< studeni, 2008 >
P U S Č P S N
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30


Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
Novaplus.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv

E-mail

Arhiva

  • slano
  • slatko
  • razno

    Uzori

  • Kuharica Lipe Mare
  • Kuhar s blogera
  • Da mi je nešto slatko
  • 101 Cookbooks
  • Moj obrok
  • Dobro jutro, Hrvatska
  • Gastronaut
  • Gastro kuharica
  • Dobar tek
  • Moji recepti (Slo)
  • Recepti (BiH)
  • Balkanska kuharica
  • Kuvarica (Sr)
  • BeCook (Sr)


    eXTReMe Tracker

  • Zgužvane kuharice
    05.11.2008., srijeda
    Bratov fiš

    Svisveti su jedan od meni najdražih blagdana. Tako je bilo i dok sam bila mala, a tako je i sada, s time da se sada posebno radujem jer mi je ovo doba godine naporno na poslu i veseli me druženje s obitelji.
    Uz obilaženje groblja, kupovinu kestenja i pečenje na dvorištu, obavezno posljednjih godina radimo i fiš tzv. fiš paprikaš ili čak riblja čorba, mada Slavonci to zovu kratko i jasno fiš. Svaka obitelj, vjerujem, ima svoj neki recept za postizanje što boljeg, što ljućeg, što ovakvog, što onakvog fiša, svakome po volji. Moj pokojni djeda bio je Slavonac duhom i tijelom, što bi između ostaloga značilo da je volio dobro jesti ali i prtljati po kuhinji. Davnih dana osmislio je dobar fiš za cijelu obitelj, pa čak i za nas koji smo tada bili klinci, a sva sreća pa je prije pogibije u ratu stigao umijeće prenijeti na brata, tako da od početka devedesetih brat pravi najbolji fiš na svijetu.
    Prošli vikend proveli smo također na dvorištu uz vatru i kotlić a meni palo na pamet da to i zabilježim, pa tko zna, možda nekome ustreba ovaj recept. Brat mi je dopustio i da fotkice stavim.

    Sastojci za 6 osoba (naglasak na riječi recimo):

    sastojci i Bundaš


    3-4 kg riječne ribe (bitno da ima bar dvije vrste, recimo štuka, šaran i som)
    3-4 veće glavice luka (ovisno o tome što vam je veća glavica, ali cca. 1 kg luka)
    2 češnja češnjaka
    20 dkg mljevene paprike slatke (recimo nekoliko žlica)
    1 žlicu mljevene paprike ljute (može recimo i feferona nekoliko)
    3 žlice pasirane rajčice
    1 žlica soli
    1 žličica papra
    1 žličica vegete
    1/2 l bijelog vina
    2 žlice šećera

    E dalje ide ovako. Kupite ribu (po mogućnosti već mrtvu a ne da vas netko, nazovimo ga Brat, lovi po dvorištu sa srcem koje mu još kuca u ruci a vama se povraća), očistite kako znate, ako je svježa onda ne morate ispirati krv a ako niste sigurni, isperite svu krv, zato da ne bi slučajno procurila žuč jer ona sve upropasti navodno.
    Luk i češnjak naribamo ili smiksamo i stavimo u kotlić, ispod kojega smo založili vatru od manjih komada drva.

    kotlić
    Brat, Bundaš i kotlić

    Ribu nasiječemo na komade debljine 2-3 cm i posložimo po tom luku na dnu kotlića.
    Ulijemo taman toliko hladne vode toliko da pokrije svu ribu za nekoliko cm.

    Jedna od najbitnijih informacija je ta da fiš obavezno cijelo vrijeme mora krčkati inače ne valja, dakle, obratite pozornost na vatru i njezinu jačinu!

    sve krčka
    Obavezno mora krčkati cijelo vrijeme

    Kada voda prokrčka i bijela pjena skoro nestane, smanjimo vatru, dodajemo ostale sastojke, paprike, feferone, rajčicu, sol, papar i vegetu.

    dodati sastojke nakon što prokrčka
    dodavanje sastojaka

    Nakon što se sve krčka nekih 20 minuta do pola sata, fiš je gotov. Za sam kraj dodamo još vino i šećer a po potrebi ili želji za ljućim dodamo još malo paprike.
    Postoji jedan stari test da provjerite je li fiš gotov ili ne: nekih 30cm iznad kotlića koji krčka raširite dlan a zatim ga skupite i ako je dlan ljepljiv, fiš je gotov!

    gotov fiš
    gotovo!

    Naravno da i kupovni rezanci budu fini, ali nema boljih od onih koje rukom i malom mašinicom rade simpatične slavonske domaćice npr. moja mama Mara.

    mama radi rezance
    Mara radi rezance

    Da ne bi bilo da sam ja samo fotkala a kasnije jela, evo dokaza da sam radila još nešto: pila vino ali i dodavala bratu sastojke!

    vino i gitare
    tko fotka, taj i pije!

    Eto, to je to, ovako napisano ne zvuči preteško, ali jela sam fiševa i fiševa u životu i ima ih dobrih i loših, a meni su bratovi fiševi najbolji, pa se nećete pokajati ako probate po ovom receptu.

    Moj brat inače ima teoriju da je fiš slavonska droga, pa sam pokušala dokumentirati razne varijante drogiranja fišem, ali ostali smo vjerni onom načinu kroz usta, pa u želudac!

    grijanje droge


    u venu

    Dobar tek žele vam Tedica i brat!
    - 17:38 - Ispeklo pa reklo (10) - Tisak - # - On/Off

    << Arhiva >>