< veljača, 2008 >
P U S Č P S N
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29    


Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
Novaplus.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv

E-mail

Arhiva

  • slano
  • slatko
  • razno

    Uzori

  • Kuharica Lipe Mare
  • Kuhar s blogera
  • Da mi je nešto slatko
  • 101 Cookbooks
  • Moj obrok
  • Dobro jutro, Hrvatska
  • Gastronaut
  • Gastro kuharica
  • Dobar tek
  • Moji recepti (Slo)
  • Recepti (BiH)
  • Balkanska kuharica
  • Kuvarica (Sr)
  • BeCook (Sr)


    eXTReMe Tracker

  • Zgužvane kuharice
    06.02.2008., srijeda
    Domaće bajadere

    Ovo je recept koji je oko Božića kružio ženskim časopisima u vidu reklame (uz još neke kolače).
    Neke ga domaćice imaju odavno zabilježenog.

    Meni je bio otkriće, a naš dragi posjetitelj Gurman, komentarom me potaknuo da ga ipak objavim budući nas čitaju i blogeri van Hrvatske :))

    Veselimo se takvim pozivima i poticajima i rado dijelimo naša iskustva i saznanja s vama :)

    Do sad sam već isprobala originalni recept
    pa duplu smjesu
    pa varijantu da je bijela masa s bademima, a tamna s lješnjacima
    i varijantu da je sve od lješnjaka.

    Meni se više sviđa ova s bademima i lješnjacima, ali stvar je ukusa što će se kome svidjeti više.


    Napisat ću objavljeni recept, ali to vam je dovoljno bajadera samo za blagdane, kada imate još barem dva, tri druga kolača.
    Ako je to jedini kolač, radite duplu smjesu.



    potrebni sastojci:

    - 1 dcl vode

    - 200 g šećera

    - 3 vanilin šećera

    - 120 g margarina (ili maslaca)

    - 250 g keksa (petit beurre ili albert ili bilo kojih puter keksi)

    -150 g poprženih, oguljenih lješnjaka (ili pola lješnjaka, pola badema)

    -100 g čokolade za kuhanje

    - 1 oblatna

    - 2 žlice ruma


    za glazuru:

    - 1 dcl slatkog vrhnja za šlag

    - 100 g čokolade za kuhanje

    - 1 žlica ruma

    ----------------------------------------------------------------

    1. popržite i oljuštite lješnjake.

    (na tavici bez ikakve masnoće, stalno miješajući popržite dok ljuskica ne počne pucketati i odvajati se s lješnjaka.
    Image Hosted by ImageShack.us

    Pazite da ne zagore. Prebacite lješnjake u kuhinjsku krpu pa dobro sve skupa protrljajte da se sve ljuskice odljušte)
    Image Hosted by ImageShack.us


    2. sameljite kekse, lješnjake (i bademe, ako radite tu varijantu)

    3. Image Hosted by ImageShack.us

    vodu stavite u posudu pa kad zakipi dodajte šećer i kuhajte jednu minutu.
    Image Hosted by ImageShack.us

    Malo ohladite pa umiješajte vanilin šećer i margarin (ili maslac)
    Image Hosted by ImageShack.us


    4. U posudu stavite mljeve kekse i lješnjake (ili razdijelite u dvije posude kekse pa u jednu dodajte ljašnjake, a u drugu bademe)

    5. Dodajte još toplu smjesu šećernog sirupa i margarina pa sve dobro promiješajte da se potpuno sjedini.
    Image Hosted by ImageShack.us


    6. podijelite smijesu pa u jednu polovicu dodajte rastopljenu čokoladu i rum (ili u smjesu s lješnjacima stavite čokoladu i rum, a smjesa s bademima neka ostane svjetla)
    Image Hosted by ImageShack.us


    7. na dno manjeg lima (oko 25 x 15 cm, za veći lim radite duplo) stavite oblatnu
    Image Hosted by ImageShack.us


    8. po oblatni žlicom rasporedite prvo tamnu masu, zatim svjetlu i stavite hladiti.
    Image Hosted by ImageShack.us


    9. Slatko vrhnje i čokoladu otopite u jednoličnu masu
    Image Hosted by ImageShack.us
    , mješajući na vatri, dodajte rum, ostavite par minuta hladiti pa prelijte preko ohlađenog kolača.

    10. izrežite u pravokutne oblike po želji i poslužite


    Image Hosted by ImageShack.us



    * Čula sam da neke domaćice rade bez oblatne i zapravo je to odlična ideja! Šećer tako i tako drži masu skupa, a s oblatnom samo imate problema pri rezanju ;)


    Uživajte !
    - 12:30 - Ispeklo pa reklo (14) - Tisak - # - On/Off

    << Arhiva >>