada.